Sep 30, 2009

raya jadi tak best bila...

kenapa ada sesetengah org malas nak pegi beraya rumah sedara mara? ya! sbb kadang2 molot masing2 mcm puaka kan? terus raya jadi cam tak best gittew...

secara peribadi...sila pilih soklan2 yg sesuai dgn jawapan anda...

  • ni bilo laie nak kawen ni? umo dah byk!
  • dak ida tu anak dah onam. kau apo satu yo laie? (ni den salu kono...)
  • ni dah dokek setaun kawen. takdo isik laie ko?
  • laki kau mano? umah satu laie ko?
  • anak kau ompek2 betino. tak tingin jantan lak ko?
  • kau ni tetiap taun mengandong...tak ponek ko?
  • ________________________________________
  • ________________________________________
  • ________________________________________

mahu tolong tambah lagi contoh soklan2 puaka seperti diatas? ayoh jgn berlengah lagi! sila isi secara subjektif di ruang kosong yg telah disediakan.

hari ini di dlm rancangannnnnn...

mari emo bersama tijah!

101 comments:

melovesfood said...

kau ni mengandung laie ko? bosa semcm yo porut kau ni haa

captainlukman said...

Bila nok kaweng? Duit berlambok sipang pun wak mende?--> agak2 kak jah paham tak?

selamat aku tahun ni....hehehe

sya mansor said...

"kau ni tua2 harap duet raya lagi ke?? bawak2 la bagi duet raya kat budak2 plak..."

saya still blaja & blom kawen lg. umo pon baru doploh..
salahkah saya kak jah??

su said...

1. ekau cegu xkan singgit yo bg duit gayo!( ingat cegu2 cap duit po?)

2. kau merancang ko? kosong yo laie poghut kau neh!( Tuhan lom nak kasik, camno den nak buek?)

3. mano laki kau? (polis, mano dapek cuti..huhu)

4. apo gomok bona kau neh!( ni mmg soklan membunuh den kak tijah!hahaha!)

xiiinam said...

kau ni tak ada kerja lain ke ckLah? Dah tua2 pun nak mengandung lagi?


Ini soalan yg betul-betu diajukan kpd ckLah....bila dia dpt tahu, sebenarnya ckLah buat D n C (keguguran) seminggu sebelum puasa hari tu. Alaaah...yg ckLah masuk hospital 13 Ogos hari tu!!!


Err...silap. Bukan soalan ni....tapi sindiran maut!

kakpah said...

haha.. soklan yang akhir tu akak solalu tokono. Sobab tiap2 kali bejalan samoado lopeh boranak ataupun dah berisik balik..
kahkah..
wee ai.. dah borapo orang anak kau. Bosusun paku ha.. Camano kau njago e ghamai2 ni. tak bocokak ko. bla..bla..
Memang ponek. Ponek nak monjawab. Nyongge yo lah.

Maso kaklong bolum boranak, poi mah sodaro yo mosti botanyo.
farah dah ado anak e lum.
dah duo tahun kawin kan...
dah tigo tahun kawin kan...
dah ompek tahun kawin kan...
dah limo tahun kawin kan...
poi lah bawak borubek
poi lah bawak borurut
sok kok carik lain
(tak bengkek kau. macamlah kito monontukan bilo maso nak boranak)

eh... komen ko buek entri ni.

mugiwara said...

kalau tengok kawan kawan sebaya.
semua dah beranak pinak.
jangan kata kau tak suka perempuan pula!

[tumbuk laju laju juga kang!]

~Kak AZZ~ said...

hahaha.....seb baik akak ni mmg jonih yg maleh nak poie beghayo....untung gak dok jauh2 tocampak kek utan bolantagho pahang ni....adik badik sumo balik sini, so takdo point nak balik boghayo kek kampong....

*ghayo jadi tak best kalau ado yg belek2 baju kito pehtu cakap "org dah tak pakai dah kain jonih ni..." (ghaso nak yo poie tampal muka ehh dongan duit seploh hengget....panggggg.....!!!)

*ado yg ponah kono tak dongan situasi cmni....hahaha...

~0~ said...

Bilo balik?? Keta mano??

nanti aku bawa keta kebal...amcam??

ztzett said...

Sepraisingli tawun ni aku tak dilontarkan apa2 soklan berbentuk "puaka".

Wishes adala.....Amiiinn :)

Maybe sbb tahun lepas aku dah bagi satu jawapan standard yang agak "sentap" kots, so most of relatives rather not ask this year...aku kata....

"mak long/ mak ngah etc, doa sama tak?"

seemed it works :) :)....

shija said...

nie adik mo kakak nie bilo nak kawin niek?(tanyo aku mo shana le tu)....taun lopeh mak jawap 9 hb 9 2009 kak,taun niek lak mak jawap....10 hb 10 2010 kak...miahahaha...best tak jawapan aku nok?kihkih

FIESYAH said...

