May 11, 2009

ibu saya...

hari ni 10 may...hari ibu. esok 11 may...hari jadi sazah. bu...dah alang2 tu kita selebret sekali harung la ah?

so, tadi akak pegi la rembat kek sebijik. kecik jer pun. 25 hengget je kat kedai kek kak kam depan giant tu (beli kat sikret resepi sorry la sazah nak makan). jadi la kan? showi bu. buat masa ni tu jer yg termampu. huhuhu!

sampai ttj kami bertiga (aji usop, cija & akak) pun nyanyi2 la hepi besday sambil joget2 cikendens kat sazah. tak sabar nih! nampak cam harum & lazat je kek coklat tu. tapi potong stim betul la. tak lama kendian bau minyak gamat berserai naik memenuhi ruang udara. aji usop la nih! baru lepas urut kaki dia...

sori gamba takde sbb sazah tadi potong kek pakai baju kelawar jer. kuyak lak tu! akak nak baca sms kat henfon pun dia dah buntang2kan mata. takut na kot2 akak pegang henfon tu sbb nak curik2 amek gamba dia.

"hah!!! nak masuk blog la tu? kau jangan...den lompang kang!"

takotttt kauuu! kemain garang besday girl tu nak lompang akak!!! kihkihkih! aji usop mengikik2 golak!

so buat ibu @ sazah jamaliah. selamat hari lahir yang ke 60. semoga dipanjangkan umur, disihatkan tubuh badan, dimurahkan rezeki dan diberkati Ilahi. terima kasih utk segala2nya bu. tak tertulis segala pengorbanan ibu utk kitorang 4 beradik ni kat sini. kitorang tak pandai nak bersajak atau berpuisi. tapi cukup lah ibu tau yang kitorang ni sayang ibu sangat2 to eternity.

last but not least (takpo yo spiking landen skali-skalo?), terimalah puisi ciplak yang di kopipes khas dari sini. pueh menggoogle eh ni! harap ibu hepi!

love you very much bu! and happy mother's day too!

.

Ibu

Aku lahir tanpa apa-apa,

Engkaulah yang mengajariku segalanya,

Membesarkanku dengan segala upaya,

Berharap aku kan jadi orang yang berguna..

Ketika aku menangis dalam takut,

Engkaulah yang menenangkanku..

Dan ketika aku jatuh sakit,

Engkaulah yang selalu berada di sampingku..

Engkau menegurku ketika aku salah,

Engkau mengingatkanku ketika aku lupa,

Engkau menghiburku ketika aku sedih,

Engkaulah yang menyembuhkanku ketika aku terluka..

Kini aku telah dewasa,

Berusaha mengejar dan meraih cita-cita,

Berharap kan menjadi orang yang berguna,

Demi mewujudkan harapan dan impian keluarga..

Terima kasih ibu,

Engkaulah segalanya bagiku,

Tanpamu kini aku bukanlah apa-apa,

Kasihmu padaku tak kan terbalas sepanjang masa...

62 comments:

mama iqa said...

br lps meleleh air mata tgk cite oh! ibu astro tv5. kalau nk kenang pengorbanan diorg, mmg byk benda yg perlu sgt2 dikenang.nk lahirkan kite pun dikira pertaruhkan nyawa..

adibah said...

Tak sangka nok.. mamarazi takut kono lompang!wakakakaka

Anyway, Happy Birthday, Ustazah Jamaliah.. dengan ucapan, semoga dirahmati Allah selalu.. dan bersabarlah dengan karenah anakmu yang no. 2 tu, anak no.2 memang sengal sikit Sazah.. ekekekeke.

Diva PariTs said...

happy birthday cik.. aii, takkan kek je? sedekah kuali tefal la sebijik kak jahhhh hiihi

Tijah said...

mamaiqa
oh! aku kalu tgk citer2 centu mmg hancus. hilang terus kemacho'an aku nanti nanges tak henti2....

deeb
sazah tu klakar2 garang nok! jgn memain. anak no.2 la bagus. mereka adalah yg terbaik selalunyer. wakakakak...

diva parits
aku dah taktau nak adiah apa kat sazah tu nok. semua dah ada. set pinggan mangkuk dier je byk giler stok bleh buat sewa katering nok oi. huhuhu!!!

♥.misz luna.™ said...

