Jul 1, 2009

dulu dan sekarang...

  1. cop tiang (sementara tunggu bas)
  2. teng-teng
  3. galah panjang
  4. lompat getah...zirofain (tak tau pesal dulu ckp cenggini padahal zero point)
  5. polis sentri
  6. masak-masak
  7. teksi-teksi (kayuh beskal keliling kampung, sesekali berenti ambil pesenjel)
  8. mandi sungai
  9. main bijik getah (gesekkan 2 bijik getah dan cari mangsa. kerana selepas digesek getah tersebut adalah sangat panas)
  10. konda-kondi
  11. baling selipar
  12. kumpul biji saga
  13. main batu seremban
  14. kumpul tutup botol (botol oren f&n)
  15. tarik upih

cer kira tengok? banyak kan??? (rasa mcm ada lagi...tapi tabley rikol semua...)

bayangkan kalu dapat buat semua tu dlm sehari. berapa kalori boleh bakar tu?

dengan adanya kegiatan luar darjah seperti diatas...tidak syak lagi! akak adalah seorg kekanak yg sgt aktif satu ketika dulu. hari2 schedule full. tu pasal akak jadi cenggini!
kulit itam (sorry la sazah nak belikan akak sunblock kebagai), rambut kuning pecah dihujung (sbb salu sgt kena panas) dan dahi adalah licin berkilat. cukup sipat.
manakala adik2 akak pula adalah putih dan cerah. mungkin sbb jarang keluar rumah. sazah tak bagi. lagi pun mereka agak kurang berdikari.

"kang dikoja eh kek lombu...kau kok kono tingga"

huhu! naseb ah! walaupun kau adik, diwaktu kecemasan haruslah selamatkan tengkok sendiri dulu kan?

eh ehhh! jauhnya melalut. ekceli akak nak cerita benda lain sebenarnya.

tadi masa antar cem, akak perati tengok...budak2 skrg kecik2 dah terbeban dgn bag yg sarat dgn buku kan? cem pun sama. buku tu...setiap module ada 2. 1 buku teks, 1 buku aktiviti. tu tak termasuk buku latihan kaler coklat lagi. subject plak ada english, BM, maths, sains & agama. banyak giler. pastu ada plak budak2 yg pagi sekolah biasa, petang sekolah agama. malam mak bapak hantar tusyen lagi. bila tanya anak dajah berapa?

baru dajah 1...

sian kan?

budak2 skrg dah macam takde life (life sebagai seorg kanak2). tak seseronok kita dulu2. tapi apa bleh buat. demi menghadapi tuntutan pembelajaran yg semakin kompleks. skrg sapa lambat dia tinggal. susah jugak. kita mak bapak tetaplah nakkan yg terbaik utk anak ye tak?

tapi tu la...esok dah tua, dah takde citer best nak stori kat anak cucu kecuali...

"atok dulu poie skolah pakai bag BEN-10 kau tau. siap ado roda laie..."

mmm...tak bestnya!


55 comments:

CiK AiDa said...

zaman berubah kan kak...kita kono lah ikut..tp..sekali sekalo recall tyme kocik2 dulu best kan!!bopoluh men galah panjang n sep tiang...dh ponek..gi ocean minum a&w...tyme tue aida skolah kek seri kelana soblah ocean tu.. ;-P

CiK AiDa said...

eh3,aida yg pertamo la..haha!

Ms.Lilies said...

Aku dulu pun main benda2 yg ko taip tu nok! Rupa juga adalah legam tp tetap menarik wakakakka....ko tgk bdk skrg main apa? Kocik2 dah pogang laptop bagai kan...

ZARA 札拉 said...

pergh~

kenapa semua org buat entri berbaur2 sekolah nih?

hahaha~

joegrimjow said...

kenang no 4!!
haha

Yunus Badawi said...

dulu ko gelap jah tapi bila dah besar boleh cerah pulak. Ko menuntut dgn michael jackson ke apa ni? hehehe

hantumakan said...

waa, sungguh nostalgic suma mainan yg ko tulis tuh tijah.. campur lagi sikit mainan aku, yg buai bulat tuh kitorang hayun laju2 kekononnya bus pas tuh brenti amik pesenjer gak.. pas tuh main batu semban, pas tuh main lompat2 kat longkang yg tepinya sendeng pas tuh buleh pusingkan badan and tangkap berudu jua waktu rehat and balik skolah and dgn bangga tunjuk kat ibubapa bila sampai umah.. waa, syoknya jadi kanak2..

ashley said...

Macam sunTAN jer kan? kulit ko..