HA!HA! maleh nak ckp same je yg dipikirkan...tiap kali balik raye sabor je lah...

Ijah @ Fariza said...

salam tjah..

tulah yang aku kene masa raya ..
"anak ko semua lelaki bila nak pompuan"....orang yang sama tanyer benda yang sama sampai aku dah nak balik...last2 aku cakap.."akak tolong ajar saya cam mane nak buat anak pompuan"..hahahhaha..tanpa rasa bersalah akak tu ajar aku...wahahahhahah..

Zyma Saad said...

Aku pun ada soklan puaka,Tijah.

1) Aikkk,singgit je tahun ni?
(Sesekali aku nak jadi tuan tanah KEDAUNG gak.....)

Itu je soklan puaka.

Aku mmg malas nak pegi beraya ke rumah jiran2 mahupun rumah tok ketua....mulut mcm jamban. Huhuhu...
:) Anak cucu diaorg tanya psl duwet ghayer.....tak suka tauuu!!!

@yue said...

mmg soklan puake seme tuh...

den pn ponah kono..
"korang ni dok jauh²..sorang kt sni sorang sana...bleh pecaya ke..klu aku jgn hrp la nk bg laki dok jauh"
(klu laki jutawan lama dh benti keje dok ngekor laki la ngok)

alhamdulillah barakah raya..dpt dok ngn laki dah...:D

Qaisara said...

kelakar bnyak n3 ni.. mmg btul.. mcm nak lmpang je org tnya soklan sengal ni.. takyah tunggu raya... time bkn keja kawin pun soklan sama..
ko bila nak kawin.. dh kawin.. bila nak dpt bb.. merancang ke... ke tak tau buat.. mulut mcm longkang.... ni dh dpt baby anak baru 8bln dh tanya bila nak peknen lg.. sengallllll

Qaisara said...

kelakar bnyak n3 ni.. mmg btul.. mcm nak lmpang je org tnya soklan sengal ni.. takyah tunggu raya... time bkn keja kawin pun soklan sama..
ko bila nak kawin.. dh kawin.. bila nak dpt bb.. merancang ke... ke tak tau buat.. mulut mcm longkang.... ni dh dpt baby anak baru 8bln dh tanya bila nak peknen lg.. sengallllll

Teacher said...

mate... what you told them memang berkesan.

Aku ada satu: mula dengan.."anak kau 2 2 perempuan... jiran acik rumah kek bawah tu ado 2 orang anak pompuan... minggu lopeh balik kelantan... accident. Abah eh selamat.. anak pompuan 2 2 mati kek sitewww. Sekarang sorang pun tak ado!!".

Bayangkan hati dan perasaan aku bila makcik tu associatekan cerita yang malang itu kepada situation aku yang beranak perempuan dua "sahaja".

Wey... itu aje yang aku mampu... physically memang la aku boleh nak beranak 14 pun... tapi aku memikirkan quality... bukan quantity... HAmpeh... nasib baik tak keluar sociological factors why I do not want to have more.

Tij? Melarut comment ku kali ini? Betul! Kalau aku tulis dalam blog aku ... ko and mate jer yang baca... kat sini.. my voice is fairly heard too... isn't it?

Nomee said...

1) Uuumang aiii.... dah makin bulat / kombang kau...!

2) Aiman dah bosa. Tak nak tambah laie ko?

dila said...

salam..nk msk umah org pes2 time kenela bg salam dulu. maneleh men aci redah je ye dak :)
umang aiii..pening nk mahamkn..ekeke tp sonok dpt blaja bahasa nogori. org melayu ni mmg kaya dgn soalan2 basa basi.buat sakitkn ati je.dlu penah gak kene soalan yg tang no 1 tuh.diaorg igt nk cari laki tu mcm cari ikan kt pasar borong ke..huhhh tensen2.
last2 dila jawab je anak bujang mak senah (bkn nama sebenar) xde ke?kasila rekomen dgn saya.hahaha..terus shut UPPP

err, nk tanye bocokak dgn Nyongge tu ape ek?

mekasih..

Lifesaver said...

1. bila ko nak menambah 'cawangan' baru??

2. ko ni makin gemuk aku tengok...bila la ko nak kurus?

ni soklan khas untuk membalas balik soalan2 diatas..

agak2 bila ko nak tobat????

hahaha

~Kak AZZ~ said...

bocokak tu bergadoh/bertengkar.....org gadoh2 kan ke suka cokak2 pinggang....hehehe...

Nyongge tu pulak sengih je.....songih selebar mungkin ha...ha...ha...

*Tijah bz layan peminat....biar akak tolong jawabkan...ekekekke....

