Feb 23, 2009

aji usop...

tak aci la kan? asik sazah je salu entefrem kat sini!

kalau la sazah tu ada blog misti ramai follower dia kan? maklum la sazah kan berwajah adorable! chatbox kat sebelah tu nanti bleh buat sesi perbetulkan tajwid secara online. dilarang mencerca...nanti kena tadah telinga! huhuhu!!!

ok. aji usop plak.

aji usop ni...sgt jimat & cermat orgnya. duit bekepok ok! mana taknya kalu seluar baju pun stok bundle je. "kan apo...sais den byk situ...". dan dia paling bangga kalu dapat beli 4 lai baju/seluar semua skali bawah rm50. kurang bercakap. (ni dapat kat akak. akak kan pendiam...). pendek kata mmg beza betul la dgn sazah. sazah agak ala2 pefeksyenis sket dan kain/baju haruslah dr casamoda atau nagoya saja. dah tu je yg ada kat sbn ni pun kan? tudung bawal berbatu rm60 selai dikatanya murah. ish! ish! ish! kalu akak baik order bawal sweet sour & 3 rasa teros. bleh gak makan sampai muntah!

aji usop lain plak. dia bukan kisah keluar rumah pakai pagoda pink capok2 sekali pun. (pink ni dapat sbb baju kelawar baru sazah turun kaler time basuh). selamba jer keluar tau2 call dia dah ada nuuun jauh kat pasar mlm rembau sana...cari rendang pucuk ubi feveret dia!

*bunyi cengkerik!!!! (senyap...)

tiba2 akak tak tau lagi nak tulis apa...

nak gusip lebih2 pun takde bahan sbenarnya. sbb aji usop ni jarang confront dgn anak. apa2 pun misti melalui mak akak. "ngah, kau masak la yo? ayah kau koba kau masak kari sodap!" ini ayat standard yg kini telah disalahgunakan secara berleluasa oleh mak akak. samada aji usop mmg betul2 tingin masakan akak atau pun sazah yg mmg maleh nak masak.

tapi...antara kenangan menyayat hati yg paling akak tak leh lupa....

keta datsun 120Y nih!!!
nampak mcm takde apa2 kan?? tapi percayalah. tiap kali kena tinggal dgn bas, akak lebih rela jln kaki hampir 10km ke sekolah dr naik keta aji usop ni. bukan sebab dia buruk...tu akak tak kisah!
tapi...

"tit...tit tit tit tit tiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiitttttttttttttttttt"
(melodinya adalah lagu hepi besday tuyuuu dan sila ulang sebanyak 5 kali)

bunyi reverse sensor dia nih yg salu buat akak pilu & sakit hati. malu ok kalu kawan2 skolah dengar!!!

45 comments:

iina said...

ko nie jah tak baik tau.. lagu melodi happy birthday tuh klasik tau... sok kalau ko lupo rentah lagu yo.. ko reverse yo keto abah ko tuh.. harus ko buek video tau jah bukti ;)

kakpah said...

baju pagoda kek umah akak ni pun solalu multi-colored. ado pink ado ijau. dah naik maleh nak ngobaan.
.
dio poi kodai pakai solua ko pakai kan polekat. cantik dan macho apo poi shoping pakai kain polekat.

mama iqa said...

special la tu kj ade lagu hepi besday.ade gak le melodi dr takde langsung! hehe!

Ungku Nor said...

oke la lagu hepi besday tu.
sok cem buat parti sambut besday, suh atuk eh reverse yo keto tu dopan porch.

takyah peponek nak nyanyi reramai..ihikss

ifahruzzaman said...

sumpah aku respek aji usop nih...

tabik!

marinahunny said...

hahahha..klaka lah sazah dgn aji usop nih...hehhe

Tijah said...

Iina, keto tu pun dah tak wujud laie dah. Misti dah jadi bosi buruk gek eh tu…

Kpah, pakai seluar. Tapi pagoda eh tu nek moyangkan longgar sbb dah lusuh na sampai tekeluceh kek bahu kekadang tu. Over kan?? Hahaha

Mamaiqa, tu yg heran tu. Mana dapat idea tah pasang benda tu. Keta zaman dulu kan plain jer…

KD, mano ado keto eh laie kak. Wah! bln dopan kau stat kojo la kan?? Best ehhh!!!

Ifah, aku pun tabik!!!

