Jun 29, 2009

tipu sikit jer...

ini adalah antara gambar2 yg ada dlm simpanan akak. konsep modern contemporary yg menjadi idaman katanya. oppp! oooppp! nanti dulu! ini bukan rumah akak ya. ini sekadar imajinasi saja. ambik dari google.

rumah akak?

oh! sedang dalam pembikinan. akak akan memulakannya dgn membeli sebuah jam dinding terlebih dahulu.

cantik kan?

akak mmg suka design simple2 mcm ni. carlos pun sama. tak sarat. nak kemas pun senang (macam la aku rajin kemas sgt pun). pastu dia nampak cam timeless...tak lapuk dek zaman. kalau perati betul2, konsep retro uji rashid pun cam ada masuk sikit kan?

living room 1 : sukanya...kemas!
living room 2 : oh! merah hitam yg amat chic sekali.
living room 3 : siriyes ah lawa divider putih tu...
wooo!!! malappp jer kan? harus tak keluar bilik nih...
bilik utk cem. maskulin kan?
nak nanges tengok!
pitam!!!
jamban juga adalah gojes!

ya! itu dia. sekian dan terima kasih kerana sudi meluangkan masa menjamu mata dgn gambar2 ID idaman akak ni.

ternyata citarasa akak amat KONTRA sekali dgn mak akak @ sazah. sazah & suaminya telah dikenalpasti amat meminati perabot jati. dan rumah beliau adalah berkonsepkan english dengan sedikit sentuhan oriental lebih kurang seperti ini.

pasu bunga sana sini, perabot yang sarat dgn ukiran awan laratnya (sampai tak larat nak tengok) dan corak bunga2 yang agak overdose adalah antara kegemaran beliau.

paling menyakitkan hati...adalah kaki perabot jati tersebut yg designnya agak terkeluar dari paksi yg menyebabkan kami selalu tersepak dan akhirnya mengundang maki.

"cilako punyo kusi" (berair bijik mato maso tersepak tu kan cija?)

dan semalam...sazah telah datang bersama supirnya (cija) utk mengaudit rumah akak. masuk je rumah benda pertama yg ditanya...

"bokeh remote yg den bagi aritu apo tak guno?" bila dia tengok remote akak bergelimpangan atas meja.

dan akak terpaksa tipu sunat serta merta...

"kan apo...sayang. cadang eh nak pakai time rayo sok..."

sebenarnya akak kurang berkenan dgn benda ni tapi tak sampai hati nak bagitau sazah. apo2 pun hati omak harus dijaga uollss! nanti tak cium bau syurgo.

tapi tu la...korang tak rasa cam lari dari konsep ke tuh???

p/s : err...akak tidak bermaksud utk mencerca sapa2 yg suka style cenggini ya? (mampuih den k.pah teraso kang nih. wakaka!!!) apo2 pun rambut samo itam, tokak lain2 kan k.pah kannn???


58 comments:

peej said...

gambar no 1 tu xnak kalah tijah oih..
siap penjuru ada patung lelaki separa bogel nok..kang x pasal mak merembes kalau pergi lepak2 kat rumah kau..miahahah..
yeee..mata aku part2 tu mmg tajam..

Tijah said...

peej
hoihh! aku tak perasan pun ok. wakakakaa...mmg tajam penglihatan ko nok. aku sgt suspect tu...
*tapi bleh gak nak cari 1 kan?

kakpah said...

hamboi hamboi... sompek ko ngutuk yo. tapi cilok gambar pakcik google apahal. Brani taruk gambar sendiri la...wakaka...

adibah said...

Jah, dah jadi ala2 fusion+english.. berkonsep lain dari yang lain nok... mudah2an.. sejuk mata sazah memandang nok! :-)

ashley said...

ha ha ha..
ko design untuk anak sorang tak po la Jah..
design untuk anak sembilan yang kaki Punggah...bok mai tengok.

Eric Leong pun boleh terkucil, Jah!

