May 28, 2009

akukah yang bersalah?

ini adalah tongkat ali. tongkat Ali bin Bujai (namo atok akak)

ini la rupa tongkat yg atok guna skrg nih. tongkat kaki 4.

atok dah tak larat. dah tak gagah mcm dulu. jalan pun terketar2. tu yang kena bertongkat je tu. sakit badan, sakit pinggang, sakit lutut. macam kopi dangdut...semua dlm satu. tapi nasib baik luar je...internal ok. kencing manis, darah tinggi, sakit jantong tu semua takde.

tapi tu la. kesian bila dengar dia asik mengerang2 je. nak2 bila dah duduk lama pastu nak bangun...pergh!!! seksa tengok! kekadang tu dia jatuh terduduk atas kerusi balik.

3 minggu lepas akak telah bereksperimen! siapkan segala radas & bahan. operasi pun dimulakan...

rebus mas cotek!

diam2 akak bagi atok minum. atok tak tau pun. campur dlm milo dia 2 kali sehari time sarapan & minum petang.

dan last week akak perasan atok jalan sedikit laju. masih bertongkat, tapi kekadang tak cecah lantai pun. jenjeng je cam bawak bakul.

sabtu ni akak nak balik penang ada kenduri. maka atok terpaksa duduk rumah pakcik kejap kat PD. seblm gerak atok sempat tanya...

"nenek penang kau ado laie? kirim salam la yo?"

akak ter"mute" beberapa saat...

apakah?

penat otak akak menganalisa skrg nih!

66 comments:

lupekanje said...

hahaha.....adoiiyaaaiii...
ko bagi lobih dos ke tijahh???

adibah said...

Kebetulan je dia tanya tu kot, Jah.. mungkin activate balik memori lama dia.. baru teringat balik kat suma2..

Ko jangan tak sampaikan salam kat Nenek penang tu nok, doser tawww! Eh.. jap! Bagi minum curik2 tu... kira doser gak ke, nok? *kompius jap..

Bye2 Jah, aku nak siap2 gi keje!

Monkey D Luffy said...

nenek pinang tu siapa?

muahaha

ashley said...

Cuba ko bawak nenek Penang ko tu jenjalan ke ghumah ko Tijah...
Lepas ni aku raso atuk tu sure tak pakai tongkat laie..
dan mesti dia minta Milo yang ko bancuh tu hari hari..

hehehe..sodap kato aaa...

kakngah said...

atok dh mndpt khsiat no. tujuh boleh...

iina said...

adakah ko bakal dapek uwan baru?? wakakakah.. tulah bagi lagik dediam kan dah ada effect wakakakah.. takpo asalkan dia bahgio.. alah jah baru kim salam yo.. ntah2 dio ikhlas tau

kakpah said...

Haha.. ponangan mas cotek kau. Kok tau sazah mosti kau kono marah sobab memandai yo bagi atuk kau tolobeh dos.

:: AYU AYUMiE :: said...

muahahahhahahaha....
bau nasik minyak laaaa...

Nok... confem pasni ko dpt mewarisi harta bende atok berbanding Upin Ipin kat Seksyen 7 nie... har har har har harrrrrrrrrrrrrrrr....

||alis|| said...

ko mmg pesalah juvana kak!



ha...ha... tak tawuuuuuu~

KaSiH said...

ahaha kak...aku bukak2 je terus ternampak rangsangan hormon lelaki...cekap tul mata aku ni...

kak..kot menjadi sok kenduri dpt uwan baru..jemput aku ye...aku suka...aku suka...!!

Yunus Badawi said...

ko ni dah tersalah ekperimen ke apa ni? Ingat aku aje yg buat ekperimen kat Haikal hari tu hehehe

psst - kalau kat aku ko boleh supply sampai 40 org, kat atuk setakat sorang tu apalah sangat! larikks

cj7 said...

hahaha
apolai?walaikumsalam lah.
jah,atok umo bape jah? :]

manusia~normal said...