Marina, mmg klakar tapi kekadang saket ati tgk. hahaah

09892 said...

comellll...:)

cokolat said...

tang bab pendiam tu mak musykil!
sangat musykil!!!!!!

Tijah said...

zt, anak dia ke?

cok, perchayaaaalahhhh cokkk!!!!

KV said...

jah, mmg betul bunyi tit tit tit melodi hepi besday to you ker?

Wah, mmh kelas kete aji usop!!!

Ungku Nor said...

minggu dopan weihhh...minggu dopaaannnn!!!

den tongah saspen nih. memintak jangan la papohal kojo yang nih.
dah maleh nak poie intebiu kojo lain.

dek sobab itu la jugak yang den maleh nak hapdet blog..hihihi..

tentangseseorang said...

kak lagu tuh ok ape.... lain dari yang lain tuuu sensor dia....muahahahaha

tentangseseorang said...

kak lagu tuh ok ape.... lain dari yang lain tuuu sensor dia....muahahahaha

shija said...

jgn tak caye nok!sabtu ari tu aji usop ajak mak ngan sazah gi kl k.wahhh!!bebunge2 ati mak ingat nak gi midvalley ke,klcc ke kan!aleh2 aji usop ajak pi bird park kek blakang masjid negara uolls.merase mak nengok merak,ayam utan,buwong unte segale nok!kihkih.

*cian sazah!nak meghaso smayang kek masjid persekutuan jln duta kateh,carik punye carik nan jumpo laks!

Kujie said...

hehehehe...dan dan rindu mak ayah kt kg

kejam ko tau

F A R Y N said...

kak,kim salam kek abah...katokan den nak jadi anak angkat eh..boleh den bolot sume harta beliau...hahahaha

julietchun said...

aku penah tgk org tua naik flite pakai tshirt ngan slack buruk je, tp bile sampai airport ade limo siap ngan driver tgu,pehhh, berderau darah aku.

tasikmerah said...

hahahaha... klasik sungguh.

sengaja singgah sbb yu beranak tahun naga dan berzodiak gemini. kita serupa. he he.


.

i.am.belle said...

aji usop kamu tu tijah mmg sempoiii.

tang bunyi reverse kereta tu, ya ampun! aku lebih rela naik basikal xD

kakpiah said...

mang aihh..
aji usop pon minat kaler ping?
musti ko pon suko kaler ping gak jah kan? dah pendiam aji usop pon dpt kat ko.. kaler yg dia minat pon musti dpt kat ko gak kan?
keh keh..

Tijah said...

KV, yer…bukan bunyi sensor ori. Ni jenis install sindri kat bengkel punyer….

KD, ko mmg jobo kan kak? Hahahaa. Ko sok jago leklok tau…jgn skendel mo bakal bos lak. Wakakaka…(introduce kek den takpo…)

Ady, aku pun tak tau bengkel mana yg tukang buat tu…

Cija, wakakaka. Tgk burung jer nok?? Ape kellasss dah kertu layan bird park. Apo tak jumpo lak…bukan masjid tu dokek ngan bukit aman tu ko. Takan aji usop dah lupo jln kot….

Kjie, ujung minggu ni bleh la blk kg. hehehe…

Parin, hahaha..langkah mayat den dulu…..

Juliet, jgn underestimate org kan nok? Yg bergaya tu pun blm tentu ada duit…

Tasek merah, wahhh!!! Gimme 5. best nih jumpa geng. Nati aku nak gi umah ko….

Belle, dan aku lebih rela jln kaki…sbb xde beskal.

Ko piah…aku tukar blog ko kaler shoking pink kanggggg….haa...

azreen said...

nok..kari ko mesti power ek...sampai aji usop pun berkonan.....nnti bile2 senang ko buatla n3 pasal msak kari pulak ek....lama tak nampak ko main masak2 dah...

HappyIrfa said...

tumpang lalu..sbnrnya nak bgtau saya datang blog akak..acara wajib kalau bukak blog.wajib dtg sini dulu

adibah said...

Nok..mak tak leh tahanlah mengimejin melodi happy besday tuyu ittew.. boleh blutut ke keta mak tak???


Adoi...!!! senak ulu perut gelak!

