Mar 29, 2009

adakah ramai follower bermakna kau adalah femes?

follower. apa sebenarnya fungsi dia? adakah kotak follower itu digunakan sebagai pengukur tahap kefemesan tuan punya blog itu sendiri? mungkin ada la yang pikir mcm tu kot. sebab tu la ada blog yang letak...ada blog yang tak. mungkin yang tak letak tu...dia terlupa atau pun berfikiran "ah! tak payah lah letak...tak penting pun. menyemak je..."
ekceli kan...mendalah tu ada gunanya tau. mungkin ada antara korang yg dah tau. tapi utk akak yg agak lomau IT ni...baru je diskaver tadi. selama ni akak penat2 je update bloglist kat sebelah tu. tiap kali ada link baru...akak akan edit / kopipes link tu dan update secara manual. gigih tu!!!
kini tidak lagi. tapi dengan syarat...kita kena follow dulu la bloglink yang kita nak update tu. sebab tu kita kena ada kotak follower tu. kalu takde...payah la sket kan.

cara2 dia...

  • add a gadget
  • add bloglist (mcm yang kat atas tu...)
  • pastu tick la apa2 option yg kita nak view...
  • click kat add to list

haaa...dia akan keluar mcm ni. instead of add by URL tu, cuba click kat blog's i'm following (option no.2) tu plak. pastu select all dan add. dah! semua bloglink yg kita follow akan ter'update secara otometik. tak payah kopipes-kopipes lagi.

sonang kan??

dan ini adalah koleksi terbaru akak kat :: Hari-Hari Baca :: sebelah tu. ayoh! marilah manfaatkanlah kotak follower itu semaksima mungkin supaya kawan2 updated dgn latest entry anda.

p/s : akak peratikan...ada segelintir blogger yg agak2 femes (esp yg otai...tapi bukan semua ok), diorang ni suka kumpul follower tapi tak suka follow org. ala2 cam...jatuh stendet la kalu follow blog2 baru nih. jgn centu beb!!! blogging adalah utk berkenalan & berkawan. adat berkawan, kena la ada give & take. takde yg baru...takde la yg lama. betul tak? contoh : tijah (org muda/baru) & kak pah (org lama). ampunnn kak!!! contohh tuu!!! contohhhh!!! hikhik!!!

65 comments:

IBU KUMBANG said...

wah kak jah bukan saje buat tutorial masak tapi tutorial blog gak.. mantap nok! betul tu kat jah kita berblogging sebab nak berkenalan bukan nak bermacam2 ..

SHIMI said...

boto tu kak tijah woi.
kalau tak pemes pun tak po kalau nak lotak mondo alah tu.

paling tidak kitak boley nengok gamabar kengkawan kito yang lawa lagi ensm tuh...

n Z r A said...

tibe2 tgk ada muka perempuan ayu nan jelito (siput sedut masak lemak satu kak!) kat den punyo followers yg tak seberapa tuh. wah eksaited! hehe..

den tak banyak komen tapi hari2 dtg baco takpo kan

(cubaan berloghat nogori mana tau kot kot akak ada sedara ensem yg bleh dibawak2 berkenalan. haha)

Monkey D Luffy said...

Kalau nak tau detail aku ada buat post ni dulu;

http://monkeydlulffy.blogspot.com/2008/12/200-annivessary.html

i.am.belle said...

yup tijah. aku letak sbb utama senang nak update bloglist. feymes amos tu belakang kira, apa yg penting adalah juga org baca blog kita tu kan.

oh yg 'otai' sombong tu. hmph, biasalah. kononnya mrk tak mainlah follow blog org nih..

yuyee cap limau said...

kak??btul ke yuyee tu kak??aisyemen bangge gile nie kak suke bc blog yuyee..msti tgh berangin kan pekena myak yuyee..muahahaha

xiiinam said...

"Errr....jap lagi aku daftar jadi follower ko gak aaaa!!!" kataku insaf, sambil menggosok-gosok mata. Den tak sombong...cumo dah tuo...tak kuat lari...muehehe...




psst: Aku tau ko femes....

Yunus Badawi said...

Ko mmg terer Tijah. Lomau2 IT pun mcm2 ilmu ko kongsi dgn pengikut ko.
psst - den tokojut ekau baco n3 den hari2.

