May 16, 2009

atok...

dah dekat 2 minggu atok kena gatal2. merah2 macam ruam. tergaru2 dia siang malam. aritu akak bawak gi klinik. dah ambik ubat makan, ubat sapu...krim utk siang, losyen utk mlm. tapi still gatal tak kurang.

akak syak sebab cuaca nih. senawang panas semacam!

last2 atok cakap "humban'an lah ubek nih. moh anta den poie umah molah". molah (ramlah) adalah seorang pengamal tradisional a.k.a bomoh kampong. atok suh akak beli kelapa muda 3 bijik utk dijampi-tawar. mmm...ikutkan je la kan? kalu tak kang org tua tu merajuk plak.

sampai rumah org tu atok pun bukak baju. terus duduk kat kerusi dan get ready utk dijampi-tawar oleh acik molah. "kau tengok'an la sikit ha. ntah apo bondo yg kacau den ni tak elok2 gata nih" ngadu atok pada acik molah.

akak menjeling tajam. akak syak misti acik molah nak propa ada "benda halus" yg kacau atok ni.

sekali...

"takdo sapo kacau do tok! ni gata2 sobab paneh ni..." kata acik molah selepas mendiagnose atok.

haaa kan? tu la. akak cakap atok tak nak dengar. mati2 dia pecaya ada "benda" kacau dia.

atok! hai atok! sikit2 misti nak ke dukun. soba yo lah! hehehe! (atok mmg cukup fobia dgn hospital. asal ntah. mungkin dulu penah heartbroken dgn nurse ke kan?)

sekadar gambar hiasan. ini bukan acik molah

53 comments:

IRA said...

kalo acik molah hot camtu, selesema pun atuk nak jumpa acik molah tu kannn...

F A R Y N said...

wooooo...
atok pun kata camni...
den nak kawen laieee...
ahahaha

paRi-paRi sYurGa said...

acik molah tu janda ke?
bgetah lg tak?
cun tak?
santek tak?



kak,
mungkin atok dh bosan dok sorang2 kat umah...



heheheehhe.

Cikpid said...

biasolaa kak orghang tuo mmg camtu..molah pon molah laa kak, janji atok bahagio..

Tijah said...

ira
kalu centu jgnkan atok, aji usop malah carlos pun akak tak benarkan diorang pegi sorang. hahahah

faryn
atok dah tak terdayo. hahaha

pari2
acik molah tu dah tua la. ada suami lagi...heheh

cikpid
tu la tu. lama2 sok sok acik molah bukak klinik lak kan?

SHIMI said...

saba yo la..
tak baik mengumpek, hilang pahalo ekau nanti

mummysya said...

baru den nak tanyo dulu soklan yang samo, pari-pai dah tanyokan bagi pihak den....

kalo den yang mulo2 tanyo jah, alamat senin nie adolah entry kato den nie mengato janda......

muahahahaha......

Yunus Badawi said...

kalau cik molah mcm yg kat gambar tu tak sakit pun aku nak pegi berubat. Dibuatnya suruh dtg hari2 utk seminggu, berkampung aku kat rumah ko (dokek sikit nak berulang)
hehehe

lupekanje said...

acik kek sini pun paneh gilo2 gak...
sib tk gata2 cam atok kau tu...aritu tdo kat Linggi...umangg aiihh....panehhh...
baru paneh kat donia tu.

lo.lo palazzo. said...

hahah..
atuk da tsangkot kot ngn kak molah tu aa..

AZANI said...

eh acik molah tu nama betulnya milah ke ramlah.

kakpah said...

Moh lah poi rumah cik molah. Tak mo lah. he..he..
YB tu apo kono tu. Kang mongamuk sakan omak si adam tu padan muko.

Pije. said...

atok akak nak jumpo kak molah jo tuuuu.

i.am.belle said...

haish, mak sedara aku sorang ada mcm tu, apa2 sakit semua nak pergi bomoh :{

iina said...

den raso2 ee kan org tuo mmg gitu kan jah.. donga yo poei sepital mmg taknak de poei.. uihh jah kalau itulah acik molah den raso ahh kan jgnkan sakit.. sihat pun mau dio poei tuh

kueh bakar said...

org lama
cara lamaaaa

xiiinam said...

Assalamualaikum...
...datang intai-intai....nyorok balik tiang....




.......romlah nama dia.....?
Adehhhhhhhh!!!

cj7 said...

jah..
atok u solo molo ko?

