Aug 16, 2009

saya dan ahad

mlm tadi saya dalam dilemma. nak tengok ayat2 cinta di tv3...atau nak tengok hantu raya di astro ria. takpe, kita try tengok 2-2.

konfem!

hantu raya ntah hape2! mariani lagi belakon. watak dukun dah agak dah. tak mariani, misti norlia ghani. (rashid, u tak nak screen test i ke? nama i tijah. berkebolehan memandikan jenazah...)

so saya stick to ayat2 cinta. 1st time tengok ni. mmg berbaloi. jln cerita adalah simple tapi sgt mensentapkan hati seorang isteri seperti saya ini.

dasyat sungguh lelaki yg bernama fahri tu kan? ramai betul yg gilakan dia walaupun tahu sudah beristeri. mmm...dia sweet talk. senjata yg sgt berbahaya. biasa ramai org suka. tapi tu la. harus diingat. kadang2 indah khabar dari rupa. hakikatnya...tidaklah semanis yg disangka.

betul kata maria.

"bercinta dan perasaan ingin memiliki...adalah 2 perkara yg berbeda"

wah! emosi pula disitu!

oksijen tak sampai otak la nih. tak makan dr tadi. nak telan bubur pun rasa bagai dicocok duri.

nak eskremmmm!!!!

p/s : tiba2 teringat client saya en azman (bukan nama sebenar). bini no.2 melenting bila tau dia nak kawen kali ke 3. saya dengar ketawa saja. tahu pula sakit bukan? well...what goes around comes around my dear! itu hukum karma! (oh! ini tiada kena mengena dgn kes fahri)

51 comments:

Ms.Lilies said...

ko pun dah terjangkit dgn dak alis yek ekekeeke...


aku x suka tgk filem dia...aku lebih suka novel dia...lebih sedey dr filem...lebih menjaga adab dalam novel..

kucingorengemok said...

betul, betul kata org atas ni... buku lebih mantap, kalau dah baca buku, movie dia agak kategori 'tah apa-apa' la jugak... namun begitu, sepanjang baca buku aku pun rasa, perasan hot sungguh budak fahri ni! haha >:)

kakyang .. said...

saya dulu pun lepas tgk filem sgt2 laa geram kat fahri ..

tapi, lepas baca novel ayat2 cinta baru faham duduk cerita ..

sangat bermotivasi ..
fahri, maria, aishah, nurul ..

Tijah said...

lilies
aku nak cr la nati novel dia. leh baca dlm toilet...


kog
kan? padahal aku rasa hot lagi bahadur. wakakaka...

::narita:: said...

betol tu kak..
ape kite buat kat org, nt org buat balik kat kite kan..
karma..
i believe in karma..
Tuhan bayar cash tau....

~Kak AZZ~ said...

akak tak penah lak teringin nak tgk cite ni...taktau la nape...akak cuma suka dgr lagu yg rossa nyanyi je...


kalau kita tgk filem dulu baru baca novel...mmg akan rasa kelainan jalan cerita.....begiu jugak sebaliknya jika kita baca novel dulu...lps tu baru tgk filem...dia punya feel tak sama....hmmm...

Tijah said...

kakyang
sy tak baca lag buku dia so tak tau. hehehe. harus dapatkan senaskhah selepas ini. aaa..fotostet jer la kan?


narita
kannn? nari ko buat org, esok lusa tak mostahil org buat ko plak. tunggu je la.


kak azz
sey ni maleh nak baco. maleh nak kuar tengok wayang. tu yg tunggu yo main kek tv tu. rayo sok sah pulun tengok muvi sambe kunyah sampret nih. hahah.

Cakap Kosong said...

jah...novel dia ko bleh donload jer dari internet kalau nak lah...tapi cam berdosa lak kan...org penat2 perah idea...kita sensenang nak men donlod2 segala..he..he..he..

"pendatang izin" said...

aku sedih melihat muvi ni tijah oooii...terguris hati jantan aku bile scene ingin dimadukan....hati jantan aku btul2 tguris..aku tak rela

jasrina rahim said...

aku baca novel dia dulu baru tgk filem.

filem tak berapa nak emo, tapi novel dia sgt sentap okeh!!

My Spirit Finger said...

Tijah,

lama tak mai jenguk hang kat sini. apa habaq? Ni mak nak habaq mai...mak tak dak tv lani...dah dekat 2 minggu dok dalam gua. tv ak meletupzzz ok. tension!!! ok itu jer bai...

kakpah said...

sakit tokak kau dah elok lum. Saspen yo skang ni kan...

