Feb 28, 2010

amboi! amboi! amboi!

deyy! deyyy! lakalakalakalaka deyyy!

akak adalah kurang baca berita sejak domenjak nih. bz maaa. tapi dengar2nya ada org atas ngate wanita katanya kiterang ni kurang produktif?

amboi bacolnyer molottt!!!

nasib baik sharizat beking...

takyah nak argue la pasal isu sapa produktif sapa tak nih...

cer kasik korang (spisis yg mengata tu...) 1 hari je test power tengok. agak2 mampu tak buat nih?
  • pagi bangun siapkan makan anak, antar pi skolah
  • pegi keje (9~5)
  • balik keje singgah pasar beli ikan/sayur
  • amek anak dr skolah transit
  • sampai umah siram pokok bunga, pokok kari
  • masuk umah on machine...basuh kain
  • start siang ikan, basuh sayur, masak nasik
  • prepare brg2 nak masak. kupas bawang...itu ini...
  • kain pun siap basuh. berenti masak...sidai kain dulu
  • sambung masak balik
  • hidang...bagi anak/somi makan
  • kekemas dapo...
  • lap lantai yg berminyak2 tadi...
  • basuh pinggan mangkuk
  • check homework anak / baca iqra
  • check timetable anak utk esok. kot ada PJ kena masukkan baju sukan dlm bag
  • siapkan botol air, stokin, kasut tepi pintu
  • gosok baju anak, baju keje, tudung...
hambekkk!

tu belum lagi termasuk kot2 ada request lain plak mlm tu kang.

cuba jawab? mampukah? ellehhhh! takat keje opis 9~5 tu apa la sangatttt!!! kiterang pun bleh buat! tu blm lagi kalu ko kena buat keje2 tu sumer dlm keadaan tgh preknen ke kan? ada additional package lagi. semput + mengah + bengkak kaki + sembab + dll.

tu la. lenkali jgn sesekali bangkitkan isu2 sensitip cenggini. kan ai dah emo. tak nak paham takpe. tak nak tolong takpe. tapi takyah la ngate. lagi pun kiterang mmg dilahirkan smolajadi berkemampuan utk bermultitasking apa. kan? kan? kan?

kalu akak ada dlm parlimen dah lama akak baling kerusi kat sapa yg kecoh2 ngate pompuan tu.

tak dapat kusi...baling lembing pun oke!

dah...

saya nak sambung makan...

megi saya sudah kembang!

51 comments:

Yunus Badawi said...

alaaa aku buat kebanyakan benda yg ko sebut tulah. tak kecoh2 pun. Dan termasuk special request tu wkaka

lambat ko makan malam ni? Mesti sibuk giler ni

kakpah said...

sapo yang cebok montot anak.
sapo yang bangun totongah malam bilo anak nak nyusu dan tuka lampin.
kalau anak domam sapo yang songkang mato.
.
.
ish..ish.. ni nak tumpang baling kusi gak ni.

gud nait..

Yunus Badawi said...

eh aku firstlah malam ni.

Dlm sibuk buat kerja blogging tetap kencang ngeh3x

kira produktif lah tu

Yunus Badawi said...

tumpang lalu: kakpah
aku pun selalu jugak cebok montot adam tu kalau emak dia sibuk dgn kerja lain.

Bukan aku tak nak bangun tengah malam kalau Adam nak susu tapi susu aku ni kering lalala

hatim a.r said...

naseb baik akak tak menang pilihanraya ritu.kalau tak merasa lah live telecast ahli parlimen humban kerusi hahaha

nama saya aslina said...

nak megi sikit...lapar...haha...

enjelinajolipit said...

tadi kate siang ikan bagai. masak megi je ke??? hahahaha

Nad Eusoff said...

ahahaha
kan dah emo jadinyer..
hehe
whateva it is..
still...maggi saya sudah kembang!
hahahaha

Tijah said...

yb
elehhh. ko buat sekali dlm setaun je kan bang?


k.pah
ha'ahhh kan? tu additional task gak tu. jom la kak. kok dapek kusi bosi panjang cam kek klenet tu best kan?


yb
tengokkk! tu misti mak adam tgh bz kekemas dapo tu. pegi la tolong bang...


hatim
lepas tu terus 3 penggal diharamkan bertanding kan?


aslina
alaa...dah abes. kehkehkeh


enjelinajolipit
ikan tu dinner dik. megi tu supper. wakakakaa...


nad
kembang terus masok longkang

Huda Ramlee said...

tul tu kak jah,
pompuan leh wat keje laki, tp laki lom tentu leh wat keje pmpuan kan..

