Dec 10, 2009

punca...

dulu...

akak adalah bersekolah di all-girl-skool. sek. ren. keb. tunku kurshiah kat kole pilah nun.

dah nama pun sekolah pompuan kan? jgn harap la nak nampak kelibat lelaki kat sekolah tu. (kecuali tukang kebun yg bernama murugaya, cikgu BM yg bernama cikgu abu samah dan cikgu pelatih maktab perguruan raja melewar yg pendek tapi hensem bernama cikgu wahid)

ok. abaikan mereka. tiada kena mengena dgn jln cerita...

akak pegi sekolah naik bas. lepas ambik budak sekolah akak, biasa bas tu akan ambik budak sekolah tunku munawir plak kat gentam (ni all-boy-skool).

dan acara wajib dlm bas...gadohhhh!

bukan apa. gadoh rebut seat je pon. row yg last sekali tu. asal ntah! rasa cam pailang habes je bila duduk kat seat blakang tu. nak2 dapat lak duduk satu geng kan...

satu hari tu...

kitorang bebudak pompuan dapat la seat belakang tu (sbb bas tu amek kitorang dulu). hepi gila nih. sampai all-boy-skool, jalut & the geng pun naik. demi ternampak je seat belakang dah kena cop, teros dia tejerit2 cam kena sawan.

"lu...lu...lu...blah aaa!"
jalut tunjuk jari kat akak, ruhida & azmin (bebudak sawah lebar).

"ko pehal? kitorang naik dulu. nasebb aaa..."
akak jawab sambel menjeling tajam. eh ehh! ensem pulak si jalut ni walau tengah marah!

"kuang ajar eh! ko siapppp!!!"
jalut mengugut.

sampai depan rumah, bas berenti. akak pun turun. seblm gerak, jalut panggil akak dari atas bas "hambik kau!!!" dia baling sesuatu...

akak raba kepala...

cilakak!

jalut baling singgam. kena rambut akak. akak cuba buang tapi tak bleh. makin dilurut makin tersangkut. last2 balik melalak kat mak. fakyu jalut!

esoknya tu...
tepaksa la akak pegi skolah feeling muslimah. jambol kena cantas kan. stress giler ok. maklum la...pesen rambut pendek ada ekor sket ala2 new kids on the block kan tengah "in" tem tu. bila terpaksa pakai tudung mau tak sakit hati!

tapi tu dulu la...

dulu...itu la puncanya akak bertudung. ustazah kamariah siap sujud syukur kerana menyangka akak telah mendapat petunjuk dan hidayah!

walhallll!!!

tapi sekarang...

gua suda sedikit insap!

64 comments:

rashiD said...

maso kocik2 mcm omputih kak..
hahaha..
cett.

Ayda said...

kau tahu ke rasia buang singgam kat rambut tu jah... ais... yes ketul ais... singgam jadi keras senang je kau kutil menda alah tu..
OR
minyak... ini biasa la.. dia larut sesama dgn minyak tu...

anak neber akak... singgam kat kening... jgn tanya camne ok.... dia cukur kening dia sbb takut kena marah dgn mak dia... tinggal separuh kening..........ambik kau...

Nina said...

third!haha! amboi, amek gambar comey2 je ye.. lawa budak tu, miut sgt

lupekanje said...

Alhamdulillah...tima kasih la kt singgam si jalut.
err..jalut ensem jah??? Idup lagi tk dia sekang nih? hehhee..

mrMiEZ said...

Oooo... lulu2 nie Kak Tijah nie kira gengster la kat skolah..

Nie mesti slalu buli budak len kan...

Ganaih tul la Dak Tijah...

Niwey... LOVE you Kak Tijah.

Teruskanlah berkarya sampai mati...

HEhehe

kakngah said...

agk2 ar... jalut masih kekal ensem laeie ko??

Qumairah said...

wahhh bestnye gengster ek heheheh ganazz..tapi bacer citer nih membuat saya berguling2 ketawa..bestlah..leh pinjam idea nak buat bahan penulisan..mmm

mugiwara said...

yang penting tepi tingkap patne,

tingkap!

siap gado berebut nak bukak tingkap lebih~

ashley said...