Shifu67 said...

eh.. kawe pun lum rigester lagi kat blog ko ni

Ms.Lilies said...

syabas mem!!variety la entry ko nok

peej said...

tijah mmg la femes..mama pija ari tu cakap..sekarang dia suka baca blog tijah..dia kata best sangat..heheh..

mcm pija lak..bukan xnak follow org..
tp kalau setakat letak follow..tp x pergi jenguk pun..lg keji kan..so bagaimanakah..bukankah lg senang ckp awal2..x larat nak baca blog banyak2..

wah..ayat..mcm terasa je kan sebab jarang nak follow2 blog org.. ;p

Tijah said...

ik,
betul! betul! tapi kekadang ada gak org buat blog ni sebagai medium serang menyerang ek?? hikhik

shimi,
kekadang best gak tengok gambar mcm2 kat profile tu kan??

nzra,
takpo...aku tau ko bz. blaja pandai2 yo? sok leh akak tumpang buek scaling..ado diskaun tak??

kapten,
konyer tutorial lg detail weh!!! hehehe!!! tengs...

belle,
yer! siapa la blogger tanpa reader ye tak??

yuyee,
yer...aku baru sapu kat perut cem tadi. nyonyak dio tido..

Tijah said...

cklah,
aku tak paksa kak! yang penting aku hari2 mau baca blog kauuu!!!! hahaha...
*yo ko tak kuat lari? hikhik

yb,
misti la...sejak berumur ni aku sker jer baca blog org2 nak pencen ni banggg!
*wah! tiba2 berabang2 dgn yb...

shifu,
kawe tak pakse. janji jgn lupa register daftar undi pilihanraya...hiks!

lilies,
alaaa...apa sgt la nok! org lain dah lama tau kot nihh. aku jer terhegeh2. huhuhu

pija,
ada betul gak ko ckp tu. aku pun kekadang ada gak follow org tanpa org tu tau. alaaa...tak kisah la kan? agak2 blog tu kena dgn citarasa kita follow la. kalu tak...takyah la kan??? tiada paksaan disitu. owhh!!! kirim salam makcik nani yer. ehh!!! pija jgn terasa taw...ni general jer nih. hikhik

haweez deen said...

akak,,ur the best la.mcm2 entry yg dibuat,,,patotnye akak jadik pembacer beriter ar,,bru byk lagi isu yg akan dikupas,,uhuhuhu

kakpah said...

antu kau jah. montang-montang namo den takdo kek follower kau. tapi den masuk ari-ari tu!! hehe.. nanti den tepek. kojap..kojap..

paRi-paRi sYurGa said...

haaaa.... tu sebb lah aku syg kek kak jah meletop ni haaa.orgnye pendiam... berbudi bahasa.. bersopan santun..

melampau tak aku punye kipas?

wahahahaha.

azreen said...

nok...aku ni mmg follow je ko hari2....kalo takde tuh maknanye aku sibuk atau aku sakit.....

mugiwara said...

ewah..ewah...
dh jd tenaga pengajar secara maya...
elaun tu kongsi2 la...
hikhikhik...
[ikon mata duitan]

saya tak letak pun...
kopipes je la ye...

atty's said...

betui..kty ltk..pun senang nak add to bloglist..kalo kita follower org tu..
dan sedaya upaya kty..terai tuk.jalan2 kat semua umah follower..

adibah said...

Malu la Jah.. stakat boleh bilang dengan jari je.. nantilah.. bila takleh bilang ngan jari, baru aku bubuh kat blog. Sementara ittew.. i am malu.. huhu.

julietchun said...

takde yg lama maka takde la yg baru, cehhh, cam komen artis plak aku ni. Kekdg aku bc blog org ari2 tapi lupa plak nak ltk kat kotak fllwer tuh.

mamarempit said...

Mama "baru" Tijah "lame"....










(Dlm blogging nye donia arrr)

tentangseseorang said...

mende nih valid untuk org yang ada blog dari blogger jer.

muadzlife said...

wah..ado kelas IT hari ni yo tijah..

tapi bener...tua/muda atau seniority to x melambangkan apa2.ko pemes atau tudaknya...kann..yang penting tujuan utama kita berbloging2..kalo rasa2 bijak..ramai le kawan kita...mesra le kita..bertambah le kawan2 baru kita..x gitu jah...

tapi den mmg x 'pasang' follower tu..den ni maleh..x do maso..tapi suko berbloging..dah lah cam umah separuh siap blog den tu, ko tengok lar blog den tu..kosong hambar yo...sumer den x 'pasang' tekau..

sori lar..komen dah macam entry lak ha...kehkehkeh..

*Miss Geli^ said...

saya insaf!!..sungguh!
walaupun ini tuturial semata-mata, tetiba saya insaf!

Yunus Badawi said...

aku belum nak pencen lagilah Tijah. Anak yg kecik pun baru 6 bulan ahaks

Hidemichimomotani said...

wah wah wah...ada tutorial mcm si aliya@jariketot pulak! jangan making kurang niche resepi dah la...hehe.
I follow....!

zarazaznan said...

huhu,

apekah yg berlaku dimase ketiadaan zz ni kak? cam paneh ajo. masak lomak podeh udang rimau mmg sodap tpi sodut lomak eden tak ponah buek lgi. tapelah badan berlomak pon org nak gak...

i will follow u too........

follower dgn follow me tak seme ye kak??

misshu much much!

eddie dewanaga said...

really..???

patutlah gambar org tu muncul dikotak follower gua malam tadi...
hehehe...

tasikmerah said...

ko kena jd pensyarah IT ok!

