macam biasa la yer? kalau dah asik tepek gamba makanan je, maknanye akak tgh kering idea nak buat posting la tu. harap maklum!
tadi kat kedai, ada la dekat 15 menet kot akak termenung depan rak sayur tu. penat pikir nak masak apa niari. asik2 daging, ayam, sesekali terasa gak nak tukar menu lain.
"mami! mami! what's this??" tunjuk cem pada sesuatu kaler pepel di rak paling bawah skali...
pling! idea sudah mari. JANTUNG PISANG. semlm makan pisang, niari jantung dia plak. orait! lets rembat seketul. balik rumah terus blend cili, kunyit...masukkan santan dlm piok siap2. pastu baru la bediri kat singki mengadap jantung pisang tadi.
tiba2 cam blur!
ish! caner nak buat ni? akak mana penah masak mendalah ni seblm nih!
capai henfon terus dial sazah for the rescue. alah! takde org angkat la plak. pegi masjid la tu. sms lak ungku nor.
"kak, jantung pisang ni nak ghobush (rebus) ko dulu seblm masak?"
"kau colo (celur) la dulu. ontah! den pun tak ponah masak..."
wakakaka! osah la 2 x 5 eh kan? ni satu lagi kes nak berak baru gali lubang. piok dah tertenggek baru terhegeh2 nak tanya org. last2 akak rebus la jugak. sbb lepas belah2 tu tengok getah dia cam byk la pulak. (owh! adakah ini rasier utk mendapatkan body yg mantap & bergetah?)
dannnn....
jadi uollss! vangger! vangger! percubaan sulong akak membuahkan hasil juga akhirnya. kalu sazah tau misti dia sujud syukor nih!
bahan2 :
- 1 jantung pisang
- 1 genggam cili api
- 1 inci kunyit
- 1 genggam ikan bilis
- santan
cara2 :
- jantung pisang dibelah2 pastu direbus sekejap
- blend cili + kunyit
- masukkan semua2 bahan tu dlm piok
- ejas asam & garam
- dan masak la sampai mendidih
sodap dimakan bersama tolo asin & sepat kering goreng. pergh!!!
p/s : timo kasih byk2 la pada abgmacho sebab sudi menaja tolo asin & sepat kering made in tepeng nih. osah sodap eh! from tepeng wif lef ko tu? (larikkkk!!! ado yg kono sosah kang nih!)
63 comments:
naper ko tak tanya aku ?kekekeke. Tapi kalau kerabu jantung pisang aku ekpet sbb aku suka, sedap.
seksanya dapat tengok je......
sheksaaaaaaaaaaaaaa!!!!
osah ganeh ekau bolah tolur tu kan? kan??
cam org tongah marah yo tu..
eh..den yang tongah marah patut eh..ahakss.
hari2 aku tgk gambo lauk ko yolah kan kak.....bila nak jemput dtg makan ni.....ekekeke
Jah.. berjaya Jah.. berjaya..!!! Ko pakai ikan bilis yang kasar2 ke? Guarenti sodap!
uihhh..ari2 bkak blog akak ni telan air liur jelah..huhuhu.
osah sodap nampak e lauk kau. Akak slalu buek krabu jantung pisang. sodap wo..
nasik paneh2+gulai jantong pisang podeh2 lak tuh+tolo asin/sopat kering=heavennnnn jawappp ehhh nokkkkkkk!!!!
*smalam lunch mak,gulai labu(siap ado daun kunyit moh)ngan ikan jeket ado sumbek sambal kek blakang eh(alaaa yg cam ko ponah buek dolu2).dilishers kanz nok?
kalo sazah sujud syukur. mak den, den raso buat kenduri terus nih, kalo tahu anak dia pandai masak cenggini.
Oooo Tijah, den tak ponah do makan gulai jantung ni, makan apotah laie. Solan den: camno ghayo eh nak bolah-bolah jantung tu? Melunjur ko? Melintang ko?
err.. maksud den... MASAK apotah laie... hehehe
juliet
kerabu caner nak buat? aku x penah lak buat lagi tuh...
cok
lagi sheksher shebab kho makhan sosejjj jher thadi khannnn?? akhakhakhhhhh....