"hah!!! nak masuk blog la tu? kau jangan...den lompang kang!"

haha..
takot kak jah ngan sazah..
hehe...
hebat btul die tau anak die nk msuk blog..
:p

selamat hari lahir kpd ibu kak jah..

iina said...

yolah jah.. den tau ko yg bukan main gik melantak kek tuh kan.. kan.. kan.. eceh.. ;)

Monkey D Luffy said...

kau memang layak kena lompang

kakaka

adibah said...

" anak no.2 la bagus. mereka adalah yg terbaik selalunyer. wakakakak..." <-- nok.. aku sangat setuju. kita serupa!! jom kita gelak lagi wakakakak

k.e.r.i. said...

kenapa tak nak makan secret recipe?
kasi saya kalu gitu.
hahaha.

AfiQ said...

den dlu boli kek kodai kak kam tuh kan..... fail ghaso eh... toghuihh tobat xnak boli dahhh....
hape maders besdeyy tuh sazah jamilah*
u raaawwkkkk sazahhh..* bley tetibe camtuh?*****

ai said...

aku pon sama gak cam kau tijah. pantang aku pegang kamera aku, harus sume pakat lari sbb tau aku tepek dlm blog goblog nih..keh keh..


sayu hati den ha..ibu ohhh ibu!

isabelle said...

hepi belated mother's day, kak tijah.
bila nak menambahkan ke'mother'an tu? hehehe

09892 said...

babe, happy mothers day...

shija said...

Allah selamatkan ibu...
Allah selamatkan ibu....
Allah selamatkan lah ibu saye jamaliah...
Allah selamatkan ibu....

SELAMAT HARI LAHIR BUUUUUUU...cija pon nak wish cam kakngah gak --->"semoga dipanjangkan umur, disihatkan tubuh badan, dimurahkan rezeki dan diberkati Ilahi".

*fuiiiiyoooo!!aku tipon wish kat sazah tadik.sazah bgtau cik senah kasik ibu munge ngan kad pg td.baik kan die nok!

kakpiah said...

hepi besday sazah..
semoga hidop sazah sentiasa di berkati Allah..

musti sejuk pewot sazah ngandongkan dak tijah nih kan?

baik budak nyer..
sobb sobb sobb.. prettttt!!!
*sedey weii aku nk ngungkapkan kekata yg las tuuuhhh..*

Pije. said...

alahaaaai.
comel eh sazah nak lompang akak dengan pakai baju kelawar eh.
heheh.
secret recepi sumo abeh kak 3 kodai kek somban tu sumo den poie..
ponek den carik tok omak den smlam.
hissh.
haghap selegho den.

slamat hari ibu lambat sohari kak tijah. ;0

Mak Ton said...

kui..kui.. garang juer sazah nih.. den lompang kang...

rizz said...

"hoh nk msuk blog la tu" wakakaaa

tasikmerah said...

hepi mother's day 2 u jah.

to bunda sazah, hepi mather's day n hepi befday. sey nk jadi anak angkek bulih?



.

azreen said...

Semoga sazah dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki..... :-)

Tijah said...

huda
bukan takot...hotmat jer. wakakaka. ayat kaver ego nih...

iina
tak. bukan den do...cija. silo tuduh cija. hahahaha

kapten
sampai ati kau. huwaa...

deeb
jomm!!!! wakakakakkakaaa...

keri
sazah tanak kalu kedai nama2 omputeh nih. old town kopitiam apatah lagi....

afiq
ala..jadi la drp xdo langsung kan? nak suh kau buek dah tontu tah bilo siap eh. hahahaha

ai
kalu tem tgh lawa2 tu mmg sumo tayang muko kan? cuba tgh berbaju kelawar...mencicit2 lari semuo eh! hahahhaa. suko dennn!!!

isabelle
menambah? sapa? sazah ker? hkihikhik...
*stetmen mengelak dr menjawab pertanyaan nih. hahaha

Tijah said...

zt
tengs babe! levyu! cikgu midah's rawk!
*tetiba tingat kat dier dgn tudung serabai dia tu...

shija
itu la jiran yg baik nok. tak cam org tu...tu..tuu.....wakakaka.
tu menebeng topi pagar umah org sambel tanya
"bapo kau buek dapo tu? ado 50 gibu?"
tau la deh.

piah
ni la fes time aku rasa cam mendamaiiiikan jer komen ko kat sini piah compare to seblm ni yg cam nak carik gadoh jer. adakah kau sudah insap piah? huhuhu. aku speechless ni.

pije
dio ckp yo nak lompang tu tapi mano buleh sbb baju eh kuyak. dio angkek tangan sikit yo mmg prapppp la longan baju eh tu. wakakkakaa...

makton
dio mmg centu. cakap kemain...tapi ati eh baik tu nok. hikhik

rizz
takot dier nok. hehehe

tm
tak bulehhh!!! sazah ckp...ngabihan boreh yo...
*aku yg ckp sebenarnyer...hahaha

reen
tengs nok. sazah ckp mekasih byk2...

sayanghasni @ yus said...

hepi mother's day to u
n hepi besday to sazah..
happily ever after..

