Nov 7, 2009

bila makan ubat batok, maka entry terhasil adalah sedikit emo...

memblogging bukanlah sesuatu yg compulsory...

bukan juga satu kehendak mahupun keperluan...

ia hanyalah satu medium/option yg mana kita boleh buat catatan tentang kehidupan...

maksudnya disini...takde sapa paksa kita utk blogging. konsep adalah bebas. blogger pun takde kasik syarat kena komited update setiap doblas menet sekali kalu tak ko kena terminate kan?

begitu la kekdahnyer...

blogging bukannya susah. tak perlu bakat pon. jadi je diri sendiri. rasa nak tulis...tulis. rasa tanak...dok diam2. tak payah stress2 cr follower. tak payah kipas sini kipas sana utk attract reader. org kalu dah minat, dia akan dtg sindri.

tapi...

tolooong jgn la terlalu obsess sgt dgn blogging ni. tolong la jgn kata sapa yg tak seriyes memblogging ni takde live. lain org, lain ragam ok. adakah kerana tidak meletakkan gamba2 bahagia sekeluarga riang ria diatas rolerkoster bermakna keluarga kami sedang berantakan? no! no! no! tidak sama sekali. well...takkan semua nak kena tunjuk, nak kena report kan? sesetengah org sgt pentingkan privacy, sbb tu yg dipaparkan dlm blog cuma benda yg remeh temeh saja. tak perlu tunjuk semua. tapi terpulang la. ada org suka. ada org tak suka. konsepnya bebaskann?? tiada paksaan.

contoh cam brader yb. blog dia mostly tulis pasal family je. dia makan kat mana. pegi open house rumah sapa. teman wife dia beli bunga kat nilai3. tapi tau tak korang yg company dia deal project juta2? yaa! dia tak citer kan?

kakpah plak. ko tengok blog dia balik2 citer pasal budak tadika. tak pun citer pasal makan. tak pun mengadu kepayahan menolak trolley tesco kajang yg tayar dia 4-4 senget cam ketam. (hello tesco kajang! pegi repair trolley la plis!) tapi ko tau tak asben dia sapa? tau tak anak2 dia semua berjaya? tau tak tadika & nursery dia ada berapa? tak tau kan? sbb dia tak cerita. (contoh sekadar menyebut bbrp nama. ada ramai lagi org2 berjaya dlm bloglist akak tu...)

ini adalah antara sbb akak bleh tahan lama dgn diorang nih. kemistri tu ada. kalu ko rasa bleh masuk dgn blogger selebriti cam xiaxue tu (tapi akak suka gak minah nih. tak fake walupun suka pakai brg fake cam bulu mata pelsu, kuku pelsu sumer tu...) go on la. the choice is yours. tapi jgn la pandang rendah kat blogger picisan yg suka main semunyik2 cam kami nih. kami juga ada live yg hebat. kami juga pegi jln2. kami juga pegi makan2. pendek kata, kami live live to the fullest juga. cuma kami tak buat report je kat sini saja.

dan...itu adalah pilihan kami.

so...

don't judge a book by its cover...

chiaooo!!!

p/s : akak perati tengok. org paling berjaya sebenarnya...mereka amat merendah diri. dah akak nak sambung tido. harap2 bila bangun akak akan lebih hepi. adoi!!! ubat batok jenis apa la dokter ni kasik nihh!

44 comments:

afiq said...

tu deh...den pon maleh nak tarik2 orang nih.....nnti sok2 buek somak blog list yo..bukan tbaco pon.....
tpi tahniahlah KT.....anda mempunyai loyal readers yg begitu bnyak...kihkihkihkihkihkih

xiiinam said...

Jah...
ckLah nak gelak kalau orang mulakan entri dengan frasa begini:-

"Hari ni tak ada mood nak update..."
Atau...
"Tak ada idea nak tulis apa"
Atau...
"Hari ni sibuk gila, tak dan nak update..."

Tapi entri panjang berjela gak...

xiiinam said...

Jah..oo jah..
Kat blog xiiinam, tak da bloglist, tak da 'top' komentar, tak da pertandingan itu ini, takdaapa-apa yang boleh menarik pelabur.....hanya tulisan saja modal ckLah...diselang seli dengan imej-imej syok sendiri tuan rumah....

xiiinam said...

