Sep 28, 2009

raya (part3)

raya. 2 hari je dah habis round.

lepas tu mula la masing2 temenung tekangkang ngadap tv sambil peluk tat nanas sorang sebalang. tapi program tah hape2 tah. nyampah pulak tengok bebudak AF kali ni. nyanyi ke laut! belakon ke lombong! tak bestlah! layan upin ipin lagi bagos!

akak cam biasa la lepak dapo. masak. bancuh teh. masak. bancuh neskepe. bukan utk org...utk diri sindri je pun. syok wooo! dapo mak besar tak mcm dapo akak yg sekangkang kera ni.

tetengah kebosanan tu...tiba2 keluar sajesyen dr b.chaq ajak piknik kat kedah. mula2 ingat diorang nak ke sg. sedim. mcm tak best je sbb nak menapak ke dlm tu jauh. oh bukan! rupa2nya diorang nak ke titi hayun kat yan sana.

ok la. tak penah pegi tu. boleh la try. terus terhangguk2 masing2 tanda setuju.

esoknya...berbekalkan bihun goreng & sandwich ala2 subway, berkonvoi la kami 4 bijik keta ke titi hayun.

muka hepi seorang pempiknik!
bebaloi2. mmg cantik tempat tu. sapa2 nak pegi...highly rekemendet. jernih gila air dia. pasir pun tak byk. bila mandi tak masuk kat poket.

seblm sampai titi hayun...akan jumpa lubuk tupah dulu. tempat ni penah kuar mastika sikit masa dulu. tempat skendel nih. budak2 muda salu berendek kat sini. tak caya sila gugel. apa daa tak malu berendek tempat awam. lenkali sewa la bilik kan? erkk!

mak ayah tak turun mandi.
tolong jaga barang sambil main suap2 makan.
lomentik kan?

akak mano? takdo. akak kan pemalu! kahkahkah!

ok setel dah citer raya. keje plak wehhh! kopak dah nih!

45 comments:

hatim a.r said...

orang rayo kek umah akak apo lak advance bonar ke sungai?!!anyway nk wish slamat hari raya utk akak sekeluarga!

lupekanje said...

rugi la kau tk berendam samo jah ooii..

errr...tijah buat air utk diri sendiri...tk kombung ke pewot kau...asik dik minum air je tijah??

ashley said...

jah,
mesti best piknik tu sebab tak ramai orang kan?
kalau akak la Jah,
mau buat scuba diving kat situ...
next time boleh seges kat adik beradik pi piknik...
tapi tepeng asik UUUUUJAAAAAN ajer la..
susah mau piknik!

mrMiEZ said...

wah... besh nye... jernih air die..

kak tijah leh dak kasi full address tempat piknik tu.

leh gak try len kali

~salwaredzuan~ said...

tijah tak berendam sbb red flag tu..wakakakakakakaka

Tijah said...

hatim
dah loteh berayo sesekali bekubang lam air best gak tu. donga kau teral masak nasik empet yo? hehehe


acik
iyo cik. mmg kekojap membese yo kojo. abeh air paneh kang bancuh lak air oren.


ashley
ramai gak kak. sbb dah raya ke-4 tem tu. byk keta plat luar. hehehe. tapi yan mmg best la kak. air tejun ada, laut pun ada...


mrmiez
full address tak brapa pasti. tapi nama tempat dier pusat peranginan titi hayun kalu tak silap. kat yan kedah. tak jauh dr tupah. kalu gugel ada kot tu...

Tijah said...

salwa
tak red flag dik. sebenarnyer incik carlos telah meminjam suar mandi akak sbb ikut cadangan asalnya beliau tidak mahu mandi. hehehe

~M i z a ~ said...

kak tijah!!!
jelesnye akak g kedah!!!

||alis|| said...

aku baru plan nak ke sedim kak.. omak aih jauh ker? kansel la cam tuh.. :P

Aminah said...

time2 cmni org gelojoh nak ke uma terbuke..air terjun kosong...tuyg kak tijah dtg menyerikan air trjun kn...ele....bile gi nak interprem kak..tnjuk gmbr la

Mint said...

Selamat Hari Raya Jah...Maaf Zahir Batin....

Zyma Saad said...

Tijah....

