Aug 13, 2009

kembali ke pangkal rahim jalan

semlm akak tengok oprah. ada session with suze orman on personal money management. a very good one i tell you!!! sapa tak tengok mmg rugi. tapi sapa tengok "jgn lupa lirik" tu laaaagi la rugi. kerana itu hanyalah perbuatan yg lagha (sia-sia) saja. hahaha! jgn mara aaa...

sejam akak duduk ngadap tv...

sentap!

mmg sentappppp!

rasa mcm muka kena baling selipar. selipar jamban tat seng lak tu. selepuk kena! sakit wooo!!!

acik suze tu kata kan...

people experience FINANCIAL FAILURE not because they PLAN to FAIL but because they FAIL to PLAN.

dia kata ada byk cara utk setel. dan salah satunya adalah...

STOP TRYING TO IMPRESS OTHER PEOPLE...

dlm talk tu, mamat negro tu kata dia pakai lexus utk dapatkan self satisfaction. minah saleh tu kata dia selebret besday party anak dia secara besar2an kat las vegas pun for self satisfaction jugak (sepraizingli...anak dia ada 6, sekor pun takde insurans. very der clever kan?)

suze kata bull shit!!!

tiada istilah self satisfaction sebenarnya. yg ada hanyalah cubaan utk impress other people. kita kadang2 tak sedar trying so hard (siap overspent kekadang) just to impress others. dan perkataan self satisfaction itu digunapakai hanya utk menyedapkan hati saja.

tu je...

cam puaka je molot si suze tu becakap. tapi bila pikir2 balik...ada betulnya jugak kan?

contoh :
  • perlukah selebret 1st besday anak secara besar2an yg menyaksikan budak tu terkebil2 tengok mak bapak dia beserta rakan2 terlompat2 kegembiraan sambil makan kek bermotifkan ben-10, mi kari extra pedas dan ayam BBQ sedangkan dirinya nak makan pun takde gigi dan nak tiup lilin pun tak tau? motif? to impress other people la tu...

ada byk lagi contoh tapi malas aaa nak elaborate panjang2. sama2 la kita pikir dalam2. citer lebih2 kang org kata dengki plak. bukan apa...alang2 dah akak tertengok tu kan...saja la nak share info.

yg baik tu kita ambik, yg buruk kita buang. mana yg lebih penting haruslah didahulukan (contoh: savings, insurans, education & retirement).

peringatan utk akak jugak ni. maklum la...akak kan dijangka idop sampai 99. byk nak pakai uwang. maka harus la amek extra precaution. kannnnn???

lama tak update. ambik kau! ostajah tijah kembali berforum perdana sambil menggentel tasbih kekdahnya!!!

drp langgan majalah tunjuk betik mangga tu...baik baca nih!

68 comments:

adibah said...

Jah.. aku pun nengok gak..! Betul Jah... gila TV minah tu dah nak sama besar ngan living hall dia..

aku pun menjadi insaf sementara..

*tak jadik nak gi shopping baju raya memahal kat Gulatis.. uhuk!

peej said...

a ah pernah tgk jugak..
mmg betul..manusia ni suka sgt tgk org lain..then nak jugak berlawan2 kan..
mmg x salah..kalau berkemampuan..n duit kau dah stock boleh baling2 mcm cerita ali baba tu..tapi kat acc baru ada RMxx,000 dah nak pakai bmer mcm mana uolls..oppss

xiiinam said...

Jah...





Maafkan jika ku tak sempurna. Doakan daku -9 pagi 13 Ogos...

faiz said...

jah - biasa ar tue..org skrg berlumba2 nak menunjuk2..apa kata org perak..biar papa asal bergaya ek...yg penting cermin la diri kita dulu kan..kan... (pssstt.. tue pasai rumah aku byk cermin jah oiiii..)

ymn said...

sbb klu kita tak "self satisfaction" org x respect kita .. itu rulez dunia hari oh kak tijah..
tambah2 gi klu becita2 jadi YB senawang .. semau itu harus ada .. klu x saper nak pangkah kita?? hahahaha

ZARA 札拉 said...

hehehe~

betul tu kak!

aku setojo!!

~Kak AZZ~ said...

org zaman skang ni masih lagi bersikap 'biar papa asal bergaya'....


....masa bergaya tu semua nak ngekor buntut.....tapi bilo dah papa tu omak jugak la yang ngutip balik anak ehh....mmg nak kono tembak dongan sonapang gajah kok jumpo oghang camni....huhu...