Ada seorang bloger tu selalu tulis begini dalam komen untuk ckLah..
"Sibuk pun sempat bloging"


Dan ckLah macam mahu cakap..

"Lu ape hal?"


Muahaha..sirius, ckLah tak suka teguran begitu....sebab alasan ckLah berblog, sama macam kau Jah...

xiiinam said...

Jah..macam samaaaa je aura jiwa kita sehari dua ni...hi...hi...

mugiwara said...

ada benda yg tak perlu citer dalam blog...


saya suka jadi misteri~

Tijah said...

afiq
kt? huhuhu. ko tido puko bapo mlm tadi dik? apo2 aku bersyukor ada gak org nak baco blog nih walaupun merapu x sudah2.


cklah
hahaa. patut lepas tulis panjang2 dia kena delete blk mukadimah n3 dia yg mula2 tu kan? asal mood kita niari centu ek kak? sbb nak cuti skolah kot ni. kena plan nak jln pegi mana pastu kena masok blog. kalu tak report kang org kata xde live plak. kurung anak kat umah jer. wakakakaa. kerakar la diorang nih.


mugi
saya juga. err...ko sudah terpengaruh dgn kak wos kah?

~Kak AZZ~ said...

wakakakaka....macam2 hal...psl blogpun nk jd isu bosa....blog tu umpamo umah kito gak, sukati la nk buek apo pun kan Jah....

dorang ni suko na bona caghi gadoh....nak kono hobin gak ehh...hehe...

sapo nak karaaoke buleh g blog akak...wakakakaka.....

afiq said...

kol bapo yo.....2 stongah....tido smbil sonyum2...

dude said...

minum je la breacol lenkali..

tapi tulah, lain org, lain blog..
lain org, lain tokak eh kan kak..

p/s, blog apalah yg ko pomot tu kak oiii (link yg last tu).jgn jadi camtu sudah.

ashley said...

ha ha ha..kut ada mahligai sebijik pun maintain cam usin poowek...

yuyee cap limau said...

kak saya memang minat penulis,cuma tak semua saya tulis,sebab saya pon suka kan privesi. saya tahu ramai kawan fak saya baca blog saya,dah saya memang tak suka diorang tahu hal saya lebih-lebih..sebab tu blog saya hanya cite biase-biase je....hehe..

kenapa banyak sangat penggunaan perkataan saya nie??nampak gaya memang kena pegi bengkel penulisan kak nisah dah nie kak

Cik Cookie said...

Sangat setuju Kak Jah.
Cik Cookie bagi semua bintang yg ada.
Termasuk Supermarket Bintang.
Issue cam gini pun ada Cik Cookie sebut dlm entry bulan Oktober ngn tajuknya
jeng


jeng



jeng


jeng


ISU BERBLOGGING

eddie dewanaga said...

blog gua takde cerita pasal perang pun... tapi gua nak ajak lu berperang kat fb laa...

band of heroes.

OmbakBaik said...

i like :D

::narita:: said...

betol kak..
setuju sgt..
x sume benda kite akan cite kat blog..
orang pon cite benda yg org rasa boleh share jek..
sb org suke kn privacy...

kupaslaroren said...

kak,
siyes jek ni..nape?

hati sayu jek bile bace..sapo yg dah mengguris hati dan perasaan akak nih??

mcm tu lar kalo dah glemer kecik nye hal pn jd perhatian.

Sabar ye kak..

meh kite pelok2 moga redha skit kepedihan kek hati tu =)

EraNaZeErA.. said...
This comment has been removed by the author.
rashiD said...

memblog hanya suka-suka.
tiada apa2 yg serius di internet..

masalahnya,
yang ditulis/letak, dikatanya ada,
yang tak ditulis, dikatanya tiada.
semuanya ditangkap serius..

soba yo kak, mlm ni nengok bola.

hatim a.r said...

