Apr 14, 2009

hujan2...sejuk2 ni...dapat pisang pun best kan?

masa : 5 ptg
laporan cuaca : hujan lebat diikuti ribut petir di beberapa tempat...

******
lapar la pulak. dapat pekena pisang goreng panas best nih. nak buat sendiri cam malas.
last2 start keta...keluar dgn cem.

dari kejauhan...nampak ada org jual pisang goreng kat depan petrol pump tu (lokasi sebenar adalah dirasierkan atas dasar keselamatan). cantekk!! tapau 2 ringgit dan terus drivethru mcD. cem nak eskrem la pulak. alahhh!!! sundae cone singgit tu sudah! sojuk2 ni lagi mau eskrem! biasaaaaaaa dia tu!!!

sampai rumah. berlari2 manja ke dapur. tak sabar nih! pacik tu simpul mati la pulak! terus akak koyakkan jer plastik tu dgn geloj'nya dan ngappp!

harrrrrkhhh!!! pttuuiihh!!!!

otometik keluar. akak tenung balik belen pisang dlm plastik tu dgn perasaan hiba dan marah. dan terus humban kesemuanya dlm tong sampah!!!
p/s : tm, bleh tak ko bagi blk ratio adunan tepung utk pisang goreng ko yg mabeles tu? nak kena buat sindri jugak la nampaknya nih!

70 comments:

||alis|| said...

siyes ke kakjah?????

||alis|| said...

eh, aku no 1 la , lalalaa~

Ms.Lilies said...

erkkkk...mmg pure rasa petrol ke bau je kak?

||alis|| said...

pisang goreng yg best kat area aku pon depan petronas.. tapi mantain jer kesedapan dia, walau nan ado kicap cili nyer..

nak vadey sedap, gerai sebelah petronas tuh, sedap oo..

My Spirit Finger said...

ada hikmah disebalik kejadian. dia nak suruh merajinkan diri jugak. power off air tangan sendiri.
K. jah,
lagi carlos sayang..bucuk...bucuk...baby!

Tijah said...

alis,
siyes. aku syak bau tu dr botol2 kat blakang van dier tu...

lilies,
kuat nok. bleh rasa...

alis,
aku suka kalu ada sambal kicap tu. dulu skolah kat muar salu layan tuu...

dzaza,
ohohohoh!!! aku kena tunggu resepi adunan akak tm ko tu....

Umie said...

Aku syak pakcik tu goreng pisang guna minyak diesel instead of minyak masak..maklum la,dekat sikit nak amik stok minyak...muahahaha

kakpah said...

moral of the story:
len kali jangan maleh-maleh ko dapo. Boli pisang, goreng sondiri.

padan muko kau hehehe....

kakpiah said...

ko pon silap jah..
yg ko gi beli pishang goreng perisa "tanpa plumbum" saper soh..
sbb tu tak sodap..
cer ko beli perisa MAX 5.. musti rangup berkrimmm..

tapi jah.. aku nih cepat pikap jah..

pishang + eskrem + ujan = mmng best jah... aummmm!!! grrrrr!!!!

F A R Y N said...

bukan tadi ko kata nak pi pasar cari daging ke?hahahahaa

xiiinam said...

Baru nak komen macam kakPah...
Aparaaaaa..pisang goreng pun beli ke...

Lain kali ajak aku...aku pun nak beli sekali...ha...ha..
Tapi tak maulah kat stall depan pump station tu...

SHIMI said...

bagus tuh, pisang berperisa diesel.

jyss said...

wah depan stesen mana nih...bagi la specific skit supaya kesilapan yg sama x diulang :)

mugiwara said...

orang pemalas selalu rugi....

sekian saja pesanan khidmat masyarakat majmuk~

ifahruzzaman said...

kah..kah.kah...
tajuk mengelirukan!!!!!

ubi rebus cicah sambal la.....

tentangseseorang said...

kak...
ko gik suh pakcik tuh rasa balik goreng pisang tuh. ehehe

Weed and Bandages said...

tajuk entri kau buat aku 'teruja' lah tijahh.. nakai tau hang nihh.. hahahaha

Hidup KOKA said...

