Nov 17, 2009

mati

jangan takot...
satu hari sok kita kena bungkus gak!
penat akak crop muka dia dgn paintbrush nih!
(kalu aci depan ni bakar setanggi lagi...akak nak datang cenggini!)

Orang yang mengingati mati tidak akan membuang masa dengan hidup berfoya-foya, terlalu mengejar keduniaan dan melakukan perbuatan mungkar. Dia akan meneruskan kerja yang baik untuk diri, keluarga dan masyarakat.

Dalam al-Quran, Allah mengingatkan hamba-Nya agar tidak melupakan kematian.

Firman-Nya yang bermaksud:
Di mana saja kamu berada, mati pasti akan menjumpaimu, walau sekali pun berada dalam mahligai yang kukuh dan kuat (Surah an-Nisa', ayat 78)

48 comments:

Ms.Lilies said...

Ye nok....sgt ngeri....sepanjang aku tgk movie 2012 tu terbyg2 kalau org dlm movie tu adalah aku....sgt ngeri bila tgk manusia2 kena bah beso camtu...habis smua disapu licin dr muka bumi...mmg ngeri kalo aku ingat2 balik

afiq said...

ngeeewiiiiii...trrr*** trrrr*** tisss** tisss*** kencing**

Yunus Badawi said...

Nasib bukan malam Jumaat Kliwon hehehe

Terima kasih ustazah Tijah.

Dayah said...

Salam Kak Tijah,
Tgk tajuk saya dah garu kepala. Tengok n3 tangan terus jatuh, mujur tak cabut terus kak. Kusss.. mati itu pasti untuk setiap umat manusia ustazah tijah. Marilah sama-sama kita tingkatkan amal dan kurangkan kontroversi.

faiz said...

uikhhhh..jah..ko dah jd sazah plak ke jah..??

tp bagus la..ingat mengingatkan sesama kita tentang kematian nie..

anjang said...

ingat cerita seorang ustaz tentang malam pertama di alam barzakh. Apa pun entry tu menyeramkan terutama gambar tu.

hatim a.r said...

tiba2 post keagamaan begini memang insap kak. *nangesss

Fatul Akrul Ramli said...

:)

iina said...

Jah sungguh menakjubkan gmbr itu.. lebih feeling klu nengok tongah2 mlm sambil tgk movie horror.. tapi den xlayan tgk movie horror nie.. tido lagik best..

Ya sembahyanglah sebelum anda disembahyangkan.. untuk gmbr ko tuh jah.. bungkuslah sebelum anda dibungkuskan.. boleh gitu jah ;)

~Kak AZZ~ said...
This comment has been removed by the author.
~Kak AZZ~ said...

huhu....takut bilo pk psl mati ni. Nasib baik akak tak minat tengok sehati berdansa tu....errrkkk...

*nangehhh jugak...dah la tadi baru lopeh nangehhh....sobbssss....

lupekanje said...

errkk...citer seram gak ekk...
cam ader chemistry lak kiter..

semalam baca citer seram mengong kat entry si eryn... arini acik nye ilham pun citer seram...udah kebetulan...tu je citer yg nk kuar taim2 ceni...

Ingatlah mati...kerana mati itu amat hampir dengan kita.

Erna said...

tijah..jangan la tunjok gambar yang menakut an tu..bukan akak takut mati do jah...mati itu pasti...tapi takut nengok gambar yang camtu...malam tadi totengok cerito hantu rayo..sekojap yo..tu yang mato payah nak lolap..tah apo yang di takut an...nak buek cemano jah..takut tu datang sondiri

SHIMI said...

aku insap...
ohh, aku insap...

ekau ceghito macam tu, dah la den ni ha baru nak tido....

seb baik antu kek sini golap, tak la nampak bona

mrMiEZ said...

Lor.. nape plak kak tijah tetibe ingat mati...

Dah insap kew, kalu dah baguih la...

Kali nie kak tijah buat entry mengerikan... tetiba trase insap la plak...

hehehehe

cik EPAL said...

gambar pocong tu tak de yang seram lagi ke?? hehe ;)

mugiwara said...

buat orang terkejut je.


oke.
oke.
insaf~

zonaku said...

mmg la bila kita mati berbungkus kak, tp, xyah ler letakkan pic nie... menakotkan tau...
dah la org nk pindah dok sensorg lps nie.......

Aspalela said...

insofffff!!!

ztzett said...

...hmmm...tatau bila kannn...

babe, ape-apehal....maaf zahir batin, halalkan makan minum, tergurau over-over, terkutuk lebih-lebih...0-0 yer?

aku sayang kamu...eeewaah!! ttiba?