Romatiknya mak ayah ko.....makan bersuap-suap ala2 pengantin makan beradab di meja pengantin sambil diperhatikan org ramai.

Aku suka gambar2 family cenggini.
Itulah kemesraan yg kita ada. Kita hanya ada family yg sentiasa bersama kita. Itulah harta yg amat bernilai dlm hidup kita,kannnnzzz Tijah kannnnnzzzz.

ai said...

tgk gambau lomantik makpak kau tu..tingat aku kat arwah abah :(

Abah aku pon strok gak..mkn selalu mak aku yg kene suapkan..huhuhu

-mano kau nyolan tijah oii? sekali sekala jaja le muka kau tu. kalu jumpo kek tongah jalan, bleh gak aku laga2 tetek ngan kau! :P

tasikmerah said...

teruk la ko jah. punya panjang rambut cem haram tak berpotong. sama mcm rambut mc. aku tak dan nk bawak kedai. ha ha.

mer ko mmg lomentik. aku suka. :)

Ms.Lilies said...

nok..raya2 mandi sungai sgt best pe..ramai jemaahnya...lg2 kalo panas...kat moncheh paneh berdesing...penang acana?
apesal ko bleh termalu2 lak nak mandi ni....ehehehe

ztzett said...

kih kih..

mesti tu rasa serba salah nak pegi join tgk tv kat depan kan?

tu yang kejap2 masak (air ke?) bancuh teh, masak, bancuh neskepe, masak, bancuh oren?? kan kan kan??

~June a.k.a UmmyImran~ said...

Salam...

Slamat ari ghayo..maap zahir dan batin kak tijah yo...suko den nengok ketupek palas tu..dah lamo tak balik penang tgk tok...huhu...
Den samo yo cam akak...rayo ke 3 dah melopong anak branak kek somban tuh...dah abeh pusing nogori 1-2 rayo...x tau nak kemano laie..haha...

AZANI said...

mana best...ulu bendul ke sana?

Cakap Kosong said...

sonok baca entry raya ko jah...meriah..:-D

Teacher said...

menantu mano bulih duduk tekangkang dopan tb.. tak elok ompan eh.. poie sungai pun tak elok golak bosa2.. kok monjoling biras dan ipar duai.. den punyo lah... stressed I u...

Che La said...

rugi hang tak pi mandi...datang jauh2

faiz said...

best la plak tgk air sungai jernih cenggitu...nyosal masa kengkawan ajak piknik ke sana dulu x mo ikut..huhu...

aNiS tHe BumbleBee said...

lorrr...pegi titi hayun ke kak??dekat sgt dah dgn umah mertua anis ni haaa..tah tah kita dah selisih kt jalan yan tu dah.ekeke!

Nizam.Ariff said...

Aku takut rendam lama-lama dalam air gunung... sejuk! Abih kecut segalanya... sia-sia je pegi berurut.

kucingorengemok said...

hooo, mesti tak banyak orang lain, boleh konkerrrrr!

cookie devine said...

kitorg nak g jeram raya ke2.alih2 sesat jah.mengamuk bos besar.

Leen said...

Titi hayun, memang best tmpat tu. Penah pegi waktu zaman skolah dulu.. hehe..

Hezesuze said...

tt hayun??? kt mane tu tijah???nk pegi sana camne??? jauh ke??? beshh ke???

hahaha sila jwap ok...ekekeke

Lifesaver said...

rugi btol kak tijah tak berkubang sama2..ke malu nak wat adegan romantik bersama abg carlos mu?

Yunus Badawi said...

Teruk si tasik merah ni. Dalam banyak2 perkara rambut si CEM yg dikomennya.

Tapi betul jugak. Mcm anak aku si Haizam lepas raya ni baru nak gunting. Itupun sbb hari ni nak sekolah hehehe

julietchun said...

ko lupe bwk bikini muslimah yo?ahahahaaa.

eddie dewanaga said...

..pempiknik??

lu ni suka-suka je Jah kan..???

adibah said...

mascotek! mascotek! mascotek!

ekekekeke

Jah, aku setuju daging bangau.. tapenah rase lagi.. huhu

~0~ said...

wah...bestnye...