...erkkk....ado sangkut paut tak dongan entri ekau ni Jah...hehe...

Cik Puan Huda said...

yup, betul2...setuju sgt..

p/s: tiada lagi debaran bile bkak page akak ari ni huhu

dazzledalie said...

contoh lain:

tak perlu la beli handbag COUCH eh COACH sbb motip sebenanrnya mmg nak impress org..

beli BUM equipment je cukup..hehe

shuzana said...

alamak kak..tersentap le..pasni buat bj raye..tak yah berlabuci2..tp biasa la..insaf skejap je..

ai said...

Aku dah 2x ulang tgk segmen oprah ni..uhuk! uhuk! uhuk!

sib bek aku ni spesis yg takde $$$$ nak aku leburkan..ngeeeeeeeeee :P

Kujie said...

terkulai napsu pagi2 ni...baru dok plan nak p Wisma Yakin ari sabtu ni..

hehehehe

chics said...

Hhaha setuju yang pasal bithday tu, budak tu bukan tau apa pon, yang herannya bila budak tu dah besar tak nak pulak buat.

moon said...

Jah,

Ko pun layan oprah yor...same la kita. cik moon selalu tunggu bila oprah nak hantar big give tu kat cik moon.

Prinsip cik moon senang jer jah....jangan ikut orang dan pikir apa orang nak kata janji happy bersama keluarga. So takdelah berbelanja ikut napsu ikut keperluan dan jangan menyusahkan orang.

Ms.Lilies said...

ekekekeke...aku tergolak bosa..walaupun bunyi semcm x syok dengan ayat2 dia tapi sangatla aku bersetuju...

afiq said...

ilmiah tijah! kipap de gut werk!

julietchun said...

sesekali ko buat n3 memang menginsafkan. puasa tahun ni kita pakat buat kuih sendiri, buat ala kadar saja.

is@r said...

insap..insap...baru ja celebrate besday my son yesterday. xjadi buat entry la ... kang kena kutok! huhuhuhu

Cahaya said...

entry akak kali ni telah menginsapkn aku kak!!!! di saat hatiku begitu meronta2 untuk menyopingkn diri ini..hehe

MK said...

seb baik sey mmg tak celebrate reramai b'day anak maso derang 1 tahun. celebrate maso dio 3 tahun yo last year..riang bona deh maso tu.

ztzett said...

SAYA TIDAK TOTALLY SETUJU tentang pendapat self satisfaction = nak menunjuk pada orang.

Contoh: Handbag coach ada yang monogram, ada yang plain with the brand very finely printed on it.
(Aku tak masuk boutique coach ni, tp setakat yg aku penah nampak kat factory outlet cam gitulah).

If you truly go for quality and satisfaction, u wld nt mind buying the one without monogram. ko tak kisah kalau org tataupun beg yg ko usung kehulu kehilir tu adelah ORIGINAL coach sebenarnya so long it is durable and can be used for the next 10 years. I know a few people like this. Masalahnya people like this tak ramai. Yang ramainya adelah yang tak kisah buying a fake coach so long people "look up" at them.

To me personally, i'd rather buy a good looking cap ayam handbag than spending on fake stuff, unless u give it to me for free...
Tapi SAYA SETUJU dgn pendapat, most of us dalam membuat keputusan banyak dipengaruhi oleh orang-orang disekeliling kita. Apa kata mereka kalau sekian, sekian dan sekian.....

pedulikan mereka... sekian ;).
iyer! saya tau! saya da ada blog sendiri ;P

zie said...

bak kata oprah....suze orman menag berterus terang....kena "SMACK DOWN".....

memang dua menjak nie...pasal duit jer....very good info ....i tak pernah miss dah sekarang nie....every nite....kul 8...tengok oprah and berita ker hapa ker..get it online...

bungacahaya said...

Betulll...betul...betulll...tak silap makcik yg celebrate besday anak kat Las vegas tu anak dia ada sorg sakit kan. Huhuhuhuhu.... Suze tu plak mmg tak cover dh point2 dia..Tajam dan menusuk tepat di kapla hotak!

Lifesaver said...

bukan semua org mcm tu ke skrg tijah?