♥.misz luna.™ said...

huda ske style yg kak jah suke..
tp kne tggu ade umah sndri la br leh cenggitu

Tijah said...

kpah
gugel dah la...tunjuk gamba sebona kang pengsan. sofa ponoh dgn contengan cem menggunakan mejik kaler. huhuhu


dib
tu la tu...agak2 time rasa sok buh kerepek ok tak tu?


ashley
kok anak 9 tu...den boli umah pangso terus la kak. ambik kau sorang setingkat. buek la masing2 nak mcm mano pun. hahaha...


huda
rumah utk joni & jeni kontemporari jugak ker? hikhik

azreen said...

nok...aku pun nak pitam nengok gambar dapur tu......sukerrrr la nok... :-)

faiz said...

jah..cantik bekas remote tue..x mo kalu..kasi kat cek la jah..hehe...

qishie said...

ala...english style cun jugak la kak..
ce try feeling dulu..huhuhu

cikgu_math said...

tengok pada ruang dapur tu, harusnya time masak sekali sebulan... sayang woo!!

ZARA 札拉 said...

amboi kak~

awesome gitew...bila nak buat lagu tu kak?

hehehe~

Monkey D Luffy said...

jd english style ni untuk org2 berusia ler yer

hehehe

||alis|| said...
This comment has been removed by the author.
sheila said...

bilik tido tu adalah super gojes..

den ado gi showhouse kek senawang tu..
d'blesa ko d'elesa apontah namo eh..lobih kurang gitulah..

fuh gilo lawa..umah eh kocik tp ID eh mmg terbaik dari ladang..shower kek bilik mandi tu fuh...indah ghaso

||alis|| said...

kak, memori aku masih sharp.. ate pic dapo tuh ko penah kuarkan sekali dlm n3 lama2 ko dulu, kan?

jemenai point no45: konsep adalah harus sesimple mungkin.

konsep zen pon oke kan? style ala2 yusri KRU gitu.. heeeeeehhoooooooo~ *dah munyik cam H1N1 plak aku rase disitu!

*aku igt mata aku yg slek tang tokpah tuh, betol kan??? muka dia giler lain!

linn said...

sok raya harus sazah cek balik. haaa...time raya takleh tipu sb dah mintak mahap. camne tuh nok?

lupekanje said...

klu umah kau (yg cam dlm gamba tu..) dah siap nnt ..kau bgitau acik...
acik nak poiee gak walopun tk dijemput...

::narita:: said...

kak jah..
org pon suke style modern contemporary....
i like...

AdiHana said...

haha nasib la kak, dapat hadiah perhiasan yg lari konsep.

bisa mengundang propa tetamu yang hadir di pagi raya nih hehe..

xpe, kontemp + english = fusion.
rojak gittew..

Tijah said...

reen
pitam kan? asik pitam bangun pitam bangun...bila nak masak nok? wakakkak


faiz
aaa...kang sazah buat spot check bekas tu ilang susah plak. lenkali dia xnak bagi lagi nti. heheheh


qishie
dah try feeling...tak mau laa...hahahaa. bila nak blk?


cikgu math
tak pun masak rebus2 bakar2 je kan? nak goreng2 kang tepocik2 minyak kotor plak dapo...huhuhu


zara
err...marilah mendonate ke akaun ku...huhuu


kapten
err...err...aku tak cakap ehhhh!!! wakakkaa...


sheila
kan?? jamban tu juer. senawang tu..d'venea kot. yg gated area tu kan? osahla ID eh kan? den mmg ghoma design moden2 centu...komehhh yo nampak eh.


alis
yer. tidak syak lagi. dapo yg sama tu. simple but nice kan? muka tokpah? err...dia kata berkat air semayang tu...


linn
takpe, raya haji ada, raya cina pun ada...deepavali pun sama. huhuhu


acik
kok dah centu lawa eh cik...silo lah datang. tiap2 minggu pun takpo. huhuhu...


narita
biasa la tu...kita kan sama2 muda. err...kita sebaya kannn???

Tijah said...

adihana
fusion ni...tang makan jer sodap. huhuhu...

Ms.Lilies said...

taste kito samala....simple tp syok mata memandang...

angan2 adalah cita2...errrr boleh pakai ke?

Hamirdin b Ithnin said...

ada la faham sikit apa yang kau tulis tu

Hezesuze said...

wah! citarasa ko same ngan aku ler tijah oiii..

suke simple tp gojes...hehehe

::@FiQ said...

chantek umah ko kak...
komen tanpe bce isik kandungan**

IRA said...

hahaha kita senasib laaaaa

veeda_areena said...

biadap ko kan amek gambo umah mak...... nokk!!!! jadi ke tidak diner ko yg di banggakan tu..... berserabut lobang puki aku menunggu.......

kakngah said...

baco yo komen no. 1, toghuish den skroll blik tgk gamba no. 1 wakakaka!!!! mmg rembes....
jah.. ekau goma boto dapo tu kan.. ghaso eh.. dh ponah ado entry gamba dapo tu....

moon said...