Jah,
ko rasa rasa nak balas dendam tak?
ha ha ha
ko pikir apa yaang ada dalam pala otak aku!!

jo said...

haha....ni mesti paling otai masa zaman sekolah ni...kan?kan?

e.l.i.s.s.m.i.e said...

jadik aper ler jalut skang ni yer..

~0~ said...

sudah insap...baguis kak

kucingorengemok said...

operating word di situ adalah : SEDIKIT ;) keh keh keh

ai said...

Kerna cuwinggam ko berobah!! Syukur ke hadrat Illahi....

shija said...

kahkahkah,ensem erk jalut tu nok!...mak mo shana lu time naik bas ane ske nengok budak2 tuanku muhammad..hensem2 ngkoooo..tu la deh kan kok skolah pompuan niek,time poie mo balik skolah baru leh cuti mato..wakakaka..

aminah said...

heaven tu duk seat blkg...ble melambung2 time bus tgh jln..hahaha....ala..np dia bling chewing gum..ingt ajak bertumbuk tdi

Tim said...

oo kak..zaman akak tks rendah tu all girl ke..zaman saya campur2 pulak kak..hehe..

nasib baik rumah dekat je..takyah susah2 naik bas...=)

julie^beth said...

serius pailang btul!

julietchun said...

adakah jalut kenal ko bila bertudung? hahahahahahaa

mamarempit said...

comenye anak sazah maso kocit kan?? :P

cer kalo tk kena singgam tu....ade harapan ke nk pki tudung zaman anak dare..

Lifesaver said...

kak...sedikit je ke insap??hehe

nasazfrog... said...

time zaman skolah dulu mmg mcm2 cito kak.. :) uhh jalut namo eh...

Dayah said...

Salam Kak tij,
alahai dak tu comel.. akak comel cam dak tu x masa lululu ^_^
terima kasih kat si jalut yg ensem..
agak2 dia ensem laie x kak skrg..
sejak tu mesti akak genster ayu kan.. kekekeke

Tijah said...

rashid
jgn memain...pi skolah pakai skirt pendek yo tuu...


k.ayda
tak tau kak. tengok2 dah beselupat je atas kepala. terus potong mana yg kena tu...


nina
hehehe. gugel la apo laie. bajet comel centu la dulu nihh...


acik
ontah la cik. tapi sey tau umah eh...kek senaling nuna. kono gompo sket aritu...


miez
kehkehkehh. ingatkan ko nak suh mengucap seblm mati.


k.ngah
hahaa. tu tak pasti nok. donga cito dah kawen tapi ontah la...lost kontek dah.


qumairah
bulehhh. flashback citer zaman skolah best kan??


mugi
a'ah kan? nak2 tingkap yg jenis tolak2 ke depan tu. sapa tolak balik kasi kecik mmg nak kena pelempang tu kan??


k.ash
ada kak...kalu aku jumpa, aku jotos2 kepala anak dia. hahahah

mummymujid said...

kahhhhhhhh
tijah + jalot = x jadi cem.....

Tijah said...

jo
brani tunjuk pailang pun takat dlm bas jer la. heheheh


elissmie
hheheh. dengar citer dier join mlm


~0~
sedikittt la. hehehhe


kog
hahaha.mata ko mmg teghanggggg kannn?


ai
err...ko tanak adiah aku tudung barang limablas lai nok??? misti aku lagi insap.. :D


cija
sian budak tks kan? untung budak zakba samo stm. tu yg dapek masuk mrsm jadi tak tontu harah tu. wakakakka...


aminah
a'ahh. pastu bleh main lambai2 ngan brader askar kat trak blakang kan???


tim
akak kena nek bas dik. kalu tak haus kasot skolah akak tu...


julie
sedikitt sajaaa. hehhehe


juliet
mau tak kenal...kelibat aku jer bleh buat dier muntah. hahahha


mama
hahahah. ontah la. silap2 togel sampai skrg....


lifesaver
sedikit2 lama2 jadi bukit konsepnyer kannn?


nasazfrog
haa...jalut tu niknem dia. nama betul akak pun tak hengat. heheh


dayah
akak mmg comel dulu kini dan selamanya dik. wakakakaka.