Aspalela said...

samat ari ibu kak Tij....

KV said...

selamat ulang tahun kelahiran buat makcik sazah. Teruskan jagi mama rock. Wakaka

Tijah said...

yus
tengs yus. e'eeee. nama kiter samer laa...

aspa
mekasih aspa...

kv
yg rock tu anak eh nok...sazah layan nasyid jerk. wakakaka

eddie dewanaga said...

untuk Sazah, semoga panjang umur, murah rezeki dan ceria2 selalu...

Yunus Badawi said...

kalau dah jadi blogger tegar, kemana2 pun nak tangkap gambar. Org marah tau kalau lebih2 hehehe

Hepi besday to makcik sazah. Kalau tak habis kek tu, pos lajulah kat saya

Mama-Danish & Sarah said...

HAPPY BIRTHDAY TO MOKCIK SAZAH... SAMA NGAN BIRTHDAY ANAKANDA KU DANISH...HARI NI UMURNYA UDAH LIMA TAHUN GITEWWW

kupaslaroren said...

akak sy nk drop komen pertama dr sy,

Mst sazah tak larat nak sign otograp tiap kali kuar ke kedai..tu psl dia marah akak. sazah nak low profile skang huhu

Selamat hari ibu sazah Jamaliah dan Kak Tijah :D

Tijah said...

eddie
thanks bro...:D

yb
tu la tu. pastu sumer org takut. karang tak pasal2 masuk blog kan?

ain
thanks nok. wah. sama besday yer..bleh la selebret sama2.

kupaslaoren
kan? femes dah sazah tu kat ttj. sumer org kenal dier. hehehe

My Spirit Finger said...

Tijah,

kobar sazah masakkan den masak lomak cili padi. pls..pls...pls...

aKu buDaK CiWeK said...

~alalallaa..jahhhh..aku rindu mak akuuuu!!!ish!ish!

Tijah said...

dzaza
alaaa..apo jauh2. omak metuo kau kan ado. wakakaka...larikkk!!!

budakciwek
apo laie. balik la kampong buleh berkopet colah ketiak. hehehe

azila said...

kak tij,
tak tahan den dengo ko panggil sazah birthday girl! ekekeke
kono lompang kang baru ekau tau kak tij!

linahilmin said...

birthday makcik sazah sama ngan birth date papa saya :p

Hidemichi said...

belikanlah baju kelawar baru kat sazah...jgn pedajal bagi baju batman pulak!!!hahaha

erna said...

selamat hari jadi buat sazah,ibu jah,semoga bertambah bahagia kehidupannya di kelilingi anak dan cucu.wah,takut yo jah ngan polompang sazah yo...takdo terangkek tangan sazah tu do jah,jgn la takut.anak kesayangan e.topi,dio tau blog jah ni,payah la jah nak buek ceghito begambar sazah nanti.

Tijah said...

azila
sazah mmg sker kena panggil gegirl tu. dio kan byk baju pink. huhuhuh

lina
ahah! hepi besday buat papa awak yer? hehehe

hide
sazah ada byk baju kelawar. tapi yg kuyak tu paling best pakai. nyamannnn jer. hahaha

erna
tu la tu. tak dapek lak nak amek gamba baru asek ulang2 gamba lamo yo. takot bona deh skrg org curi2 amek gamba dio kak...

||alis|| said...

no 40 ialah no keramat wokeh!

uhuks..

aku takde sajak bagi kat ibu aku kak..


boikot sazah BAHIYAH!! grrrr...!!!

kakngah said...

jah....cam astro ler.. kekojap ulang.. kekojap ulang...
apo2 pun slmt hari ibu & epi besdey 2 gegirl dongan ucapan, guno an la sabun taharah utk mdptkn wajah yg mudo belio...

sheila said...

agak2 kalo akak kono lompang tadi..dah sah2 itu hadiah besday paling best yg sazah ponah kasi..

lupekanje said...

kau agak ehh..klu dilompang dik ustazah, mau bisu patplohpat ari kan Jah...kekekke...