Aku suka gak goreng PISANG!!!

CiK AiDa said...

adoi...siannyer,tak per kak..pas nie beli pisang then goreng la sendiri...kok tak larat gorng,mkn la cam tu jo..pun sodap!!senang gak kalu nk gi melabur...hehe

Kizzy TF said...

erm akak tak Bismillah ek...

tulah pasal~ muehehe

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

diesel??

apakah?

hahahahahha~

mati sakit perut tu~

rizz said...

hahahh siannya kak tijahh alolo cne la plak bau disel yerr

IRA said...

pisang goreng paling best kat N9 adalah di kedai kecik tepi tempat parking kete sebelah padang bola kat kuala klawang...huhuhu, redah la onak belukar kalo nak rasa pisang goreng sedap.series sedap.tak tipu.

sambil taip komen ni tingat2 pulak...disuspek letak ganja kot.

Tijah said...

umie,
ntah. sejuk2 tu kan? misti otak beku tuu sampai silap plak...

k.pah,
yo la!!! yo la!!! tau sey tu...lenkali tak maleh laie!!! (kalau la mcD ado pisang goreng kan?)

piah,
kau mmg piah! mana ko blajar mengaum2 ni ha? dr k.ungku yo?? wakakakak

faryn,
daaahhh. aku kan multitasker! sumer aku buat dlm satu masa. hahaha...

cklah,
elehhhh! ko beli jer pisang tanduk abg basiron tu. besar...leh makan 2-3 round. err..abg zahan dan blk?

shimi,
kalu esok aku update maknanya aku masih idop. hahaha

jyss,
petrol pump yg ada gambar rimau. hahaha..

patne,
yu shadap! hahahaha

ifah,
mana mau cari ubi? ujan2 ni xde org nak gali. hahhaha

tipahvogue said...

skalik lagi aku terkesima dengan komen dari piah...huhuhu...*i'm lost*

Tijah said...

ady,
aku dah sampai rumah. malas nak patah blk...lagi pun pisang tu xde warranty. hahah

ms.weed,
nati ko pegi cari pisang gred "B" yer??? hahahah...

koka,
kenapa PISANG tu dicapslock kan? hahhaha...

aida,
tu la tu. tapi sbb maleh tu kan. eh. kau sbn kat mane?

kizzy,
a'ah kan? laju jer ngapp!!!!

zara,
kalu aku mati, aku nak ditanam dgn celcom brotben skaliyer. tolong maklumkan pewaris...

rizz,
terus mak meleleh air lio disittew! huhuhu

ira,
mak aih jauhnyer senawang ke kole klawang. tapi kalu x sedappppp. siap! aku carik ko walu perlu ke ipoh skali pun...hahaha

iina said...

baru aku nak menjeleskan diri tgk pisang goreng tuh.. udah ler tgh lapo nie.. camno lak leh bau diesel.. cehh kena komplen tuh jah

Tijah said...

tipah,
piah dah bagi ko makan apa2 ker? manjang ko terkesimaaaaa jer dgn dia nih. isk! moskel disittew!

iina,
tu la tu. esok kono boli pisang nipah ni. goreng sekuali bosa...biar pueh ati!

yuyee cap limau said...

kak jah nape dibuang pishang tu??alang2 rase petrol tu baik jadikan sebagai myak kete..jimat duit..sumbat je pishang tu kt tmpat minyak kompem merdesyuss enjin kete baby jah..cayo la cakap den nie hah

Teacher said...

isykkkk salah idung ko ni...ke dia goreng pakai minyak diesel....

AZANI said...

emmm... pisang goreng disel,produk baru kot?

Monkey D Luffy said...

rasa diesel? wow! rekaan terbaru tu

BudAk hijAu said...

perasa baru goreng pisang ke...?
ptt al tmpt di rhsia kn...hehehe...

Izan said...

aduh... udah kempunan disitu.. penat2 kuar last2 pisang goreng berperisa berdiesel la plak...