Aminah said...

uma xda tv..lgsung xle tgok pape...(menyedihkn)

Mak Ton said...

insap..

so bnyk2 la menabung ek... jgn dok pikir kepuasan diri sendiri yo... kan kan...

tu ada yg ckp kalo nk cut cost.. cut la.. tp insuran jgn di cutkn...

kucingorengemok said...

tasbih tu jangan kasik lompat sampai 3-4 bijik sekali gentel (mcm m rajoling!) tak kuasa weh, hehehe

hantumakan said...

tijah, entry ko kali ini mantop, hehehe

aku stuju part takyah impress people itu...hehehe

aku lak, (prasaan aku la), tak pikior nak impress people, sbagai contoh, umah aku kali ni untuk kedua kali rayanya tidak akan bersofa, hehehe,

tpi kitorang berura2 nak pasang wall paper.. kerana aku beranggapan hidup adalah untuk mencapai impian kecil yg menyeronokkan kita, hehe (mungkin kerana aku tak menjawab kuiz yg umur aku kejung mati umoq brapa, maka aku kurang beringat, heh)

aku stuju banyak entry kau ini, tapi aku juga bukan orang yg menyimpan dgn patut untuk hari sbelum ujan juga.. ke arah situ tapi tak makbul lagi, heheh

smoga kesedaran dan act akan side by side slepas ini..

mamarempit said...

akak pon stuju bona....(sebab sedo diri....diri ni tk kayo)...

cubo kalo den kayo...ado den kesah???

:P

MommyDanial said...

kak tij.. statement makan dalam tu wehhhh...

Mint said...

jah: ingat tak jadilah nak beli Chanel 2.55 tu...bag kat Pasar Besar Seremban tu cantik-cantik juga kan? Alahh...kat belah atas tu...

Che La said...

dah 3 tahun potong astro ni..dah berzaman tak tgk oprah..nanti akan difikirkan utk sambung semula..berguna entry ni... tq

Cikpid said...

kembali ke pangkal rahim ko kak??hahahha

sy setuju dan insap ngan hujah akak..

sy terasa tau sbb sy tgk jangan lupe lirik malam tu...hahahhaha..sile azan kat tinge sy kak..bg sy insap sikit..

IBU KUMBANG said...

Aku ni dalam dilema nich.. terpakso nak me'impress'kan nenek2, makcik2 dan semua orang, sobab eh kono boli baju ala-ala princess untuk majlis aqiqah dan kenduri arwah hujung minggu. Ikutkan palo otak aku ni nak belikan baju kat Billion sg besar jer.. Tapi apakan daya dorang dah warning aku awal2 suh beli baju princess. walhal anak aku tu bukan tau mende pun. Poket acik ni pun tgh sosak ni.. aku syak baju tu nanti lagik mahal dari baju raya aku.

cokolat said...

hahahaha... aku ske! aku ske!!
mmg ske kaver line walhal nak menunjuk kat orang okeh.
aku ada tgk talk show oprah yang ada suze ni last week kot.
masa tu dia nak tolong ada sorang single mother tu..

tasikmerah said...

bab2 meng-impress-people ni mmg tak de dlm hidup aku yg segala2nya yg cikai2 belaka. ha ha.



.

kak wos said...

jah semenjak dah jadi YB nih kemain lantang bersuara..
tepok! tepok! tepok!

tp kan jah..
kenkadang dlm kehidopan kita nih..
tak banyak sket, musti ada gak kejadian "self satisfaction" nih.. sama ada kita sedari ato tidak.. kan?

nih dr pemerhatian aku la.. :)
kalo sumer org skema jer.. tak meriah la plak donia nih kan? kang tadek kejer lak si suze tu..

ini la donia jah.. donia!!

::narita:: said...

urmm..
org pon boros n x reti nk manage money wisely..
kena bace nih ahah..

HappyIrfa said...

ADOI..GELAK GILA BACA..
KALAU AKAK MASUK BLOG SAYA MESTI ADA EN3 PSL ADIK SAYA SMBUT BDAY ANAK DIA.ALMAKLUMLAH PERTAMA KALI CELEBRATE BESDAY ANAK..SDGKAN ANAKNYA TIPU LILIN PUN X NAK..
TP SAYA SETUJU JUGAK NGAN KAK WOS

HappyIrfa said...

salah taip TIPU tu nak taip TIUP yg sebenarnya

Yunus Badawi said...

Adam setahun esok dalam bulan puasa. Takde besday parti. Buat doa selamat kalau sempat lepas terawih. hehehe

Masy said...