(asal dgn ko jer aku tros gelak cenggini ek???)
KU
tak...tu sebona eh den dah colek kit tadi. tapi sbb bolah tu mmg tongah eh nampak kuning eh cantik...den snap yo lah...
lilies
tu la tu. sekali ko datang kena aku tgh malas masak amacam?? kita mkn tolo mato kobau masak kicap je la kan???
deeb
a'ah. yg kasar2 tu aku buat gulai. yg halus2 buat sambal. sodappp!
asleenda
tu yg aku suka tu...best jer dengki2 kat org nih kan? hahahaa
k.pah
krabu sey tak ponah buek laie. bagi la resepi kak. tak elok komut2 doh. huhuhu
cija
aaa...lauk2 tu kau masak ko? wakakak. larikkk!!!
dzaza
alang2 dah kenduri tu teros naik pelamin kan nok? wakakkaaa. larikk!!!
nomee
bolah melunjur yo. tapi kok jantung tu panjang kau korek la 2. kang payah la nak tolan kok tecokek. hikhik
merembes air liur tengok...
~ziela~
betula smlm eja nama kita..huhu
hah! terus naik pelamin? sape yang sunat? hehehe...bahaya
Jah.. den pun xreti de masak jantung pisang.. kali nie den takdo doh komen lain macam.. straight to the point yo wakakah..
tijah,
colo yo..pehtu makan ngan sambal blacan yo jah....fuuuhhh...acik goma..(tipu yo..acik mano makan samba blacan...hhehe..)
ikan masin
waaa
sodappp
buat macam kari nangka ke?
wehh ko agak kan kalau jantungnyer kecik, cili api satu genggam aku....
x tecirit ko mkn pastuh kak?
ahahahhahahhahaahhahahahahha
mak sey koba.. ghobuih mo garam kasa n asam koping sekoping utk memutihkan jantung pisang di dalam gulai... cewahhhh ... xdola dio lobam dlm gulai dooooo...
sekian~
oiiii!! mampos kejung aku tengok lauk pauk kau ni tijah oiii!! sodap. meh la pindah sobolah rumah den ni ha!
salam singgah tijah.. kelakor la u nie.. i sengih sorang2 depan PC time baca..hehe.. i will follow u ;-)
jantung pisang cicah sambal belacan, perghh...
aku sanggup bogel kalau ada org offer
bab jantung pisang ngan telur masin tue leh cari lagi kat sini..bab ikan sepat tue..nampak gaya berselipat otak aku nak mencari kat sini..
ikan masin kat sini,entah apa jenis pun aku tak tau..macam kuda laut pun ader!!heheh!!
aku rasa ler kan
next time
mak n pak mertua ko kena mintak masakan yg pelik2
western ker
indian ker
chinese ker
ko nak gali lubang tandas sapa plak ek?
hahaha
Yaaa, akan dimasak hari ahad ini. Terima kasehhh untuk resepi, walaupun telah melelehkan air liurku di malam buta ini
ziela
betul ke? huih. tu kalu cikgu BM ko tengok pitam 18 kali dia tu....huhuhu
dzaza
sapolak sunat? kenuri kawen la..elehhh!!! sudeh gaharu cendaner puler...kahkahkahhh
iina
samo la cam KU tu. tapi sey kiro ok la kan...etlis umo mudo sket dr dio...(apo den mencarut nih...)
acik
sey pun x mkn belacan. mkn samba gesek yo...tokak pilah la kato'an....
joe
ikan kering la tu. tak masin derr....tapi mmg sedap!
azani
tak bang. dia masak lemak cili api. xde letak rempah pun....terai ler...
afiq
kok jantung eh kocik cili eh bosa penumbok kau. seblm mkn kau talipon la ambulen siap2 nok. kau pilih yo...nak ko spita somban ko...spita tampin. wakakakak...
