Dec 22, 2009

explain to me please...

kawan akak...

berenti keje sbb nak join MLM. ok fine. takde apa salah dgn MLM tu pun. the choice is yours kan? ko buat la keje apa pun tak kisah asalkan halal dan family ko cukup makan, cukup pakai.

dia join kampeni A. modal 20k pinjam bank. kemain ajak kitorang join, nasib baik tak terjebak. jaja gambar upline sedang tunjuk "thumbs up" tepi bimmer (tapi plat no. diblurkan. ahakkss. akak pun bleh amek gamba centu kat showroom). tolong kawan punya pasal, beli jugak la water filter tu. tu takpe la...air kat umah ni mmg karat pun.

setahun berlalu...

ni dengar citer dia join kampeni B plak sbb dah tak tahan dgn kampeni A. susah nak convince org. modal terlalu besar katanya. yang kampeni B ni 500 jer membership. product utama adalah kopi penguat tenaga batin.

wow!!!

still...dia ajak lagi utk join yg ni plak. masih guna strategy lama. tunjuk gamba upline sebelah bimmer.

mmm...

apa yg bepusing2 dlm kepala otak akak skrg ni adalah...

apa benda MLM ni sebenarnya? ye akak tau dia multilevel biznes ada upline, downline, sideline sumer. kena ada networking sumer. tapi apa benefit dia ek? betul ke senang2 bleh jadi kaya dgn biznes nih sampai kekadang sesukati je kutuk org "weyyy! ko sampai bila nak keje makan gaji?" (owh! mind your own language. agak kuang hajar approach cenggitu yer!)

ok. skrg ada sapa2 bleh explain the "beauty" of this biznes?

sbb selama ni akak join MLM cuma nak dapatkan diskaun product yg membershipnya tak lebih 30 hengget seumo hidup jer. contoh adalah avon, cosway (bleh redeem toys utk cem pakai kupon je. dia main 5 menet pastu buang pun takde la rasa ralat sgt) dan mungkin akan mempertimbangkan usana lepas nih (sbb dengar suppliment dia bagos). tupperware? sazah dah join so akak bleh tompang akaun dia.

mmm...

macam2 kan?

75 comments:

MN Shukri said...

tok sah layan ....

Ms.Lilies said...

aku bkn nyampah MLM ni nok...
aku nyampah org2 yg berlagak dlm MLM ni....
ambik gambo duduk atas duit berkepuk2 pastu kutuk org lain...hak tu aku rasa sangat keji...apa, dia igt rezeki smua org sama ke

Daun Bidara said...

jah, daun pun berapa ramai orang approach konon daun pandai cakap, ramai kenalan, tapi daun kebal tak makan pujuk. Ada juga yang lebelkan MLM ni member lanyak member. Segala macam MLM daun tak pernah buang duit kasi dia orang, walaupun yang datang tu kawan2. Daun buat muka besi. Bab ni daun memang tak suka tolong kawan.

chai n tea said...

toksah la kak
sy dulu ada la gak join satu MLM nih
x larat la..semedang nak meeting mesyuarat mingguannya
mmg x kena ngan jiwa

sudahnya sy join satu MLM nih RM30 je (HPA Marketing) abg pon x kesah sbb dia suka kopi radixnya..nama nak cari donline kiri kanan line..xde ..kita beli utk diri sendrik..beli dgn harga ahli lagi muroh kan..

ada kwn saya tuh..kena tipu sampai beribu semata nk join MLM..sampai sekarg dia ckp xyahla join MLM dah..

pendek kata: there's no shortcut nak jadi kaya. kena usaha gigih

isabelle said...

kaktijah, meh baca skit entry saya psl benda mlm ni..

http://thesnowwybear.blogspot.com/2009/07/luxury-who-doesnt-want-it-but.html

org skrg buat mcm2, janji matlamat menghalalkan cara. nauzubillah

zie said...

cosway saya join - sebab suka baju tidur dier cantek cantek.....

elken - sebab beli spirulina aje....jadik member

yang rm20k pernah dengar gak - nie sedara saya join - sibuk jula corset kat kita , nasib tak ambik....tapi saya beli corset dengan kawan sebab approach dier bagus....