"pukul la tabuh..pukul la tabuh..pukul rebana..kalau dah jodoh..kalau dah jodoh takkan kemana.."

lagu amik feel atuk akak..aahahaha..

isabelle said...

hahaha..lampi jugak aku rupanya.
mula2 ingat mas cotek tu bagi dia kuat memori. sekali klik kat link tu..terus tersengih sorg2.

ish...blk penang nnt, nak cari mascotek la.
haa...jgn senyum2, kaktijah.
mak nak dptkan manfaat lain la. mak xde bende nak ditegangkan ha! :P

miSz.haNie said...

haihh..aaa...
otak dh nyimpang siur dh nih..
hahahahahaha!!
pasni leh mkn nasik minyak la kak.. :P

Tijah said...

acik
ontah la cik. mcm dr bagi la...2 kali sari. hahhah


deeb
kan? mungkin salah satu khasiat mas cotek tu... kembalikan memori. hahahaha


kapten
nenek penang la...neneknyer carlos. huhuhu


ashley
kalu mcm tu..aku terpaksa sewakan diorang rumah lain la kak. wakakakaa.


k.ngah
tu yg aku moskel tu. wey..suh la aben ko tanam mas cotek gak wehh..


iina
tu la tu. tak ponah2 dio ckp mcm tu seblm nih. kok dio tau marah tak gak eh tu?


k.pah
kan? takot sok sazah tuduh sey bagi atok dadah yo kak. wakakakakaa...


ayu
nak waris apo? mesen jahit singer tu ado la. ahhahaa. ntah kan? nak tunggu nasik minyak upin ipin tu ntah bilo2...larikkk!!!

Tijah said...

alis
tu seb baik aku tak bagi atok minum air daun ketum. wakakakakaa...


kasih
mata ko mmg power kan? hahhaa. yer la. nati aku jemput...mungkin buat kenuri kat dewan org ramai TTJ. wakakakaka...


yb
wakakakaka. 40 org ek? ko mmg mengalahkan ayoh ping la bang...


cj7
umo atok den 88. amacam? nomo cantik kan???


bp
wakakakaaa. kau mmg hantu taw. doa dah hapal lon? ponek den translet tu....


isabelle
khasiat apa yg ko cari? share la...hahhha. aku tauuu...aku tauuuu....


hanie
nasi putih dah la. org tua2 mana leh minyak2 sgt..kolestrol maa....hahahaha

paRi-paRi sYurGa said...

maknanye mas cotek ko bkesan kak...
terutama sekali tang no.17 tu...


atok kembali gagah....
hahahahaha.

shija said...

ko kem salam yo la nok!untung2 ko nilai tigo kito sok,caghik'an bokeh potpuri mo bungo pahar,hakhak.

chics said...

Hahaha, mas cotek ke tongkay ali yang kau bagi tu Jah?

Tijah said...

pari2
kan? aku nak pegi cr pasu lagi nih...nak tanam byk2 lagi. bagi carlos lak. hahaha


cija
wakakaka. klakar ok. biaso ado donga bunyi tungkek kletak kletuk kan? aritu tetibo yo deh melinteh dopan bilik mak sonyap2 yo. tegamam nyah! wakakakak...

KV said...

wahahaha.. apa pun yg jadi jah, ko kena bertanggungjawab!!!

Tijah said...

chics
tongkat tu mmg ali yg punye. sbb nama atok mmg ali pun. koinsiden kan?

kihkihkih...

Tijah said...

kv
yer...aku dah mula rasa gilti skrg. hahahaha

julietchun said...

kenduri nanti jgn lupa jemput, ko jadik tuan rumah la yer?ekekekee..

Mak Ton said...

wakakakak... memula baca cam sadis je munyiknye... tang bab penamat citer tuh yg golak bosar...
atuk.. atuk...

Zuraida said...

hahahahah

mas cotek pun boleh buat lelaki horney ke?

tambah lagi satu....

cokolat said...

apa nak dianalisakan jah..
ekaupun lebih kurang yo!

dia sunyi jah..
lagi bagos dari kau bernenekkan si piah!