Nina said...

alah mariani,nyampah..dulu tertengok citer dia cos baru balik shopping,so cm malas r nak tukar tv. ada lak belakon jd mak yg kena seksa n kurung dgn ank tp kuku well manicured, pakai nailpolish kaler clear lg.wah,sungguh tak sangka anak ittew baik pula nak htr mak dia g nailsalon dlm kesempitan hidup diorg.

Lifesaver said...

kak tijah..

aku baca novel dia..best jgk tau..mmg menyentuh jiwa..

aishhh!tdo x lena terkenang fahri...erm~ erm~

KV said...

jah, mmg menusuk jiwa lah citer tu. Meks pun pestaim tgk. My hubby pun terlekat sama. Haha

Tijah said...

ck
hehehe. aku dah terdonlot pun. br page 5 masa ko sms pasal abg rebonding tadi. ada ratus2 page to go lagi nih....


avit
hehehee. 1st time aku dengar pengakuan dr laki yg sebegini. er...kau ikhlas kah ni? hehehehe


jasrina
nasib baik aku tgk citer dulu baru nak baca. dah dload dah. hehehe


dzaza
habaq baik. awat tv sampai meletup? hang buat apa? hahaha...


kakpah
bolun kak. mlm tadi laie handa ngonyam eh. kung kang2 kono la tido luar dopan tv seblm nyangkit org lain plak...


nina
hahhaa. tu la patut diorang amek aku belakon. cukup syarat dah. kuku pun siap2 kuning hari2 main kunyit...


lifesaver
terkenangkan fahri? hahaha. kalu bini jiran ko baca ni lagi dia sakit ati...

Tijah said...

kv
hb mak x tengok. dia tido sbb kul 12 tukar shift dia nak tgk bola plak. huhu

jengae said...

saya tak tgk habis pon citer ayat2 cinta ni sbb slow sgt...tertido di tgh jalan...lantas tak berniat nk meneruskan tgk sampai lah skg...

adibah said...

Layan kan, Jah?

"ramai betul yg gilakan dia walaupun tahu sudah beristeri. mmm...dia sweet talk. senjata yg sgt berbahaya" <-- aku dah jumpa 2-3 orang macam ini..

memang kena ada banyak 'pendinding' nok.. lagi2 orang macam aku neh..!

ymn said...
This comment has been removed by the author.
ymn said...
This comment has been removed by the author.
ymn said...

Server slow sbb hujan .. byk typing error .. abaikan 2 entry diatas ..
---------------

YB sakit tekak ?? x turun lah ni ke permatamg pasir kan ..??

Yunus Badawi said...

Rugi aku tak tengok. Kalau tak boleh jugak nak mengayat mcm Fahri wakakaka

KaSiH said...

aku baca novel dia je pun dh jatuh cinta dgn fahri...lum tgk movie dia lg...

@LiYaNNuaR said...

hmm... dpt nengok sejam terakhir... terasa mcm rugi pula tak tgk dari mula... harus dptkan novel AAC nihhh...

eddie dewanaga said...

ayat2 cinta di tv3, bikin biol otak beb. antu raya di astro ria, adoi.. sakit jantung gua terperanjat tgk awal2 lagi mariani jadik pocong...

gua menikmati mlm minggu yg indah dgn new season kick-start liga inggeris... chelsea-hull city 7.40pm, man.city-blackburn 9.55pm, everton-arsenal 12.30am.

satu kehebatan maksimum, don't u think!!!

bungacahaya said...

"tiba2 teringat client saya en azman"

-Kak Jah kojo apo?

Den tgk gak tapi setongah jam yo...pehtu den sangappppp. Tidooooooo!

ashley said...

moral of the story cerita tu sebenarnya apa ek?

1) sila cari madu?
2) suami, sila sweet talking?
3) gasak la...kalau baik, ko sapu jerrrr..?
.
.
.
.
cam tak faham pulak aku!

btw,
si Fahri tu sebonarnya suka kat sapo?
blur... betul aku nih!

gerbera said...

saya tengok 2-2. tengok hantu raya time ayat2 cinta break utk iklan. Iklan kat TV3 bapak la lame.

Hantu Raya: Masa tengok tak la takut sangat sebab nampak sangat la hantu make up n pakai baju kurung kt dalam time nak jadi hantu. Tapi bila time drive sorang2 nak balik ke Puchong dari Usj mula berpeloh.