MLM - kena kena gayanyer...bukan pekena orang.....

yang stt "sampai bila nak makan gaji"....sungguh kurang ajar - makan gaji senang, takde sibuk nak menayang muka kat orang suruh join..gaji masuk bulan-bulan....

kakngah said...

jiran bwh rmh aku ni.. berbuih lior ajak masuk hai-0. modal puluh2riban. siap blh buat loan bnk rakyat. cr dunline pastu goyang kaki.. harap dunline cr dunline lain.
tak kose aku. dr nk tambah inkam.. tmbh hutang jdnyer..
baik aku jual lampin jek nok...

afiq said...

"bang..inilah rumah kite..."...


"hmmmmmmmmmm.. ye...."




warghahahahhahahahhahaha

mak den buek yo dulu.. kopi cenkudu dulu? tau tak? elok mulo2 eh... tapi bilo dah ghamai... diio jadi tak elok lah.. dah dongki somasing eh.... nasik lomak juo yang koka.

p/s: sedagho den kak kan... kojo bosa lah.. bonti deh kak! haiyooo hai!!! dah elok2 kojo opis.. ekon.. dio nak ngughut kaki oghang plak...opps**

afiq said...

"bang..inilah rumah kite..."...


"hmmmmmmmmmm.. ye...."




warghahahahhahahahhahaha

mak den buek yo dulu.. kopi cenkudu dulu? tau tak? elok mulo2 eh... tapi bilo dah ghamai... diio jadi tak elok lah.. dah dongki somasing eh.... nasik lomak juo yang koka.

p/s: sedagho den kak kan... kojo bosa lah.. bonti deh kak! haiyooo hai!!! dah elok2 kojo opis.. ekon.. dio nak ngughut kaki oghang plak...opps**

JiEjAh_DeEn said...

mmmpppp x mo kondem la kan org MLM ni tp kadang² mmg SENTAP bila depa asyik cakap 'SAMPAI BILA NAK JADI KULI ORG' huwaaaaaaaaa demmmmm u !!!!

tp sudahnya diorgpun x kemana ..
maybe ada segelintir yg betul² berjaya TP berapa org ???

momguess said...

jah
den mmg xgomar MLM ni
biar lah den ngn ujung bulan dapat gaji

Kujie said...

kebanyakkan produk MLM bukan keutamaan, bukan keperluan asas sebab tulah sekali je org beli...

kalau lah MLM jual gula, beras ,ikan masin, telur, sardin dlm tin tu...mgkn boleh brtahan lama le kot

Hezesuze said...

ekceli kalo kita betul2 buat MLM ni insyaallah sume impian nk memiliki kete beso rmh beso akan mnjadi kenyataan....

mane ade goyang kaki je twos jadi kaya...mesti ler ade susah2 dulu bersenang2 kemudian...

MLM ni mmg memerlukan kesabaran dan keyakinan tuk meyakinkan org jd downline kita...hehe

ngan MLM pun kita bleh berjaya n idup senang lenang tp ngan usaha yg gegeh ler....

tp den masuk mcm2 MLM ...tp cam ko jugak jah...mak nak dpt diskaun rate jek...muhahahaha

~Kak AZZ~ said...

Jah....mohh join Avail yoo la...Kito pakai pad herba Avail tu... Modal pun tak bnyk dohh...Donga cito wakil N9 lom ado laie....hehehe...Tp akak tak join pun, boli utk pakai sendiri yoo...

Sojak akak pakai pad herba Avail ni especially panty liner ehh, piyed makin teratur....takdo la mcm dulu2, mesti ado skip 2/3 bulan dlm setahun tu...

Akakpun sobona ehh tak suko gak dgn org2 yg suko ckp bosar ni, pehtu nak ghondah2 an kojo kito lak...Tak kayo takpo....asalkan sonang takdo utang koliling pinggang...

Lagi bosa ukurlilit pinggang org tu, lagi la bosa utang ehh.....huahuahua...