:: AYU AYUMiE :: said...

kempunan ekau yer tijah...hihi

*mlm tadi nizam beli ayam sekor..skali biler i nk kemaskini (bersihkan!) ayam tu... huhuhu ayam tu busuk siots! melayang free² ajer duit RM8.90... dose tau tuan kedai meniaga bende rosak...

Tijah said...

yuyee,
lepas tu tak sampai 10 seken terus keta aku mati kan? pandaiiii...ko mmg pandaiiii...hahahaa

tic,
kok centu idong dio la salah kan? hahahah

azani,
yer. produk baru terhangat di pasarann...

kapten,
atok luffy mau rasa? nenek sara misti tak tau buat kan? hahaha

budakhijau,
takpe la. kesian pacik tu. mari beri dier seken cans.hehehe

izan,
kalu pisang berperisa extra virgin olive oil takpe gak kan? sehat gittew!

Tijah said...

ayu, ayam busuk adalah menyakitkan hati kan? pastu hanyir giler xleh buat apa dah...

mugiwara said...

patne..nanti pektis masak goreng pisang...
saya nak buat audit kat umah patne~
hahaha~

cokolat said...

are u orait, b?
c tiba-tiba risau kalau b saket pewot nanti.





elehh.. entah2 habes satu plestik tu ko balun dah... kan?kan?

shija said...

len kali ko boli yo kek gerai atap nipah topi longkang bosa ttj tu je nok!pueh ati manyak pilihan katenyerk.errrrrr....tapi jauh la kok tang labender nok!(*harussss kene lempang ngan ko niek kanz?miahaha)

Yunus Badawi said...

nasib rasa diesel, kalau rasa petrol alamat tak lama lagi meletuplah stesen minyak tu.

julietchun said...

cer ko cucuh menyala tak pisang tuh?kekekeke.

momguess said...

occay gak tu ader rasa diesel....
sekali sekala ko tukar rasa pisang goreng aper salah nyer

Mama-Danish & Sarah said...

cian ko jah, beria nak makan last2 rasa diesel. Kempunan babeh..... sok-sok ko goreng sendirik lagi baik.

theconfused said...

hoh... takleh blah.. adakah pisang goreng de perisa2 lak???

muadzlife said...

eeiii..mengapakah pakcik itew berniaga begitu..x baek taw..

err ko share le skalik tepung goreng pisang tu jah..:)

KaSiH said...

aku sajeskan ko wat lempeng je la kak klu ujan lg arini...konfem mkn lempeng perisa tepung..takde la ko membazir lg kak beli...buat gemuk tong sampah je..

neezareef said...

ke pakcik goreng pisang ngn myk petrol.wakakakakaa

Ma_sUyinFiqah said...

bau petrol melekat lah tu...aku tingat lagi masa aku kecik2 aku makan nasik goreng pastu rasa cam minyak tanah...padahal bukan guna minyak tanah pun. Aku terus buang tapi aku nengok kazen aku melantak sampai abis...idop pun dia makan nasik goreng bau minyak tanah tu.

Ma'am_Chelsea said...

Tajuk tu bikin hati musykil!!

kakngah said...

omak eh.. sesojuk xnak eskrem ko???
muahahahha!!!

eddie dewanaga said...

pisang diesel..??
hahaha... jgn la memalas sangat, beb.

ku tak sempurna said...

awat sumer citer pasal pisang ni...

k la...
aku nak gi cari pisang goreng 10 hengget...

ko nak kirim ke dak??

izman said...

perisa diesel? sedap tak? seumur hidup aku belum pernah rasa lagi. kui.3x....

izman said...
This comment has been removed by the author.
Tijah said...

mugi,
saya tanak diodit. saya akan tutup pintu...

cok,
B ok C...mlm tadi jer B ada terceret sket. pagi ni B dah ok. tengs C kerana konsen pada B.

wakakakaka...

cija,
mmg. mmg aku rasa nak balun je kau dgn tungkek kaki 4 atok tu. tapi pisang nipah situ osah sodap eh kan?? ado sambal kicap laie...

yb,
ooo..rasa dia lain yer yb? adakah petrol rasanyer kurang lazat dr diesel???

juliet,
tak nak...nati berjelaga umah aku. maklum la..ada plumbum kan??

momguess,
kalu ko nak dtg umah aku bgtau taw! bleh aku order spesyel kat pacik tu. hahahah

ain,
kesiankan?? takpe la..niari aku beli durian. buat bubur kacang durian lagi best!

