Feb 18, 2010

semalam yang hangat!!!

adegan 1

belian : mini multi chopper
tempat : the store somewhere in seremban
harga : rm20.90
cashier : perempuan melayu muda muka masam

akak bagi 2 keping rm10 + 1 keping rm1

dialog : 90 sen takde ke kak?

tengok???

rasa nak tampar tak tu?

_________________

adegan 2

belian : susu coklet dashledi
tempat : kedai runcit cina
harga : rm1.30
cashier : lelaki cina tua muka manis

akak bagi 1 keping rm10

dialog : tengkiu. datang lagi moiii! (pulang baki rm8.70. takde byk soal)

tengok???

beza kan?

55 comments:

||alis|| said...

memang banyak bezanya..
bukan nak racist..

tapi ini laaa kenyataan.

tu tak masuk lagi yang baki tak cukup la.... muka macam taheek laa.. moody manjang jer~ rasa cam nak tampo2 jer.

aik aku plak yg emo apsal eh.. hehehe.. gemini mmg tgh berangin2 kot skrg :P

eddie dewanaga said...

ada sekali tu gua pegi kedai hardware, carik a few things... budak melayu tu dgn selamba...

"takde orang bang, diorang rehat.. abang datang balik la kejap lagi..."


*bongok, abis tu, lu ni keja mana..?
dia tgh sibuk sms dgn katak dia.

Daun Bidara said...

den hangin juga pernah buat n3 pasal ni dulu http://clherbs.blogspot.com/2010/01/customer-service-kita.html

catz said...

memang betuiiii la tijahhhh!
aku setuju.
mmg beza.
kannn..
apa ko tak jotos je minah tuh..
hihihi..
sbb tu kalau beli apa2 suka lagi deal dgn che. tu lah masalahnya.
kdg kan..org yg sama kaum dgn kita, tgk kita mcm tadek duhet..
eiiiii...


p/s: aku ni kira peminat tegar ko kan..org ke 3 bagi komen..hehhehe

tasekM said...

ko tau tak sbb apa gitu tij...

adegan 1: pompuan tu kuli. dia tak pedulik org nk datang ke tak datang kedai dia.

adegan 2: cina tu adalah taukeh. so dia menjaga hati pelanggan.

aku rasa la...

:)



.

F A R Y N said...

kasi ciuman mesra..jgn kasi penampar..ahahahaa

ayampinko said...

nko tak bahasakan ker.. tapi kalau yang beli tu lelaki ensem dier siap bagi diskaun tu

apek tu memang ader sawan senyum..

~0~ said...

bangang...

kakngah said...

dah tua meniaga tu.. sediakan la duit kecik.. mmg kpantangan la.. bila tukang jual mintak kt kite duit kecik. blh jd kensel nak beli..

hanie said...

ahahaha...mmg hampeh kan kak..

kdg2 kan..kl kena pesen gini kat mall..salu jgk la buat dajal balik...

"mn u punya manager . i nk jumpa. nk komplen pasal u" - smbil buat muka garang2 sikit.

baru la dia nk gelabah bewok..

kihkihkihh..~

mamarempit said...

lempang je laju2....bangang...pulang je la seposen tu....susah sgt ke....bukan 90cen pun.....

al-lavendari said...

dah ramai ko orang yang awak tampar ?

nizamsani said...

hehe.

Tijah said...

alis
tu ah. sposen pun berkira tu yg bengang tu. padahal kita nampak siling byk dlm tu...


eddie
hahaha. budak tu baru lepas buat pedicure manicure kot. kuku tengah fragile mana leh buat keje tu...


daun
haa. dah baca. betul kan? sgt saket hati disitu. kekadang benda2 kecik ni la buat peniaga melayu rugi..


catz
sposen bebbb. sposennnn. kalu 10.10 tu dia mintak duit kecik cam lojik la lagi kan?


tm
hehehe. mak tak kireeee...mak nak komplen jugak. hahaha


faryn
kasi ciuman mesra pada apek? hahaha


ayampin
nampak sgt budak tu ada masaklah dgn jantina berlainan kan?


~0~
memang tuu...


k.ngah
ada je duit dlm peti dia tu nok. saja nak cari gadoh la tu...

jo said...

budak perempuan tu period tak kak?