Huda Ramlee said...

tul tu kak jah,
pompuan leh wat keje laki, tp laki lom tentu leh wat keje pmpuan kan..

A.I said...

ACHOCHO!!!

Tambiiii! ini tijah sudah marah. tepi skit tambi, itu lembing kene bawah kalu..mati la dey!

betol la wei! aku sokong! dowang ni pandai ckp je. ala, tergugat la pasal isu pompuan bolot jawatan kt gomen tu. pehtu carik bahan nk jatuhkan kita. halooooo, kita jugak tukang 'tegak'kan dowang k!

idop tijahhhhhhhhh!!!

ok, dah. megi aku pon dah kembang.

S.I.D said...

tugas ibu dan isteri..respek ah~

Daun Bidara said...

baru daun cakap semalam jah bila kita marah sebut senyum senyum senyum, bagaimanapun daun angkat ko sebagai calun parlimen seremban

♥ dak pink said...

tular, sape soh laki tanak ngaji bebetol. kan da ramai pompuan konker =p pastu nak bising2 lak pompuan rmai kat gomen.

sokong kak, tak semua laki mampu wat keje cam pompuan buat ari2 tu. keje lagi, somi lg, rumah lg, anak. haishhh *bekap walopun tak merasai keadaan sume tu lg.

psst: asek makan megi je ko kak. kang dapat gastrik kang, xleh produktif & multitasking da kang.

afiq said...

omak den pon dah sesiap mo tombakk, lombing eh tuh.. tkdo omak den tak idoplah tgo beghadik tombam nih..

kakngah said...

pilihanraya akn dtg den tak ragu2 pangkah YB tijah...

Mak Ton said...

tu lom ada bby kecit..

yg pepg nk bngunkan budak yg nanges..

yg blk keja lmbt plak kena msk smbl anak2 nanges (laki kena keja shift ptg)...

sila la pertimbang... jgn dok nk ngata je tau...

org pun marah nih...

aNiS tHe BumbleBee said...

grrr....sape tu yg ckp gitu...nk kene gosok belakang dgn kulit durian ni...!!! org lelaki kalo demam, mcm kene lumpuh seluruh badan...lgsung ape pon xley buat.ceh,byk cikadak pulak.. (emo) hahhahaa!

MrMiEZ said...

Sib bek rakyat takm pilih akak jadi ahli parlimen...

Kalu tak, parlimen mesia akan tersenarai sebagai parlimen paling kontroversi dalm genuis world of record..

hehehehe... syabas2 kak...

LiLa said...

Tijah dah marah tu :D

Akak sokong semua kata ko Tijah...Cuba suruh diaorang try test kerja dengan perut memboyot bawak baby...mengah tak rasanya...

bungacahaya said...

Arggghhh tak kesah la apa2 pon...

Tapi den totap sokong YB Tijah!!!!

Idup Kak Tijahhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!

NenekPenne said...

wanita kurang produktif?

ceehwahhhhh mesti mulut tak ada insurans tu....

produktif dari segi apa maksud yang mengata tu?

alahhh!!!!! geli lubang telinga den dan lubang2 lain yang sewaktu dengannya...

tu mesti jantan bacul kan yang kata mcm tu..jantan yang ala2 balik rumah terus baca suratkhabar bukan nak nolong bini ker apa...