MasNurin said...

hehehe ko pandai masak kari jah? Kari apa? Kari ayam ke karipap?

shija said...

masjid persekutuan tu kek jln duta nok!aji usop tesalah jln.telajak smpi jln nak poie sungai penchala dah.mek tanyo sazah:bu!glemer ke mesjid tu bu?baru ke?.sazah baleh: wuish!tompek siti mo dato' k nikah lu tu.lam ati mek...laaaaaaa!sudah eh lamo na carik mesjid tu smpi dah kol 3> nok!aleh2 smayang kek mesjid topi jln kek bangsar sajork.camno?haha

xiiinam said...

Part selambeeeee pak aji Usop ni, sebijik macam bapak ckLah.....jenuh ckLah jadi perunding imej dia kalau nak ke majlis...

NUR ZIHAN NASZERI said...

akak..bagi explen sket yg tit tit tit tiiiiiiiiittt tu mende?
pastu betolke lagi epi beday tuyu time ribes..

haih....sengal2 blur aku rini kak oi

Tijah said...

Reen, xdenyer power. Biasa jer tapi sbb sazah xnak masak tu yg saja buat2 puji…

Irfa, hikhik. Mekasih laa…sangat terharu nihh!!

Deeb, cer on kan blutut skrg…ahhahaaa

Masnurin, kari ikan daaa…aku blajar dr jiran aku org penang….

Cija, hahhahaa…osah la sazah tu kan?? Aritu ko tak tau masa gi PD amek atok dibantai eh melangok dopan TV tgk spa-q cito yg tak bermoral ittew. Layan jugak kosan ehhh!! Tgk jijah la tuuu…

Cklah, sama la kite. Kalu raya tu kang harus la adik beradik cr kain utk dimecingkan dgn kaler baju sazah.

Zihan, yer. Zaman dulu keta mana ada ribessenser…kalu ada pun kena pasang sindri kat bengkel….

KaSiH said...

betul ke ada reverse sensor bunyik camtu..kak aku nakkk...aku nakkk...

Ungku Nor said...

boss den yang mat salih tu mang ensem weihh..roman ireh-ireh Paul Moss msian idol okeh!
tapi tak dapek la nak pass kek kau doh..baik den ngap sensorang.

sungguh pun sok kok den skendel mo dio tapi den setio kek skendel den tu.
tak main la kungsi-kungsi.
dan tak main la pasang skendel reramai.
nanti den gak yang konpius sok.

muaahahaha ;p

Tijah said...

kasih. ada...kat pilah jer bleh dapat tu. hehehe

KD, capo skendel ko kak?? mari la bisik kat aku...kang piah dengar. hihihi

Nadine Zuharra said...

bestnye tune eppy besday tu.. tp kan kak jah,saye tak sanggup la jalan kaki 10km..mungkin rela kot tumpang keta cik aji usop nih..muehehe.. :D
*kim salam yer kt ayah n bonda tercinta..

Ungku Nor said...

ko ni..
pi baco balik apo yg den dah tulih tadik tu.

lagi mau tanyaaaa..;p

lupekanje said...

jah....org smuo respek kat aji usop...acik respek gak la..
congkorik pun respek gak....

Tijah said...

nadine, malu wehhh. nati bopren sekolah sebelah dengar caner?

KD, ala...buleh la share. ko jgn tamak2 kak...

acik, montang2 jadi bomoh ujan kek perlis nun kemain jobo kannn??? hehehe

Petito said...

nak komen untuk n3 besok kek sini bley tak??? muahahahaha.... laariii!!!

Monkey D Luffy said...

pasang ler lagu popular lak... kan boleh... hahaha

Tijah said...

petito, tu kira komen utk esok ko tu? hahaha

kapten, pasang carta sinar kan?

09892 said...

awelak anak nya yg comel?
hj usop ngan sazah + keter tu yg comel...

mana entry hari ni? aku dah breakfast dah ni.....

||alis|| said...
This comment has been removed by the author.
||alis|| said...

pengomen ke 42: uhuks, sedih2.. lama tak masok belog kakak (24jam)..

eh.. aku pon dah siap2 pic ayah gak, nak tepek kat belog aku kak..instinct kiter hampir2 serupa la kak..

perangai ayah kiter pon ade yg sama.. :P

@LiYaNNuaR said...

tgk keta tu kan.. tingat pulak kat keta lama kami dolu2... Datsun 120y jugakkk... kaler biru lagikkk... sgt2 oldiest...

Tijah said...

zt, ada unsur iri hati jer tu...hahahaha

alis, gambar latest pacik kuini xdo?

liyannuar, keras woo keta tu. tak mcm keta skrg sandar sket penyek...