Lifesaver said...

bagus akak!!!tq ingatkan aku

mamarempit said...

mati itu pasti...hidup insyaAllah

~0~ said...

maut sentiasa mengekori kita

tasekM said...

thanx tij.

cerita pasal mati aku teringat pasal kubur. dulu. kan ada kes saman pemaju kt selangor gara2 buat rumah dekat kubur. hmmm... dkt melaka ni tij. tanah tak cukup. org melaka dgn kubur mmg kacip. sebelah rumah melayu. sebelahnya kubur cina bapak punya besar. dh tak heran. err... rumah aku pun dekat kubur cina. kami mmg dh lama berkawan dgn hantu. ha ha.


.

Lady Dyla said...

sorang kot dlm bilik ni..
tgk picca gtu...
ttba nk selubng ngan selimut..

PUTUBAMBU said...
This comment has been removed by the author.
PUTUBAMBU said...

uish..seremnya gambor..!!

ape2hal pun.. MATI itu PASTI..!

jo said...

sungguh menginsapkan...
terima kasih kak tijah...


*balik belog sendiri sambil kepala tunduk...

NenekPenne said...

nak print gambar ni tampal kat keta bekas laki aku.... biar dia insap sikit... eeeh...insap bykkkk

julietchun said...

mujur tak nampak muka.

Hidemichi said...

Aku buat smiley face kat bahagian muka dia...dah tak rasa seram dah!....

tp insaf ttp insaf.

||alis|| said...

aku teringat kuih lepat ubi.


tibe2 jer...

d i d a said...

serius gambar tu ...mngerikan huhu
(sbb takdak muka kot)

farish H said...

pocong

Daun Bidara said...

Dah lama kan tak dengar nasyid 'Selimut Putih' ni,
cuba jah sesama


....Bila Izrail datang memanggil
Jasad terbujur dipembaringan
Seluruh tubuh akan menggigil
Sekujur badan dan kedinginan

Tiada lagi guna harta
Kawan karib sanak saudara
Jikalau ada amal di dunia
Itulah hanya pembela hidup

Janganlah mahu disanjung-sanjung
Engkau digelar manusia agung
Sedarlah diri tahu diuntung
Sebelum masa keranda diusung

Datang masanya insaflah diri
Selimut putih pembalut badan
Tinggal semua yang dikasihi
Berbaktilah hidup sepanjang zaman

Bila Izrail datang memanggil
Jasad terbujur dipembaringan
Seluruh tubuh akan menggigil
Sekujur badan dan kedinginan...
.....

MY HEART said...

Apa.. acik?? citer seram mengong...??? erk... acik.. cepat balik update blog... dah bersawang dah tu ahaks!

Kak tijah,
saya datang menziarah...

adibah said...

apa yang mati ni Jah? roadtax kobau bajak ko?

kak wos said...

sbb tu aku jarang apdet blog..
asek ingat mati & amalan..
aku siriyes nih jah!
hmpff hmpff hmpfff (sound efek napas siriyes!)

ashley said...

Jah,
ko lawan RACING ngan van ITU LAGI kah???
.......ko INSAP kejap ek?

Tijah said...

hi uollsss...

bley x akak nak jawab sekali harong jer nih? akak penat la niari. rasa cam tak larat je. semlm ujan, niari panas terik. huiii. bleh menyebabkan kesihatan kurang memberangsangkan kannn?

Zyma Saad said...

Tijah Lalingggg.....

Uwaaaa, terkezutttt jiwa raga aku nengok mayat bungkus tu. Adoiiii la....aku insap kutuk ko la,Jah.
Aku mintak mahap byk2 ye.
Selamat Hari Raya Korban ye....
Hantar la daging korban kat aku nanti....jgn la ko makan sorang2. No good 4 ur health tau. Boleh bawa ke mati. Nanti kene bungkus mcm gambar atas tu.

:)

xiiinam said...

Jom nasyid...

"Hidup ini bagai lampu dinding,
Yang dinyalakan di malam hari;
Apabila minyak sudah kering,
ia kan pasti...padam sendiri..."

Lazyf... said...

insap....

dude said...

dah besedia kak nak mati?

Tijah said...

uolss...

blm bersedia lagi. tapi mati tu tetappp la datang nati kan. huhuhu. takot..

mrMiEZ said...

Kak Tijah,

Mane enegi kak tijah yang rock tu..

Tak kan dah pancet kot..

Hehehehe

|| NaFiRaa || said...

kak.. seram.. dah lah duk opis sorang2 neh... uwaaaaa..

MommyCT said...

hmm..my fader baru jek passed away ari sabtu lepas...strok.