..aku cam nak nangis baca entry ko kali ni Jah..
VERI nostalgik.
penuh tanggungjawab pulak tuh!

♥.misz luna.™ said...

huhu...


cian bdk2 zmn skrg kn..
dh xtau men permainan zmn dulu2

Che Sue said...

betui aa tijah weh..budak2 skang taim nk tunggu bas takde deh men sep2 tiang mcm taim dolu2..depa sibuk nonong2 nekan button hengpon..takpun men PSP..gua dulu kalo ada gem tetris tu pun rasa nk riak satu taman dah..

iina said...

nak buek camno jah.. dah zaman dio... walaupun kito rasa tak best.. tapi maso tuh bilo dio dah jadik atok.. bebudak zaman tuh main games lagik canggih.. hahahha.. timo yolah.. zaman berubah.. teknologi brubah.. walaupun atok bawak beg ben10 guno roda.. ntah2 sok cucu dio p sekolah tak bawak beg dah.. semua bawak cd n hardisk yo poei sekolah.. bukak nb time belajar kek dlm kelas.. ahh lagik canggih

Umie said...

Darjah 1 ok lagi la anto pi tusyen.. abang aku punye anak baru masuk tadika dah kena pi tuition.. apa kes??? hahahaha... betul la ckp ko nokss, zaman kita dulu gembira betul jd kanak2 kan... bebas segala... hahahahha

lupekanje said...

kau corah ko skarang? errr...acik lom tgk lagi kulit kau jahh...hehhe

acik kann...sompek gak la maen zero poin tu...

maen cop tiang tu, maso rehat...sbb acik tk naik bas cam kau..umah dokek yo..jalan kaki hari2..lagi sihat kann.
Skrg ni, umah sejengkal pun naik van..bas bagai. Yolah...dah ramai pencolek nih..takut lak. Omak ayah dulu, pandai kau la poie balik sekolah..

||alis|| said...

btol la kakjah.. game dedulu gak yg best..aku up lagi satu kak:

main mak andam mak andam...

dulu masa kekecik, asal aku balik kg jer, ada sorg budak laki nih konfem carik aku, pastu dia ajak main mak andam. dia laa 'mak andam' nyer, tukang carik bunga pon dia, tukang hias2 bunga atas kpala aku pon harus laa dia..

ada lagi kot pic nya, nnt aku check pastu tepek noo..

lani masing2 dah lost contact.

♥cybermummy♥ said...

Tijah dulu saya terrer main zero point ..hehehe . Best ahhh !!! time dulu2 ..tijah ni buat saya ingat zaman tecik2 dulu .. :P

kakpah said...

main baling botol mo bola tenis takdo ko. Pehtu ko koja yang kalah keliling kampung, dobik mo bola tenis. mak oi sonak.

hana said...

tingat plak masa zaman memuda..eheks!! skrg aku nenok adik sedara aku sebuk dgn video game, playstation...dodok jek, tu makin naik badan dorang tu.. kalo dulu kita lompat2 kuar peluh dan sehat bagai..gembiraa!

shija said...

kahkahkah!!!capo la yg ngangkek kain tu kan nok!mak pon konpius capo tuh?mak kah?shana kah?

*nok!w'pun kocik2 ko itam,tapi manis eh totap ado nok!hikhik

F A R Y N said...

zaman2 dulu best main selut..hahaah

cokolat said...

betol la jah..
zaman kita dulu kita bebas bermain di mana-mana ok! aku setakat pulapol tu mana aku tak redah dulu? sungai bonus tu pun aku penah masok..
cer skrg kita nak lepas anak2 kita cemtu? takotnyer sbb manusia skrg ramai yang kejam..
lepas tu skrg budak2 dah over exposed dengan benda2 yang kurang sesuai dengan umo dorang.. makanya kita ni terpaksa monitor segala aktiviti dorang..
jalan terbaik tak nak bagi dorang terjebak benda -ve.. isikan masa lapang dorang dengan kelas piano la, tuisyen la, taikwando la.. bla, bla, bla! kan???

nilah komen aku paling panjang untuk tahun 2009 ni..
sekian!

julietchun said...

sazah tak letak minyak zam2 ko kasik rambut ko berkilat & tak pecah dihujung? kekekekeke.

kucingorengemok said...

zeropoint adalah diharamkan di sek kita dulu sbb ada budak jatuh patah tangan. SPOIL! kacau daun org lain nak main...

Hidup KOKA said...

Ko tak main kawen kawen ke dulu tijah?

rizz said...

main msak2 best kak ekekee

missdiya84 said...

hehe...teringat lak cto time kocik2 dulu..