;)

HappyIrfa said...

SALAM KAK TIJAH..
oooooooooo gitu.baru paham.
patutlah saya nampak nama akak sbg follower blog saya.tp mmg tak terkejarlah nak dibandingkan ngan follower blog akak yg femes itew..

Ma'am_Chelsea said...

Tima kacih cikgu.... :)

Barula saye taw rupanyer senang sajork nak link... xyah nak kopipes dah pasnih..

Tocei....!!

Kujie said...

wahhhhhhh..tijah dah naik satu lagi tahap...dewa tiga rasa...hehehe
dah boleh bagi tutorial tu..otai dah tu!

kak jie tak termasuk , kan dlm semua ni...owh...tidak!

09892 said...

bis tu aku? aku caner?

cokolat said...

mak tengah tunggu leb2 muncul dekat blog ko ni... dah sebulan dah, takde pung!
takpun ledibed ke jalan2 kat blog ko ni...
baru mareyyyyy nok!

wakakakakak...
gadget ko tu perbanyakkan lagi.
kalo bleh yang warna-warni ok!

~~mood swing~~

Tijah said...

haweez,
pembaca berita radio bleh la dik. maklum la...rupa nan ado. wakakaka!!!

k.pah,
hahaha. sey tak pakso la kak oii!! sey folo akak sobab nak sonang apdet.

pari2,
mmg melampau. kipas kau mmg tahap kipas kodai mamak. tapi aku xde duit kecik aa...hahaha

reen,
err...sibuk atau sakit je?? lain2 reason takdo?? hahahaha

mugi,
kau ingat kau sorang je mata duitan?? aku lagi dasyat tau. hahaha

atty,
agak2 kalu org tu tak update...kita stop folo dia bleh tak?? contoh apdet setaun sekali ke? hahah...

Tijah said...

deeb,
kalu tak bubuh bilanya bleh dibilang nok? ala..letak jer la.

juliet,
apalagi...bleh la mula letak skrg. konyer reader pun hebat2 gak nok....

mamarempit,
seb baik ada notakaki kat bawah tu. hikhik...

ady,
ye la. mcm ko...aku still kena buat secara manual.

muadz,
tapi tu la. kekadang tak sumer suka kita kannn??? ni aku buat n3 ni pun tah2 ada yg speku yg bukan2 nih...heheh

geli,
nama ko nora ek?? tingat aku nora zain penyiasat dlm citer dgn jins samsudin tuhh...

yb,
ooo...lupo lak. org laki life begins at 40 kannn??? hahaha

Tijah said...

hide,
aliya lagi teral tahap gaban tu. aku ni takat godek option yg ada tu buleh la. hehehe

zz,
ko takde pegi mana???? miss u too...:P

eddie,
gambar sapa? sapa???? hahahahaa...

tm,
ko bubuh la kotak follower tu nok...

irfa,
aku hanya insan biasa...huhuhu

chelsea,
sama2 anak murid!!! aku pun jenuh kopipes dulu. skrg tak lagi.. :P

k.jie,
ahhahaa. yg penting akaknyer blog kena secara manual la...sbb tak pakai blogger kan...

zt,
ko?? kita email je la...wakakaka!!!

cok,
ko giler?? mati idop blk pun aku takkan buat leb-leb tu nokkk!!! wakakak...
*aku lagi nak minimizekan wijet sebyk mungkin...

rizz said...

ya betul!sgt nsetuju kan give n take lah kan nk blogging:) bru happy

kakpiah said...

aper susah2 nk ambik kakpah sebagai contoh jah.. ambik aku sbg contoh dah lerr jah oiit..

aku pemes.. ko, buleh laa..
tp aku tetap polow ko.. walopon polower ko lg ramai dr aku..

paham?
ntah..
hekhekhekk :D

Signorina Syima said...

kak tijah!!

i lap u lah!! ini baru di namakan semangat kejiranan... sy kagum bangat dgn usaha dan semangat akak tu, semoga tuhan memberkati idup kak jah..


nnt sy propose nama kak tijah untuk ketua rukun tetangga blog ok??

||alis|| said...

pada aku..
GIVE: bile aku baca & komen kat belog kak jah.
TAKE: bile aku KOPIPES RESEPI kakjah tanpa pengetahuan beliau! (2 je la buat masa nih) haha!

kakjah mmg best. salu beliau datang ke belog aku yg tak seberapa tuh.. tq kak. lap u!

ku tak sempurna said...

klu ada yg nak tyg widget follower tu, dipersilakan...

aku takmo...

malu laaaaaa...


aku ni pemalu orgnya..
kang klu takde yg nak follow aku, mana aku nak cmpk mukaku yang comey dan menawan ini...

hikhikhik...

lagipun blog aku tah apa2 tah.. tak hebat seperti kamu, kamu dan kamu...

eeeee.... malu laaaaa... :D

ku tak sempurna said...

lupa nak ckp,

salam perkenalan

bokojola kito sekueknyo :D

arep said...

kak jah .. no matter wat. i lap your blog..