Tijah said...

mummymujid
adalah mustahil tijah kapel ngan jalut tem tu. jahat taw dier. hhaahhah

Ms.Lilies said...

ehh betulla...sapo dpt duduk seat last skali tu sgt otai wooo

Yunus Badawi said...

apasal esoknya ko tak baling singgam balik kat jalut tu? kalau tak mahu dia ke sekolah pakai songkok wakakaka

Tijah said...

mimi
kannn? nak2 yg tetengah tu. sapa naik misti nampak muka tu dulu...


yb
hahaha. ko tak tau level dendaman dier tinggi bang. kalu sok dia baling kat baju plak caner? harus aku tukar skolah lepas tu...

tasekM said...

aku pulak time sekolah menengah yg sekolah pompuan. pi sekolah naik bas gak. pesen kongker seat belakang gak. dan tiap kali balik sekolah, kami akan menyanyi tak hengat dunia. hahaha...


.

cikmemy said...

kak ..
pi carik jalut balik..
revenge...heheheh

KV said...

kiranya, ranggi ah ko jaman budak. Kan?

Tijah said...

tm
budak gemini mmg pailang smolajadi kot kan? err..aku skolah menengah dah skolah campo. ada la gegurl sket pastuh. huhu


cikmemy
raya taun depan aku pegi carik. hehehehe


kv
mistiii. sbb skolah xde budak laki kan. tem tu la nak tunjuk belang pun. :P

hantumakan said...

hahaha, kim salam kat jalut, sure dah jadi inspektor skang nih kan, hahahaha

isabelle said...

lawak la kaktijah ni.
kalo saya, mesti xlama lps tu budak tu kena balik pembalasan si pitung.
saya dulu pun pernah spontan tertenyeh singgam kat rambut adik saya (sbb dia terludah singgam tu kena tang spec saya). hahaha
pastu, kelam kabut nak kuarkan, sbb takut mak marah.

HappyIrfa said...

oh gitu kesahnya yer,en jalut tu keje apa sekarang?soklan xde kaitan .hehe

PUTUBAMBU said...

kah..kah..!
tak tahan golak baco entry ni..
kelakar yg amat..!!

ztzett said...

"tm
budak gemini mmg pailang smolajadi kot kan? err..aku skolah menengah dah skolah campo. ada la gegurl sket pastuh. huhu"

time ni ko skolah ngan aku kan? gegurl? uhh?? masa bila ek?

hahaha...larriikkk....

beb...selamat bersiaran semula..aku nak gi JB ni nanti, keje...tak dapat nak follow ko selama beberapa hari juga...
FYI jer...takut ko rindu... ;)

NenekPenne said...

gitu kaedahnya..
akak dulu pun all girl skool...kalau ada guru pelatih jantan yang handsome... peggghhh
rasa mcm meriah budak2 pompuan terkinja2 menonjolkan diri utnuk menarik perhatian cikgu pelatih jantan ituew.. dan kalau tiba hari guru, guru jatan tu lah yaang paling byk dapat hadiah.... hua hua hua....

*akak tak ler, akak terkecuali...*

adibah said...

nok, dulu aku sekolah pompwan gak.. yang lelaki hanyalah pakcik kentin & tukang kebun.

*sadis

Tijah said...

dalia
jgn jadi inspekter bas dah. huhuu


isabelle
saket hati kalu telekat singgam tu kan? kena lak kat selipar...tebal je pasir tanah melekat kat situ pastuh


irfa
hahahahaa. mak tatauuu. nati mak tanya mak dier ehhh...


putu
ko misti xde pengalaman nek bas nih. ni misti ayah antar ttiap hari ni kan...


zt
wuishh! mana ko tauuu. ganaz diluar lembut didalam nihhh. err...kalu tak takkan aku gigih tiru jln si dundang ituk. opppsss...bocor rasier sudah. ko mana lama x update blog?


nenet
ye ker terkecuali? cara citer cam ko la ketuanya tuu....hahahaa. takpe. aku pahammm...aku pahammm. hehehh


dib
aku...kentin pun ppuan. tak merasa nak ngorat abg cashier sambil pura2 sentuh tgn masa bayar...