NI SAPO PULAK YG PI KUTUK AKAK SAMPAI EMO CENGGINI NI??!MEH DEN SOSAH KAN DIO.XPO KAK YG PENTING KITO MEMBELOG UTK DIRI SENDIRI YO.ORANG YG BACO TUH MAKNO EH BULEH LA TERIMA KITE SEADANYE.HAAA AMBIK KAU TAZKIRAH DI PAGI HARI.PAPE PUN KEEP BLOGGING SEBAB DEN DH PEROMOT BLOG AKAK SELURUH DUBLIN.KALAU AKAK TUTUP BLOG MANO DEN NAK TARUK MUKO HAH??

Erna said...

wah..jah..boto la jah makan ubek batok ari ni..jah jangan merajok pulak..blog jah ni..hiburan untok akak ja..dah kurang akak boli novel ngan majalah dah...kok tak mau..3,4 novel sebulan..majalah pulak..sumo yang dijual untuk wanita tu akak boli..midi,wanita,keluarga,nona,jelita,harmoni,mingguan wanita...sekarang boli duo dah cukup..hari2 bukak blog jah dah buek akak golak...
eh lupo pulak..cili ngan terong jah baru bebuah ko...yang akak tanam kek pojabat tu..dah nak buang dah pokok e...tinggal lado api yo...jangan lupo bogi makan pokok jah tu..(bajo)

bungacahaya said...

Hahahahahaha...padan muko sumo kona marah ngan kak jah.


Kak jahhhhh!!!Copek tgk bola!!!!!

Mya said...

dah baik batuk ko jah?

aku sokong n9 malam ni yo

Lazyf... said...

dlm hal nih ese mmg sokong akak...
ese menulih blog ese pun bukan kerano namo...

Tijah said...

kakazz
karoke? haha. ado lagu ayam den lapeh tak kak?


afiq
apo kono tido sambe sonyum2? konceng tak laweh ko? wakakakaka


dude
aku xleh breacol. pedih ulu ati...blog xiaxue? wehh! selebriti tuu...


ashley
usain bolt la best. hahahh. sop urat keting biler kak?


yuyee
yer dik. tiap org ada motip dier sindri. bukan semua org tulis kerana nama kan??? nak gi bengkel? nati gi kat blog kak nisah okes.


cc
murah tak supermarket bintang tu? kat sbn xde la plak. huhuhu


eddie
lu skrg tgh perang dgn sapa kat fb? hahaha. wa takot mau join tuhh...


ombak
hhehe. ingatkan bora ombak tadi


narita
sbb tu jgn ingat sumer org ragamnyer sama kan dik? rambut sama itam, hati lain2.


kupas
ada la cam terasa sket. tu yg nak ngadu tu. huhuh. tapi skrg dah ok. kejap lagi nak makan ayam goreng. the best medicine. heheh


rashid
tu la tu. ni tengok bola laie stress ni. main baling2 mocun la deh kek org kito. mano dapek ntah...


hatim
biaso la. kok tongah tak sehat tu mmg emo sesado. huhuu. xdo tutup blog do. akak kau ni kono yo jado air muko org kampong kann...


erna
wuiiii aii. girang eh sey 3 org org kampong komen sederet haaa. a'ah torung tu ado la buah eh kit. akak pun dah teral boh gamba nampak eh. rajin2 la godek laie kak. byk bondo bleh blaja laie tu . huhuhu


bunga
hahaha. kan dah kono kan? bola? saket ati la tengok. main baling2 botol moh. tah hapo2...dok diam2 tak buleh ko gek eh


mya
bolum dik. pueh mengopit ni ha sampai cramp2 perut. sokong n9? hehehe. den sayang kau dik...


lazyf
iyo...tulih sekadar suko2 kan? apo nak poning2 palo...

shaz said...

saya sokong ahkak!!..saya tulis blog pon sesaja jer, sok2 adalah kenangan utk anak2.. umpama diarilah ni kekdahnya..

Zyma Saad said...

Blog aku lagi laaaaaa tak femes mahupun fofulur,Jah. Berkarat habisssssssss. Mcm air longkang.
Sbb tu aku masih guna menatang Blogspot.com.......maleh la ku nak tukau domain mcm bedahpekasam.com.
Buang karan je......