~M i z a ~ said...

ha kak tijah..
nenek sy pun mcm tu gak..
phobia dgn spital..
ntah2 org yg umor 70-80 ke atas, suma ada affair dgn nurse or doktor or pak guard or org jg bilik myat kot.. haahha!

Yunus Badawi said...

tumpang lalu
kakpah ni tak boleh saya nak manja2 sikit dah potong stim wakakaka

||alis|| said...

kakjah;
baru tanya kabo atok eh, dah terkabo dah..nek aku dulu pon hospitalyphobiatic (ado eh word cam tuh?? haha!)

kakjah lagi;
apsal aku cam tau2 jer sapa yg cucuk ko nih eh? aku siap kaji sapa yg regular commentor ko, tapi dah lama tak antar komen kat ko, pastu masuk plak kat belog org tuh. hihi..

dah cam CSI lite2 jer aku nih ha! lai 1 kak, jemenai instict kuat tau nok! bha hahahaha!

Tijah said...

shimi
hehehe. ngumpat tu blakang2. ni kutuk lite2 jer...

kin
hahaha. xdo do...acik molah tu ado laie somi eh. isk. sapo pulak yg teraso tu kan??

yb
kemainnnnn kan?? pas ni...aku nampk jer kelibat ko kat senawang ni...terus aku rojer mak adam. hahaha...

acik
kan? ni nak mandi sungai pun...air ulu bondo dah koreng parek lutut yo gek eh. cano nak bekubang...

lo.lo
mano buleh sangkut dgn bini org nok. hahaha

azani
err..nama sebenardia ramlah. cam familiar kan nama tu? hehehe

kpah
tu la kak. siap nak berkampong mo deh kek sini. tau kek omak adam kok tak kono bagi masuk umah kang. hehehe

pije
noti kan kauuu?? hehehe

Tijah said...

belle
susah gak kan? mmg tipikal org tua dulu2 centu kot...

iina
atok dulu penah operate appendix. dok lama kat spital. tu pasal la fobia sampai skrg kot...

kb
org baru..
cara baru kan??

cklah
yer. nama dia romlah. saun familiar kan kak kan??? hehehehe

cj7
yer. solo lama dah. :P

miza
kan? nurse zaman dulu2 kan lawa2 seksi2 pakai skirt pendek lagi. misti ada history dulu ni...

yb
ahahahhaha. kan dah kono saun dgn kak pah...

alis
ko agak2 sapa? hahahah. mari ym dgn aku...

dcrysz said...

pergh!!! kalau cik molah cam tu nyer hot....usah kata atok ekau jah.... sumer atok2 yg ada nak jumpa bomoh tu jah oiiii

kakpiah said...

buleh tahan gak taste atok ko ek?
cayolah atok!!

ashley said...

smile..
aku nak senyum jer...

sedekah kat atok!!

mrblind said...

terer juga bomoh tu ye..ni atuk lu dpt mc tak dari bomoh tu? hahaha

linn said...

wowww...musti acik molah tu muda2 dulu bergetah mcm umie aida tu yea? patut laaa....

Aku Iron Man said...

Kalau pergi farmasi pon tak ada kurang, cuba pergi farmasi macam di Guardian atau Watson dan tanya ahli farmasi di situ.
Mereka itu cukup hebat juga bagi pendapat pasal ubat ini.

Tijah said...

dcrysz
termasuk dato' K kan?? wakakkaa. matik la kena samanjap lagi nih...

piah
kan aku kata tu gamba hiasan jer. hish ko nihhh...
*piah, masa ko kol aku mlm2 aritu..aku tgh ada kat umah acik molah tu la...

ashley
aku sambut senyuman ko tu kan
*minggu ni make sure ko asah pisau tajam2 kak. kata nak gi potong kambeng kan??

mrblind
dapat mc seminggu kau. nak try??? har har har

linn
agak eh la. misti dia ada rasier awet muda kan?

ironman
farmasi ok lagi tapi hospital big no-no. takut kena tahan ward la tu. nati aku pegi riki kat guardian/watson...

lupekanje said...

ala tijah, poiee jer kat stadium paroi kat akuatik tu..borondam lam kolam tu....tpi pakai topi lah....sbb paneh...wakakaka...agak2 dah kocut, ko naek la....kokocutan tu blh la tahan kojap seblm paneh balik...heheh..

