Nov 6, 2009

what say u?

selain kat sini (komen & cetbok), akak juger sering berdiskusi (wah!) dgn blogger lain kat ym. maklum la bukan semua benda buleh reveal kat sini kan? ada yg nak kena off topic espesheli yg melibatkan perkara2 mistewi.

contoh perkara mistewi? rumah saya di kota damansara. office saya di lebuh ampang. tiap2 hari saya memandu ke pejabat dan mengambil masa cuma 15 menet.

mmm...akak syak beliau adalah seurang pemandu ambulans!

eh! tebabas plak. nak citer benda lain tadi kan?

ok begini.

kat ym, ada sorang adik blogger ni tanya akak...

"kak, kalu ko la kan. kenal baik pun tak. jumpa pun tak penah. takat exchange komen gitu2 je kat blog. tiba2 gurau kasar jerkah2 ko kat cetbok kata nak terajang ko la. sepak ko la. kata ko bangang la. ko rasa caner tu kak?"

owh! releks la!!! dia begurau je tu dik!

ye bolehhh! bergurau itu bagus! kerana ianya menceriakan suasana.

tapi biar la bertempat yer? dan biar la jugak kena dgn situasinya!

akak kasik contoh la eh?

A tulis citer lawak kat blog dia. B kawan baik A datang komen "hahaha! mengong la ko nih". A yg dah kenal hati budi B langsung tak rasa apa2 walupun telah dimengongkan sedemikian rupa. dia tau B cuma gurau saja.

tapi tiba2 datang C yg ntah dr mana (last komen pun 2 taun lepas) telah menyampok sessi gurauan manja antara A & B tersebut dgn menulis "a'ah la. rasa nak bagi penyepak je ko nih"

caner tuh!!!

sama2 la kita pikir ek? sbb akak rasa semua blogger pun penah lalui benda nih. kadang2 ada gak rasa cam nak respon balik "lu pe hal??" tapi takpe. anggap je la itu sepak terajang memblogging kan? hati kena taf. kulit kena tebal.

tapi tu la...

kalu nak persahabatan tu bertahan lama...

cakap siang pandang2...
cakap malam dengar2...

kadang2 nak bergurau ni pun kena ada chemistry. takde kalu, tak jadi. betul tak?

p/s : org NS (saya antaranya...), johor, utara & melaka cara begurau adalah agak kasar & kuang hajar. sapa tak tahan & cepat kecit ati naseb la yer? hehehe!

70 comments:

Ms.Lilies said...

saya amat takut skrg....
akak tijah kita sudah bersuara...huhu...
aku rasa org itu nak join bergurau tapi salah timing and salah bahasa la kan...

ppssstttt....nok...bukan ko kata nak pi landing2 sebab high ke td?? ekekekeke

yuyee cap limau said...

kak lama dah kite tak ym..ritu da gak tegur akak tapi tak balas.offline jek kan..

Tijah said...

lilies
alak cam emo ke? hahaa. saja je tu. aku lawan dgn kopi ni. ni kang jap lagi nak kena kuar gak cr makanan. niari malas mau masak.

Tijah said...

yuyee
nanti tegur lagi yer dik? hhehehe. akak ym mmg salu on walupun kadang2 cem yg guna pc

mamarempit said...

opss..YB udah bg ceramah pagi jemhat.....

Jah..apo pasal pagi jumaat yo...ekau ganeh????

mamarempit said...

ensem nye YB chem...hehehe

Daun Bidara said...

den dah pandang2 dengar2 dah baca semua enty ko sebelum den follow,kironya ekau pun brutal macam den juga he he

kucingorengemok said...

ns, johor, utara, melaka... apa je yang tinggal tu? hahaha (eh jaapp, johor pun ganas ke? aku ingat aku dah cukup berhemah dan berbudi bahasa, hihi)

tiny-upm said...

alah.. ok kan jer.. apa salahnya..
tu maknanya C rasa 'selesa' dgn blog A..

mende kecik halus ni.. no hal ler.. tul dak JAH.. (no more kak jah k.. bagi sama rata ngan si wos tuh.. kahkahkahahahahhaha..)