Tijah said...

alis
yer. mari boikot. bengang tul aku...aku sker aper panggilan ibu tu. dlm tafsir pun salu tulis...ibumu, ibumu. xde lak kata omakmu ker kan??

kngah
apo yang ulang2 kokngah? hehehe. agak2 kok hadiah'an sazah cd maun tak deh?

sheila
agak2 kok kono lompang...merajuk la setaun. nak pujuk kono bagi piok vision kekdah eh...orait tak?

acik
wuish. kok tak kono lompang pun mmg dah pendiam dah. smulojadi eh mmg centu. wakakakkaka

SHIMI said...

sampaikan salam besday kek omak kita tu..
silap kek omak ekau..sazah

seb baik den tak kono lompang
kalau tak bedama kono tempeleng
sazah mesti kato
ha..poie duduk ontok2
nak menggata yo kojo ehh

Tijah said...

shimi
hahah. osah lamo eh tak donga pekataan bedama tu. osah sakit eh cuping kok kono lompang tu kan?

atty's said...

selamat hari jadi utk si ibu.nasib tak kono lompang ye..

kuIna LadyInRed said...

slamat ari jadi utk si ibu
selamat hari ibu.. utk ibu2..

cokolat said...

happy belated besday utk mak angkat aku.. voleh?

takpe nok, hadiah kecik2 dan biasa2 pon takpe... tu semua belum tentu melambangkan kasih sayang sebenar, kan? dalam lagi pentinggg...

mishh u...

izman said...

garang yo omak ekau

Ungku Nor said...

best kalau dapek omak cam Sazah.

cakap kek dio..
kok dapek anak cam den pun best tau..
keh keh keh.

err..motip? den skang ni tongah sakit, berehat dendiam yo kek gumah. kok la dio kesian nak ngantar an den bubur kosong barang sebokeh duo..huhuhu

Tijah said...

atty
tengs. anak kesayangan nihhh. mano leh lompang. hehehe

kuina
mekasih kak. slamat utk akak jugak yer?

C
akhirnyer ko moncol juer nok. hahaha. aku ingat ko dah merajok..

izman
dia ckp jer tu. dlm hati tak sampai ati. hehehe

Tijah said...

kd
sazah pun skang ni main tapau yo kek luar. hahaaha. dah tingga beduo mo aji usop tak koso deh nak masak do. kau sakit apo kak?

Ungku Nor said...

osah kantoi kau tak masuk blog den kan? tu pasal la kau tatau den saket apo..huhu

meh sini den nak kasik iklan sket.
kek kodai benway dopan gumah den tu jual sabun taharah tu rm4.70 tapi kono boli sepuluh la baru dapek diskaun.
dio tu kodai saplayer utk barang2 mcm jamu sado alah eh tu la.

kok ekau nak, den buleh introdiuskan kek bos eh.
den pun mang dah lamo gak pakai sabun tu tapi maleh la nak bitau.
kang kau koba an den nak menjobo lak sobab orang ingat den mudo..kan..kaannn.. ;p

Yunus Badawi said...

apasal ko tak update ni? ko ada masalah tenet jugak ke macam kts atau ko kena penyakit M? hehehe

neezareef said...

slmt hari ibuuu

HappyIrfa said...

salam kak tijah..
slmt ari ibu..:-)

Tijah said...

kd
den dah baco dah. hahahah. tanak jumpooooo. takut kang nyangkit. huhuhu. a'ah la...den baru nak puji kau nampak mudo kak. hahahahaa
*ni stetmen amek ati nak hago borong la nihhh...

yb
penyakit M sudah datang daa...hahaha. giler malas dan panas skrg nih. baik aku pegi cr air kelapa jap....

neeza
mekaseyyyyyy!!!
:D

irfa
salammm. terima kasih yerrr....:D

ai said...

banyak tul romenan kau ni! jenoh tau aku nk carik balik kau reply! huh!!!!

sheila said...

mmg paneh skrg ni kan...
belongeh segalo colah yg ado..tensi tensi..

nak berkasih syg pun kono pikir 18x...

vidadarisakura said...

gila rok sazah aka mami kakak.
hee

Tijah said...

ai
aku pun jenuh nak tgk blk kot ada yg tertinggal..hahaha
*wah! stemen cam selebriti...ptui!


sheila
osah eh kan. kok ado yg ngimpit2 tu raso cam nak tampaaaaa yo kan? hahahaha


vida
bleh tahan lezerina tuuu...hahahaha