Dec 23, 2009

sila sajes...

baiklah!

sila sajes...

apakah broadband paling mantap skrg?

plan apa paling bagus?

kerana saya mahu melanggan.

terpaksa maaa...

celcom?

maxis?

digi?

p1w1max?


ada lagi yg lain ke?

45 comments:

kak ina kl said...

salam tijah..malas nak pakai semua tu..akak pakai streamix ajo..

Tijah said...

k.ina
strimik mmg superb kak. Tp nak kono gak boli yg portable punyo nak bawak kulu kilir. Tepakso nih. Hehehe

S.I.D said...

maxis skang neh bgs gak kak..
sye gune..alhamdulillah..laju..
celcom kadang2 die disconnect sindri...
p1 wimax..coverage die lom luas lagi so ade tmpt yang taleh gune .. Digi..wire less terbek..
so saye cadang akak gune a digi..or maxis..

xiiinam said...

Kat rumah ckLah pakai wiFi Streamyx...setakat ni puas hati.

Kat luar rumah pakai Celcom broadband...okeylah...kecuali kalau pergi area yang tak ada 3G...guna GPRS je macam siput!



(kadang-kadang belasah celcom WAP prepaid kalau malas nak tukar SIM Card broadbond tu dengan SIM Card telefon....dapat bil, tepuk dahi!)

xiiinam said...

Tengok kat Papan Iklan Nuffnang kau tu..DiGi sedang buat iklan!

Ms.Lilies said...

menurut 1 blog yg aku terterjah tu ari...dia kata umah dia sekangkang je dr maxis center tp tetappppppppla jugak kejap2 dc...kdg tu line pun xdak...

aku pernah guna maxis gak...out weih!

yg lain2 aku x bleh nak komen pasal x nah guna

Zyma Saad said...

Den hanyo guno streamyx....lain2 den tak tahu. Den tak dapek nak nolong ekau, Jah.

;)

♣ haNie ♣ said...

hani sajes celcom..
yg plan rm68 pn dh ok
usage 5G..

meksis mahal sket..
wimax..ermm..bdk2 nih kata mcm k*mak..
mende baru nk stabil..

hahahah~ :P

Dayah said...

Salam Kak Tij,

Dayah pakai Maxis!
Tapi elok Celcom kot!
Dimana2 ada coverage.. adik sya pakai semua tempat dia pergi boleh pakai.. masuk ceruk mana pun ada signal..
but Maxis not too bad.. laju gak..
lain2 Dayah tak tahu ler kak

linn said...
This comment has been removed by the author.
Tart LovEr said...

tijah, den guno lain dari yg lain...den guno u-mobile...ok jek area2 den:)

cik said...

Saya suggest guna P1WiMAX sbb kak Tijah asyik ke KL je kan. KL takde masalah coverage. Berani jamin :P

Daun Bidara said...

den pakai celcom bband yang 68 hinggit, asyik disconnect je sampai sekarang tak dapat letak iklan nuffnang.

~Kak AZZ~ said...

akak guno streamyx yoo tekau...Tu la dio, kdg2 laju cam kudo....tapi salu ehh lombab cam kuro2...hehehhe...

taim dio lombab tu kan Jah.....sian kibod akak ni haa...mesti monjoghit dio kono tunjal2 dek jari godabak akak ni...kakakaka....

bab ni akak tak dapek nak nolong dohh....mahap la yoo...

kenari said...

tijah, sy tak guna smua2 kat dlm list tu so tak dpt la nak sajes. setakat ni belum ada keperluan utk kegunaan

linn said...

aku guna meksis. agak mahal sket compare to celcom. network prob tu biasa laa. kalo nampak aku dok melaung2 kt blog atau fb tu mmg tgh prob laa tu. tp kalo compare laungan aku dgn kwn aku yg pengguna celcom, dia lagi bnyk nampaknya.

btw...lawo katun ko atas tu nok. lukis sendiri ke?

Lazyf... said...

ese sajes akak amek yg POTONG2 nu...