HappyIrfa said...

saya penah komen dlm satu blog.
saya cakap 'ee tak senonoh le ko ni'.tp dlm kurungan sy tulis maaf kalau bhs agak kasar.niat saya bergurau.sbb saya rasa macam kami berdua sempoi dan sekepala.tp lepas tulis tu saya nyesal smpi ke malam.

next time x nak wat camtu lagi,takut org terasa hari..

kakngah said...

aku terkesima nok... tgk header baru ko ni..

btl tu.. org n9, melaka, johorian mmg gurau kasar, ckap main lepas jek.. itulah cara kami beramas mesreee... no heart feeling hoccay!!~

aku tgk org gak la.. xkn la ngn kakpah atau cklah nk sepak terajang pulak.. unsur respek perlu ada di sittew yer.. tp, kalau mimi.. mmg aku tekeh2 jek.. kehkehkeh!!

JiEjAh_DeEn said...

x pernah kene sergah² gitu , tp kalau kene ku sergah balik la ngan kaki wakakka

pearl'E.J said...

kan nok... mmg ada org cenggitu.. 'terlebih mesra alam' smpi kita lak rasa nk terajang dia... huhuu...

yer sokong 200% kenyataan YB tijah, org utara espesheli, mmg kasaq gila kalau bergurau... bahasa dh laa kasaq, cara gurau pun kasaq, mmg boleh meleleh ayaq mata laa kan kalau tak taf... hikss...

hantumakan said...

eh, org johor pun gurau kasaq ka?.. hahaha

okay le okay le..

tapi kalau ngan kau idaknya aku berkecik atie jah

chai n tea said...

hehe naik pangkat jd YB lak ye..

gurau kasar?
alahai tgk ketahanann sesorg tu la

tp kalu baru kenal, exchange balas comment dlm belog 2-3 ayat, xkan la rs diri leh naik pangkat jd kasar sgt lak kan

kena slow n steady

Tijah said...

mama
biaso la tu. hari jumaat kono la bagi kutbah sket kan? huhuhu


daun bidara
iyo. bilo tak kona mako tak cinto kan?


kog
tinggal la sabah sarawak & kalimantan. huhuhu. aku xde kawan org sana maka aku tak tawu...


tiny
oit. adakah disbbkan wosmistewi maka ko tukar nama kaktiny ke tiny-upm? hehehe. jgn layan wos tu...dier kan sengal2 tulang. huhuhu


irfa
heheh. dah tulis siap2 kita guwau xpe kot. aku ok jer centu....


kngah
a'ahkan? kannn? nak gurau lebih2 kena tengok status jugak kan?? mimi ko tekeh2? wakakakaa. aku nak join nokkk...


jiejah
wakakakaa. teros terdiam dia kan???


ej
hahaha. mak dah masak tul tuhh. laki mak kan org penang. gurau kasar tu la best mesra dia len mcm kan?


dalia
tapi...aku salu kecit ati ngan ko. ko salu maasak best2 tapi tak ajak...huhuhu

Tijah said...

chai
yer. itu la maksud akak. kena la mesra2 dulu baru sajak nak begurau kebagai kan...

aNnAsUeJiE said...

cheq org utara! tp takde la nak terajang2 org didlm blog. thihihi! ;)

zonaku said...

hhhhhhhhhhhhhhhmmmmmmmmmmmm (blh komen camni?)

ashley said...

Pada kengkawan blogger yang gitu, meh nak bagi satu pantun petua jap.


superlan..
supermen..
kalau tak tahan..
jangan kasi orang komen..

he he he

nurul@cokolat said...

selalu kena! selalu kena! selalu kena!

aku nak je reply :

KO NAK APA BANGANG?

tak pun

YE SETAN.. KAU PEHAL?

agak2 dia sentap sampai flag blog aku setiap 15mins tak?

pari pari syurga said...

kak.. kalau kwn dh lama, segala mcm mak nenek maki pun tak dtg hal lah. kan? betul tak?

tp yg mana baru2 kenal.. setakat suam2 kuku.. dh mula gurau kasar.. melampau lah tu.


idup YB Jah!


hehehehe..