Tijah said...

shukri
setakat ni alhamdulillah tak sempat terjebak. hehe


mimi
yer nok. bukan semua org berbakat dlm marketing biz nih.


daun
tahniah. kau mmg sehelai daun herba yg kental. ni misti daun mas cotek nih. hikhik


c&t
tu yg tak gemor tu. kekadang tgk member tu meeting sampai tetengah mlm tinggal anak bagai. oh so not me!


isabelle
aku dah baca. a very good one. takot kan?


zie
hehehe. akak pun ada koset tu tapi tak pakai pun. siriyes tak selesa.


k.ngah
cam familiar je kes tu nok. hehehe. takpe la ko jual lampin pun...janji tak melibatkan hutang kan?


afiq
hoih. meniaga makanan la best ok. daily cash flow tuu. mano ado org boli nasik lomak utang kan? kem salam kek acik ina yo...donga dah drive thru skrg yo?

jiejah
tak. kita tak kondem kan? kita cuma tak suka cara some ppl kat situ jer.

Tijah said...

momguess
lain org lain cara eh. takyah la kutuk2 lak kan...


kujie
tu la pasal kak. brg2 dia pun lagi mahal dr kedai runcit apa kes kan? dah la nak beli kena cari outlet dia...payah la plak.


heze
yer nok. ekceli apa2 keje pun kena susah2 dulu senang2 kendian. tapi kalu bleh biar la balance keje & family kan?


k.azz
mano lak nak dapek natang tu kak? sey pakai kotex yo sonang boli kek giant, 7-11. sey maghin ado gak masaklah tak teratur ni tapi makan EPO la...kek farmasi byk jua.

A.I said...

MLM???!!!

Lari sepantas yg mungkin bila ada org nk pujuk aku join. mampos takkan dapat kejar aku. dah le kalau nk join kene bayar $$$! ate giler? $ aku nk beli kasot skolah anak aku ni pon berkira2 ok! yg paling penting, tak pulak aku nampak kekayaan yg dia sebut2 tu! Kayakan la diri kau dulu makcik! huk huk...

Jom kita lari sesama jah...

Yunus Badawi said...

ada kawan aku beritahu kalau nak kawan jadi musuh joinlah MLM ni. Org beli dari kita sebab kesiankan kawan. tapi kalau dah terlalu mendesak, org pun menyampah.

Aku mmg takde bakat meniaga mcm tu. Siapa yg rasa ok, teruskanlah (mcm tajuk lagu pulak)

@yue said...

huh...jmpa org cmni..cecepat larikkkkk....

tul aaaa...
join mlm yg leh reward je..guna tuk dri sndri...wakakakaka

mamarempit said...

akak pun masuk yo...tp utk guna pakai sndiri la....tk do nk biznes2 ni....tk masuk palo otak den...

org nk beli...bleh yo guno rogo ahli den...silokan...

mamarempit said...

tapi kan...nk suh den benti kojo utk buek MLM ni yo....tk do la...potong kuku la....mane ade org sng lenang cam tu yo...kan...

tpi memang hajat nk benti keje tu ade....nk guling2 kt umah je...

zilla said...

kak jah,
hai-o ok lagi modal 20k.. skang ni ado satu laie, modal eh 41k.. hari2 org tu kol laki den.. naik menyampah lak..tak silap namo eh DCHL.. lagi gilo......uiiii kalo dah masuk 41k tu pastu muflis mauu bocakap ngan ayam, ngan kucing bagai...silap2 masuk tanjung rambutan..hahahah

NenekPenne said...

apa2 yang kita buat kena ada usaha..tak ada usaha tak kemana...
tak kiralah MLM ker apa ker kan..

mula2 labur 30K, dapat pulangan 10K, pastu kena carilah downline bagai...
nenet dah serik..nenet dah buat dulu... nak join MLM ni kena pandai bercakap, kena pandai convicekan orang dan seabgainya...

tapi kalau orang tu dah kaya dgn MLM pastu nak attract prospek dgn mengutuk orang makan gaji, tu tak baiklaa kan....

rejeki masing2 dowh... smua tu ALLAH punya kuasa... <<< feeling ustajah...

JMR said...

susah nak berjaya dlm MLM kalo takde 90%pengorbanan dlm hidop dia..

♣ haNie ♣ said...

hahaha MLM ni mmg xmasuk jiwa lansung.

lg sakit hati kl member yg dh berbelas muharram x kontek..tetibe kontek..bkn nk tanya khabar,..td ajak join MLM...

cam siamang perangai..