*baca entry kak tijah sambil menggentel tasbih jua kekdahnya*

jengae said...

wahh nice sharing lah akak..
setujulah pasal alasan self-satisfaction tuh. tp saya plak mmg beli brg utk self satisfaction salunye..contoh mkn sodap2....beli bed stuff yg bes2 utk sodap tido..tgk wayang..beli dvd/cd..sukelah membazir ke situ. nk beli baju lawa2 tu jarang la sbb tak kesah org tgk comot ko apo janji sy sorg selesa hahaha...

tp tak dinafikan mmg ado gak alasan self satisfaction yg berunsurkan org lain..part tu kne pikir2 blk the next time nk beli barang..

saya pon salu terfikir..kenapelah saya ni suka spending mcm nk mati esok..tp suka pulak beli barang mcm nk pakai sampai bila2..aneh sungguh dgn diri sendiri.

pahtu part parents yg suka selebret 1st bday anak beria2 tu plg taleh blah..btulla tu budak tu bkn bleh mkn / tiup lelen..yg terkinja2 org yg datang n mak pak dier jer..like..what the..bdk tu lansung tak igt pon nnt..tunggu le da 6thn ke..kok ye pon..kombain ngan open haus raya skali hihihi...itulah yg mungkin saya akan buat walaupon takde anak lg.

sekian komen pjg.

eddie dewanaga said...

betul tu jah... nak tunjuk satu dunia (blog penuh gambar) dia mampu buat itu ini.

karang kita bilang, dia marah pulak.

Mya said...

jah, birthday setahun sekali.. *tetiba..

ashley said...

Jah,
aku teringat IKLAN makcik dalam Habib JEWEL..
katanya " Saya pakai ini bukanlah untuk menunjuk nunjuk...."
sesambil GAWANG rantai,cincin, gelang berbagai...masuk IKLAN!!!
ha ha ha

lawaknya IKLAN tu!!

ashley said...

Legaaa..aku dah tak takut lagi melihat wajahmu itu..

Nina said...

aa..saya tgok episod yg mamat ni gila kumpul brg2 besbol,dari baju anak,baju anjing,tv,mug hape kejadah sumer la.pastu suze tros terang kata laki tu xde hak nak belanjakan sumer tu,da la cara cakap pun wat laki tu sgt malu..huhu,tros sy tutop tv(bcos sy pon terasa jugak sebgai pengumpul 'terhormat',hehe,feeling takut ala2 suze boleh skodeng and maki dari tv je..)

Tijah said...

dib
kan??? dah cam wayang aku tengok family area dia kann nok?


peeja
wakakakaka. aku cuma mampu gelak guling2 jer dengar stetmen ko nokkk.


cklah
uik? pegi mana kak? yer la. aku doakan...:P


faiz
nasib baik aku tidak dikelilingi org2 mcm tu. silap2 aku sama terjebak. hehhe


ymn
aiyoo! itu biasa..politik uwang sentiasa ada dimana2 tu. tapi mak akaun ade 1k jer...cukup kah? wakakakaka....


zara
bagus! kau mmg bakal pendidik yg berwibawa. hehehe


kak azz
ado...ado. biaso mmg centu kan? kok dah takdo duit baru tadah muko kek omak abah. hehehe


huda
ye la. ye la. aku dah pegi dentist aritu. buang taring. huhuhu


dalie
oppsie! tersalah eja plak yer? hehehe. skrg dah terlalu byk brg ciplak. kekadang tengok designer item pun cam dah xde feel kan?


shu
alaa..anak ko kecit lagi xyah der labuci, tertelan kang nayer. hehehe


ai
kalu ade $$$$ pun ko simpan la elok2 nok. maklum la. langit bukan salu cerah kan??


kjie
wisma yakin ok lagi per kak. ker nak gi gulatis tuu...kehkehkehhh!


chics
haa...aku pun stuju kalu buat tem budak tu dah besar. baru la ada makna dia pun dah paham & bleh hepi2 dgn kawan2 dia kannn???

Tijah said...

moon
tu la tu. kalu asik ikut org ni mmg gilo dek eh kan? maklum la saiz periuk lain2...


lilies
ko patut tengok nok. mmg selambeeeerrr jer minah tu sound org. terkebil2 diorang kena khutbah depan oprah...


afiq
yer...ko pun. beli spenda jgn memilih2 renoma kebagai. beli scarlet yg 3 lai 10 hengget tu dah! larikkk!!!!


juliet
aa...tapi bab buat kuih tu mak xleh janji. sbb mak mmg tak reti. hehehheheee....