Ulo bondul jah?? kat ompangan tu takkan koreng kott.....buley gak tijah...bawak atok skali..

dcrysz said...

haih tijah!!!!...... syyyyy....
kang kena saman kang aku heret ko skali nok

dcrysz said...

haih tijah!!!!...... syyyyy....
kang kena saman kang aku heret ko skali nok

AfiQ said...

xpo lah... dpek wan baghu... alahaiii wan molah....

cokolat said...

orang tua2 slalu mcm tu kan?
kalao demam tak baik2 pon dowang syak kena ketegor la.. apa la..

kalo sesema tak baik2 takde plak dowang syak kena buatan orangkan?
ujung2 si babik yang kena...

ngehehe..

Tijah said...

acik
maun ko deh berondam tetongah musim paneh ni cik? baik duduk yo ontok2 dlm bilik air...bubuh bangku sebijik bawah shower tu. wakakaka...

dcrysz
aku teman ko dr jauh jer dah la ehh?? hahaha

afiq
gilo kau. bini org tu...wakakakaa..

cok
tu la. sian antu2 tu kan? asik kena fitnah jer. nasib baik diorang tak buat polis report dan pasang pendakwaraya. wakakakaa...

azreen said...

nok...kalo acik molah cun mcm tuh aku rasa hari2 atok ngadu sakit kat ko ek.....hahaha

Tijah said...

reen
ngadu sakit takpe. jgn suh aku pindah sebelah umah acik molah dah

tasikmerah said...

respek la samo molah tu... setongah org tu... tak ado apo2 pun kato ado jombalang la... org halus la.... main potik yo... hish...




.

Tijah said...

tm
molah adalah telus kan?? hehehe

kakpiah said...

oo.. patotla bulu roma ku meremangg...

shija said...

makkkkk aiiiiiihhh!!sebaik bukan acik molah.meletupssss body eh!

eddie dewanaga said...

beb, gua dulu pun selalu kena gatal2 ni bila panas... kulit sensitif laa... tapi mak gua kecoh kata gua gatal nak berbini, eh... mana ada!!

gua setia tunggu 'pauziah latip'

Jah, Pauziah Latip tu lawa kan..??

Ungku Nor said...

alamak EDDIE..lu taktau ka kak Gee tu sebaya dengan gua??
muaahahahaha ;p

TIJAH,
den mang tongah meronyam tak abeh laie nih..bukan sobab kono buatan orang waima sobab ari yang nekmoyang paneh..;p

sheila said...

kok inilah acik molah tu..
hari2 laki den ngadap dio kot kakakakka...punyolah melontik

Tijah said...

piah
ko kan mmg byk bulu piah...buluncas khannn???

cija
kau tau tak acik molah tu capo? anak uwan ilir gholit yg duduk sebolah kobun rambutan kito tu taw. yg buek lempeng daun pisang sodap nak mampuih tu...

eddie

pauziah latip? ok la tu..lawa. dier pun tgh janz skrg kan? try la..mana tau naseb lu baik ker kan???

k.nor
sebaya? brp umor dia ek?? hahahah...kono gata2 time paneh ni mmg sekso kan? osah miang eh.

sheila
lopeh tu kito bini ni samo2 la cr dukun lain lak...ubek'an cik molah tu kan?? hahaha

rizz said...

gate2 jo tuh kan kak jah haha

shija said...

laaaa..acik molah tu anak uwan ilir gholit ko.tp osah kan main sodap eh lempeng daun pisang arwah wan tu kan.kok dio buek lempeng hoghum eh sampai la kek kobon rambutan kito tu.pehtu elok yo ko aku mo shana mengendeng poie umah eh ngicak lempeng tu kanz.hahahah..

Tijah said...

rizz
yer. gata2 sbb panas. bukan apa2 pun...hehehe

cija
kan? osah hoghum eh lempeng uwan tu. dah la bakar eteh daun pisang, masak eteh dapo kayu lak tu. bekopul2 yo asap eh kelua tang dapo tu kan? tapi tu la..berani boto dio dok sensorang kek umah tu kan?

Teacher said...

Acik molah kawan dengan dr. House gitewww

Tijah said...

tic
main ketuk2 ngan tongkat je kan?

vidadarisakura said...
This comment has been removed by the author.
vidadarisakura said...

fuyo kak tee....jah!


tahap mendiagnoiskan org sudah sampai tahap acik molah.


pasni kak boleh ganit acik molah la.
hee