F A R Y N said...

hahahaha..atok kawen laie...
lalalalalalalalalala

Ms.Lilies said...

aku rasa ko ptt bg secara terus menerus kak....tengok atok ko dah jalan elok je tu...


pssstttt...aku budak baik...pikir kaki atok je ekekekeke

mrblind said...

ah sudah..hahaha

Zihan Naszeri said...

motip ko mmg salah kak..


hahahhaaa..sakit perot haku

misz eyeliner said...

dah lama atok akak jalan pimpin tongkat. tak sedap. keras kejung. jadi mungkin dia dah teringin balik jalan sambil pimpin tgn pulak kot..

lo.lo palazzo. said...

hahaha..
akak bg byk sgt 2, oberdos dah atuk..

Mas said...

Wah wah... bagus tol cucu atok ni nak menyihatkan atok...clap..clap..clap. Mak pun nak try mas cotek tu..yelah semenjak dua menjak ni pala lutut sakit. Mak tak bole tido aircon...aircon sesuai untuk org kaya jer.Jadi disebabkan mak tak kaya maka tak bole tido aircon.

tasikmerah said...

itu kesan yg ke23 tu jah. awet muda. hahahaha....



.

hana said...

pompuan bole minum ke mas cotek?? tanye jee...huhuhuuhuh

tentangseseorang said...

ko anggap je la eksperimen ko berjaya kak! muahahaa

Cahaya said...

hebat kak usaha akak....
mujarab sungguh:-)

rizz said...

hahahha lawak la kak tijah ni..overdose dah kot bg tuh wakakkaka

::narita:: said...

ehehehe..
kalau atok akak tau..
mest die murka muahaha..

p/s:bangga da bole comment skrg =)

Tijah said...

juliet
takde. kenuri buat kat hotel la...grand sket. wakakakka....


makton
kau ado uwan laie tak? hahhahaah


zue
blehhh. double effect. hahahhaa. lenkali aku nak try iceblended plak...


cok
a'ah kan? bernenek kan piah misti aku terseksa. dah la molot bising cam petir...wakakakakaa. larikk!


faryn
ko jadi pengapit nak? lalalalal


lilies
alaaa...dr gelak ko ujung2 tu aku dah tau ko pikir apa nok. hahahha


mrblind
ptg ni lu bleh la pegi nursery...cari sepasu!


zihan
niat aku suci nok. hahahaha

Tijah said...

misz eyeliner
yer tak yer kan?? aih! romentik la plakk....


lo.lo.
pasni bagi sehari sekali jer kan???


mas
try la nok. ko beli la sepasu kat nursery tanam sindri. aku dah ada dekat 3 pasu dah...aku cambahkan aritu. hehhehehee....


tm
tah. dr lolipop...baik la mas cotek kan nok? hahahha


hana
bleh. laki pompuan bleh minum air mas cotek tu. rasa dia ok jer. tak pait pun...


ady
ko nak ke? bleh jer sistem barter...tukar dgn sepat kering


cahaya
nanti boleh komersilkan nih...ko nak beli tak?


rizz
kau mau cuba? 4 kali sehari ker? hhehehee..


narita
dia murka sbb..."apo kau tak bagi den minum ni dari dulu laie?"

wakakakak...

AZANI said...

hmmm...mas cotek.tongkat ali.hempedu bumi. ubijagat.misai ali.bawang merah.telur separuh masak.lada hitam.misai kucing. temulawak.oat.halia bara.boleh kut blender sekali, telan pagi pagi.

eddie dewanaga said...

what's wrong with u, Jah..!!

dia cuma berbahasa, suruh kirim salam, takkan la ada apa2 'maksud tersirat' kot... kalau dia tau, mau dia 'ghembat an' tongkat 4 kaki tu kat keting lu, beb.

kakpiah said...

tak lama lagik sazah dapat adik bongsu la tu..
ko lak dapat mak/pak usu baru..

pas nih ko bg la kt aji usop lak..
mana tawu ko pon buleh dpt adik?

ngahahaha!!

mamarempit said...

tu lom kono ponangan susu alpha lipid lagik jah..sure lagi sbulan dio buek pole dancing kek tongkat eh....