~Kak AZZ~ said...

a'ah kan...apsal oghang kito kalau cakap ko...guwau ko...mesti nak kono kasar2 ehh....apo yg ponting hati kono baik maaa....mulut manih tp ati busuk berulat tak guno gak kan Jah..kan...kan...(smbil kolip2 mato no..)

pada akak la kan....kalau nk gurau kasar tu ok je....tp jgn lak taim kau gurau kasar buleh...tp taim aku gurau kasar kau melenting....alamat tak sempat la nk jd BFF...

*dlm semua benda mesti ada sikap give n take...btol tak...

Lifesaver said...

aku tak kisah kak tijah..asalkan tak mencarut dan tak menganggu gugat perasaan aku...kalo dah tahap kritikal sgt..patut bawa masuk tjg rambutan jo...haha

aminah said...

me pon ckp kasr nk mati..laki pon sentap dgn kate2 saye yg laser ni..

mugiwara said...

assalamualaikum patne,

err...eh?
yb~


err...
errr...
nak komen pun dah ketar ketar~

dalam blog saya tak kesah sangat.
tapi kalau depan depan. ntah dari mana datang tetiba nyampuk nk terajang orang, memang dia makan kasut dulu sebelum sempat terajang gamaknye~

cik syahira said...

assalamualaikum kak tijah.

tumpang lalu.
ni la salah seorang tukang comment yg dah berbulan-bulan tak comment.

story ttg tersilap kata terkasar bahasa ni kadang-kadang kita tak perasan kan yg rupa-rupanya dah terbuat org lain berkecil hati.

statement org jhr jua berlawak kasar tu sy akui kot. masa 1st time ddk matriks ada jua kawan-kawan yg tegur sy cakap kasar. sy rasa biasa, yg lain-lain mungkin pelik kot. lama-lama bila dah kenal mesra dah ok dah. masing-masing saling memahami.. cewaah.

kalau mcm tu andai salah kata, minta maaf awal-awal ye. hihi..

adibah said...

Jah, aku baru lepas kena cenggitu kat FB nok... rasa nak jer aku jawab

1. ADA AKU KESAH???

ataupun

2. KAU KENAPA LEMAN???

tapi kesabaran ku masih ada...


Bersabarlah nok...

Mas said...

Saya adalah orang melaka....dan bermulut lazer maklum ler takde sultan....apapun mak sangat setuju ngan ko nok....orang n9, melaka n johor bergurau dengan cara kasar....tapi ati banyakkkkkkk baik.Anyway betullah tu nak bergurau kena ada chemistry...kalu dah akrab ngan orang tu kira okeh lah....

Ms.Lilies said...

wah wah wah....
ko ngan kakngah kemain bersubahat ye...
aku tau aku kiut...
sbb tu kome geram nak tekeh2


wakakakakak

ai said...

Kau nak rasa kene lempang ngan aku ke Jah????

NenekPenne said...

tijah!!!
betul betul.... tapi ai tak der komen kuang ajau lagi kat blog u kan..setakat ni kan kan kan..

pasal bab ni ai ada buat entry kat blog ai...... seakan2 sama tapi situasi yang berbeda...

eeeh handsomenya YB tu, boleh ai berkenalan dgn dia tak auntie Tijah... (tetiba panggil autie..ha ha ha..apa kes)

julietchun said...

kat blog je ko kasar,ganas, tapi kat kotak komen kengkawan tijah adalah sorang yg pemalu,kakakka.