Ayat2 Cinta: Diorang tu kat Mesir ke kat Indon?Pasal semua orang mcm pandai cakap indon je. Polis2 pun orang Indon. Konpius kejap

Leen said...

Dah berkurun dah saya donlot novelnye, tapi sampai skarang x lepas page 1. Oh,sgt x faham bahasanya. Hehe..

||alis|| said...
This comment has been removed by the author.
||alis|| said...

ohoi!

akhinya 'peminjam rusuk fahri' memberi komen. hehehe!

aku siap screening 1-1 komen peminat2 ko nih kak.. jom...

-novel lagi best dari film.

-fahri suka nurul, tapi sebab dia sedar diri (nurul anak pengetua presentren terkenal di daerah kg kelahiran mereka di indonesia), maka 'suka' dipendam dlm hati saja.

-aisyah yg suka fahri sebenarnya, malah dia yg menghantar pinangan kepada fahri melalui pakciknya.

-lokasi pengambaran benar2 berlaku di mesir setelah 12hari pengarah AAC mencari lokasi sesuai. pencarian pelakon diadakan selama beberapa bulan di indonesia, bukan mudah nak cari indonesian yg bermuka arab.

sekian
-peminjam rusuk fahri-

Signorina Syima said...

cerita hantu tu makin bodoh la... tak mencabar langsung jd hantu tu.

kak, kau nak blakon jadi hantu tu ke??

tak pernah teringin pun nak tgk cerita ayat-ayat cinta.. kenapa yer??

lupekanje said...

acik tk baper nk paham apo kato di maria tuh...
alahai..acik mano la pnah cinta cinton ni...hehehe..
bercinta dan pasaan ingin dicinta..mang la lain.
bercinta - org yg dah sesama centa..
ingin dicinta - ondak hajak org tu bcinto ngan kito...gitu kannnss?
uweeekkss...goli lak kotiak acik cito pasal cinto nih..
cintai Ilahi..itu je cinta yg tkkan hilang dari kita...cam cinta2 yg lain.

Tijah said...

jengae
haihhh! biaso la. org tuo jiwa sentimentel cam aku jer leh layann nih. kehkehkehhh...


dib
yer. sweet talk sgt berbahaya. tak hensem takpe tapi kalu yg bermolot manis tuuu...haaa....jaga2. kan??


ymn
hoih! brp byk ko delete? hahaha. ni kalu ngundi dah lama kena undi rosak nih...


yb
takleh banggg! ko xleh lawan dier punyer. dia ngayat berfalsafah arab bangg...power tuu...


kasih
aku baru baca tadi. mmg best aaa...walupun payah giler nak paham apa dia tulis.


liyannuar
ko gugel jer. aku br baca tadi. mg best nok...


eddie
haahaa. 2-2 ko xleh layan yer tak? hb aku pun tak tengok. dia tgk bola yg kol 12 tu...


bungacahaya
akak kojo selling idea on paper tentang mcm mano nak jadi kayo. hehehe. mmg sangap mula2 tapi ok jugak la...


ashley
moral eh sebonaeh adolah. pok org jgn diusik. wakakakaa...


gerbera
cer bayangkan tetengah ko drive tetiba mariani ketuk cemin sebelah. wakakkaa. cuak jugak kan?


leen
sama la. tadi baca pun skip2 jugak nak2 yg puitis2 tu sumpah tak paham. 300++ page tuuu....


alis
hahaha. akhirnya ko moncol juer kan? tapi aku tetap suka aisyah. cantik betul la mata dia. ni yg buat aku nak pakai purdah nih...


syima
aku dah semakin meragui kekredibilitian rashir sibir tu bab citer antu. asal ko xnak tengok AAC? hahahaa....sila jawab tu.


acik
ala cik. kasi can la kami yg mudo2 ni feeling cinta2 sket walupun temporary. blm pueh laie nih. hahhahaha.

~salwaredzuan~ said...

kak tijah..
sy nk buat pilem..ayat mengayat chenta.kalau u nak..boleh datang skrintes raya pertama, pukul 11 pagi kat laman cindai, taman desa kaloi, ulu yam..see u..ajak carlos sekali yer

cookie devine said...

Cik Cookie layan Ayat2 Cinta tapi cita tu telah mengayat Cik Cookie sampai terlena di sofa yg sejuk.Tiada Fahri atau Maria.

