Nov 16, 2009

cintamu muzik dihatiku...

superman akak 2-2 dah tido. apak eh domam. anak eh batok. lepas makan ubat 2-2 tumbang! maka tinggal la akak terkebil2 sensorang.

bertemankan creep (radiohead) & the reason (hoobastank) yg didonlot secara haram, akak pun meneruskan kerja2 pembloggingan. mana2 blog yg ada lagu...sowi la. tepaksa akak mutekan. kacau je. huhuhu!

sebab?


2-2 lagu tu best giler drum beat dia. mampu membuatkan jantong berdegup kencang! ye! akak suka drum. apa2 saja yg berkaitan dgn drum.


termasuk la drumstick!

ehh!

tapi dulu kan...masa zaman skolah akak paling menyampah subjek muzik! paling benci baca note. tau tak tu? alaa...yang cam togey tu la! jap akak gugel...

haa! ni dia...

apa kes nak master benda ni sedangkan tulisan jawi masih kucar kacir kan?

tapi nak buat mcm mana. dah temasuk dlm silibes. kena jugak la participate walaupun tak suka!

suh tiup recorder! FAIL!

suh tekan piano! FAIL!

suh petik gitar? FAIL!

cikgu saket hati...

last2 tiap kali kelas perform...akak cuma diberi ini saja utk diketok...

terok tau cikgu tu. suka pilih kasih. ticerbai (bespren sedari tadika) pun tak reti baca note jugak. tapi asal dia buleh lak dapat instrument best?
ko penah dapat ni kan? jgn sesekali menafikannya. aku ada gamba ok! haa! bleh part time busking jazz tepi baskin-robbins ampang point nihh!!!

kecinngggg!!! kecinngggg!!! kecinngggg!!!
(sesambel feeling norah jones)

50 comments:

Ayda said...

akak pun buta muzik gak Jah oi..... last2 main angklung je... goncang2 je cam tu kira bole la kan.....

afiq said...
This comment has been removed by the author.
afiq said...

kite semua sepakat..di kg hai pening lalat..mengucapkan selamat penganttiinnnnn baruuuuu..kecingg** kecingg**

lupekanje said...

heheh..best per main keketuk tu jah...
Tak elok dgr drum tu kekuat...kang pecah gegendang tinger...

Nashays said...

puas ngingat ape ke namer benda ketok2 tu ek...

CiK AiDa said...

kita sama la kak..fail bab2 nie!!!mmg tak do jodoh ngn alat2 muzik nie...tp aida bercita2 nanti dh kaya nk blaja gak pai dpat men piano~~hehe~~

aminah said...

ok wht...dr kite ni dpt men clarinet je..lg hampeh....
caerrr..tgok guy men gitar....hiihih

~Kak AZZ~ said...

akak maghin tingin na bona nk tiup recorder tu, tp omak tak bg. Dio kat poie skolah utk bolaja, bukan main muzik doo...huhu...

sesio yo ado gitar kapok ngan kibod kek umah ni...taim tuan eh balik yo bobunyi...lopeh tu sonyap la tekau...kok akak pandai la baco nota togeh tu, hari2 akak main kibod smbil bawak lagu biarlah bulan bicara dr broery tu....hahakkk...

faiz said...

jah..aku pun bebal gak main muzik nie.. piano kat umah bapak dulu, aku siap tampal note lg kat key..baru le ada irama..walaupun hanya london bridge..huhu...

mrMiEZ said...

Kak Tijah...

Kita sama tapi tak sope...

Miez paling hate subjek Muzik la...

Hehehehhe

Kujie said...

zaman kak jie tak de subjek muzik

zaman batu!

mugiwara said...

maaflah...

saya baca 'kencing' tadi.

saya memang buta musik. yang saya tau cuma 'air pasang malam' je.


err...
pasang malam ke pasang pagi?

mugiwara said...

maaflah...

saya baca 'kencing' tadi.

saya memang buta musik. yang saya tau cuma 'air pasang malam' je.


err...
pasang malam ke pasang pagi?