Che La said...

keta ko ni bilo nak tukar?, orang dah tak pakai dah keta ni...

menyirap den, belasah sampai koma baru tau..

mamarempit said...

soklan no 2 tu...yg biso bonar....

ghaso² maun yo den sumbek an buloh lomang kek mulot² puako tu....

kdg² nk yo jawab...ekau sumo ni ngaku yo Islam....tp rukun islam yg ko 6 tu ekau sumo tk faham....bodosssss

(harap maaf...emo sket ngn tajok Tijah ni)

aNnAsUeJiE said...

uiiii perot ko!! pregnant lg ke?
[ayat ini amat sensitif dihari raya 2009 inih!]

tasikmerah said...

soalan yg kau selalu kena tu aku pun selalu gak kena. mmg aku rasa nk lempang2 je sape yg tanya tu....

Ms.Lilies said...

soklan yg aku terkena ko dah masukkan dlm list...meh aku tambah soklan lain yg aku terkena..

mimi dok umah je la ye? tak buat apa2..yela, x keje kan...

aku rasa nak sepak2 muka dia ngan tapak kaki aku ni ha tapi tak blehla...ate pangkat org tua

julietchun said...

jauhilah mulut puaka,hargai nyawa dan ingat org tersyg.

Mak Ton said...

ado isik laie ke ko nih??
berisi je pakcik tingok...

~menci!!!!~

ckp yo la seh gumuk....

Tijah said...

melovesfood
wakakkaa. tak. den mmg buncettt makcik. bleh tak jwab centu?


luke
pahammm. dik. ko untung bleh lari2 dr soklan tu. heheh


sya
20? blaja? blm kawen? ohhh. nikmatilah saat itu sepenuhnyer sementara stok masih ada....


su
soklan no.4 tu mmg cam cilako kan? jawab eh sonang yo...sonang ati macikkkk. (susah hati sebona eh) hahahah


cklah
heheh. jahatnyer molot siapakah ittew cklah?


kakpah
tu la kan? bilo tak beranak salu pompuannn yo nampak salah eh. tapiii...kok laki cari lain, kito pun cari lain buleh tak agak eh kak? wakakaka...(nak kono lompang mo kakpah nihh...)


mugi
hahahahaa. laki ok lagi per...org kurang mengata. etlis kasi can sampai 35 utk korang bersuka ria.


kak azz
hahaha. apo tak jawab blk. ni mmg kain peten lamo. dah 5 taun dah ni tak sangko lak masih muek. (bodan tak kombang la maksud eh tu...)


~0~
lepas tu letupkan rumah org yg tanya tu kan?


zt
taun ni...aku pun tak. tapi taun lepas ada gak. mmg kena jawab sesentap rasa sket kekadang kan utk tutup molot diorang nih...


cija
adik mo akak? hahaha. cam biaso donga yo soklan tu. misti maklang kesayangan kau yg tanyo tu kan? ingat tak lagi masa dia dtg koba kuah popiah den cair. tapi bilo sazah suh tapau..."ehh! kok nak bagi bulehh yo" kateh. kok kau la. ado raso nak ba'eh tak kuah tu kek muko eh pok??


fiesyah
kannn? keluar tengok wayang lagi bagus. pegi beraya bahaya. dok umah pun bahaya.

erna said...

jah..akak sambong lai..dulu akak dah 5 tahn kawin baru ado anak...bising tak boranak2 kato e...lopeh tu ado anak..apo jantan yo...sumo e anak kau...kato e...lopeh akak ado tigo hero..lopeh tu..siap cakap boganak lah lai...cari tino pulak...eeee sonang e cakap ingat buleh cari2 ko.ado sokali tu..akak jawab..bukan nak kurang hajar..dah tak tahan..akak kato..biar lah jantan yo sumo e..asakan boganak..terus sonyap tak tanyo lai sampai la..ni...

jasrina said...

aku cukup sakit hati dgn soalan pertama tu. rasa nak lempang2. sib baik org tua. aku respek la.. tapi dalam hati membara aje.

"acik, jodoh itu di tangan tuhan. kalo Dia kata jodoh ko lambaaattttttt lg, ko nak kata apa??!!"

kucingorengemok said...

org tengah bual² ketawa² makan tat, tetiba keluar soalan POTONG camtu kan... sedarlah makcik² kenapa aku datang rumah kau setahun sekali jek

Tijah said...

ijah
hahahaa. mari tolong ajar aku jugak. tapi siriyes akak tu tak rasa sensitip langsung kan?


zyma
budak2 skrg mata duitan wooo. kekadang siap check tu brp kita bagi. bagi siling 50sen baru tau...


ayue
ckp jer. ala..kalu nak curang...depan mata pun bleh jer. kan? kan? kan????