Petito said...

tijah, cubo tanyo celcom ado laie tak promo hop, home and away...

petito pakai tu. tapi dah lamo dulu. dapek modem streamyx sebijik pasang kek umah, dapek satu simcard data celcom (usb modem poei boli sendiri okeyh ;p). bole bawak usb modem tu bersiar-siar taman munge. unlimited usage sebulan rm108 untuk dua-dua tapi dalam satu bil yo... bil dari celcom bukan TM.

geraugebang said...

ha ha ha hah.Bukan N3 ni yang akak gelakkan Jah, tapi entry bawah tu hah. Akak gelak sampai ke atas ni tak boleh benghenti Jah. Memang agak kurang hajjar ayat tu jah.
weyyy! ko sampai bila nak keje makan gaji?"

geraugebang said...

Maaflah Jah, hari ni 2 kali akak menyemak kat umah ko. Akak streamyx yo. Belum pernah lagi dia kecik kat hati akak setakat ni.

shuzana said...

kak..broadband uk nak tak..x de masalah..laju je...

tujuhhariseminggu said...

vote 4 meksis...
meksis meksis meksis...
ok jer guna stakat nih..
lagi2 kalo balik pulau indah... berdesap desup download lagu... :)
so..
kj, ingan broadband ingat meksis... :p

celotehcomel said...

kak tijah..
saya pakai u-mobile...
ok gak...laju je...

tapi saya ada celcom pnya gak...
kalo dok ceruk rantau sket slow and terpaksa pakai line GPRS instead of 3G..

pada pndpt saya la, mana2 line pon 2x5 je..kdg2 mmg terdc sendri..mcm ada mood swing gitu..tapi kalo nak pk budget pakai la celcom..
maxis skang ada offer rebate itupon kalo kak tijah ada pakai postpaid line maxis/nak byr pakai credit card..offer valid sampai cukup tahun ni je..

BeN`z said...

kak tijah,

skg sy pakai w1max. ms awal2 dulu line adalah excellent sbb kwsn mmg in coverage. download sgt superb termasukla surfing segala tu. tp skg mcm ada problem jugak. tp msh dimaafkan lah. cumanye, sy guna modem beso kena cucuk plug (package rm99). yg wiggy tu sy x pasti sgt..sbb dorg ada buat promo baru, pakai modem beso dpt wiggy sekali. (cis!) wiggy ni sama mcm usb modem la..size pendrive je.

dan sebagai ex-meksis berukban. kt kwsn (gombak&bt caves) ni, adalah boleh mengundang sakit jantung. hehehe. x boleh tahan, loading page makan berjam2. harus dimaki disitu. :p


perbezaan yg boleh sy kata, w1max sbb modem beso maka susahlah nk bertenet di mana jua anda berada. sbb kena cucuk plug. tp kalo kak tij dpt wiggy xde mslh. buleh aje lah nk bertenet dgn syarat di kwsn liputan.
untuk meksis, boleh nk on9 kt tgh2 kl semua sbb usb modem yg kecik dan ringan. tp ikut coverage 3G ke apetah tu. pinggir2 kl sy x pasti plak line camane.


celcom, xtau nak komen. sbb kwn sy ada ckp ok. ada yg ckp x ok. digi pun tgh promo besar-besaran. xtau lah tu camane linenye. streamyx tu guna fix line kt umah, lebih stabil. u mobile, ramai x sajes suh pakai. xtau la nape.

ekceli kan kak, broadband ni mana2 pun lebih kurg je. konfem ada je mslh keneksyen. tp kite xde choices, pakai yg ada kt mesia ni. sobbsss...

sekian komen pjg lebar. =D

As-Sahrah said...

Kak Tijah,

Lulu Miez penah pake Celcom Broadband.

Tapi hampeh, slalu disconnect.

Apa2 pun, Streamyx la yang dasat. Hidup Streamyx

FIESYAH said...

tiap broadband ade kelebihan & kekurangannye...

p syah pakai streamyx...x de pay yg tersembunyi....

caiyok! caiyok! streamyx...