Zyma Saad said...

Tijah.....

Aku pun mcm ko gak....kene participate dlm muzik. Aku main kastenet, kerincing, harmonika, viola dan rekoder. Tapi aku mmg suka muzik. Dapat laki pun yg suka main muzik. Huhuhuhuhu....

Aku suka gak lagu Creep tu......
Boleh mengigau kalau dgr lagu tu..
:)

Tasek Merah said...

ada org kata kalau nk ngandung, makan togeh.




ada kaitan tak komen aku ni tij? hahaha...

:P

||alis|| said...

dulu penah beli dvd blaja petik gitar.. rewind 10 kali pon haram aku nak paham kod d minus, e major segala kak jah!

haram.

aku dengar yuna blaja main gitar dari internet jer kak.. aku pon try la nak blaja...

haram gak.

Tijah said...

k.ayda
masa zaman sy angklung tu xde plak. mungkin bukan pemainan org pilah kot tem tu...


afiq
gayat miku jugak yg tak poning kan? montang2 potai naik ghogo skrg nihh...musim ujan nak manjek pokok licin


acik
montang2 la atok sey maghin tukang umah. tu yg cucu eh kono bagi kotok2 yo tu...


nashays
nama dia tiktok dik. cer gugel...


aida
akak piano dah teral dah skrg tapi takat do a dear...a female dear tu jer la


minah
clarinet ok lagi dik. castanet yg hampeh. yg main kepit2 jer nga tgn tu kan???


k.azz
caponyo gitar kapok tu? wahhh! kok dapek main lagu more than words best tu...


faiz
aku kalu ada note kat key pun blm tentu dapat main lagi...


miez
yer la dik. ko jate. aku tiner. huhuhu....


kujie
lagi best xde kak. sy paling x suka subjek muzik tapi dengar muzik suka plak...


mugi
air pasang tu...mlm bleh, pagi pun bleh. bergantung pada cuaca. hehehe


zyma
creep tu aku bleh dengar ulang2 sampai 2 jam pun xpe. tau sazah misti dier marah nih. baik aku dengar asma ul husna....


tm
tak. aku dengar...org yg nak "kasik" org ngandung yg kena makan togeh. hahahah


alis
hahaha. aku try gak tgk utube tapi x jln walupon dia kkata gerenti pandai lepas 7 hari. hampesss!

~0~ said...

kehkehkeh...dlu sy xde kelas muzik kak...recorder pun tarak...hahahha

Lifesaver said...

kak...aku pon main pancaragam sekolah...

Tijah said...

~o~
sejak bila subjek muzik dimansuhkan eh? asal zaman aku kena? tak poti tul la...


lifesaver
ko main apa dik? ke tukang bawak bendera? heheheh

~Kak AZZ~ said...

Jah, gitar kapok adik akak la.....Ekau jgn tak tau Jah, abg sulong akak ado band dio sendiri kek johor nun....band versi kenduri org kawen la....hehehe...

kok dapek main cak lempong pon beh kan Jah....anggap yo la caklempong tu cm kopalo org yg suko kutuk2 or saiko kito....makin kuek la kono kotuk.....hahaha....

dinding barindingggg.....ooiiiiii dinding barindinggg....osah sodap ehh lagu minang ni....

Tijah said...

kakazz
osah eh lah. anggap yo la cak lempong tu cam kepalo anon, kepalo omak eh samo kepalo abah eh. kotuk lak kuek2 kit kan?

Daun Bidara said...

sakit perut den pepagi ni gelak..
den pun buto musik..

PUTUBAMBU said...

salam tij..!

kita pun tak suka subject musik tapi sukakan menyanyi..

boleh tak jawab gitu..? hehehe..