qaisara
ko baru 8 bln. aku yg anak nak masuk 8 taun ni lagi seksa nak jawab. hahahaa. tapi nak wat caner kan? tuhan tu lebih tau apa rancangan dia buat kita


tic
sah...sah puaka mulut org tu. org kalu beranak 14 pun. kalu tuhan nak amek 14 sekaligus ko nak kata apa kan? tengok je la masa tsunami dulu. anak dr 8...6 mati. lagi meroyan ko lepas tu. chehhh! org yg ckp tu cam takde iman...


nomee
hahahah. 2-2 soklan tu mmg den salu kono. apo najk buek. songeh yo la. menjawab kang kok kau tak lalu makan kan?


dila
laa...susah ke? takpe nanti akak update lagi dicionary kat bawah tu bleh refer.
btw...becokak = bergaduh/berkelahi. nyongge = tersengih sampai nampak gigi


lifesaver
wakakaka. aku sokakkkk. aku sokakkkk soklan serang balas tu...


kak azz
laa...dah ado tolong jawab ha. tak sompek lak nam baco. kihkih. mokasih la kak...


che la
hahahahaa. kok nak tuka...suh la dio byrkan bulanan eh kan?

♣haNie♣ said...

"bilo nk kurus? makin kombang nih ha.."


sentap!!

hahahah

Tijah said...

mama
takpo. n3 ni mmg nak ajak korang samo2 emo berjemaah mo tijah. kang emo sorang2 cam tak best lak kan? hahaha


annasuejie
wakakakakaa. apa lagi...marilah kita ke kedai mencari koset nok...


tm
lenkali kita pegi raya sama2 nak? kena soklan centu...ko lempang kiri. aku lempang kanan. terus dia pendarahan otak disittew.


lilies
hahaha. macam la laki dia yg tanggung makan minum kita kan? sebokkkk je!


juliet
yer. marilah kita beraya di jusco AU sambel menikmati laksa shack kan? wakakakaa. dah tentu waiter nepal tu takkan tanya centu...


makton
pakcik tu? ada isik jugak ker? ker byk sgt minum todi? bleh tak jawab centu nok?


k.erna
ontah eh. ingat pokok moktan ko tut-tut keluar anak. omak abah sey pun tak bising yg acik nak bising ni apohal lak kan? hahahah (tapi sound lam ati yo la...)


jas
susah2 sgt makcik pinangkan la saya utk pakcik. bleh kita bermadu. konfem dia akan senyap forever dr bertanyakan soklan tu kat ko nok...cuba lah.


kog
dan taun tu taun last kan? taun depan pegi piknik lagi bagus dr dtg umah dier.

Tijah said...

hanie
kombang la best macik. sodap dipoluk. hahahah

hanimndroid said...

ko dah keje ke lom?
belom, balaja laie...
bilo nak habih?
tongah taun dopan.
dah ado ko calon eh.
erk (lebey2 lak acik ni. tampa kang! stresss soklan bertalu2~)

N82 said...

Bila dukung anak sedara yang umur 1 bulan - "Eh pandainye kamu dukung baby, macam anak sendiri. Kamu bile lagi?"

Nikah belum, belajar pun tak habis lagi! Bile tanye anak die tu bile lagi tau plak die jawab "Tak boleh cepat sangat, kang ayahnye marah" padehal anak die tu pun da nak abis study tapi dok nyibuk tanye pasal orang.

Lazyf... said...

soalan2 cam kt ats tuh la yg kengkadang wat sy mls nk g btandang rayer ker umah sedara-mare...hehehe

nurul@cokolat said...

mang aiii... kau apsal gemok sekarang??????????? (SOKLAN CAM BABI!)

linn said...

soklan lain : "ko beli langsir kt mana ni? aritu aku nengok kedai ahseng rm1 je seela".

soklan tu aku reka2 sendiri je dan takde kena mengena ngan sesapa. sekian.

::narita:: said...

ehehhe...
betol kak..
rmai gak mber merungut kena tanye soklan2 puaka camnie..
tp org cm x ditanya pon..
sb dieorg ingat org nie bru form 3 kih kih..

NenekPenne said...

eden dulu ketika bergelar isteri...

soklan cilako: dah lapan tahun kahwin apsal tak ada anak? buek apo? tak poie berubat ko?

cam sial jer kan...

kalau asyik aku jer yang pi berubat, laki aku tak nak, apo kejadahnya... balik2 orang ingat pompuan yang tak subur padahal si jantan tu harrr MANDUL...

buyuiazliana said...

kalau lom kawen ditanya bila nk kawen..bila dh kawen ditanya plak apsal anak dok x de2...bila dh ade anak ditanya plak apehal beranak rermi...diorg ni sebenarnyer cita2 nk jadik wartawan pemulis biugraphy dl....tp nk tulis pasal org2 celebs x dapek..interbiu kito pon jadilah kak....[nasehat:pastikan klu kuih btg buruk x de bwk bekal kalau diterjah soklan puaka2 cepat2 mkn btg buruk byk...plg kurang klu bercakap bior bersembur ke muka diorg..keh keh keh]

buyuiazliana said...