KaSiH said...

aku juara kg main batu seremban...ko patut mesti tgk jari2 aku kak...melentik dek sbbkan tanak 7 bijik batu tu jatuh...mcm sampan dh ni ha...

jasrina rahim said...

aku suka main sep tiang. pergghh.. gila happening la sementara tunggu loceng masuk kelas bunyi.

KV said...

main getah tu kami panggil baropen (mujur tak boipren) sbb tak reti nak sebut. Wakakaka

e.l.i.s.s.m.i.e said...

sian anak kiter yer...cop/sep tiang tu tak tahan tu..nak kena berebut..cepat2 kuar kelas waktu rehat, makan laju2..kang budak kelas lain amik dulu..

AZANI said...

dulu main paint ball,tapi pakai kayu locok dan biji ceremai.
main kombat,satu kampung,sempadan depan dan belakang surau,sampai petang tak dapat aku, aku dah balik makan.hehe he.

tentangseseorang said...

aci nyorok
roundes
pukul berapa datuk harimau
aci duduk
congkak
panjat pokok
layang-layang
gasing

Cahaya said...

Nostalgia D'Amor plak entry akak kali ni kn..ALahai kak,terkenang main cop tiang kat sekolah rendah dulu..i la biasanya yg menang kak:-)

::narita:: said...

btol kak..
budak2 zaman skrg da di-exposed ng technology..
pmainan traditional nie dieorg x layan da..

aih...
penat la den nt jdik cekgu nak mlayan karenah budak2 zaman cyber nih..

mrblind said...

sekarang aktif malam-malam je ye dak?

eddie dewanaga said...

nostalgia lalu...

beb, gua dulu duduk dlm kem, campur pun dgn anak2 askar, pi sekolah naik trak ramai2... bila ada operasi, sehari 2 kali kitaorang dapat tengok heli Nuri turun kat padang... first landing tengahari untuk angkut supply ammo(peluru dan food ration) second landing time nak maghrib untuk medivac, bawak turun askar2 cedera dan jenazah mereka2 yg gugur, ada jugak tengok komunis yg dah mampos... zaman 70an, operasi insurgensi tengah hebat, belum cerita pasal pelarian vietnam dari pulau bidong...

tapi aktiviti tetap mcm biasa, berlari2 di kawasan merempuh halangan(entah berapa ratus kali gua khatam laluan tu)
kutip shell (kelongsong peluru) dari jenis 'full metal jacket' 7.62mm hingga peluru mortar...

those were the days...

Rafikasastras said...

Hahaha sonok den baco blog ekau ni. Mcm kono yo cam jaman den kocik2 dulu. Den poi skolah naik besika gerabak kengkadang nek besika jantan. Besika tino ado gak tp omak den bwk gi motong. Time naik besika gerabak tu den duk kek bosi barang kek blakang tu. Bilo naik besika jantan den duk ke palang...sakit montot den tahankan juo domi mengojar impian jadi insan berjayo. Den nenggek jo sobab pengayuh ea abg den! Muehehehe.

Tijah said...

aida
wooh. sodap la sekolah sebolah ocean...nasib baik tompek tu xdo karoke kan? hahahaha


lilies
hitam itu menawan nok. contoh anak aku la...pegi playground tanak...panas. main games kat pc bleh.


zara
ye ker? sapa lagi buat? hehehe


joe
best kan main getah??


yb
aiseh bang. biaso la...product pencerah kulit kan byk...heheh


dalia
kann??? hahhaa. tapi ko lagi keji siap tangkap berudu. tak environmental frenli taww...wakakakaa.


ashley
penuh tanggungjawab? wakakka. ko perli aku ke kak? yer..aku tau aku malas jada adik.


huda
tu la..paling best pun kat playgrnd main buai, slide jer la...


che sue
tetris tu dulu mahalll wo. budak kayer jer bleh main. skrg kat pasa mlm melambak...


iina
wakakkaaa. kannn? silap2 bawak usb dlm poket yo...berlenggang yo poie sekolah.


umie
tadika pegi tusyen? biar betik nok..mak aiihh dapat aku bayangkan betapa stressnya anak buah ko tu. hahaha

Mas said...

Ada lagi satu......esok2 nama atok n nenek sume canggih manggih........dolu2 atok nama ali, abu ...sekarang jamal, jamil...akan datang atok nama haikal, daniel...nenek nama nurin, ariana.Tak ke kelakar bunyiknya bila panggil atok haikal dan nenek nurin??

Hezesuze said...

betul2 jah...time dulu permainan mmg besh belaka...kekadang siap lakon konon bawak kete...wakaka

zaman da brubah jah...