Tijah said...

daun
buto muzik xpo jgn buto hati. heheeh


putu
buleh..seb baik karoke buh lirik tak buh note kan???

kucingorengemok said...

masa kecik² kat sek aku ada kumpulan GENDERANG kbsr, hahaha

ztzett said...

:)

ko ingat tak ape nama benda yang besi (keluli kah?) 3 segi pastu nak kena ketuk dgn satu rod besi yg kecik tu...

ape ek nama benda tu??

mamawana said...

Salam blogging, hihihi... tingat mama masa skolah Form 1-Form 4 kat ACS Sitiawan, Perak. Mama joined Band skolah. Main drum wooooo..... Main masa sambutan hari merdeka ker, function kat skolah dan hari kematian. huhuhuwa..... Mama pernah naik jirat China yg tinggi kat laluan ke Telok Batik/ Lumut, Perak. Mama sowang jer dak Melayu Islam. Yg lain mana pi. Semua takmo join school band. Apa2 pun semua tu pengalaman manis. Skrg dah tak tau baca note lagu note togeh tuh. Dulu tahu gak skit2.
Skrg anak mama lak yg minat drum. Fuhhhh..... drum satu set Rm1000 lebih. Tak cukup budget nak beli. Ketyk jer baldi ka, cawan, ka , meja ka asai jgn pecah dah. Heee...

Yunus Badawi said...

Sampai hati ko pass kan batuk ko kat CEM? Cian budak tu. Nasib dah habis periksa.

eh aku termakan togey lebih kot 2 tahun lepas sehingga jadi Adam ni hehehe

mamarempit said...

den lagi tk tau ape2..den tau nyanyi yo.... :P

Tijah said...

kog
genderang tu menda plak nok? rupa dia cam begel oblong gak ker?


zt
haa...tu nama dier triangle. hihihi. eh betul tauuu. nama melayu aku tak pasti...kerincing ke? kerinchi link? tah...


mamawana
hehhe. skrg ada lagi ke silibes music kat skolah eh? ada kata ada..ada kata dah xde. tapi anak sy cam rasa nak antar je pegi kelas piano. sok leh main lagi hepi besday kat mak dia. heheh


yb
wakakkaaa. tu la...togey murah jer. 30 sen dah dapat 2-3 kali makan.


mama
cano nak nyanyi tutup2 mulot tu...bukak laaa. hehhehehe

farish H said...

nk aym hahaa

eddie dewanaga said...

the best drummer ever, encik Dave Lombardo... lu boleh dengar hasil kerja beliau bersama band Slayer...

xiiinam said...

ckLah dulu ada cita-cita jadi pemimpin orkestra macam Johari Salleh...


Alih-alih masuk sekolah menengah...sekolah agama...terkubur cit-cita..ha..ha..

Tapi ckLah minat Ramli MS..kih..kih..

(Jah...ckLah buat n3 laporan keluarga...bulehya! Ha..ha..ha..)

julietchun said...

apa nama alat muzik tu? cam hammer je.

adibah said...

Jah, aku dulu time sekolah rendah, duk nyanyi lagu askar je.. lagu Inilah Barisan Kita.. lagu Semboyan Angkatan Laut Kita..

rupanya2 tanda awal nak duduk dekat2 area kem askar..! wakakakakaka


nok.. biar kecinggg!! kecingggg!! kecinggggg!!.. jangan Kencingggg!! Kencinggg!! Kencinggg!!! ekekekeke

Shemmi said...

wow!

suke gak lagu creep radiohead?..
haha..

cayalah!

J@J@ / Bini The Rock said...

teringat zaman kekanak skolah rendah dulu kala...

tamrin la..kerincing la..
saya dah byk tak ingat dah alat2 nya..tp suker la klu time kelas Muzik ni..

cuma tiup seruling je tak suka..tu sbb tak hapal2...fail!