:P

julietchun said...

takde pulak kawan2 aku yg berjaya dlm MLM nih, yg bankrup ramai ler.

tasekM said...

aku blom berahi lagi nk join mlm ni tij...



.

xiiinam said...

Errrr...t5ak berapa nak paham...






Sebab tu bila ada kawa-kawan approach, ckLah buat2 blurrrr je...dia orang pun nyampah nak cakap dgn ckLah. He..he..Selamaaaat!

ibusinga said...

gambar thumbs up sebelah bimmer..mers..
lepas tu..gambar thumbs up sebelah LHDN takde??

HappyIrfa said...

if u ask me what the beauty about MLM.my answer is 'yang untung orang atas (upline) yang nganga ialah (downline).hehe

KV said...

nak kaya kan 1 org, kena korban kan 9 org. Kesian kan?

Lifesaver said...

aku tak suka org wat business MLM ni..

Tijah said...

ai
tengok mcm2 bala mala petaka kat mukabumi ni...elok kita hidup secara sederhana tapi berkualiti je la kan nok?


yb
hahahaa. aku kalu org mendesak mmg aku nyampah bang. aku pun takde bakat bisnes centu. m good in selling idea on paper only


@yue
ko larik tapi dier kejar pakai bimmer amacam? hahahah


mama
den pun samo. join utk pakai sindri je. nak jual2 ai tak reti nyah


zilla
humang aih. 41k??? baik akak renovate dapo lawa2 pakai kayu nyatoh kok centu. tapi mmg la. kalu tak menjadi mmg buleh meroyan tu kan? hehehe


nenet
ye la. tak baik arr kutuk2. ada ke patut suh cikgu, suh dokter benti keje sbb nak join bisnes. apo gilo ko?


jmr
tu yg susah tu. sbb famili pun penting gak...apart of mencarik duit ni kan


hanie
hahahaa. ko cakap siamang...teringat akak kat ada satu tempat kat sbn ni....jln siamang gagap namo eh.


juliet
kawan2 aku pun centu nok. puas aku tunggu satu contoh tapi blm jumpa...


tm
aku pun sama. blm berahi...dan blm berani.


cklah
aku pun sama salu blurr pasal benda ni kak. saluuu jer tak paham walu mcm mana detail pun la org tu explain.


ibusinga
hehehehe. org LHDN jer yg diorang tak berani approach agaknye kann?


irfa
bak timun...kena gelek dgn durian kann?


kv
isk. kesian kan? ai tak sanggup buat cenggitu.


lifesaver
nak citer bleh. tapi sila jgn mendesak dan memaksa seolah2 keje lain tak bagus kan?

~Kak AZZ~ said...

Jah, kok ekau nak try pad herba avail tu, akak boleh bg sample...Drpd ekau pakai kotex yg takdo fungsi, baik ekau pakai pad herba ni....ado gak pad biaso dgn utk malam...herba gak....

Kek blog akak ado post psl pad avail ni, ko klik yo la kek gmbr avail tu...Kok nk tipon nombor kek gmbr avail tu pun buleh gak....tp tu bkn nombor akak dohh...Akakpun boli avail ni kek org tu la...

Tak berani nak makan pil2 ni...takut ado alahan. Pad herba ni takpo, sobab guno utk luaran yoo...

Bak sini alamat, nnt akak poskan sampel...Kok boto2 nak try la...bukan nk soh join MLM tekauu...Jgn salah anggap lak...huhu...

adibah said...

nok.. kawan baik boleh terus tak bertegur sapa disebabkan MLM ni nok..
Setakat ni.. aku masih blum berjaya dimakan pujuk oleh kawan2 yang sibuk nak mengMLMkan aku..

syukur Alhamdulillah!!! *gaya sebutan seperti iklan filter air tu..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

tapi teruja jugak bila diorang ckp, hutang ptptn?hutang rumah?hutang kredit kat. semuanya dah selesai hasil MLM.perghhh..tapi aku dengar je la pun.

Tijah said...

k.azz
sey ado donga tu. bilo pakai cam sojukkkk yo tang tu. boto ko? hahaha. osah elok eh cam ado ventilation lak kann?


dib
hahahaa. klakar la iklan tu nok. tapi ittew ler filter yg buat mak terjebak tu...


elissmie
hasil mlm? habes meniaga benda lain
tak mendatangkan hasil la? iskk! (mari ingat Allah...) heheheh

KAKTINY said...