Tijah said...

huda
yes. ebselutli korekkk dik!


ai
ntah. sapa suh tak blaja pandai2kan? pastu bising2 plak ppuan ramai kat jawatan atas


sid
tgn yg menghayun buaian juer mampu menggoncang donia


daun
tak dapat parlimen...dapat jadi gabeno bank pun oke. huhu


dakpink
betollll! ppuan ni ejastebel. walupun ko tak rasa lagi, sampai masanya sok ko akan teral sindri.


afiq
omak ko mmg taf dik. bukan calang2 org leh bolo anak sampai bosa doh. kau jgn lawan omak tu. den luku kang. wakakaka


k.ngah
eheemmmmm! buleh start cr sponsor kain batik dah nih...


makton
tu lagi la kan? sbelah tgn dokong anak, sbelah lagi pegang senduk. ingat senang ke ek?


anis
stujuuuuu. dia punyer manja kekadang mengalahkan bebi kan? kita mmg taf la kan? senggugut tu lagi 10 kali ganda sakit dr demam. lekkkk jer.


miez
siap berbunuh2 dgn parlimen kan?


lila
yer. plus...plus. tu blm lagi yg further study kan? nak buat research lagi. hishhh. pandai cakap je diorang nih


bunga
mekasih dikkkkk. ai lap yu


nenet
gitu la kot kan? tak tau ke ngata pompuan sama cam ngate omak eh jugak kan?

aripsamat.... said...

hehehe...no komen...ape yang penting???....kerjasama...ape yg penting?...kerjasama....

adibah said...

YEEEE!!! STUJUUUUU!!!!!!!

IDOP YB TIJAHHHHH!!!! UNDILAH YB TIJAHHAHHH!

*Jah, aku takmo kain batik free.. time ngundi ni aku mau tudung ariani la yek . huhu

MUMMYMUJID said...

hambik k.tijah bagi baek punya sound...abg najib...ambik alert...hahahahhah kasi ruang kaom pompuan nk lalu...

hanie said...

ye..
den sokong YB tijah!
setakat laki yg tau dok malas2 goyang kaki bace sokkabar jek tu..
xpayah la nk byk bunyik..
kan kak kan..

Chik Att said...

Sabo Jah sabo......
karang tak leh bertanding mosim depan .......

Tijah said...

arip
tu ahhh. kalu kejesama kan senang. ni nak ngata2 plak. tu yg tak poti tuh.


dib
ariani? yg biasa 5 hengget selai tu bleh tak nok?


mummy
takyah abg najib. ngadu kat kak ros terus senang...


hanie
balik kejee...penat na la tu konon kan?



chikatt
takleh betanding xpe. buleh buat demonstrasi. hehe

jo said...

ni apasal last2 cerita makan megi..
potong stim betul...

Nizam.Ariff said...

Jadi laki pun penat gak Jah ooiii... penat telinga kena dengar luahan rasa pompuan.

Kalau sehari? Kalau setahun? kalau hari-hari?... perghh!






Hahahaha.....

tasekM said...

ok yangggg... ok. ai stuju sgt2lah dgn yu...

tp kan yang jgn la pi cerita makan megi tu... nnti org laki kata kita malas masak~

hehehehe....




.

KAKTINY said...

aku pun tgh perasap lembing awang pulang ke dayang nih... bebila ko rasa nak ON PERANG.. ko jgn lupa roger aku weih...

aku bab2 ni mmg sedia nak BERPERANG ZAHIR DAN BATIN... dlm bentuk lisan atau tulisan, aku mmg ON 24-7...

kot2 ko nk panggei mesyuarat bentang rang undang2 pasal bab ni pon, I'll join you babe.. tak kira waima di bawah pokok atau di johnny's (sambil layan water chessnut and salim.. warghkahkahkah)

kucingorengemok said...

ada la spesis yang boleh buat gak benda² dalam list ko tu, tapi kalau kasi markah C or D je... bersepah dapur, sidai baju tak tentu arah etc. jenis asal boleh, kan?

Ridpest - The Proven Termite Eliminator said...

hey tijah..mak pun buat keje sama...mak lagi lah

* bangun pagi kejutkan anak2 ikan mak pegi keje
*mandikan mereka...kadang2 mak mandi ngan mereka sekali
* buatkan sarapan
* gosokkan baju
* sebelum pi keje sempat membasuh lagi
* sidai baju
* 8.30 - 5 keje
* 12.20 amik anak ikan mak pi mencekik
* anta dia balik kat opis dia
* amik balik keje
* siram bunga, tanam bunga, korek bunga
* angkat kain
* lipat kain
* gosok baju
* siapkan makan malam
* mengemop, mengemas,
* pastu nak kena siap2 pi show lak...show plak sampai kul 12 malam...(show tepi lorong)
* pastu malam ade plak pemintaan...

amacam bley?