:(

Teacher said...

iye,, aku selalu dapat instrument yang agak ok sebab maklong aku penolong guru besar... apa kelas ketok2 macam ko.. kuan gkuang kuang

ashley said...

Jah,
believe or not...
aku dulu pasukan pancaragam sekolah Jah..
baca note cam tera!

sekarang dah hilang skill aku tu Jah....
aku kenal taugeh dalam keow teoy jer la nih...
ha ha ha

Broncie Dairies said...

kak.. teringat mase kat sekolah rendah dulu.. huhuhu mmg semangat nih.. gegeh.. klu klas muzik..

nak nak main alat muzik tuh...

balek umah kene bambu ngan mak ayah sbb tak buat keje umah asyik dok tiup ricorder.... bukan ape dah la bising satu kampung.. momokak jo...huhuhuh

cik jijah said...

jahhh!!! aku pun bebal gak alat musik ni.. tapi kalu nyanyi bagi aku.. sedap ke tak sedap ke.. aku belasah ajek.. betul ke salah lirik.. lantak..

linn said...

ok laa ko bleh ketuk2 camtu nok. aku dulu dpt instrumen kecing kecing gak tp yg kecik tu. yg mcm kanak2 main, kaler dia mcm2 ada loceng. teruk ok cikgu. sedeh!!

Hidemichi said...

walaupun ko fail main musik, bila ko kata lagu Creep tu best aku kasi A++!hahaha.

dude said...

salah tu.
partisipet la. bukan participate. ;p

huiyo.
layan creep tu.
musik berat tu kak.
tak bagus untuk bebi dalam perut ;)

iina said...

Jah kecinggg.. kecinggg tuh den donga cam lain yo bunyi eeehhh.. wakakakah.. psstt poeilah toilet cecepat jah oii..

ado lagu namo kcing2 nie tau.. hehehe

Tijah said...

rizz
mak hayam tamo ka? heheh


eddie
ada kat youtube tak? nati nak carik la...


cklah
hehehe. bleh jer jadi ketua nasyid tu kak. wuuuu. samala kita...minat ramli ms. macho kan dier??


juliet
nama dia tiktok. ada kat gugel. hehhe


dib
ko dok kem askar mana nok? xde ker yg sangkut? hikhik


shemmi
sukaaa sangattt. heheh


jaja
seruling cam bahayakan?? salah tiup kuar angin tang lain konfem sumbang...


tic
wooooohhhhhh! patut laa.. sungguh tak ku sangka ko dah mengamalkan politik kotor sedari kecil yaaa???? tapi ng chin lian teral main piano kannnn???


k.ash
aku langsung xleh baca note tu kak. mmg sangap giler...


broncie
mak aku plak pantang tiup rekoder mlm2. takot ular datang konsepnya. adaka patot....


jijah
nyanyi lak dlm jamban kan?? pergh! bunyi jadi cam sedappp jer tah cemana tahhh....


linn
ooo...aku tau tu. heyyy! itu alat muzik paling hina tu tau. aku pun penah dapat tu...tapi tak sanggup nak letak dlm n3. hahaha


hide
mekasihhhh! tang masa dier tarik gitar tu pun best kan? yg dedekat korus tu...meremang bulu roma!


dude
bebi mano lak nihh?? huii. saspen tu...


iina
hahhaa. a'ah mmg ado lagu kcing tu kan? capo tah nyanyi lupo lak...

Lazyf... said...

kak...
moh kito g karok (karaoke)...

Petito said...

sampai ati ko tak ingat petito main apo jah????

petito main loceng cam budak umor 8bulan tu!!!! ingat? ingat? ingat? muahahahaha... ticer siow sangat tidak adil!!!!

Tijah said...

lazyf
moh lerrr. dangdut ker? hahaha


petito
awakakkakaa. hengatttttt. tapi nak letak sini cam keji la plak.sungguh pandai ticer bai bermain politik sejak sekolah kan? dah la suka amek nama...org nak dtg lambat pun susahh...