KAKTINY said...

aku ni.. maxis pon ada.. celcom broadband pun ada.. streamyx pun ada.. (mcm tamak haloba jer kan...)

tapi semua aku jarang pakai.. (mmg pembaziran yg nyata..)..

streamyx mmg kompem2 ler lajunya kan.. tapi not portable..

kat area umah aku ngan ofis aku, celcom lajuuuu... tapi maxis kureeennggg... tapi kalau kat kampung.. maxis lak lajuuu.. celcom kureng.. ades...

mamarempit said...

stimix la YB....den pun nk cekop gak ni

HaNa NyoTa uHArA said...

Tijah, aku pakai Maxis dan Celcom.. Maxis bos bagi, Celcom cik abang bagi guna..
aku suggest ko pakai Celcom, walopun kekadang ngokngek tapi kat mana2 pun ada..

isabelle said...

saya tunggu diorg bwk bincang kat kabinet, yg nak mintak kurangkan kos berukben tu...
pastu baru nak pilih. hahaha

@yue said...

sobona eh..plg penting..umah ko tu kak..kt lembah ke..utan ke...utan batu ke...sbb tgk coverage...

tp wimax toksah lah...

aku guna selekom kak...bulehh le drp xde..wakaka....

kakngah said...

den cadang an...




cadangan ditutop
larikss....

Tijah said...

hehehe

mekasih byk2 la kasi sajesyen yer kawan2. budi baik anda dikenang juer. senang sket akak nak buat pilihan ni karang...

NenekPenne said...

nenet pakai meksis sebab nenet seksis... boleh gitu..ha ha ha..

tasekM said...

aku guna celcom tij. sgt ok. tapi biasa la. ada masa datang jugak beruknya berukbeng ni... he he.



.

||alis|| said...

adik aku guna maxis, then tukar celcom. sekarang dalam umah nih ada 2 BB celcom rm68, 1 stemyx yg bulan2 hanya rm20. boleh laa kan..

sebab aku dok hulu sket kat melaka, maka siaran BB aku agak mencekik darah *nak gak soh aku jadik org KL baru BB laju kot*

afiq said...

p1 ok tau.. tpi tu lah.. tidak portable.... brokben lain same jer kot kondisi eh... afiq tak pasti mengape nak sajes walhal afiq tak penah pon pakai brokben tuh mummy...

afiq said...

jah

julietchun said...

kalo nak dapat byk dosa mencarut gunalah P1 wimax, aku rasa cam nak baling2 jek.

Tijah said...

tu ah. cam klakar lak tengok iklan strimik kutuk P1 tu kan? kenapa pecaya pada yg baru nak establish katanya. heheheheh

W. Hidney said...

pakai stimiks jer kak t. yang lain2 tu buat sakit kepala atas dan bawah jer

dude said...

celcom?maxis?

pakai public je lah kak.

nai9us said...

Sebenarnya banyak faktor yang mempengaruhi kelajuan broadband ni..
kawasan liputan, jumlah pengguna, kawasan kediaman(flat or teres).
sekiranya di kawasan anda ramai pelanggan broadband celcom dan hanya anda pelanggan maxis sudah tentu kelajuan broadband anda tinggi begitu jua sebaliknya..
Lebih kurang aja sebenarnya yg membezakan caj bulanan.
Skrg maxis ada promo RM48 aje sebulan. Sekiranya anda pelanggan maxis dengan value plan 50 maka lebih elok anda memilih maxis sekiranya anda mahu bayaran bulanan yg murah.. 2 bulan percuma ngan rebet selama 6 bulan (kena bayar RM180 dulu), jadinya selepas bulan ketiga anda hanyar bayar RM18 sahaja (RM48-RM30).

tentangseseorang said...

b4 this i'm using celcom (sucks)
a fren of mine using maxis.(sucks)
currently i'm using digi. tapi punya coverage 3g belum meluaslah. but tak memeningkan kepala den nih ha.

Lifesaver said...

aku pakai celcom kak..ok je.