Cukup la sekadar yg biasa2 je,kan Jah.....

Kalau asyik nukau kulit dan baju blog....tapi isi mcm sampah dlm longkang tersumbat, nak buat pe, kan Jah.

Biarlah kita menjadi diri kita sendiri. sedap mata memandang kan.

Aku pun tak nak citer bisnes yg aku buat kat semua org. Cukup la aku sorang dan ALLAH yg tahu... dah la. Yg penting hati kita tulus dan bulusssss!!! :)

I lap you bila ko open this topic, Jah. Jom makan Maggi ayam dgn aku.....slurppppp!!!!

faiz said...

jah..dlm byk2 ko membebel tue kan...aku sgt la setuju dgn troli kat tesco kajang tueh... weeiiii p la repair..nyampah tul..kdg2 rasa nak p buang longkang je..

lek ar jah... org yg suka jaga tepi kain org mmg la manyak..tp sindri punya kain dah mcm roti kirai pun x sedor2...apa kes kan jah..???

NenekPenne said...

jah, esok jangan minum ubat batuk ni lagi yer jah....

betul tu jah, tak kan semua menda nak citer kat sini kan...

janji eh, esok jangan minum ubat batuk tu lagi...

adibah said...

Sangat setuju! setuju! setuju...! Takkan aku nak bagitau kat orang yang MantanKekasih aku tu seorang malianar kan nok??

*mintak obat batuk sket Jah.. aku pun nak weng gak...

Tijah said...

shaz
kannn? tp ko agak2 cem sedih tak baca blog merapu omak eh ni? hehehe


zyma
hahah. takpe dik. org tak tau ko buat apa pun takpe..janji masyukkk. kan? eh..akak pun suka tukar2 kulit blog tau. ni yg terasa nih. terasa nihhh. wakakkaaa.


faiz
hahah. kang bawak troli sindri dr umah kang baru tau kan? tayar siap spotrim sumoh...


nenek
hikhik. mano buleh. dr koba suh abeskan. hikhik. dah elok kit dah nih. dah dapek 2 gol


dib
aku syak obat batok ni ada campuran ganja lah nok. hahahah. ko nak jugak?

ai said...

aku sgt rendah kan Jah? :P

adibah said...

campur ganja....???


Mai Secawannnnn!!!!

Tijah said...

ai
ko rendah apo nok? huhuhu


dib
betul ko nak nih? huhuhu

Zyma Saad said...

Oppssss, lupa lak aku,Jah. Ko suka nukau kulit dan baju blog. Hahahah.
Aku tak kutuk ko,Jah. Sebab segala bagai yg ko nulis dlm sini byk yg benor dari yg FAKES...
Aku suko...suko...suko.

:)Isi blog ko mmg best.... :)

Tijah said...

zyma
hahaha. nasib baik n9 menang. tak jadi aku nak kecit ati....

Yunus Badawi said...

ko buat aku jadi malu (dibaca ala2 lagu dangdut).

manalah aku ada projek berjuta2? hehehe

Daun Bidara said...

den jah tulis ikut suka bila rajin, sebab den lebih suka baca dari tulis..ada orang follow ke tak den tak kisah.

Tijah said...

yb
kan aku dah ckp. org bejaya mmg merendah diwi kan?? huhuhu


daun bidara
den pun samo. ghoma tengok daun2 kek blog kau. heheh.

shaz said...

tak ..cem sok banggo, mak dia celik IT..hahaa

ai said...

sangat merendah diri la jah oiii...(tetiba je bernada tinggi!) kahhhhhhhh

Lifesaver said...

mmg emo je entry ni kak...btol2..dont judge a book by its cover..

Arin said...

kak tijah,
first time baca comment nih..selalu baca je.mmg betul pe kak tijah tulis .yg penting , terasa ader kemistri , mmg sellau nak membaca dan menjengah.

Tijah said...

shaz
dio laie colik it. kemain handa tu...


ai
siong jer ko. hahaha. mentang2 ko ada taring kan..


lifesaver
tengok durian kulit buruk tapi isi sodap kan?


arin
yer. kalu xde kemistri cam x best kan? skali jer pastu malas nak tengok muka dah. hahah