MLM??.. (MALAS LA MAK!!)..

cheq tetap nak makan gajiiii... hihihi....
kalau semua masuk MLM.. sapa nk tolong bos cheq buat kerja??..

sian kompeni tak tau nk bagi gaji kat sapa kalau cheq join MLM... kehkehkeh....

S.I.D said...

diorang kaye pon sebab downline je yang byk..
aniaya orang bawah.... yang atas tetap dapat duit...
amek gambaq seblah keta besaq..saye pon boleh..
pi pinjam keta kawan...

melovesfood said...

dear akak tijah,saya mmg hangin dgn sesetengah org MLM ni, makcik saya tu tukang urut je, diperdaya mcm gitu, siap buat pinjaman bank pertanian 10k, dah la mak saya jadik penjamin, kalu saya ada kat umah makcik saya masa tu, mmg saya tunggu depan umah bwk parang nak kejor org tu.. sudahnya makcik saya berhutang.. tak nampak pun bimmer.. hangin betol la!

tentangseseorang said...

apa benda pun kena rajin.
ada je member buat mlm dapat sebulan dekat 10k. tapi dia rajin la carik org. jual produk and so on.

masuk mlm goyang kaki ape hal. ehehehe.

Che Ta said...

kak jah, den nk numpang samo..
selalu lah kan, org MLM ni, esp yg jual kopi tu, phantanggg kayo sikit mula la laju nk menikah satu laeii.. hihi
nk tunjuk bukti kot eh, power kopi deme tuh!

AZANI said...

salam tijah,
mlm....1 hingga 10 boleh kaya, tapi kalau no 1 juta ke puluh juta ke bawah(downline)mimpi kaya je....
aku pun dulu kuat bermimpi...tak sampai target...aura tak cukup...produk kesihatan...tapi aku tak sihat..habih camno orang nak beli...

Tijah said...

tiny
malas la mak? hahaha. aku suka tuhhh. takpe, ko keje baik2 eh. nanti leh invest ngan mak. oppsss..


sid
ni kejap lagi saya nak pi showroom. amek gamba bersama kereta. nak ikot skali jom ah. hehhh


melovesfood
siannyer. apa la yg org tua tu tau ek? tak pasal2 kena bayar loan for nothing...


ady
ye betul. mmg ada yg berjaya tapi effort mmg bukan sikit la kan. plus...kuasa mendesak yg power adalah diperlukan.


che ta
kihkihkih. kopi apo tu? kopi kuek utk ppuan takde ke ek?? leh pasang stok byk2...


azani
hehehe. nak jual brg kesihatan diri sindri kena sihat dulu ye tak. ko jual topeng H1N1 jer la bang

@yue said...

erkk..aku x salahkan ko kak bukak topik ni..

baru td aku kene kejo ngn akak MLM baju kurus...mentang aku pas banak...bos aku baru je tego "cpt eh kurus"...so xyah la nk bju2 kurus ni kan...
beriya tnjuk bimmer * tul la kak dia tnjuk bimmer seyyy hahaha......nk kurus camana lg..aku x suke kurus2 nih...mantop sudeh lah...hahaha

beriya suh bli bju kurus..beli tu dh sehal..suh aku invest lg loan ngn bank...gilo!

lari lari..kudaku lari gagah brani....gagagagaaaa!!!

zenytha said...

cubo kau baco kek senia : http://www.mlm-thetruth.com/

sumo samoo yoo..

EraNaZeErA.. said...

hmm.. MLM ni..mmg.. kalu tunjuk suma gambar ngan keta beso2.. tp yg pasti... yg bergambo tu.. sumanya org2 atas.. kita yg bawah bertungkus lumus cari org.. dorang lagi byk masuk.. tu yg dorang copat kayo tu... aku pun nyaris terkena.. tp saja je melayan member sekolah.. kekonon masuk bayar rm500.. pastu cari org dlm 8 org... dptlah dlm rm2000... tp bila masuk rm500 tu.. hanya dpt losyen nak bagi kurus... haram penipu beso... last2... terus tak mau ckp ngan aku... sblm dtg rumah hari2 tipon... lepas aku tak mau masuk... terus sonyap... terus putus kawan...hampehhh tul

bagi aku.. baik keja makan gaji.. sah2 gaji tu.. dari jalan yg benar... hehehe ... wah teremo plak aku komen...