KAKTINY said...

lahaaaaiii jah oiii...
baru pasan yg aku guna gmail tiny.upm bagi komen.. kehkehkeh..

tu ler pekdahnya byk ID ni.. kahkahkah.. dh tersyasyul... tgh check projek paper lama kat ID upm tuh.. boring2 log in masuk blog jap.. terlupa yg dia direct pakai ID gmail yg currently log in.. kehkehkeh...

perubahan nama tiada kaitan dengan yang hidup atau yang mati, yang masih berbloging atau yang telah memprivatekan blognya (kak wos ler tuh.. kahkahkah)..

psstt... woit wos.. bila ko nak update blog ko.. tetiba aku 'mencerca' ko kat sini plaks..

tumpang lalu yer JAH yer.. hahahahha...

aNiS tHe BumbleBee said...

woh..baru nmpak cam rupe yb..kekkee...!tahniah..tahniah!

gitu lah kak..kalo dah jadi selebriti dan yb ni..mcm2 lah kejadian yg xbape nk indah berlaku..hik hik..

Qumairah said...

saya pon owang johor, ayah asal melaka hehehehe..ayah memang gurau kasar..kalau marah lagiklah..tapi memang ade owang cengitew..even member office baru kenal kat sini pon suka maki kalau dia terkejut ke ape ke..memula tu heran + malu + teraser sikit2..pastu dah biaser dengan dia jadik ok balik

J@J@ / Bini The Rock said...

mgkn dia terbabas kot!
tak dpt nak kawal napsu mengomen...tu yg ter'over' bergurau smpi tendang menendang sepak terajang tuh...

haihh!

Blog saya pon cenggitu gak..tp bila kita g baca blog dia balik semula..klu susunan ayat dia ke arah jns blh bergurau..so, ok lah kot! maknanya dia pon jenis 'tahan gurau...'
boleh la saya wat kawan...sbb saya tak pandai org yg ayat skima...boleh buat saya mati idea sehhh..

:P

Tijah said...

annasuejie
kena pilih2 org gak sapa nak kena terajang kan? hehehe


zonaku
bulehhhhh sangatttt. huhuhu


ashley
pergh. sapa la sentap tu ekkk? hahaha. kakkk. lapaaa aaaa...


cok
kan? pastu gile koser kat cetbok. pe kes? hahhha


anim
dik. ko nak kawen esok kan? dok diam2 leh tak? wakakakaa. ke ko tengahhh nevesssss nihh?


kakazz
iyo tekau. takkan dio sorang yo nak kasar kito takleh kan? tu tak belen namo eh tu...


lifesaver
betul tu nok. tapi kena man-man la. kalu kuang hajar tak betempat cam tak patut jugak khannn? huhuhu


aminah
akak lezer ngan jantan keberet jer. jantan suci tak. wakakaka. ada ke jantan suci skrg?


mugi
wakakakaa. waalaikumsalam. jgn la centu. patne misti la ada kemistri kan...meh gurau mehh!


syahira
yer.marilah kita bermaafkan. tak lama lagi pun nak raya kan???


dib
teruk betul leman tu kan? hahaha. patut lezer...ko lezer jer nok


mas
yer betul. ni xde angin xde ribut tetiba buat klakar nak lempang org. hahhaa. sgt kelakar disittew.


lilies
oppppsss...ingat ko dah titooo. heheheh. weh. kngah kata dia pemalu. bleh caya ke?


ai
ala..apa sgt la pelempang ko tu nok. tgn ko kurus jer. tgn aku ni ha best byk isik. konfem pitam. hahahaha

Tijah said...

nenek
nak bekenalan? tidak. auntie tidak benarkan sama sekali. auntie tak rela bermenantukan org tua. wakakakakaa...


juliet
yer. dah la pemalu. pendiam plak tu. tak caye tanya kak pah. huhuhu


tiny
wakakakaa. aku ingat ko tukar sbb wos. ntah wos tu. update seminggu sekali pun susah. mistewi sungguh. kerr...dier tgh sebok menyiasat skrg?


anis
tu la tu. kalu jadi selebriti blogger caner la agaknyer ek?


qumairah
johor + melaka? hahaha. aku dapat bayangkan caner tuhh...


jaja
itulah. mungkin terikut2 kot. niat dia mungkin cam nak join the korum...tapi cam tak kena gaya. gitu la gamaknyer

Weed and Bandages said...

setuju tijah..pasai bergurau kasaq tu.. yang jenih tatahan selalu melembut..sila kecik hati.. ye tak? :D

tasikmerah said...

tij, aku pernah gak alami benda nih. ntah dr mana malaun ni dtg nk bg komen kasar2 kalah member comolot pulak. tapi aku pesen rilek je la. pandang aspek positif dlm banyak perkara. cuma. kalau aku rasa dh lebih2. aku senang je. JGN LAYAN. dunia blogging bukanlah untuk sakit kepala tak gitu...?