Tijah said...

confused,
ada...kalu nak paling best. ada perisa minyak dagu. hohohoh

muadz,
lama x nampak? hehehe. mungkin pacik teringat macik dirumah???

kasih,
takpe la. lepas ni kalu tingin pisang goreng aku peg jer ttj tepi longkang tu. situ sodappp!!!!

neeza,
sedut dr tangki kan???

mas,
tu la. nasib baik aku idop lagi hari ni. kalu tak...sapa nak update blog? sapa nak kaco ko dan mengayam ketupat di ym???

lynn,
aku tawuuuu maksud muuuu...huhuhu

kngah,
ondak yo. tapi tak dapek nak buek canooo...hahahah

eddie,
aku insaf...start esok...errr...lusa lahhh

Tijah said...

kts,
byknyerrr sampai 10 hengget. ko beli kat NILAI yer?????

izman,
kalu sedap dah lama aku abeskan seplastik tu. hahahaha

Hidemichi said...

Sebab tu lah org meniaga tgk fengshui dulu!hahaha

Tijah said...

hide, kan? cer meniaga tepi indah water ker....

azreen said...

nok...itu tandanya rezeki depan mata pun belum tentu masuk mulut ek...sian ko nok....

dcrysz said...

isshh..ko jah... x pasan ker???
yg goreng pisang tu mmg perasa diesel...
ish ko jah....kekekekek

Petito said...

isteri: "minyak nak goreng pisang lupo bawak bang!!!"

suami: "takpo2... dulu-dulu, uwan koba; kalo takdo rotan, akar pun berguno. kok takdo sawit, diesel pon bole yo. itu la sobab eh abg suko meniago kek petrol kiosk, sosak2, kek sini banyak minyak, yang. takdo masalah kalo minyak goreng pisang tertinggal kek rumah"

(si suami, melembarkan senyuman yang sungguh membahagiakan kepada isterinya)

Tijah said...

reen,
betul la ko ckp tu kan? benda yg x nampak lak mungkin jadi rezeki kita kan?

dcrysz, adoi la. osah susah eh tiap kali nak taip namo kau nok. hahaha...apo aku nak reply tadi gek eh? dah lupo lak haa...

petito,
yo la tu. ontah2 esok luso kok lupo yo laie...bini koba " kito cubo minyak gamat lak bang" golo dek eh!

tasikmerah said...

kalau org jual goreng pisang dekat2 dgn loji pembentungan indah water tu kau ingat ada rasa apa jah...? muahahahaha.....

salin cepat. salin!

tepung goreng pisang adabi : tepung beras : tepung gandum

1 : 2 : 1

hantar sepinggan ke rumah den yo jah.

hahahhaha...


.

Tijah said...

tm, tengs. ooo..tepung beras lebih eh? tak patah gigi ker nati? hkhik

cekgu_ecah said...

kak tijah, bli grg pisang kat taman dahlialah kak, gerenti akak suko punyo...se sefamily bli grg pisang kek situ jo...

Tijah said...

ecah,
tmn dahlia kek mano yo? ke desa dahlia? buleh yo try tu...

cekgu_ecah said...

taman dahlia tuh dopan sket dari kemuning tuh. lopeh kemuning, tmn senawang jaya yang ado kodai dopan eh tuh, dopan sket lagi ado simpang masuk ke taman tuh ado kodai grg pisang. bosa tulih eh 'GORENG PISANG'.

p/s: grg pisang eh siap ado kicap gak...

Tijah said...

ooo...tmn kek klinik dr kassim tu yo? ok. ok. nati den try boli yo. timo kasih...