is
wakakka. buat jer la n3. tu suze yg kutuk. aku tukang kasi panas jer lagi. hehehehehe


cahaya
ye ke tu? insap sekejap jer tu. wiken ni misti kuar merambu tu kan? kan? hehehhehhe


mk
3 taun dah bosa. dio dah pandai pikir ok la tu. hehehe


zt
iyo. tak dinafikan. lain org lain pandangan. tapi tu la...dr dulu lagi mak dah kata, ikut jambatan..ikut jambatan. tapi ko nak gak lompat longkang. sudah jatuh kalu sapa susah? wakakkaa. ada kene mengenakah ini?


zie
iyer. kekadang pasal duit bleh jadi gaduh taw. tapi mak kalu kena smack down dgn suze harus feeling suicidal tu. malluew mak. hehehe


bungacahaya
a'ah. anak dier sakit gigi kot kalu tak silap. tajam tu yg buat mak sama sentap tu.


lifesaver
yer nok. semua org pun buat tu...termasuk ler aku. hehehe


aminah
haa..bleh jer tengok website dier. takpe dik. ko muda lagi. masih sempat beringat seblm kena kann...

Tijah said...

makton
betul tu. insurans sgt la penting skrg ni. tgk jer la cem masuk spital 2 hari je bill dah 800. nak gi GH bapak ramai org skrg. dah la skrg tgh musim h1n1.


kog
wakakkaa. sempat ko cerca kan nok? aku skip 5 bijik terus. cepat sket habesnya...


dalia
umah aku pulak sofa adalah bercorak batik, kaler krayon, kaler air, sumer ada. itu stok sapa datang pakai baju putih mmg konfem lekat time bangun nanti. hahhaaha. takpe nok. raya2 jugak...yg penting hepines dlm bersederhana ...


mama
kok kayo duit cam air sungai tu takpo la kan? mak pun tak kesah centu. hikhik


mommydanial
hikhik. samo 2 la kito sontap yo? sobab kekadang den pun 2x5.


mint
hahahahaa. kat pasar sbn tu apa yg xde. anna sui pun melambak kat situ.


che la
aaa...mmg syok layan oprah skrg ni. salu jer sentap sensorang nak2 bila masuk bab financial management nih.


cikpid
ko tgk ker jgn lupa lirik tu? mak tak tawuuuu. m corryyyyy. tapi tetap mak nak gelak nih...wakakakakak!!!


ik
hikhik. apo laie. mintak maklong eh sponsor la. tu dengar citer tgh lumayan menuai hasil kebun dlm fesbuk tuhh....kan ck kan???


cok
puaka molot dier kan nok? aku hengat kan...kat m'sia ni mmg patut ada talk yg mcm ni.


tm
ni yg buat aku tak sabar2 nak jumpa ko nih...tungguuu!!


kak wos
biaso la wos. tugas ketua kampong mmg centu. hehehe. tapi mmg tak dinafikan ada betulnya ko ckp tu sbb aku pun buat juga benda2 x sepatutnya tu. mak juer manoksia biasa wos. huhu


narita
korang tem muda2 ni la patut belajar manage ni supaya tak nyesal dikemudian hari. hehehee. skema jer bunyinya kan?

rashiD said...

boto tu kak..
kot x boto pun,
boto gak..

Tijah said...

irfa
yo ko? kojap lagi nak baca la. agak2 sapo yg tiup lilin tu? misti omak eh kan? hahaha


yb
buat ala kadar apa salahnye bang. lagi berkat kalu jamu lak anak2 yatim ker kan. mudah2an diberkati hidup adam tu sok. amin..


masy
wah! sama2 gentel tasbih yer? akunyer made in china. tapi dr mekah. konyer plak? hikhik


jengae
haa...kalu nak selesa mmg tak dinafikan akak pun buat tu. ala2 alah membeli menang memakai kan. tapi make sure brg tu berbaloi la beli bukan takat nak pakai sekali-2 jer. yg penting tahan lama. contoh kuali tefal. hahahah. i loikeee!


eddie
dia bilang kita jeles kan? hahahaa. sudah ku agak jawapannya itu...


mya
hikhik. yo tak iyo jugak kan? tapi bleh jer nak selebret sedang2 sajer kannn??? yg penting happening...


ashley
saya pakai utk kepuasan diri sendiri jer nih. sumpah takde niat nak menunjuk. kehkehkehhhh! cayo na la tu....
*ko pasti akan takut bila lihat wajah sebenarku kak. hahahah


nina
sama la. aku pun bleh tetiba terblushing dengar suze tu sound. ala2 cam dia leh kuar tv cam juon maki kita plak kan? tapi etlis timbul gak kesedaran. nak tunggu org lain sound mmg nak cr pasal la tu kan...