Shifu67 said...

kawe tengok gak citer tu mlm tadi.... cuma tak faham... citer tu latarnye kat mesir ke kat mana... nak kata mesir, ramai pulak yg cakap indon

errr... kalau lah fahri tu aku.... hehehe

Tijah said...

salwa
itu skrintes ker...open house? pastikan rendang + lemang adalah mencukupi ya? heheheh


cookie
hahahaa. itu la. lenkali kalu rasa nak terlelap...ingatlah muka bahadur


shifu
amboi banggggg!!! kemain ko teringin nak jadi fahri kannn?
aku ngadu kat akak nak? hehehe

ztzett said...

babe, manaleh bace novel tu dlm toilet, ayat2 suci bagai banyak dlm novel tuh...

Elley dikja, ko ni buat2 tak jiwang la pulak kan kat sini kan? tak faham kunun ayat puitis...chait!!
(sambil teringat2 ayat cinta yg dilekat kat peti aisbox rumah Tijah....) larriiiikkkkk

Tijah said...

zt
mengonggggg!!! aku kejar ko sampai dapat nok! pecah rasier mak tampal poskad jiwang kat esbok! wakakakaaa...

aku x baca kat toilet aa...donlot kat pc tadi. khatam dah. hehehh

ztzett said...

(datang balik, selepas pasti tak dikejar oleh Tijah)

tapi aku pun kompius. tahun lepas masa 1st time tengok citer ni, aku agak sentap jugek, aku kesian kat maria sampai sakit2 dia perasankan si Fahri suka kat dia. Tapi bila tingok tahun ni, takde feeling pulak...kompius i.

Moral dia: jangan suka perasan...bley?

Tijah said...

zt
aku tau...aku tau...kenapa ko x feeling. sbb kali ni ko asikkkkk tengok bahadur kan? kahkakah...
larikkkk!!!

qishie said...

sama la kita kak..
tp end up saya tgk gak cerita hantu raya yang cam haram tu..haha..

tapi sebab saya dah tgk cerita ayat2 cinta tu berulang kali kat indon..tu yg saya tega hati menukar channel..huhu..

nyway kak..
nanti jangan lupa layan cerita ketika cinta bertasbih. :P

~ Hariza ~ said...

err..

"bercinta dan perasaan ingin dicinta...adalah 2 perkara yg berbeda"

bukan camni ke ayat dia..
"bercinta dan perasaan ingin memiliki...adalah 2 perkara yg berbeda"

maap..sy budak baru belaja.. :D

kakngah said...

aku mmg tingin sgt nk tgk cite ni walaupun dh lama kuar.
raya hritu kuar tv bape tah.. aku xdan nk tgk cz family dtg..
pastu, last month ade la beli novel AAC ni. skali tah mana lesap. ade hantu sorokkn agknyer.. jgn kata 1 bab aku dh baca.. first page pun lom baca lg.. huhuhuhu!!!
smlm ado goman eh???? aisey.. rugi2...

Tijah said...

qishie
misti ko senang paham kan dialog dia? akak baca buku dia siap berkerut2 tu...hehehehe cinta bertasbih? xnah dengar tu. nanti akak riki...


hariza
ooo centu ker dialog dia? akak main agak jer tu lebih kurang. hehehe. anyway thanks kerana mengingatkan yer. tapi lagi sentap word ingin memiliki tu kan? hehehe
*sat lg akk buat correction


kakngah
ha'ah. tangkap leleh wa cakap lu. ko beli nok? aku donlot jer..free. hhehehehe

Mya said...

jah, novel lagi best dari filem. sebab dalam novel watak fahri tu digambarkan lebih alim lagi.

tapi dalam filem pun aku nangis jugak. masa yang fahri terlepas dari hukuman. kat mahkamah tu!

aku dah ulang tonton dvd ni lebih 30 kali! sila percayaaa.. sob sob...

rizz said...

ahahahha last2 kawen si waheda ngn aqil

Tijah said...

mya
aku baru abes baca semlm. mmg kaw2 kan? 2-3 kali jugak la aku meneteskan airmata. hiks!!!
*owh! aku nanges masa aisya lari keluar ward bila dengar fahri ckp dia cinta maria. aiyoo! mak sentap sendiri noks...


rizz
kita tunggu memey plak lepas ni kan?

dude said...

aku layan gladiator kat tibi dua la kak...