Mak Su said...

tak konfiden ngan MLM, modalnya becakap...tapi listener nak ker?

lebih baik jual cendol kat tepi jalan, or jual air tebu, or nasik lemak beratur kat penang, or karipap panas kat pasar malam... memang sohih orang nak.

saya tak konfiden ler

shuzana said...

kak..b4 dtg uk..ada kawan approach..sib baik dh lari ke uk..kalau x sampai skrg kawan den kejar..kt sini x de org nak kejar tuk mlm pun..bahagia mak nyah..

Tijah said...

@yue
aku bukak topik sbb tengah kena kejar la skrg nih. hehehe. baju kurus? cam biasa dengar je tu. aku ada set tu...tapi payah arr. nak berak nak kencing nak pasang balik benda tu.


zenytha
dah baco. mekasih yo. osah berguno eh tu. elemekk. mlm yg aku join pon ado sekali? hehehe. tapi takpo...dah balik modal dah sbb 30 hengget jer...


era
takpe la nok. ramai lagi nak jadi kawan ko. takat org centu tak buat kawan tak luak sesen pun kan? meh sini jadi kawan aku meh. aku sederhana jer...layan burger tepi jln pon ok. wa takde hal. (takpe, hari ni mmg aku khaskan hari utk emo dan luahan rasa. hahaha)


maksu
woohh. org jual cendol /pisang goreng tu senornyer lg byk duit kan? tapi humble jer diorang...org pun malas nak rompak. hhehehe


shu
untong ko nok. nati la aku nak sajes kat carlos pindah UK jugak. pastu buat bisnes cendol /abc during winter. hikhik. dah selamat modal ais kat situ ekk?

ymn said...

salam kak .

masalah kita dan kebykan rakyat malaysia ialah menteliti.
megubah menteliti spt mengubah gunung.

maybe akak jumpa yg MLM cap ayam or brand kedai mamak . cuba cari yg establish . amway , cosway , cni or insurans misalnya.

MLm is part time life or certain ppl anggap sosial life communication.

p/s sya telah dremove dr list kwn akak di facebok.. isk isk

Tijah said...

ymn
owh. ni misti telah terdelete semasa mengemaskini. sila rekues lagi boleh? hehhe. maaf. err...social life communication. rasanya berblog dan berfb sudah cukup kot. heheheh

Erna said...

jah samo la kito..cosway yo..dari thn 92 lai akak guna cosway..sabun basuh kain..basuh pinggan gosok baju punyo..macam2 lah..cemano akak nak bagi budak opis baco n3 jah ni..ado kwn serumah e siap nak bonti kojo...nak buek MLM..siap di bodoh an nyo orang tuo cam akak ni,kato tolak rezeki tuhan nak bagi sobab tak nak join...hei....kocik yo akak nengok dio..tapi anak orang..suko ati dio lah..

Tijah said...

k.erna
dio koba centu kak? tang bodoh2an org yg sey tak ghoma tu. takpo...bia dio join. pedulik'an dio kak. dah tegolek deh sok kito pandang yo la. tak pon akak bagi anak cili 3 peket suh dio tanam. dah bebuah sok buleh buek jua...

f.i.e.z.a said...

saya penah kwn ngan this guy.panggil mr w je la.baik okkk sangat baik la sampai bwk g tpt mahal2..igtkan minat ke suka ke kat kita ni rupanya nak ajak masok mlm.kemain tunjok keta kwn2 sampai 10buah semua bimmer, merc la last2 x kemana MLM dia.
penat2 jek benti keja.govt lak tu.pehhh

Cik Puan Huda said...

rase2 cm tau kompeni pe yang femes ngn water filter ni..lecturer den de sorang benti jadi lecturer semata2 nak bergiat aktif dlm bondo alah ni..

Cik Puan Huda said...

join avon lagi best..bra die sume best2 hahaha

Tijah said...

fieza
adoi. misti cam tipah tertipu rasanya kan? skrg budak tu kat mana? misti dah pakai bimmer skrg kan?


huda
hehehe. misti ko bleh agak punya. avon jugak yg syok. katalog pun wane-wani. best tengok. hahahah

Zyma Saad said...