ASE1 said...

saya ske jd silent reader jer ..
x kisah klu x der followers ..

Umi Mia said...

segan ah nak letak follower bagai nih...rasa cam takder follower jer...lainlah mcm KJ..blogger femes...but watever it is..

I will follow youuuuuu.....(melody lagu DIGI..hehehe)

Tijah said...

rizz,
oppsss..aku rasa blm follow ko lagi. wait aaa....

piah,
eh lupe la ko tua dr aku kan piah? hahaha. amacam mlm ni ada bran online?

syima,
apo brg ketua rukun tetangga. ketua puteri umno terus laa...wakakakaa. eh! lupa lak. aku undi calon bebas

alis,
yer. amek la. resepi tu kalu aku nak sorok aku tak letak der kat situ. hikhik. meaaoww!!!

kts,
tu la...aku nak folo la nih tapi wijetnyer nan ado. hikhik. blog ko pun best per...esp n3 "panas" pasal laki org aritu...
oh yer! salam kenal juer...

arep,
i lap ur blog tu...deswai i foloyu... :P

ase1,
jgn la begitu. marilah kita bertukar juadah... :D

umimia,
aku cuma blogger terpinggir saja nok! ala, letak jer. apa yg pentinggggg....kerjaaaaaaasama!
*tetiba wonderpets

dcrysz said...

buto IT tu x laa... ghabun IT skit jerk...kekekek

Cakap Kosong said...

dah makin mantop ko kan nok!

lupekanje said...

errr....jap eeehhh..bukan acik da jadik follower kau tijah...??

manje said...

tapi akak mmg femes... :)

Umie said...

laa...aku pung bari diskaber lepas baca blog ko nie nokss... nampaknya aku pun buta IT gakss.... hohoho

iina said...

Takpe den tak lotak follower tuh.. bukan apo.. maleh nk glemer ecehhh wakakakah.. walaupun ada yg jadik gak follower den add kek dlm list blog yg update yo ;)

biar glemer blog tak nmpk.. jgn glemer depan mata lagik sakit jiwa wakakakah leh pakai ko

Tijah said...

dcrysz,
iyo dikkk...apo2 pun...tapi nama ko menten susah aku nak taip. wakakaka....

ck,
mantop tang mano nok? hahahaha

acik,
dah kot? ontah kang sey check yo...trening2 pun sompek ngular ko cik??

manje,
mano ado femes. aku umpama semut kecil saja...

umie,
haaa...aku pun baru jer diskaver walhal org lain dah lama tau.

iina,
yo la...tu nak perli den la tu. tapi takpo...den kan gilo kuaso. wakakakak...amacam jumpo potai kikih kek glasgo tak???

linahilmin said...

saya tetap suka baca blog tijah!

cj7 said...

ada kebenaran ayat terakhir kau tu jah.
syabas bette

sheila said...

den pun prasan gak kak..
tp yolah nak follow atau difollow tu hak memasing..
kito yo tergodik nak tau cito org tu..org tu sikit x heran kek kito nak buek camno...(b'ckp ala2 majuk ni..)

NieZearm said...

hebat... two clap!! :)

Tijah said...

lina,
timo kasih la salu datang yo? mak terharu nihhh....

cj7,
kannnn??? ada org centu tawwww....

sheila,
tu namo eh komunikasi sehalo. kau pandai merajuk gak kan?? wakkakaa...cam tak cayo yooo...

jek,
duo yo ko? apo2 pun ado percubaan utk mengkidnep jill kojap laie. sian deh tepongap kek rasah tu. hahaha...

Rozita said...

salam ziarah..
vah..vah..ramai nya pengulas sukan kat sini ye..

Tijah said...

rozita,
yer...kerana disini adalah stadium. hahah

rashiD said...

pakai GoogleReader pun buleh gak kak..
nnt ade opsyen lg satu "add from GoogleReader list"
xyah kopipes..

mintak nk tenyeh link akak kat page se yo..

tengku nurul haziqah binti tuan yaacob said...

ai k.tijah.. meh la follow budak bru cam sy ni.. he3

maixara shah said...

salam kenak K.TIJAH
SIHAT ARI NI?
dh follow sini..
nk follw blk terpulang..takdo paksoaan....
klw sudi jompot singgah my blog..:))