kalau lom kawen ditanya bila nk kawen..bila dh kawen ditanya plak apsal anak dok x de2...bila dh ade anak ditanya plak apehal beranak rermi...diorg ni sebenarnyer cita2 nk jadik wartawan pemulis biugraphy dl....tp nk tulis pasal org2 celebs x dapek..interbiu kito pon jadilah kak....[nasehat:pastikan klu kuih btg buruk x de bwk bekal kalau diterjah soklan puaka2 cepat2 mkn btg buruk byk...plg kurang klu bercakap bior bersembur ke muka diorg..keh keh keh]

buyuiazliana said...

kalau lom kawen ditanya bila nk kawen..bila dh kawen ditanya plak apsal anak dok x de2...bila dh ade anak ditanya plak apehal beranak rermi...diorg ni sebenarnyer cita2 nk jadik wartawan pemulis biugraphy dl....tp nk tulis pasal org2 celebs x dapek..interbiu kito pon jadilah kak....[nasehat:pastikan klu kuih btg buruk x de bwk bekal kalau diterjah soklan puaka2 cepat2 mkn btg buruk byk...plg kurang klu bercakap bior bersembur ke muka diorg..keh keh keh]

IBU KUMBANG said...

1. laki kau mano? umah satu laie ko?
(aku selalu kene ni sebab laki aku kat umah mak dia, aku kat umah mak aku.. haha)

2. Gemuknye skang?
Lepas tu repeat memanyak kali.. ingat aku pekak ke?

IBU KUMBANG said...

1. laki kau mano? umah satu laie ko?
(aku selalu kene ni sebab laki aku kat umah mak dia, aku kat umah mak aku.. haha)

2. Gemuknye skang?
Lepas tu repeat memanyak kali.. ingat aku pekak ke?

dila said...

ooo...gittew ka.thanks kak azz
paham2..tuan rmh tgh bz mententeramkn jiwa.

hahhakak..xtahan2
soalan plg tip top..besornyer porut, pregnant laie ko..ekeke den guling2 baco

ryurisora said...

"ko ni bile nak abis blajo?"

nak je ku jawab,
"makcik, menuntut ilmu biarlah hingga ke liang lahad.."

||alis|| said...

aku punya: alis bila ko nak kawen nih? sepupu2 banyak dah gerak, awak duduk situ jer lagi (tahun nih siap aku kira brapa kali aku kena jawab soklan puaka nih: 15kali.)

adik aku yg dah awen tapi masih blom peknen sebab still dlm KPLI, kekdah merancang katanya: angah masih belom ada apa2 berita lagi ke?

mak aku: bila hajah nak timang cucu? terima menantu lagi?

huawaaaaaaa!!!!!! sedara dah laa ramai.. adik badik mak+ayah campur mahu ada 21 pakcik n makcik. spupu lagi? sedara jauh lagi? kawan2????

sob sob sob!

cookie devine said...

tiap tahun balik sorang.bilo nak balik ber2?

nih soklan mmg xleh blah.nak je CC sumbat ngn ketupat sotong.nak2 makcik CC yang belah ayah.aduhhh....

||alis|| said...

oho, tambah lagi satu: alis akak tgk ko dah kurus laa tahun nih... dinytakan ngan penuh kehairanan oleh 2-3 kak sepupu n makcik.

ate dah pi ulang alik kelas 20minit, makan pon tak lalu, tambah stress assignment berlambak lagi... kuwos laa aku sket. skett jer, tak banyak :P

kupaslaroren said...

aku selalu kene soklan no 1 tu kak..tp aku mmg hati kering wat muka bodo jek diorg lagi sakit hati tau hahahaha

soalan lain..

- acik umo mcm ko anak dah ompek
- tak surut2 badan ko ni..tak pose ker?

tapi den xpernah berdendam..den poie je raya..biarlah...sok2 aku dapat dato' mmg aku xjejak dah umah diorg hahahahahah

Nizam.Ariff said...

' Eh, sorang yo?.... mano laie tigo ?'

jarang terdengar dari mulut mertua... hahaha

Nietanozie said...

ado jo idea kau ye jah.... Aku suker....

shija said...

"kok kau la. ado raso nak ba'eh tak kuah tu kek muko eh pok??"...kalu mak,mak sumbek yo 4 5 bijik popiah tu siap2 mo kuah eh skali lam mulut eh nok.pehtu ckp,ops sowey..plastit mo tepawer dah abih pakai lak..kahkah..

*nok mak golak guling2 baco komen niek nok!adoiii,sah klakar eh-> ryurisora said...
"ko ni bile nak abis blajo?"

nak je ku jawab,
"makcik, menuntut ilmu biarlah hingga ke liang lahad.."

