Mar 31, 2009

when mami is wrong...

semalam...di dalam kereta.
seorang mak memberikan arahan berunsur ugutan kepada anaknya.
.
mami : ariff...pegi belakang! sit tight & wear your seat belt!!
anak : no!
mami : jangan degil! nanti polis marah!!! (agak berang sbb anak dah pandai melawan)
anak : no! not wear...
mami : ???
anak : fasten seat belt!
mami : ok! fasten your seat belt...now! (telan air liur dan berasa agak kemalu-maluan...)
.
p/s : bukan apa. kekadang tu...tak jumpa ayat! org kata...

51 comments:

Teacher said...

buek malu kawan yo kau ni tawwww

Ms.Lilies said...

hehehehe.....apa perasaan si mami ketika itu ye??

rizz said...

hehe siap ade bunga2 g kat stereng tu kak.clustt hehe

KaSiH said...

ahahaha...terkulat2 la ko time tu eh kak...

F A R Y N said...

besar tak kemaluan time tu kak?
hohohohohohh

Tijah said...

ticer,
yooo!! amponkan mak nok! montang2 la kau cekgu inggeris. wakakaka!!!!

lilies,
perasaan sgt malu tapi menten ego. hahahaha

rizz,
aiyoooo!! matilamak kantoi pulak minah bunger!

kasih,
nasib baik xde abah eh. kalu tak lagi malu...

faryn,
bosaaaaa!!!! osah bosaaaa eh!!! hahahah. nak pi cari makjun jap. *eh! tibo2...

Hidemichimomotani said...

bila dah marah sgt mmg tak jumpa ayat! kan dan jumpa kemalu-maluan!hahaha.

||alis|| said...

mami...
mami lupa nak gitau yer...

mami n kanda arif tuh nak pi mana naik kobau bajak tuh...?


meowwww...

julietchun said...

cer ko cakap kat kedai eksesori mana ko beli bunga tuh? kakakakka, gegirl sungguh.

shija said...

acu n mami:arifff!!camne bunyik snail?
ariff:meeeowwwwwww...
skali bunyik spongebob snail daaaa...sangat somel siot,ahaks.

*uish!mami terer apo!when achu is wrong lagik teruk nok!miahahahhaha

~ Hariza Akmar ~ said...

dusyum..!kena sebijik..
nasib baik sy lum ada anak..kalau tak, rasanya 'terbelenggu' gak kot dgn situasi camni.. :p heheh..

HappyIrfa said...

memory low(bhs hp saya yg kekadang slalu kuar msge'memory low,pls delete some data'..cis

Mint said...

tumpang lalu Tijah.....i selalu baju blog you tapi tak pernah tinggal komen...kali ni nak komen sbb citer hari ni mcm dah pernah kena dgn batang hidung i....masalah tak jumpa ayat lah tu....

Mint said...

pembetulan..pembetulan...."baca blog"

My Spirit Finger said...

k.jah,
aku pun selalu ugut anak buah aku. pernah sekali aku ugut nak rotan, dan aku buat2 tanya dengan suara marah mana rotan meh sini aku nak balun. Sekali dgn suara yg comel anak buah aku cakap "tu" sambil tunjuk ke arah rotan. Tak jadi la aku nak rotan. Aku gelak guling-guling dalam bilik sebab termalu.

mamarempit said...

dh slalu tekono...kdg2 mls nk bagi arahan / tegoran..nt kena balik...

kuIna Jentayutiara said...

malu tp control yer.. hehehe

atty's said...

wakakkaka..malu jugak akak nie..hah.

||alis|| said...

ohoooo.... arif pandai Meoowwww yer kakjah.... ko tak cakap pon ngan aku eh! hahaha!

mugiwara said...

takpe2 blaja lagik~

pesal tak jawab...
saya mami baru belajar~

Signorina Syima said...

hahahha camana anak jantan yg betulkan bahsa mami jah?? tak pe.. i paham tak jumpa ayat.. huhuhu

Cik Pah said...

yelah.. kengkadang biler marah tuh aper jer yg terlintas kat kpala main sebut je lah..

Cik Pah said...

opps... cantek setereng bunga bunga cinta itew...

kakpiah said...

aku tadek ekspiriyen menda2 nih.. sbb aku spiking utagha ja ngan anak2 aku.. *tamoh ngajar ajeran sesatt, aku adalah amat lemah dlm baser yinggeris*
uhuks..

psst..
stereng bunga2 ko tu mmng seswai ngan personaliti ko kan jah?
wakakaka!!

tasikmerah said...

wah! stereng bunga2 jah. bokonan den!


.

cj7 said...

stereng eh,siap bungo bungo lai.

lupekanje said...

aper kes tijahhh....
ini macam, omak gi sekolah balik...cem blh duk umah, masak2...

Cakap Kosong said...

ya allah nok!!! tak sangka kau ko begitu gegirl sungguh....mano kau beli bunga2 tu nok????

linn said...

apesal ko nyer stereng keta ada bunga2 haaa?

Monkey D Luffy said...

kakaka... anak bijak english ko kena bangga... (walaupun malu gak ler)

sheila said...

kuang kuang kuang..
tak sio2 anta anak eh gi skolah..kocik laie dah pandai dari mami eh...den suko

i.am.belle said...

mihahahahaha fasten beb jgn tak fasten.