Lifesaver said...

aku sokong ko kak tijah!baling je lembing..kasi sula sikit!

uji6june said...

kan Jah? kan? kan? kan?

dowang pernah
tangan sebelah kiri mengelek anak
tangan sebelah kanan
kupas bawang ..
dowang bley buat camtu?

(contoh di atas ni adalah jenis
anak yang takmo dengan owang lain)

||alis|| said...

ini sebab laa aku sangat tabik hormat pada ibu bekerjaya. ibu yang surirumah pon aku tabik hormat gak, cam ibu aku~

24jam takde off. kot orang lelaki bekerja ada gak offday dia.. hmm..

PUTUBAMBU said...

botol tu jah..! wa sokong..!!

ek eleh....kerek lah oghang jantan
ni.. cubolah memahami sikit...
mengato owang jo pandai..

p/s.. putu setuju kalau tijah jadik YB yg mewakili kaum2 pompuan ni...
putu akan pangkah 14x dlm kortas undi tu nanti..huhu..percayolah..!!

AZANI said...

salam Tijah

lembing Tijah pelang ke awang...wa ka ka ka ....

Dayah said...

Salam Kak Tij,

Ada gak nak kata perempuan kurang produktif? Awat depa terlebih produktif kah? Tu yg sampai dera2, pukul2, dan lebih dari itu pun ada.. haa.. dah emo sama ngan kak jah..

xiiinam said...

Kalau kita memandai nak bersara dari semua kerja tu...dapat duit pencen tak agaknya...hu..hu..

zeozir said...

kak tijah, sy pun geram jugak, takat keja opis 9~5, eleh koreng hidung je la....haha...skt hati tgk kaum lain jantina nih, umah cam tongkang, pastu akak jugak nak kena cuci kuang asam tol!

Tijah said...

jo
xde...tu saja ikut raja lawak tu...


nizam
lenkali tanak penat dengar...kena la pandai2 mau ejas. wakakaka...


tm
takkk. megi tu kudap2an jer. main course adalah nasi beriani. wahh! rajin la sangat kannn...


tiny
kannnn? main perang perang best nih. agak2 cedera kalu kita rekues masok hospital serdang kannnn?


kog
ye betolll. ko tengok la lepas masak...gerenti dapo minyak sampai atas siling punyer. caner ntah kan?


ridpest?
kakahkahhh...kak sen.ko lagi bz dr mak nampaknyer nok. mak salute nihhhhh. err...cailfish ada lebih tak?


lifesaver
ko nak aku baling tang mana?


k.uji
lagi respek org centu kan kak? dah cam sotong kurita lak rasanya kan? bleh ke diorang buat centu?


alis
asal namanya ibu la kan? samada dia keje ke tak...urus umahtangga bukan keje senang.


putu
jgn la dik. ko pangkah 14 terus undi rosak jadi eh. :D


azani
ada brani bang?


dayah
energy telampau tak digunakan kan? tu yg membelasah org je keje dia tu.


cklah
cer bersara 2-3 hari jer chegoo. konfem kapal karam kannn? err..kalu ada pencen best jugak kan?


zeozir
tu blm lagi pegi keje asikkkk la miting kan? lapar makan karipap. haus...masok pantry bancoh kopi. haihhh!

~Kak AZZ~ said...
This comment has been removed by the author.
Hazey said...

Dei Menachi..

I pun sokong baling lembing, kasi rejam sama orang yang bagi statement perempuan tak produktif...

Kill kill die die..!!!

Tijah said...

k.azz
lotih sobab membuang merato2 kan? wakakaka. sey mmg tak ghoma bolo binatang kecuali ikan puyu...


hazey
tak baling lembing pun...lontar cakera kan?

geraugebang said...

Kalau tak de lembing, ko cari bola besi jah, ko lempor kan aje kat dia...Tu dia,,,sah sah spesis batu api gunung berapi.

Tijah said...

k.gerau
nak lempar topat tang mano tu kak?

greenhall50 said...

anak kembar 12 = produktif.