Tijah said...

hanim
jgn teragak2 lenkali. tampa jer. hehehe


n82
tu la kan? tanya org pandai. anak sindri tak lepas lagi...tu yg bengang tu.


lazyf
dok umah tengok tv lagi best kan? walupun citer kekadang cam gampang. hahaha


cok
wakakakaa. a'ah. saya ikut acik la. acik pun gomok gak per...


linn
laaa hai. baju ko sebijik cam alas meja umah aku. ada rasa nak tampar tak org cenggini nok?


narita
ok meh sini aku tanya...
"ko ni bila nak membesar ni dik. tak cukup makan eh"
wakakkakaa...ok nati aku blanjer ko eskrem eh?


nenek
tu la deh. nasib baik takdo kan? kok ado pun dapek abah centu tak best gak. wah! den lak lobih2...tapi tu la. tuhan jer tau yg terbaik utk kito


buyuiazliana
org centu patut masukkan dlm kandang buaya jer kan?


ik
wakakaka. apolak ko raya asing2 lak nok?


dila
tenteram la sgt tu? hahahah..


ryurisora
lenkali tanya la...makcik lak bila nak ke liang lahad?


alis
dah kurus? waaaa. makan ati aku dengar nihhh nok...


adik kupas
acik...org dulu dgn skrg lain acik. skrg laki byk yg xleh harap. tu yg ppuan kena cari keje, cr duit sindri tu. wakakak. bleh jawab centu tak?


nizam
wakakakakaa. kauu kannn. tu soklan puaka ker soklan bawa bahagia utk ko tuu?


nieta
iyo. raya kan bawa bahagio...heheh

nurul@cokolat said...

adek pompuan aku kena raya hari tuh soklan babis cam tu dia jawab per tau.. "SUSAH KER?"

suke aku!!!

Aminah said...

bile ko kahwin..alih2 da ngdung da??...hhahahahahah..ni soklan untuk pemuda pemudi cam gua...

faiz said...

mmg jah...aku pun sgt sentap bila ditanya soklan2 cepumas nieh..

selain dr ko x mo kawin ke, satu lg soklan lazim..uikhhhh...sihat ko skrg..senang hati ka..???

Signorina Syima said...

soalan puaka seterusnya... "anak Si Jalal (bukan nama sebenar) dah nak kawin. dengan doktor pulak tu. Awk cari kutu belahak buat apa? Tak kawin jugak!"

kenapa kena banding2??

~June a.k.a UmmyImran~ said...

Soklan paling hampeh den dapek taun ni...

"June apsal ko bulat sangat ni...org bulan poso makin ringan ko makin bulat plak..." osah soklan ni cam haram kejadah kak tijah oii...geram haku, mentang2 lah bdn dah gebu sejak lepas branak ni kan...eiii raso nak sepuk yo mulut2 takdo insurans tu!!

sheila said...

"apo kosong yo tongkuk ko tu??" lotaklah seuteh duo kek situ...

(suke denlah nak pakai omeh ko xnak..)

ashley said...

Jah,
saja nak habark kat hang...soklan yang menghiris hati aku selama ini.

1) hai..balik luar negeri tak nak kerja?
2) Tulah..orang lain bagi duit ketul ketul kat mak bapak..ko?
3) anak pompuan berderet..anak lelakinya bila pulak?
.
.
.
bukan setakat empat jer Jah oooiiiii, TUJUH maaaa!!!
.
.
.
cukup la tiga jerr soklan sentap yang paling aku NYAMPAH ni..
kang aku sendiri yang sedih lak.
.
.
.
aku telan je laaaaaaaa....dan aku maapkan mereka yang berkata kata itu!

adibah said...

soalannya : Eh.. kau berani eh makan lemang rendang ketupat semua.. tak takut kolesteral ke badan sedap2 (read:GEMUK) gini?? (soalan ditanya sedang aku menjamu selera...)


soalan pertama kau tu.. memang aku nyampah! menci!!!

hana said...

"Gaji besa dua ingget je?"

huh!! sukati akula nak bape ingget.. nasib baik aku nak bagi tau

ztzett said...

Tijah & Mate:

Aunty2 aku cara tanya tu takdela sakitkan hati. Aku tau diorang concern. Cuma jwpn tu diberi setelah dah takde idea lain (maklumla soklan berbangkit kan).

BTW lupa nak cakap kat korang...jawapan dilontarkan mengikut intonasi di Banting ya....wakaka!!...aku tau! ko mesti suka kan Tij kan???

bungacahaya said...