Tijah said...

hanie
wooohhh. ingat nak buat gak centu. tapi sewammm tengok kening dier. mengalahkan niang rapik wooo...


mama
kan? tak tau rasa cam nak hangin ke nak nanges ke nak kesian...


al
err...takat ni blm ada plak bang. sy ni cakap jer bukan brani buat pon. heheheh


nizam
lawa rambot. hehehehe

Tijah said...

jo
mungkin la. 10 sen tu dier nak buat beli kotex ke kannn??

dila~noor said...

hi kak tijah =)pestaim bg komen nih.
citer kak tij ni mengingatkan sy time sy buat partime kt kedai kek milik orang cina.
sy suke tgk dorg berniaga..
yg sy ingt tokey tu (apek yg agak tua),kalau die dgr sy tanye customer ade seposen or doposen (sbb sayang syiling) mesti die tegur sy..die kt,jgn mntak org duit.kite pkai duit kite.kagum jugakla sbb bende kecik mcmtu mane ade peniaga Melayu ambik kire.
plg2 pun saje ltk balang gule2 kat kuanter,kalau die kene bg belen seposen die suh kite ambik gule2 seposen..
sabor jer!!

adibah said...

Jah, aku juga mengalami masalah yang sama. Patutkah kita wujudkan kaunter aduan? Silap2.. yang jaga kaunter aduan tu pun muka masam kalo kita mintak pen nak menulis aduan kan..?

*ada sorang cashier kat tingkat bawah Jusco Setiawangsa yang sumbung + eksyen + muka masam macam asam kelubi. Kecik jeee orangnya... kalo aku smackdown.. mmm mau MC dua tiga bulan rasanya.. *geram!!!

Leen said...

Sebab ni la diorang ni maju....

tentangseseorang said...

aku :: berapa?
juruwang :: 14 ringgit

kebek kebek beg duit hulur 15 ringgit

juruwang :: duit kecik takde bang?

aku :: tuh paling kecik yang ada dalam beg duit saya nih.

juruwang buat muka poyo.

aku buat muka puas hati.

ahahahaha

S.I.D said...

slalui kene macam adegan satu tu biase cakap cam... ko ni keje camne? bos ko tak aja ko keje botol2 ke? macam ni ko layan kastemer? senyum pon tak!~ ~~
lalalala

Hezesuze said...

sbb tu melayu mundur jah oiii...muhahahaha

senyum tu kan satu sedekah....idup apek cino...hahahaa

tunbegia said...

sungguh melayu mudah lupa,

salamm,

nama saya aslina said...

ye. aku pun hangin jugak dengan pekerje2 giant bayan baru penang nihhh...

kasik hot saje semalam...

knape semalam semua bukan2 perangai kuar ahhh?

Haslinda said...

hahaha...kelakar! tp realiti mcmtu mmg biasa pon.
macam semlm la masa gi beli mknan utk bekfes...budak perempuan yg jaga duit tu punyala masam muka...kita nak membeli pon mcm malas2 je...nak dgr ucapan terima kaseh jauh sekali. sy pon wondering mereka ni tak tgk iklan tv yg suh senyum dgn ckp terima kaseh tu ke eh...hehehe

julietchun said...

kekdg rasa mcm kita ni ambik barang hutang plak bila tgk muka dorang yg masam tuh.

Lea Shmea said...

knape entry ni title lagu pulak kak jah? hehe. tapi mmg kelakar!

aripsamat.... said...

hehehe...sayang sepuluh sen gamaknya...wa syak minah tu nak wat bekalan syiling g toilet...

A.I said...

Memang BEZA SANGAT. tu sebab bisnes org dia + org kita pon bleh nampak 'beza' tu! huhuhu

ibusinga said...

sib perempuan muda masam tak kata '90 sen tak de ke' Makcik '??'
mau dabel dia kena debik...

alfina said...

betoi2.

nak kecik sampai mcam mana lah duit.

Erna said...

yoo boto e jah..selalu macam tu..sampai naik geram...

zeozir said...

akak ptt nyer ko jwb camni, ko ni tdo ke ape? kalo dah kasi singgit cam la ade 90sen tuh...pastu lezerr skit, ko ni blaja mane la dulu...haha evil gler ak???

Zyma Da` Catwoman said...

Mmg terlalu berbeza.....ai like to do business with the mata sepets!!!
But my customers are Malay....mostly!!!

:)

Lazyf... said...

seriously...biz wit chinese is more pleasant compare biz wit malay...
bukan nk racist but dats da fact...

hatim a.r said...

saye rase cashier melayu tu kuli ja.so dia nk ramah pown bukan buat naik gaji(mungkin tu die pikir ah)tapi yg chinese tu mayb dia toke so mulut kena manis maa

NenekPenne said...

cina anggap customer tu fenshui ok...yer ker?

muna said...

seposen pun takdo ko? huhuhu sian lak aih. halal yolaa kok camtu (kok mak den maghah boto deh, kok 5 sen pon dimintak eh balik, hihi)

geraugebang said...

memang! Memang ! selalu cam tu...Tension tau. Orang melayu banyak makan santan kot sebab tu cam tu...errr...ko rasa ada kena mengena tak jah?? akak rasa macam belok ke lain ajer kan jah?

lupekanje said...

tk dpt cukup trening nk duk kat kaunter ato cashier tuh..

acik klu org centu, klu dah tk de tmpat lain sgt ...bru acik masuk kedai atau gi kat cashier centuh..
hampeh..