Tijah said...

acik
skrg dah golap gak. hari2 keluar anta anak. skrg byk org jahat kan? kito maghin selamboooo yo jln sensorang poie pokan. omak ayah sikit tak heran anak hilang. potang kang balik la deh tu. huhuhu


alis
mak andam? ooo...tu aku panggil main kawin2. siap ada pelamin tu nok. siap la..dr kawen, sanding, preknen, dapat anak..semua buat sekali harung. wakakak...


cybermummy
aku kalu main getah tu sker cari budak pendek2. kalu tinggi2..payah aku nak lompat. hahah


kakpah
wakakakaa. a'ah kan kak. tapi sey tak pakai bola tenis..pakai selipar yo. selipar tatseng yg koreh tu. kurang sket sakit eh...tapi kok kono tu mmg berair jugak la bijik mato...


hana
tu la...dah la main komputer, sambil makan french fries plak tu kan?? mano tak debab. hahaah


cija
capo laie...komba kau tu la. memang centu pangai eh sojak kocik kan? wakakak....


faryn
selut tu buat baling2 kepala org kan? nahh!! kepalo abah kauu.. wakakaka. best giler tem tu...


cok
hanj jer kan komen terpanjang katanya. wakakaka. skrg ni jgnkan nak lepas budak2 main...kat soping kompleks dia hilang kejap pun kita dah takut. takut kena culik kan??


juliet
minyak zam zam tu ada tapi aku tak pakai...busuk woooo! huhuhu

cokolat said...

jah.. aku baru pasan..
corak baju kau tu apo org panggil?
smoke cross stich ek? kita dulu kecik2 mesti ada baju cemtukan?
cantek siot... kemain ala2 turtle neck ke bagai gaun ko yer?
so fesyenebel!

cer skrg nak pakai baju ala2 turtle neck? mau tercokik leher kito ni jah.. sobab? leher adalah fendek dan lebar!

bilo nak berleher jinjang ni???

skipping.skipping.. yah! yah!
jump! jump!
kededob! kedebob!

aku duduk umah ada jiran kek bawah jah.. cer imajin perasaan dorang nanti???

Tijah said...

kog
dulu stok getah mmg salu ada dlm bag kan? waktu rehat sanggup tak pegi kantin tu..nak main punyer pasal. pastu masuk kelas blk konfem berlendir. hahah


koka
wuihh. misti la mainnnn. hahahaa. tapi aku salu jadi anak jer...adakah kerana aku bebiface? bencikkk!


rizz
a'ahh. habes piuk mak aku kena samak dgn tanah pastu. huhuhu


missdiya
best kan? rasa nak turn back time jer...


kasih
wakakak. dapat aku bayangkan caner tu. aku pun salu menang gak...sbb permukaan tangan adalah lebar.


jasrina
kellas kan?? kain siap gulung sampai betis tuu...senang nak kangkang besar2. hahaha


kv
weyyy! kecik2 ko dah pandai kannn??? hahaha.


elissmie
tu la...tapi aku dulu ok. sbb skolah tu mmg korridor dia panjang. so bleh amek port kegemaran masing2. hehehe


azani
wakakakak. ko lagi keji bangg...sampai esok pun tak jumpa kalu centu.


ady
wahhh! byk gak game ko kan? tapi tu biasa budak laki jer main...kitorang nak join kang kena belasah kaw2 la plak

Tijah said...

cahaya
misti tangan ko panjang kan? tak sempat org lain nak sep tiang dulu. hahahaa.


narita
kalu ko ajak diorang main cop tiang misti diorang blur pastu buat muka bangang. hahahah


mrblind
ahahhhh! tawu takper. wakakakaa. jahat luuu...


eddie
pergh! mmg ganas xtvt lu masa kecik2 dulu. dah lama berkecimpung dgn senjata rupanya. patut lu minat metal bro. huhuhu


rafikasastras
huyooo. pnjgnyer name ko aku nak taip. apola...den pun ado gak basikal palang tu. uwan den punyo...tapi uwan den dah siap2 balut mo kain batik...tanak bontot cucu eh sakit. hahhah


mas
wakakkaka...siriyes aku sakit perut gelak nok. tak terpikir pulak aku kes nihhh....adoi la...mintak nyawa....


heze
main2 teksi2 tu best...pakai duit daun jer tem tu. habes la rambutan togel daun kena petik time tu...


cok
yer...smocking tu. sazah buat sindri ok. dulu dia ada bljar menjait. cam farah fawcett kan? wakakak. tetiba...err...ko kalu skipping brp skala richter gegar tu nok? wakakakaka. larikkk!