Q : Tak abih2 hanimun...bilo la kau nak beranak ni long?
A : InsyaAllah malam ni kalau line clear, kalau jadi lagi 9 bulan ado la tu...

tartlover said...

aku benci soklan no 1....melaser secara indirect..nak je aku laser balik tp mengenangkan org lbh tuo kan...tak sampai ati aku tauu

aslina said...

hmphhhh...

makcik aku stylo.

setiap kali jumpa dia akan tanya aku dah ada boyafren ke belum.

takde plak unsur2 nak tanya bila nak kawen.

aku pun rileks je jawap aku dah lali tengok laki sebab aku amik kos yang aku sorang2 je pompuan dalam kelas.

Kak Ezza@makcik Blogger said...

akak ni selalu di tanya soalan cepumas ni kalau datang beraya ke rumah orang ni...APASAL KO NI GEMOK SANGAT ZAH OIII...AJIS TU KO TAK BAGI MAKAN KER>>> DARI NAK BERSALAM RASANYA NYA NAK BAGI FLYING KICK PULAK!!@#$%^

Yunus Badawi said...

ko cuti raya berapa hari? (soalan bodoh)

hari2 aku cuti sbb aku dah tak kerja makan gaji (jawapan lagi bodoh dari aku).

Cakap Kosong said...

tak payah lah kau nak tambah soklan lagi jah....soklan2 yg ko dah tulis tu pun...kalau org tanyer cukup buat aku sentap sampai ke lubang jubs...:(

*ik: laki kau mana...beraya umah bini lain ker ?
aper barang raya ngan laki...tak bebas kan nok...kita gak best...raya taun nih bujang dari raya ketiga sampai kelapan..hahaha :p

Syima Syaz said...

soalan bosan!

"awat lah hang ni badan slim nyaa..awat lah tak naik2.dok lagu tuuuu aja.makan lah byk skit.bagi badan hang mcm beyonce ka.tuh badan lagu tuuu...jantan tak suka hang tau dak.pasai tuh hang tak kawin laie..!!!"...

p/s:cheq tgh dok kunyah ketupat, lemaang kuah kari ayam naa...hang buta kaa!!!!

hantumakan said...

soklan dah gemok tuh aku dah biasa dengar, hahaha.. so, aku tampan ngan muka sposen aje

tpi ada satu soklan aku tokleh lupa tpi bukan tahun ni laa..

ipar adik aku dtg beraya and soklan cepumas dia was

'adik putih ek (adik ipar dia le, adik aku), awat yg lain gegelap'

aku jawab 'mmg kitorang gegelap pon', muka bangga..

sejak bila lak gelap salah, hantu tul, dtg beraya sesekali, borak jarang2, tanya soklan sakitkan ati org.. mulut takde insuran, hehe

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

tu arrr yg x sanggupnyer...
soalan memasing cam peluru berpandu hah.....

pB said...

anak kau ompek2 betino. tak tingin jantan lak ko



soklan tu selalu dpt ..
tak kira raya atau tak raya
soklan sepanjang tahun tuuu

Nizam.Ariff said...

Jah ooiii...

Tu soklan sejahtera dunia akhirat (buat lelaki mungkin) hahaha

ai said...

- anak kau ompek2 betino. tak tingin jantan lak ko? -

SUMPAH aku selalu dpt soklan puake camtu!!! pungkok ayam tul! Tp senang je aku jawab..

"doktor dah tak kasi branak. kalau branak gak lagi cepat pendek umur aku ni!" :P

geraugebang said...

makin gemok kau ek. Tensionnnn. Sebab memang gemok pun. Tapi kita gemok sebab makan kat umah kita bukan kat umah dia. Dia hidang ayor sirap ngan biskut je kan.

cik syahira said...

assalamualaikum kak tijah.

ni bukan soalan tau, ni statement yg pernah sy dapat;

- eh, baju raya ko mcm langsir umah aku la.

- eh, sekali pandang, sama cam baju raya mak aku.

terus sentap! isk..

Tijah said...

cija
hahahaa. cano kau buleh tesolit tu nok. seb baik mak nampak. tapi maklang kau tu mmg mengerikan kan? rasa bila tiap kali dio datang tu...rasa cam nak lari ikut pintu blakang...


cok
hahaha. adik ko mmg best nok. org lain lak susah hati tengok kita kan?


aminah
ko penah kena tanya ke tu? hahaha. rajin2 la buat sit up lepas ni dik..


faiz
kalu kurus sgt kang dia tanya...awat kurus naa? laki hang tak kasi makan ka? hahahha sebe salah kannn?


syima
dokter ker? keje mana? sekali dokter yg injek badan sindri tu...


june
sepak jer nok. jgn tunggu2 lagi. hahahah. tak cukup meh aku tolong sekali...


sheila
skrg ni tak main la brg komeh cik. kito boli jongkong terus.


ashley
7 kak? fuyooo. mmg konfem makan dalam soklan2 tu kak kannn? err...ko agak2 abby baca ke blog aku ni kak?


dib
badan sedapp? wakakkaa. dah lama aku x dengar pekataan tu. salu dengar GOMOK jer terus.


hana
budak2 xleh pegang duit byk2 kannn? hahahah


zt
wakakakaka. mak taw intonasi tu...mak takkan lupa sampai bila2 tuuu....mak skerrr...


bungacahaya
mmg kellas jawapan ko tu. aku pun nak jawab centu lepas nih...