Org berbudi, kita berbahasa.

Yunus Badawi said...

aku rasa apa yg tasek cakap tu betul. Tapi kita sebagai pelanggan peduli apa. Kalau layan mcm adegan 1 tu, itulah last beli kat kedai tu.

Aku cuba layan pelanggan aku sebaik mungkin. Tak caya, ko tanya mereka.

cikhajar said...

hehehe marilah kita semua mengubah tradisi ini yeaa.. jgn hanya tau ngomel ajaaa..

btw kak tij.. baru baca entry pasal tandas..awat tak gugel utube duluk.. gigih taw saya buat video psl tandas ni.. http://www.youtube.com/watch?v=ECE0IB50Jus silalah tgk kalo da terlalu byk masa

Tijah said...

dila
halo dik. slamat datang. ntah suka paksa2 amek gula2 kan? kan gomen dah suh kurangkan gula dlm makanan? eh. emosi plak saya


dib
buleh nak adu nok. tapi ko tulis siap2 kat umah pakai ketas kajang, pen sindri pastu drop jer kat kotak aduan depan muka dia tu. pastu larik. jgn tunggu lama2 kat situ


leen
betul. maju dan sustain...


ady
hahahaha. kau jahat. tapi padan muka budak tu kan?


sid
misti lepas tu ko kena kutuk ngan dia kaw-kaw kan? tapi jgn buat kat kedai makan. ada dengar kes diorang ludah makanan taw


heze
aku cakap kat apek tu ko kirim salam ek?


tunbegia
org nak meniaga..dia pun nak meniaga. kan?


aslina
lenkali kalu sempat snap gamba diorang. hahaha


haslinda
tu la. tapi kekadang sbb makanan tu sedap terpaksa la jugak hari2 hadap kan?


juliet
hahaha. ye la nok. bangla jual karpet hutang tu pun xde semasam tu muka dioang...


lea
huhhuu. akak dah tak tau nak letak tajok apa dik

Tijah said...

arip
tak pun buat bayar parking kan?


ai
diorang mentennn jer berbisneskan? walupun kedai kecik buruk tapi ramaiii je org datang


ibusinga
wakakakaa. harus total permanent disable budak tu kannn?


alfina
nasib baik dia tak tanya ada 99 sen tak kak? melampau tu..


k.erna
agak eh kok bagi duit 100 mintak tukar maun sedopo muncong eh kan kak?


zeozir
akak syak dia tak lepas pmr tu. hikhik


zyma
yaa..errr..nak highlist rambot ngan ko blehhh?


lazyf
saya setuju ygg arif...


hatim
mungkin ler kot kan? tapi mostly mmg cenggitu sbb dah byk kali kena...


nenet
ontah la mak tak tau nox. nati mak tanya apek tua


muna
kok sumo org main halal2 yo mmg kayo la kodai tu kan? kihkihkih


k.gerau
raso eh cam ado koneksyen kak. santan = lomak = mengado = cam bagos. err...buleh ko centu? wakakaka


acik
betul tu cik. agak eh dek telampau xdo kastemer kot. sampai duit tukar pun tak cukup.


yb
hahahaa. ko deal dgn client besar2 bang misti la jaga kaw2 punya. bisnes mau long term maa..


hajar
hheheh. akak jarang meng youtube dik. yg rajin utube anak akak tu...asik la carik lagu mr.potato

AZANI said...

salam Tijah,
itu realiti kebanyakan, bukan semua,kebanyakan peniaga kita ...duit kecil...tak banyak.

Weed and Bandages said...

kedai melayu memang lagu tu.

Tijah said...

azani
bukan sumer bang. tapi salu camtu ler


ms.weed
dia nak buat koleksi sejarah kot seleng tu...

tiey said...

salam kak tijah..mmg sll kena akak...

sabar je la..btw nk mntak izin link akak blh? =)

nama saya aslina said...

da snap pun...elok je dalam blog saye...wkwkwkw~~

kat sini

The Mindtripper said...

malam tadik minah tu "tak dapat" kot..hehehe..hangin satu badan..

Tijah said...

tiey
buleh dik. dipersilakan...mekasih yer


aslina
hahahah. akak dah baca. padan muko dio...


mindtripper
tapi nampak cam blm kewen jer. hahah

safwan said...

kak tijah dok area sikamt eh...dok tamn ap? nmpk lencane ank ak skola SKSK kn?

Lifesaver said...

beza..mmg berbeza

Tijah said...

safwan
yer dik. tmn apa? hehehe. adalerrrr... tak jauh dr masjid sikamat ittew


lifesaver
khannnn?