Tijah said...

miza
hehehe. best dik. pegi yan sana. akak pun 1st time sampai situ...


alis
aku sajes ko pegi titi hayun lagi best. sedim nak menapak dr parking ke sungai tu agak jauh. nak bawak org tua2 cam tak sesuai


aminah
wakakakaa. wa pemalu aarr...kan dah bagitau kat profile tu. lu tak caya eh??? hahahah


mint
yer. selamat hari raya 2u2. 0-0 yer...


zyma
yer nok. drp sibuk2 pegi open hse umah sapa2 tah baik pegi buat gathering cenggini dgn family kannn? lebih mesra gittew...


ai
sabar yer nok. arwah untung tu..dapat pegi hari baik bln baik. insan terpilih jer dapat centu tu kan? aku mana?? tgh amek gamba la...hahaha


tm
hahaha. aku dah potong ekceli. tapi depan tinggal sket ala2 pelakon korea. sodok blakang jer kasi kemas sket...


lilies
penang hujan nok. best giler. "sejukkkkk" jer. tapi nasib baik masa piknik tu cocer baik.


zt
wakakaka. ko cam tau2 jer kan? nak wat caner. tv ada 2. tapi 1 tgk oasis. 1 tgk bola. aku??? terpaksa main masak2 la kat dapo...


june
laa...apo lak dok melopong? tak poie ko ulu bondo ko. mandi manda la best tettengah panas tu...


azani
aku rasa cam best sana lagi. ulu bendul byk pasir. tapi belah ulu2...atas2 sket ok. cuma jauh sket dr parking la...


ck
hehehee. ko tu...berzaman aku tunggu ko nak update citer raya taw.

Tijah said...

tic
wakakkak. tapi kok poie PD...dlm bilik air tu buleh lak mandi samo2 kan? den tengok kau. kau tengok den. tiada rasier antara kiter.


che la
takpa. bln 12 cuti skolah sok cadang nak pegi lagi. tem tu mak bawak bikini. hehehe


faiz
mmg best nok. air eh pun tak sejuk sgt...


anis
ye ker? ntah2 budak yg lintas jln angkat kain tinggi2 tu ko kot? hehheh


nizam
wakakkaaa. aku pahammm. aku pahammm...


kog
thari ramai gak nok. nasib baik kiterang dtg awal dapat cop tempat dekat sket.


cookie
hahahaa. tuari pun dah hampir sesat dah tu. nasib baik tak jauh sempat u turn.


leen
skrg lagi best kot. facilities pun not bad. ada chalet lagi


heze
kat yan nok. tak jauh dr lubuk tupah. cer ko gugel tengok..


lifesaver
adegan lomentik? hahah. tu dah buat dah seblm tu kat bilik air umah...


yb
itu style bang. saja jer tu feeling cam pelakon korea. hahaha


juliet
maluww ar pakai bikini. pakai suar kargo jer senang. leh gak kumpol2 pasir dlm poket. heheh


eddie
hehehe. memperkayakan vocab tu.


dib
apa?? ko nak bangau marinate mas cotek?


~0~
mmg best nok.

nurul@cokolat said...

kejilah kau nok.. sebesar kutupon takdo gambar kau!!!!!

nurul@cokolat said...
This comment has been removed by the author.
Tijah said...

cok
wakakaka. aku dah letak gamba dah tu...

shija said...

wooooohhhhhoooooo....best tuuuu mandi mande.rugi ko tak mandi skali nok!cam best je tu.kan main gighang ati cem topok2 air mo aiman n faris.sangat somel lah ittew budak2.

Lazyf... said...

boghondam sakan la akak yo...hehehe

Tijah said...

cija
tu la tu. bukan topuk air yo...muko org pun abeh ditopuk eh samo


lazyf
iyo tekau. diorang la. akak tak. lenkali la kot...

sheila said...

dak cem nyongeh abih disorok eh mato..sib baik bulu koning eh lawa

~M i z a ~ said...

dh pergi dh time bdk2 dlu..tp xsgka yg air terjun kat situ still d sme dgn time sy g dlu2..ingtkan dh xterjaga..
tpkan, situ byk pacat..haha!

Tijah said...

sheila
haa...pueh membontuk eh koning eh tu taw...


miza
pacat? mak tak takut...mak takut lintah jer. heheheh