Mak Su said...

soalan puaka yg maksu selalu terima:

anak kau semua pempuan, ompek2 pompuan - ekau tak ado anak jantan ker?

ekau ni gemok yo, mengandung laie ko, eloklah tu, anak kau semua pompuan

pendeklah kau ni, pakai kasut tinggi pun tetap pendek...

uwaaaaa

Tijah said...

tartlover
lagi benci kalu di compare kan dgn nenek wok kan? dia tu pun ada org nak...adoi la.


aslina
byk jer option ko kan? leh rekemen akak satu? wakakakak...


k.ezza
wakakkakaa. sama la kak. fuiiii. dapat aku bayangkan betapa sedapnyer dapat bagi penerajang sekali kan?


yb
aku pun nak jawab benda yg sama la lepas ni bang...


ck
pergh! giler konsep beraya korang. sgt happening tu kan? ingt cam nak try la sekali...kita pi tengok wayang nak?


syima
hahahah. apasal aku tak penah ditanya plak soklan berbentuk centu yer? mungkin kerana aku tidak selim...huwaa...


dalia
hahahaha. lenkali kalu dier pasal taik lalat ko plak...agak2 ko nak jawab apa nok?


zanna
dok umah lagi bagus kan? pegi beraya rasa cam nak perang jer buat apa...


pB
wahhh! mcm khatulistiwa kan?? hujan dan panas sepanjang tahunnnn...hahaha


nizam
haa..haa..menjawabbb kannn??? hahahhah


ai
tu la kan? kekadang benda2 tu jadi ada la reason dia. org ni suka suki jer suh beranak la apa la....lompang kang...


geraugebang
sbb tu dier tak gemuk kot? tak cukup makan kannn?


syahira
kemain provok kan? bleh bawak ke mahkamah tu. hahahah

Tijah said...

maksu
tu la deh soklan2 tahunan yg sgt menyakitkan hati kan? ni yg rasa nak pindah oversea nih. hehehh

MimpiLaila said...

den selalu kono soklan no tigo

MimpiLaila said...

den selalu kono soklan no tigo

k.e.r.i. said...

ini soalan aku kena

"dah keje dekat setahun takleh pakai kereta lagi ke?"

macam haram.

Tijah said...

lela
den salu kono soklan no.2. bongih amek la kan?


keri
hahaha. ckp la tunggu gepren bagi donpemen...

Pnut said...

ada org mulut puaka tanya saya
hang bile nak kurus???
adoi rasa cam nak terajang je, pastu pura-pura pengsan, sedar, bangun balik dan terajang dia lagik..

Tijah said...

k pnut
kalu kasi penerajang diluar sedar...kira cam tak bedosa kak kan? hahah

MimpiLaila said...

ado satu lagi soklan den kono..handa sehat eh haa..ado isik gak eh yo?...cilako amek kan..

kok kau dapek soklan no tigo tu kau ckp yo balik ohh uwan ni sibuk2 lak..uwan yo lah beranak laie

vidadarisakura said...

semua soalan mengenai gemuk adalah soalan yang sangat pemes untuk tahun ini.sekian

Tijah said...

lela
handa sihat eh? ahhaha. kau tengok la masing2 taim jumpo sok. tengok capo laie sihat...


vida
ya. sgt femes. sbb ditanya di hampir semua rumah yg dikunjungi kan? wakakakak

lupekanje said...

Tijah, acik salu dapek soklan puako...pehtu acik balikkan puako tu kat diorg... kau pun tawu kan..heheh..

soklan eeii;

Kau tak kawin2 lagi ko???

Jawab eehh;

tak lamo laiee... dongan laki kau...!!

wakakakaaaa..

nursarah87 said...

parents sy ada 7org anak wedok,

soalan kpd emak sy..

"bila nak nantu?"

anak wedok mak sy sumer wat taktau..huhu

Tijah said...

acik
wakakkaaa. i loike. konfem lopeh tu org tu takkan tanyo laie sampai kiamat kan???


nursarah
hehhe.acik sibuk2...acik je la kawin. cakap dgn dier centu.

Cik Puan Huda said...

lagi satu tak best raya bila bubudak pandai demand duit raya..ghaso nak lompang jo sesekor..

p/s: skang kalo pi mane2..sume dok tanyo bila nak de anak..bila jawab 'xde rezki' diorang suke suki tambah 'owh, merancang eh'..panas botul hati den yang kocik ni

Tijah said...

huda
tu la kan? patut bermaaf2an...tapi rasa cam nak lempang plak