Tijah said...

rashid
kau mmg layak jadi setiousoho sulit kan?????

Monkey D Luffy said...

aku nak ferrari sebijik

lupekanje said...

acik ketinggalan ketapi ke...huhu..

self satisfaction jah? salu belaku kat peniaga2 kita kan..lom apa2 dah nak begayer bagai...kununya bio org pecaya nak jadi customer bila tgk tokei begayaer mantop...
self satisfaction adalah biler capai kejayaan sendiri..baru la nak puas hati.

k.e.r.i. said...

mesti suka tengok bijak wang kat tb3 ni.
tapi betul lah.
makin besar makin concern plak hal berkaitan dengan duit ni.
haish~

ztzett said...

wei!!!

saya adelah yg lebih skima pada masa tu, so sayalah yg ajak ikut jambatan....

tapi ko adelah yg macho pada masa tu, so ko lah yg ajak lompat longkang....

memang takde kena mengena....

next entry please!! ****sambil petik jari**** :P :P

atty's said...

suka gak tgk bijak wang kt tb3..
tu ar..

uji6june said...

percayolah cakap akak dik ..
self satisfaction ni adalah sejenis
penyakit yg boleh memokaikan ..

akak dah tengok dah trajidi ini
di depan mata sendiri ..

*

J@J@ / Bini The Rock said...

salam Kak Tijah....

ade betol nye jgk tu....
ishhh!!! insaflah diri....

sheila said...

den x ghoti baco majalah camni..
den ghasolahkan..pado den boli majalah ni pehtu den campak baik den boli majalah RASA..

buleh gak den bazirkan duit masuk ke poghut den yg hampir2 mempunyai tingkat2 yg bertingkat...

apo den bebel ni kak???

kizzy tf said...

hahahhaha akak tijah oiiii!! tak sah klu saya tak gelak bace entri akak..adoyay!!

paling tak tahan tu haaa..akak tijah menggentel tasbih smbil berforum perdana!!

astaga!! LOL

Tijah said...

kapten
no hal. tunggu shell buat contest eh? ko nak model mana? huhhu


acik
itu biaso tu cik. mmg salu bona dah tengok org centu. kekadang korak eh lobih toba dr piok cano tuh...


keri
a'ah. betul2. mmg bagus bijakwang tu. makin besar ker makin tuer? hikhik...


zt
saya kah yg bersalah ketika itu? oh. saya sudah lupa. tapi yg penting bukan saya yg terjerumus kedalamnyer. hikhikhik... saya sukerrrrr nihhh...


atty
tapi bijak wang tu tak cukup sentap cam suze. patut ada lagi rancangan centu kannn???


uji
osah eh kak. sey pun dah ponah tengok dgn palo sindri. mmg menyosakkan dado dibuek eh kan? tu yg tengok. yg ngadap eh tu laie lah tah cano...


jaja
marilah kita sama2 insaf. heheehe


sheila
kau tu memang nok. ghoma masuk lambek2 lopeh tu membebel pasal porut mo tokak kan? wakakakaa. poso dah abeh ganti lon???


kizzy
sajala konon feeling ostajah bakyah tu. tapi...dio ado ko gentel tasbih time forum? takdo kan??? hahahah

NenekPenne said...

saya beli branded item bukan untuk menunjuk2 tapi tahan lama...tak payah nak tukar2 selalu.. :)

||alis|| said...
This comment has been removed by the author.
||alis|| said...

aku bukan branded nyer org kak...

ayahanda ku plak, bukan jenis alert branded2 nih (maklum dah 60-an), tapi sebab dia pegang, berkenan, terus beli, balik umah dia tunjuk kami mesti wooooo and aaaa, kekeke!

ku sgt kagum tang itu laa, sebab alah beli menang makai caranya..

kini adik lelakiku ikut jejak dia. pegang, bkenan, terus beli.

me dan ibu plak ratu tawar menawar! ahaha!

aku? tak! sebab tuh tak buat lagi tag purse, aku tak guna purse pon, kekeke!

Tijah said...

nenekpenne
aaaa...tang tu saya amat bersetuju. sbb tu saya suke tefal, corell, vision dan pelbagai brgan electric lain yg berjenama. tahan lebih 10 taon tuu...


alis
yer. depends aaaa kan? tapi kalu beli brg mahal pastu pakai sekali tu baru betul membajir kannn??? kalu tahan lama leh pakai sampai lunyai mmg berbaloi2 tuh.