.

~M i z a ~ said...

yer tepat skali! org2 ns,melaka, johor n utara mmg kasaq!..

so kira kita segeng r kak tijah..hehe!

faiz said...

jah, aku org selangor tp gurau pun kasar gak jah.....

tp ada gak yg spesis..dia gurau kasar boleh...bila kita balas balik..sentap la plak...kan....

Yunus Badawi said...

Masa bila ko on YM ko? Aku tengok asyik tutup aje huhuhu

Yunus Badawi said...

Dgn aku ko boleh bergurau kasar2 sbb aku dah biasa. Aku kan kerja jadi runner ngeh3x

yuyee cap limau said...

kak nanti nak ym ngan cem yo..hehe

linn said...

aku kasar tak jah? rasanye mcm lemah lembut je khann? maklum laa owang johor.

uji6june said...

alamak! .. riso gak akak ni
sebab akak selalu guraw2 ngan
si Jaja Bini The Rock kat
dalam shoutbox dia camni:-

Ja ... ko buat pe tu,
tengah korek taik idong ke?

kasar kan? .. adehh
nak kena berhati2 neh ..

Cik Cookie said...

dah biasa Cik Cookie kn gurau cam gitu sbb kwn2 rata mulut cam puaka.CC pun kena puakakan diri.
hohoho..
Kdang2 kn tgk keadaanlaa.
betul ckp Kak Jah,
CAKAP SIANG PANDANG2
CAKAP MALAM DENGAR2.

Erna said...

salam jah..ari ni baru tgk..header yo akak dah golak..tengok pulak gamba orang menorajang tu laii la...
goli ati...jah..kok camtu la..nak torajang orang..raso e kito tegolek dulu..tinggi bona angkek kaki..
boto kato jah tu..akak pun selalu orang kato ckp kasa...memulo kojo selangor dulu ado yang marah...dah lelamo..dio kato..oh..pesen orang nogori kato e..

EraNaZeErA.. said...

aku sokong org utara mmg agak laser.... coz aku pun laser gak...

aku pun selalu gak kata mengong kat sorang blogger ni... tp sib dia pun org utara.... konpem2 dia tak terasa.. hehehe... tul dak CIK TIPAH?

Zyma Saad said...

Dunia blogging perlu kesabaran dan hati yg kuat. Tak gitu,Tijah Seksis???

Aku ckp ko seksis, ko nak sepak terajang aku tak,Jah???
:)

Tijah said...

ms weed
bila kecit ati sila jauhkan diri ye tak? hehehe


tm
ye betul. abaikan saja org yg jenis masuk umah org tak bagi salam ni kan?


miza
gengggg. aku tunggu ko blk dik. errr...agak2 dak narita tu tahan tak molot cengkita nih? heheh


faiz
hahaha. tu spisis kalu. suh dier blah jer la. dia buat org bleh org buat dia xleh ye tak?


yb
aku ada je on salu. ko tak nampak aku tapi aku nampak ko. akukan halimunan. bang, ym org umah ko apa abg bang? senang aku nak buat report. hahaha


yuyee
ym dgn cem? orait. akak bagi dier online wiken jer...


linn
yer linn. ko mmg lemah gemalaiii cam penari zapin kannnn?
(choiii)


uji
kahkahkahhh. kowek taaik idong tu kira ok la tu kak. tu kira sopan lagi tuu...drp akak tanya ko korek buntut tuu...ada cacing ker? hhahaha


cc
betul la tu. puaka misti dibalas secara puaka juer. huhuhu


erna
hehheee. eh kak. torung aritu dah ado buah la. lado pun samo tapi 2 bijik yo. hikhik. tanak tuai la. nak somai laie boneh tu dlm pasu lain. akak ceni la hepi2. jgn sodeh2 adik tu poie aji lak yo...


era
tipah? tipah vogue ker...lateefa? wakakaka. tipah vogue tu aku sayang tu. tapi lateefa tu...aku rasa cam nak kasi penerajang je. err...mcm la aku tau sapa ek? hahhaha.