*ooo...nak putih centu ko petuo eh? mokasih la acik yooo....
ai
jgn la mampos dulu nok. hehehe. tapi kau sanggup ker sponsor tudung free ? skrg jugak aku pack baju pindah sana...zasssss!!!!
faiz
tengs. ala...kita biasa2 jer. blogger picisan la katakan... heheheh!
siggplus
ok. aku bukak offer skrg jantung pisang + belacan...amcam ada bran??? hehehehe. mentang2 ada brotben free aaa????
budakciwek
hahhaa. tu seb baik rupa kuda laut. kalu rupa gamat amacam? aku tgk pun tak lalu tuu....
kapten
aku drift jer ke tomyam...tapau. wakakakaa. sonang!!!
chics
yer. jgn lupa rebus dgn asam kopeng & garam (petua mak afiq) to avoid lobam. slamat mencuber! hehehe
*oh aku dah try nasi ayam ko. dilisyes ok!!!!
sujud syukur ktnya hahhaha sedapnye kak tijah msak pingin nk rasee hahaahha
petua rebus jantung pisang.
akak kena make sure air dah mengelegak baru masukkan jantung tuh. kalau tak jantung tuh lebam2.
ikan sepat tuh bukan mahal pun. tolo asin tuh kak ungku punya kerajinan. bukan aku kak.
kecur air liur aku kak.
hadoiiii.
mak mertua aku bersin pon aku tak dengo.
rizz
sujud syukur, kenuri, tahlil...sumer bleh la. hahahaha
ady
ok 1 lagi petua. tengs. ooo...tolo asin tu bukan dr tepeng ker? dr mana? sogo? hahahah
lulu
sbb lepas makan pedas terus koklea berdarah kan? hahahah
pehni buleh panggil cepjah la kalo camni hah..ahahah..
apo kato pehni try buek pajeri jantung plak..sodap gilo cepjah..makan ngan ikan goreng..toghangkek!!!!
bab makan gua tak reti nak komen..
sodap eh rupa masak lomak jantung pisang tu kak...
peh tue cantek yo kaler kuah eh xpocah..
kalo saya tuh musti santan eh bergentil2 sket.. isk..
kak apa petua nk kasik santan tuh cantek cengitu??? help!!!
kalau aku kan jah, aku celur jer jantung pisang tu. pastu cicah ngan budu. makan plak ngan nasik panas2. mabelesssss ooooooo....
osah e lah ko ni jah..
x yah ghobuih pun takpo..tapi nampak pun sodap tekau..harus den poei carik jantung lak lopeh ni...
masyallah...sedap gilerrr sehhh... nk masak camni gak tapi ....mana nk carik jantung pisang ni???jantung lembu bleh???hehehehhe
kengkonon teruja la aku nk klik link abgmacho tu..
skalik..
huh.. dak ady rupanyer..
kensel..
macho ker?
wakaka!!
sedapnye nmpk..menyelerakan masak lemak
nampak sodap..
tapi tunggu la saya punye pokok pisang berjantung dulu, baru saya try test..
ko kan.. kalo kuar entry masak2 mesti aku rasa mcm nak cuba. tp bila tiba taim aku rajin ko dah takde entry masak dah. tp tu yg aku suka tuh! hikhik.
*taim ni aku tak rajin.
kalau cik tijah masak lemak tu campur tulang ikan masin (tak ingat nama) lagi sedap..
tapi aku suka rebus jer lepas tu cicah sambal asam lagi terangkat beb..
kak tijah mcm biasa la masih kejam nmpk nye tepek2 gmba makanan ni. bkeriuk2 perut sy haaaa. dr xsuka mkn ikan masin sgt pon boleh rsa nk pgsan tgk gmbar nye.huwaaa
bp
pajeri jantung tak ponah lak donga do. noneh tu salu la...cano caro buek eh tu?
mrblind
takpe. ko tengok jer. hahhaha
makton
petuo eh kono kacau selalu. kok dibia'an jadi taik minyak deh sok. hahahah
ain
takyah lauk lain dah kan? aku pun sker budu...tapi belacan cam kureng sket....
muadz
kok tak ghobuih tak pait ko deh? tgk cam byk getah jer..takut lak aku kok pitam lepas makan kang...
ayien
jantung lembu? hahhaaa. bleh...tapi ko jgn mandai2 masak dgn ikan bilis. tak mecing okkkk...
piah
puji la weyyy. mana tau sok2 dapat lagi ikan sepat tuuuu...stok 3 bln kerr kan????