(Sompek lai..promo...jgan marah arr..wat iklan free)

Tijah said...

azani
fuyooo. ko makan ke benda2 tu bang? byk giler tu mau putus urat kentut aku nanti...heheheh


eddie
nothing wrong bro! gua cuma jeles beb! gua tak sanggup berkongsi kasih sayang. wakakaka. bleh tak jeles dgn atok sindri...


piah
cer ko bagi kat ts plak? untung2 ko dapat "kawan"? wakakakkakka...ada branik piahhhh????


mama
kemain promo hah. wakakakaa. susu kau tu..kok buat teh tarik sodap tak gek eh?

My Spirit Finger said...

balik penang p singgah umah aku tijah.

xiiinam said...

Jah...
ini baru betul-betul "Tongkat Tok Ali punya....'

kirim salam kat Tok kau ya.....

jus call me ida.. said...

hehehe...lawaknyerrr.. power betul mas cotek tu yerrr!hehe

Tijah said...

dzaza
hoh..ko xde buat apa aku nak singgah wehhh! hahahaaa. ker ko nak ikot skali?? jom la...


cklah
kan? malang sekali atok tak pandai mengkomersilkan tongkatnyer ittew. hehehehe


ida
yer...dan aku sudah ada 3 pasu sekrg. amacam????

shuzana said...

ayyok..tak tahu..tak tahu...

kakpiah said...

aku berani jer...
ngahahahahukhukhokshoks *muntah ijo*
lakhanets kan? saranan itu??

cok, ko pon sama..
hurk puii!!
huh dan huh lagikk!!!

Tijah said...

shu
ko bagus minum tu...dlm pantang kan? hehehhee


piah
sapa antara calon2nyer piah? hehehheh.

Hjh Esah Jolie said...

apo lak salah heh..berkirim salam? kok yo pun ati bekonan..biarlaa...atuk pun ado yo ati eh..

hOtMaMa said...

wahhh..sesuwatu sngt atuk ko jah.. ado makno tuh...hihihi..

matabulat (lat) said...

kak tijah mujarab ek mas cotek tu,die tumbuhan liar kew?..

kakpiah said...

shalonnyer..??
ko pon mantap..
cok pon sodap..
tp kowang dah ader yg punyer..
errr.. aku ejas ngan tipah la..
tp kena takot kena rijek jer.. maklomla..
TS kan debar teksi jer..
ahaks!

izman said...

kenapa air mas cotek, bukan air tongkat ali?

Tijah said...

makji
tak salah do makji...tapi cam tetibo yo lak kan? kono la tompah kapkek lopeh ni. wakakakaa.


lela
tu la...uwan buyau dah takdo. yg ado uwan penang yo. jadi la kan? huhuhu


lat
eh tak! kono tanam tu...kat nursery biasa org jual


piah
kalu tipah...ok la jugak. nanti turn dia kurang sket...sbb asal ts dtg jer dia somput. wakakakaa. hamponnnn pahhh!!! larikkk!!!!

Tijah said...

izman
sbb mas cotek jer stok yg aku ada. heheheh

minahranggie said...

kak. boleh ko bagi den mas cotek ni... ado ? den nak cubo la. nak awet mudo.. pastu nak buang kolestrol dan lemak lam badan ni haaaa ..bulih ko? baya pon tak kisah ar, janji den dapek

sheila said...

kakakakak...

kok lopeh ni atok akak buleh jalan laie laju..mesti akak bakal jadi cucu yg paling2 disayangi....

Tijah said...

minahranggie
buleh...tapi den kono korengkan dulu la. tapi kat nursery pun ada byk nok...try tengok. sepasu dlm 15-20 hengget kot


sheila
kannn??? lopeh ni nak ajak atok poie cuci mato kek gold coast lak. hahaha

kirana said...

Mmg power, dasatttt... Nak cuba la. Agak2 ape efek kat Kirana?