Jah,
Yang design bunga2 tuh memang mak-mak yang banyak minat termasuklah cik moon ni ha (dulu - sekarang nak simple putih yor) dinding bunga sana sini naik pening ko...nak tukar takut laki marah duit dah keluar...hadap jerlah hari2!!

shija said...

aah nok!blk2 yo ttj otometik mak jadik supir sazah kekdah eh.wahhhh!!amat la gojes smue pic tu nok!mak pon ske konsep minimalis camniek,tak serabot kanz.

*mak bedebar2 tunggu kusi br sazah niek nok!bleh?hikhik

Mas said...

Nok....sejuk powut sazah ngandungkan ko...insyaallah syurga balasan untuk org yg ikhlas jaga ati mak bapak. Arramak...aku baru nak ngutuk english style....tak sangka kakpah minat ye? Aku suka minimalis...less is more. Apapun as ur bakal besan(besen ke besan?), tak payah ler kita tunjuk umah asal kita, nanti tak surprise...kita jer nikmati cukuplah.So mak sangat setuju bila ko cuma paparkan design dari pakcik google. Syabas, ko telah memenuhi standard piawaian mak!

mrblind said...

english style la..baru omputeh..hahaha

Cahaya said...

kak, klu akak leh design mcm dlm gambor tu,nanti kita bg alamat umah ek..akak tolong2 le designkn sedemikian ruupaa:-)..Bleh la kak,eric leong nangis tgk akak mengemas nanti:-p

KaSiH said...

wah cecantik umah org kan..x saba nk nengok umah ko gak kak...bile la aku nk ada rumah gini...umah yg sebesar reban ayam ni pun aku dh x terjaga...

tasikmerah said...

jah, cito raso kito mmg samo. suko yg simple2. sobab eh.... kita sendiri tau la kan jah...








sobab tak goma mengomeh! ha ha.


.

cokolat said...

weh.. sejak bila ada berjanji domba dengan bedah nak buat dinner ni?
rindunya dengan bedah, kan?

nok.. konsep zen pun best jugak apa?
aku mmg bercita2 nak buat bilik mandi umpama bilik tido!
penting tu... penting!!!

*Miss Geli^ said...

aku punya citerasa tak kisah lam camne rupa dining hall, hall, dapur ke bagai, yang penting bilik tidur..

tu jek mak aku pesan sebelum aku kawen tu ari..bilik tido kena comey...hahhahahah...

i.am.belle said...

hahaha.. sama taste ler kita tijah. taste yg moden dan fresh mcm duduk kat suite tepi pantai gitu kan. hohoho


p/s: aku mmg spesies tak gemar bunga2 dan corak2 atau perabot penuh satu rumah secara terlampau ni. mahu koma aku dibuatnya. oh tidakkkkk! lalala...

HappyIrfa said...

okey apo bokeh remote tu..x nak bagi saya jelah..hehe

tentangseseorang said...

ibu jari dan jari kelingking aku sampai naik kebal dah tersepak kusi kayu jati arwah mak aku kak. ehehehe

tentangseseorang said...

ibu jari dan jari kelingking aku sampai naik kebal dah tersepak kusi kayu jati arwah mak aku kak. ehehehe

Tijah said...

lilies
cantik kan?? ala...boleh jer. berangan itu adalah free.


atok
haaa! atok dah ado improvement. dan topik lopeh ni pulak adolah "siri bercakap samo ketuo kampong juasseh" hehehee...


heze
sama? bagusss...calit sket nokkkk! huhu


bangblunc
yer la...ko dah tak sudi baca blog aku lagi
*tanak dtg raya umah kau...


ira
aku tau...aku tauuu...pasal lampu tu kan? hahahaha


k.bed
ala...biadap lite2 pesalahnyer nok. huhuhu. dinner tu manjang dipospon jer aku pun pening paler. nati aku inform yer nok. jgn marah aaa...hehehe


kngah
iyo. tu la dapo yg ponah keluar n3 satu ketika dulu nok. kato dapo idaman kan...mmg kojap2 terpacol jer la gamba eh. merembes? hahhaaa...tak tawuuu...


moon
hahhaa. sazah tu pun nasib baik dinding dia plain, kusi jer bunga2. kalu tak tu..pueh la carik cucu kat mana. tenggelam bersama corak kekdahnya...


cija
mak pun debar2 nih. kaler ijau katanya taun ni...nak mecingkan dgn dinding kan??? tah cano la bungo2 eh tu sok...


mas
hikhik. insyaallah...less is more kan? ko jgn kutuk kpah lebih2 mas...kang dia lenggek ko dgn vitara dia kang. huhuhu


mrblind
hohohoho. skrg aku dah tawu taste ko mcm manaa...