neeza
santan lebih plissss...jgn cair2 ok. hahhaa
ceera
a'ahkan?? ko kan baru jer tanam. takpe...kat hero misti ada. wah! nampak na aku salu skodeng ko kan?
linn
ko mmg...ade je alasan. padahal saluuuuu jer capap gamba makanan...
yus
sbb aku dah plan nak mkn dgn telo asin. tapi xpe...lenkali aku try ek? misti sodap kan??
mardotti
wuiii. lauk2 kampong ni la paling stim nok. tu yg aku saja letak tu...
hampeh tul la.. nyosal den bukak.. tak pasal2 doploh kali tolan air liur... lamo boto tak makan gulai jantung pisang.. balik karang poie pasar la den lg carik jantung kok ado...huh!
cam buek pajeri biaso yolah..cumo jantung tu kono ghobuih dulu la..pehtu campak yo dlm pajeri tu..omak den xponah buek pun..den makan yg jiran den bagi..ahahaha..
ko masak sedap2 ni abg carlos gemuk tak jah? hehehehe...
jah, jantung pisang tu celur je cicah ngan sambal belacan ke... kuah pecal ke.. pergh....
.
lela
haa...tu den lom tepek gulai umbut kelapo laie tu...mkn lak mo samba gesek podeh2 masam2 kit. humangaihhhh! tibo2 tekonang nak blk senanti kan?
bp
apolak? kau ngicak ko? misti maso jiran kau masak kau menebeng topi tingkap eh kan?? wakakakak
tm
laki aku tu metabolisma eh tinggi. menten jer. aku jer yg membolat siang mlm kono pam. hahahah...
Oh Tijah...
luluh bagai hatiku melihat JANTUNG itu duhai Tijah..
jantung pisang aku makan colo jer.
tapi sgt tak-sayang-kalori kan?
ah! kalau sedap, makan jer.. apa nak kisah kalori bagai. dah setenagh pewot lemak kat pewot nih ha.. nak komplen2 plak!
kalau aku buat nih, mmg mak haku pon bakal makan hati berulam jantung nih kakjah!
sedappppppppp nyer tgk.tapi aku x mkn jantung pisang.......mkn kuah jer la.....
kak tijah.sedap x???
lapo nye...telan air liur jele...
ashley
cer ko bayangkan makan dgn petai/jering bagai kak... perghhhh!!!!!!
alis
ala...ko tu. takat lemak sikit ko tawaf jer melaka mall tu 8 kali kuwos la blk nati tu...
along
sedapppp!!! mkn la semua2...baru syok..
nonie
burp! alhamdulillah..kite kenyang. hehehehe
komfom ke sujud syukur? takut sakit jantung pisang je!hahahaha.
kak..
segonggam ikan bilih tu nak buek apo? tak nampak pun cagho nak guno...
jgnlah kasi tersirat2 ni...mak biasa suratkan je nokkkk
ini dah macam blog chef wan ni.
gila terliur tengok tolo masin tu weh.
hide
kok sakit jantung pun...pisang tu. hahaha.
*aku xde la resepi sabal belacan terhebat weh...
sheila
laaa...kan dah sah2 resepi tu main humban2. dah ado la deh dlm piok tu sesiap mosantan. huhuhu
keri
tolo asin tu mkn dgn bubur nasik sesajo pun sodap kan???
Satu laei resepi best masak jantung pisang ni..oghang nogoghi panggil bojah. Sobona eh utk oghang dlm pantang. Samo yo caro eh..tp lotak lado itam tumbuk..asam koping extra. Bodongung telingo. Tapi skg payah la nak dapek..dh takdo yg dlm pantang.Heheheheheh...
bungacahaya
adooo...ado yg dlm pantang. pantang nampak. hahhaaa. buleh try tu... kok dapek la yg kunyit lobih tu kan? biar maung2 kit bau eh. pergh!!!
terangkek!
jah ni ke lauk yg ko YM ngan aku haritu...wah sedapnye....telan air liur je la aku ni ha....
reen
yer...ni la kot. gulai jantung pisang nok. hehehhe
Post a Comment