Tijah said...

zyma
ko ckp aku seksis? hahhaa. meh cium mehhhh!

kak wos said...

cam penah dgr jer masaklah nih?
kahkahkah!!

mungkin kakjah boley jempot beliau ke mejlis potlak nanti dan kita lempang dan mengongkan beliau selama 2 saat!

kalo beliau bley bertahan, maknanya beliau lulos ujian utk menjadi geng kak jah!
err.. kak jah ada geng ker kak jah...???

*meninggalkan komen di waktu meghrib adalah amalan yg tdk sihat. oke, kakwos ngaku salah*

shaz said...

salam kak tijah, selamat berkenalan.. suke lah baca blog akak..lawak giler..selamber!

Lazyf... said...

yo boto...
ese sokong tuh...
oghang N9 mmg gurau kasa ya amat!!!
idup org noghori....

Tijah said...

wos
cam penah dengar kan? hahaha. tapi masaklah tu tak seseriyes masaklah mistewi wos. geng? ntah la wos. ada ke org nak geng kakjah masaklahnyer?


shaz
salam kenal dik. dulu akak penah keje sebagai clown sekejap. huhu


lazyf
kok begurau tu cam nak begadoh kan? hahahah

xiiinam said...

Jah..
ckLah kalau rasa-rasa tak 'sesuei' dengan mana-mana tetamu....ckLah tak pergi rumah dia dahhhhh...


....mungkin ckLah tak setabah kau, melayan komen-komen ganas...ckLah kan lemah lembuttttttt...ihihihihi..

xiiinam said...

ckLah tak pernahlah rasa sampai macam nak bagi penyepak...


Ganas sangat tu Jah...



ckLah cuma pernah ada rasa nak...er...nak...err...nak langgar larik je!!! Ha..ha...

AZANI said...

hm...ulas backlog...kita buat apa yang dibuat....dia trajang kita flyingkick...bukan luakpun...dia tumbuk kita balun dgn kay ke besike....dia fire kita...kita nuke dia...no prob...two can play mahhh...

dude said...

kalau ada kimia, gurau kasar mana pun takdehal kan..

izwan7 said...

haha lawakla entri ko ni.
tapi betulla ckp siang pandang2 cakap malam dengar2..
jgn ikut sedap mulut je

org selatan kasar eh?kasar lagi penang kot.in term of bahasa bergurau la.

Tart LovEr said...

a'ah org nogori mmg kasar kalau bergurau...cam nenek den...kalau x cembeng muko ni dek kerana enek, mmg tak sah...bilo dah bosa ni barula den phm dan boleh join sekaki plak

Tijah said...

cklah
sama la cam aku kak. silap2 aku delete jer dier dr bloglist aku senang. hahaha


azani
huii. ganas ko bang. caner la aku tak takot nak jmpa ko nih. hehhe


dude
yer betul. nak cr kimia bukan susah. dia cam ala2 love at 1st sight kan? wahhh..


izwan
aaa...ckp lepas sgt karang senang hilang kawan kan???

Tijah said...

tartlover
cembeng ko tabong tangih? wakakaka. samo la makno eh tu.

xiiinam said...

Jah...
ckLah...bloglist pun tak ada...muahaha...hanya akan mengunjungi orang yang tinggalkan url di kotak komen saja. Lu ala mali..gua latang...ha..ha..

Tijah said...

cklah
ok la..wa latang hali2 laa arrr.. hahaha

NenekPenne said...

lagikan makcik wook pun boleh, tak kan nenek tak boleh kot.... ha ha haha....

Tijah said...

nenek
tanakkkk. huwaa...