Tijah said...

hide,
tu la..main hantam saja janji statement complete. huhu

alis,
nak poie petronas. boli vitagen...hahah

juliet,
hahaha. bunga tu kawan aku yg kasik. aku pakai jer la...benda dah ada maaa...

cija,
aku tau. english kau laie handa pocah eh kan???

hariza,
satu hari misti kena punya. harap bersediaaa....hahaha

irfa,
biaso la dah tuo2 ni. byk mkn santan lak tu...hahah. ada kena mengena ke dgn memory low ek???

mint,
tu la..konon2 rasa cam dah teral. rupa2nya salah gak...ada ayat yg lebih proper rupanya...

Tijah said...

dzaza,
comelkan??? nak2 kalu budak2 yg stok sore cam upin ipin. drp ko rotan...lenkali ko geget2 jer kasi bertanda satu badan...

mamarempit,
tu yg aku skrg cam alert sket la. seblm ckp tu...kena pikir masak2 dulu. hahaha

kuina,
iyer. ego seorang omak la katakannn...hahaha

atty,
misti la..kan tagline tu. pendiam dan pemalu. awwchhh!!!

alis,
ahahhh...aku lupe nak bagitauuuu...ahhahaha

mugi,
yer. mami kena perkayakan vocab lagi nih. ada online dictionary boleh sajes?

syima,
i tak sengaja...maklum la, nakcepat sampai tak jumpa ayattt...

c.pah,
tu seb baik tak termencarut kan?? hahahaha...

Tijah said...

piah,
eh...ko tak nampak akunyer bunga merangkap ibu duit gantung kat tepi stering tu piahhh??? hahaha...byk brg mak esah kat dlm keta aku tuhhh. ko jgn memain...

tm,
nak order ko?? hahaha. jauh import tu..s'pore mari!

cj7,
tu pun dah terkupek2 dah tu. lagi 3-4 bln alamat bolengla bondo tu sok...

acik,
omak eh tak sengajo cikkk! amboi..kemain kutuk montang2 baru blk kem motibasi yoo?? hahaha

ck,
tu jill bagi aku tu masa dia pegi s'pore dulu. kalu ikutkan aku...stereng gamba tengkorak jer yg paling happening pun. hahaha (sila salahkan jill...hahaa. takbersyukurnya dak tijah tu..)

linn,
sebab aku waniterrrr!!!! wakakkakaa....

kapten,
kira xde masaklah la anak aku dgn issue PPSMI ni kan??

sheila,
yola. den kek umah nak spiking mo capo lak...mo bangla potong umput? wakakakaka...jeles kalos kang...

belle,
lepas ni aku harus lebih berhati2 seblm berkata2...

iina said...

ikut kau lah jah mano elok yo.. wakakakah aku totap golak kek kau

IRA said...

wear your seat belt and fasten your shoes huhuhu

adibah said...

Jah.. u missed something laaa... u should have say this to cem,

"I'm sorry!!!!!!"


larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!!

SHIMI said...

kena umpan la sikit. psikologi kak oii bebudak sekarang nih.
marah-marah tak jalan

Umie said...

"bukan apa. kekadang tu...tak jumpa ayat! org kata...

owhh...org yg kata noo...abih tijah kata ape pulak??? ngeh ngeh ngeh

btw,selama ko duk tayang gambar stereng aku x perasan pulak akan bunga-bungaan ittew...ke ko baru tampal ni nokss???

dcrysz said...

kekekee... itu bukan x jumpa ayat...
tp ayat menyorok...kekekek

Petito said...

itu la, ikut cam petito... ikut kesesuaian ayat.... (kali ni tak nak larik, nak nyorok je) muahahahaha ;P

Tijah said...

iina,
golak la...golakkk!!! taun dopan den antar cem poie glasgo tusyen mo kau yo?? *umang jauh eh!!!

ira,
fasten ur shoes?? ni kalu ex-cikgu english aku dengar ni konfem dia bunuh diri. wakakakak...

deeb,
a'ah la...lupooooo! *sebab dah malu bona kott! hahah

shimi,
tu la kan?? mami kena buat2 bodow la plak...supaya anak rasa dia cerdik. gitu?

umie,
org kata..tijah tak kata apa2. hahah. ha'ah...aku baru buat ala2 kolaj tu. hobi terkini dimasa lapang...amacam? lawa tak???

dcrysz,
ayat kaver line sebenarnyer tu. hahaha

petito,
kau ckp kat birbir centu gak ko?? borong apo kek jakarta aritu?

Shifu67 said...

hahaha... ko jgn main2 dgn bebudak generasi ppsmi la ni

honeypingu said...

hahaha..adoiyay..bagus la jika cem je yg tegor, kot orang len..aih malu den..sure ingt smpai bile2

Tijah said...

shifu,
hahaha. grammar dia pun agak bagus tau. terkesima aku kekadang...

honeypingu,
mak dia harus la lebih alert lepas nih...:P

NieZearm said...

direct translation.. kadang2 terbabas tu perkara biasa.. :)

Tijah said...

jek, iyo tekau! nak2 yg lidah pilah cam den nih...

cokolat said...

naper cem macam dah slim?
cem selalu jogging ke skarang?

Tijah said...

cok, cem skrg dah ada makwe kat skolah. anak org kaya...hahaha. harus la jaga penampilan!

honeypingu said...

alert? haha, teringt post kak jah kne afal makhluk2 sampai raksasa2 ben 10!!!