Aku hanya join kampeni Amway je. Dah 26 thn aku guna brg2 Amway. Bonus masuk dlm akaun. Brg2 dia pun ada kualiti. Nak kaya, mmg kene usaha lebih la.

;)

Tijah said...

zyma
sindri pakai sindri dapat bonus ek? bagus. bagus. 2 in 1

cik said...

Bukan semua org suka tayang muka pi merayu org lain suruh join business. Ada org lagi suka buat keje ngan machine, sbb kalau maki dia pun, dia takkan maki kita balik. :D
Jadi statement "sampai bila" tu sangat la kurang ajo.

Lazyf... said...

pd pndpt ese la kak...
MLM nih elok sobona ae...
cumo yg buek bondo2 camni jd busuk sbb peel upline2 yg berlagak x soda diri smpi sanggup mnghina org2 yg mcm kurang/x bminat lgsg kt biz nih...part nia la yg se x goma!!!

shuzana said...

boleh je jual abc kt sini..laku kot..mat salleh ni kekadang entah angin ape..time winter mkn eskrem..

Tijah said...

cik
ye. bukan sumer org boleh buat benda ygg sama cam kita kan?


lazyf
boto tu. mlm tak salah sebona eh. yg silap org yg mcm2 peel dlm mlm tu.


shu
hehehee. tebal perut diorang ek nok? kalu aku misti nak cari yg panas-panassss saja

Otak Delusi Pelita said...

Aku kan kak memang takleh la nak join sebab benda tu cam kena mulut ringan buat marketing gak.Tapi since aku ni pemalu dan introvert(ecewah)mmg takdo do nak join mende2 tu tuk kayo

Tijah said...

odp
hehehe. tu yg akak tak mampu nak buat tu. akak pun pemalu jugak. dah la pemalu, pendiam plak tu. huhuhu

dude said...

try buat MLM guna blog akak ni.
kompem polower tinggal satu je nanti.

Tijah said...

dude
sumer pakat2 remove sbb takot kan? hahahah

Cikpid said...

hahahaha..akak nak join USANA yo? modal murah yo rm99..den memulo tak cayo yo..tapi dh dapat income ni..walaupon tak riban-riban..syukurlaa..dapat laa buat beli menan dak afieq tu haa..hahaha

PUTUBAMBU said...

mmg kengkadang tu bengang gak nak layan org cenggini..especially kawan2 kita pulak tu..

saya pun join jual brg2 cosway je kak.. jadi ahli baru jek 30 hengget

shopaholic said...

lecturer saye panggil mlm ni-meniaga larut malam. hoho

Khai Ching Ang said...
This comment has been removed by the author.
Khai Ching Ang said...
This comment has been removed by the author.
BARANGAN AM SECARA RUNCIT DAN BORONG said...

Saya pun dulu jd ahli cosway....semua produk dia saya pakai sendiri especially sabun2 tu. Tp bila dah Cuba brg Amway....produknya mmg lbh mahal tp Sgt jimat....deodorant sorang pakai boleh pakai 6 bulan - setahun.... Sabun basuh pinggan pun setahun x habis...produk berkualiti, mesra alam dan x tinggalkan sisa detergent......dah tu sambil pakai dpt gak bonus Amway BG....cosway x dpt bonus pun huhu.....skrng tgh hangat alat memasak yg jimat masa...periuk pressure cooker dan bread maker......iron perfect care pun saya guna ...semua produk jimatkan masa ....Sgt sesuai utk surirumah yg bekerja cam saya...... :). ... Kalau sesapa Nak Beli periuk/ iron bolehlah contact saya liza 011-15017409

Khai Ching Ang said...

Sy Pemilik Perniagaan Amway (Amway Business Owner-ABO) jgk ,tp x paksa org beli atau join,cuma share apa yg tau kpd org lain bg bantu mereka.WeChat:MichaelKCKC 017-4416931(Michael),Michael-Ang@hotmail.com,https://www.facebook.com/dragontooth007 utk contact sy dan sy akn beri servis terbaik utk anda.Thx 4 concern ye.