Hidemichi said...

alah...list baru takat 15 permaianan... budak zaman sekarang collection permainan cd PS2 ada 4 dozen tau!huhu...

ha...bukan polis sentri jah...tapi police and thief...budak melayu mmg nak ckp omputeh tp pelat!

tasikmerah said...

ko tak main kawen2 ke jah....? best jah... main kawen2.... muahaha...

:p

ashley said...

TM,
aku tau sapa yang dok main kengkawin time kecik kecik dulu..
azani..ngan dak Nizam!

Teacher said...

Aku imagine apa aku nak citer kat anak2 tysha and naeema: "Granny dulu ada 4 Barbie and 1 Kent. Kau tau tak kenapa? Sebab Kent tu muslim, dio bulih kawin ompek!" Betul tij.. aku ada 4 Ori barbie and a kent. Den share main dengan kau tak dulu?? ko den suruk bawah katil bilo ko datang umah??? UWaaaaaakakakakaka

AZANI said...

jah, tumpang lalu sat:
ahley,takkan la aku main kawin kawin dengan dak nizam...hish..aku main masak masak pondok pobdok dan kawin kawin dengan bini aku, diakan tinggal belakang rumah ku je..he he he.sampai besar kawin betul,ambik kau.he he he.

ai said...

Kau tercicir 'konda-kondi'! ayoyoooo...mmg best kan? sian bebudak skang..tak abis2 men game jelah.

Cik Puan Huda said...

zaman saya sebijik mcm akak..and sbb pnah duk kt pulau (pulau tioman)..tambah satu lagi aktiviti..mandi laut tiap2 petang..kulit den itam berkilat..siap wat terjun tiruk di hujung jeti bersama kengkawan..
sian kan dak2 zaman sekarang..yang mak bpk keje kt key hell lagi la..ble balik kmpung ayam berkokok pi ckp ayam tu batuk...
(huh, pjg sunggoh komen)

Tijah said...

hide
police n thief ko? hahaha...kalu nak start lari tu biasa aku cakap...

ayomat...gesek...go


tm
takat main kawen2 buat apa...best kawen betul2. wakakaka...


ashley
sapa la yg jadi perantin ppuan tu ek??


tic
ado ko? setau den baby bosa kito tu ado la. tatau punn...wahhh! main sensorang kedokuttt. ko tak baik tau baii...omak kau takdo umah spenda pun den kasi pinjam tawww...


azani
wakakaka. ko misti ayat power kan bang? melekat sampai skrg...


ai
ado la nok. tu kalu dapat kejar org sambil baling kayu best tu kan???


huda
laut? wakakaka. misti ko lagi itam dr aku kan? terjun tiruk mmg best...tapi kat sungai aku salu terlanding atas batu. sakit wooo...

lulu jr said...

kak, dulu2 pakai shampoo ape ni?
kilat rambut?

azreen said...

aku dulu kecik2 suka main masak2...abis periuk belanga mak aku, aku kejekan.....hahahah

Tijah said...

lulu
pakai minyak zam zam nok. wakakakaa


reen
aku pun sama. punya la dia bengang dgn aku nok

p.robi medang said...

selamat siang kepada semua saya pengen menceritakan suatu pengalaman pahit saya dalam berumah tangga mulanya saya menderita sekali mau makanpun susah cari uang beli beras dan aku tidak punya kerjaan lagi hutang di penjual beras juga sudah banyak tapi masih untung saya punya tetangga yang baik yang masih bisa meminjangkan uangnya kalau saya menbutuhkan uang dan secarah kebetulan juga ada tetangga yang menang angka kemaring lansung pasang yang 4D,katanya dia dapat angka tembus hasil ritual dari MBAH RIJI laluh saya minta nomor hpnya MBAH RIJI sama tetanggaku akhirnya saya di kasih nmor hp beliu jadi saya juga tidak berpikir panjang lagi saya lansung hubungi MBAH RIJI dan menceritakan semua masalah keluarga kami dan alhamdulillah saya di kasih angka sama beliu lansung 4D,dan saya coba2 pasang angkanya 100,ribu ternyata tembus waktu saya terima uangnya dari bandar hasil angka yang di kasih sama MBAH RIJI saya hampir pinsang karena belum pernah pegan uang sebanyak itu jadi saya minta trima kasih banyak kepada MBAH RIJI karena keluarga saya sudah merasah lebih baik dari sebelumnya jadi kalau anda pengen seperti saya silahkan hubungi MBAH RIJI DI NO/ 0823 4444 0428”insya allah beliu MBAH RIJI pasti menbantu segalah kesusahan anda,insya allah anda tidak akan kecewah trima kasih