duatelur said...

hehehe... comelnye gambo budak tu... instead gambo tuan punya blog sebenar....

badakbiru said...

haha..trimas sbb entri akak buat aku gelak guling2x..lupa terus sume masalah dunia..

dulu aku naek bas gak jaman skool menengah. tp aku budak nerd ( smpai skang pon kot). asal naek bas je,dpt seat, x smpai 3 minit bas jalan, aku dh lentok.sampai paler liuk lentok kiri kanan lps tu. tu blom lg liuk lentok kedpn keblkg.dh smpai ke umh aku, pakcik drebar kene kejut aku..kalo tak smapi umh pakcik drebar la aku..haha

Mak Su said...

kih kih kih

JohnJenin said...

pakcik harap ada entry revenge of the tijah ke atas jalut. hehehe

Cik Puan Huda said...

hahaha..mujur ko tak dibotakkan trus kak jah..cam kes anak buah aku jer..bapaknya konon nak trim sket je, last2 trus jadi skinhead..mau tak melalak budak 2..sok pi skola pakai tudung..kesian2.

Erna said...

jah..come e..adik cem tu jah...akak raso adik pompuan cem nanti centu la gupo e..payah jah nak jago nanti tu..lawa boto anak daro e..

Lazyf... said...

hahahaha...
so skang nih akak do jumpo laie x dak Jalut tuh????hahaha...

afiq said...

ppndai tijah carik gamba.. mungkinkah ini gamba tijah waktu kecik? senyum sumbing nyer sangat mirip dengan tijah! wauuu kagumnyer

Zyma Saad said...

Salam Tijah Laling...

Owhhhh, baru ku tahu sejarah ko pakai tudung. Jalut baling singgam kat kepala ko ghupernyer.

Ayu je aku nengok ko pakai tudung masa kecik2....mcm anak omputih.

;)

Tijah said...

2telur
gamba tu gugel jer. hehehe


badakbiru
aku jgnkan nek bas, nek ketapi ke, keta ke misti tido. nek moto jer tak brani tido..matik la telentang kan.


maksu
huhuhu


pacik
alamak. kena la tijah menjejak kasih jalut plak pasni yer?


huda
sementara nak tumbuh rambut tu misti seksa gatal2 kannn?


k.erna
sey pun baru perasan la kak. sonyum eh ado sipi2 kit cam gamba cem sebolah tu. hikhik. nak berangan jap nih...


lazyf
blm dik. ntah mano poie eh ntah budak tu...ntah2 dah mati. hahaha


afiq
sungguh pandai ko bermain kata2 dik. adakah ini satu pujukan supaya membelanja tako dikemudian hari? hehehe


zyma
a'ahhhh. tu aku la tu. hahahaa. comei kan aku tem kecit2 dulu???

faiz said...

alahai....comey betul ko kan jah kecik2 dulu..hehe...

Tijah said...

comel kannnnnn? hahahaha. anak sapoooo la tu...

Yunus Badawi said...

takkan ko takut dgn jalut kot? kan dulu ko tomboy hehehe

Yunus Badawi said...

aku punya komen yg ke 56. My faberet nombor hehehe

Tijah said...

yb
aku bukan takot bang. aku kan pencinta kedamaian. hahaha.

Yunus Badawi said...

banyaklah ko punya damai. Aku rasa elok ko pindah ke Jalan Damai hehehe

Tijah said...

yb
jln damai kat ampang tu ker bang?

aminah said...

thu xpe..kire abg askr la yg pling hot skli..wlhl gelap je

Yunus Badawi said...

Haah yg ada nasi arab tu hehehe

Tijah said...

aminah
hahahaa. nak2 kalu yg sedang berkaca mata rayban tu khannnn?


yb
situ patut letak nama jln pakistan la bang...

Cik Puan Huda said...

1 satu hal..yang tak tahan ari2 dok tadah tangan doa mintak rambut cepat tumbuh..yela, bdak derjah 1.mane tau pe

Tijah said...

huda
hahahaa. nasib baik dia tak pandai mintak hair extension kan?