Tijah said...

cahaya
aku pun tak pandai design...kalu ada duit tu upah org jer. hehhehe


kasih
tu yg aku keje menggugel jer tu. best tengok rumah org kan? ala..pelan2 kayuh la nok. buleh tu...


tm
pandaiiiii! lagi complicated perabot lagi malas nak kemas cecelah bedah tu kan??


cok
dinner company la..kan aku menang makeover teka teki beliau hari tu. tapi tu la...tah bila2 dinnernya asik pospon sajork. kenapa bilik mandi nok? kenapa? wakakaka...


geli
mak aku plak pesan bilik mandi kena besih. err...meh aku nak tengok bilik tido ko bleh?? wakakakaa...


belle
kan? tak serabut kepala tengok kan? nak2 blk keje tu lapanggggg jer paler hotak tengok....baru la home sweet home namanyer


irfa
tablehhh. nati sazah kecit ati. wakakakaaa...


ady
haa..ko tau rasa dia cemana kan? mmg sakit wooo...gelap kejap pemandangan lepas tersepak tu....hahaha

Ikutsukahati said...

tijah, gojes sungguh ID2 ittew. aku paling tak tahan merah itam tu. meleleh leleh air mato nengok.

umah den kocik bonar.!

Teacher said...

acik sazah buek sendiri ko beli?

julietchun said...

sazah saje pilih bentuk luv utk ko,kekekeke. semoga ko memahami apa itu luv,kekekekkekeke.

muna said...

kak,
den pun samo yo taste cam kakjah. simple2 laa baru sodap mato mandang kan kann?

Mak Su said...

moden kontemporari! minat banget. ada plaks kaler merah or hitam yang 'bold' di situ, wow!

english design ni minat tgk, tapi kalu nak terapkan, rasanya tak tercapai ler... tak mampu (nak maintain especially), and then, dia ala-ala feminin sangat

Tijah said...

peah
apo ikutskati lak ni...namo peah tu kan gojes. hikhik. umah kocik la suai buek cenggini...


tic
boli tu...kat kelantan aritu.


juliet
luv is all around kan? ker sazah malu nak ngaku yg dia sangat menyayangi aku? wakakaka


muna
tu la kan? nak munge2...mari kita pegi taman munger. hikhik


maksu
seksi kann?? pastu cam senang kemas lap2 sket dah ok. org yg rajin jer suai dgn english yg hi mentenen nihh...

iina said...

jgn jah.. sok2 omak dah takdo.. ekau meraung nengok bokeh remote tuh kang..(maso tuh nyesal tak guno dah jah) ahhh.. buek lah buek.. wakakakah.. nilai moralnya.. hargailah selagi ado tuh.. sok takdo.. tingat2 yo hati kang

qishie said...

16 july..

nak out of topic sat..
akak kan selalu kuar masuk negeri sembilan-kl-shah alam..
semenjak kes swine flu tinggi kat sngor ni akak still masuk selangor lg ke?
em..kes swine flu ni terok sgt ke kak kat msia?huuu

IBU KUMBANG said...

umah aku ade munge telor je, buat cucuk plug, hehehe!

Tijah said...

iina
alaaa..kain batik eh banyak. huhuhuu. jgn la ckp centu...sodeh sey kangggg...


qishie
salu gak tapi pegi secluded area je lah. tempat2 ramai org tak pegi sgt...sbn pun dah tutup 1 sekolah nih


ik
munge telo aku tak simpan. kalu ada...telo aku amek, munge aku kasi sazah. tatau pesal..suka sgt dia kumpul natang tu. huhuhu

ai said...

tokak kau samo ngan tokak den. minat yg simple2 je!!!

Tijah said...

ai
kan? dgn anak jantan aku tu..tatau brp lama jer bunga reben tu akan bertahan

JO said...

superjo...
supermen...
sudah baco...
harap komen...

haha, kelakar ayat kat atas ni :P

hello kakak. cantik nyerr design2 rumah tu semua kn. semoga impian akak nty tercapai ogeeh!!

Tijah said...

jo
nama kau bukan superjo kan? wakakaka. mekasih..