Apr 24, 2010

discovery...

kasut kotor?
berlumpur?
hitam kena tar?

gunalah axion...
siriyes nih!
kita baru basuh kasut skolah cem tadi...
putih bersih uols!
senang bilas lak tu...
takde sisa sabun yg licin2 tu...

ok.
tu saja.
boring ni.
sapa free jom la ceting.

selamat berhujung minggu!

eh!
kena kapur kasut dulu...

48 comments:

F A R Y N said...

ym akak apsal golap je?

hatim a.r said...

osah kreatif ni.apsal la tak tau kaedah ni dari dulu haih

kupaslaroren said...

kata beli kasut baru ritu? msti lah putih berseri lagik kikikiki

al-lavendari said...

TAPI KALAU BUAT SABUN MANDI, BOLEH KE ?

h a n i e said...

ni mesti buat eksperimen time boring ni kannn...

a'ah kak..ni kalo buat sabun mandi..sure putih suci murni jek kulit..berbau lemon sepanjang hari..

hehehehe..

:P

bungacahaya said...

Kak, den dulu kalau emejensi den amik kapur tulis yo. Cukuplah buek lopeh perhimpunan ari isnin.

Omak den takdo la nak membasuh kasut den dooo....huhuhuu. Campur ngan adik2 sume ado 7 pasang. Kali ngan duo dh 14. Hahahaha.

xiiinam said...

He..he...ckLah dah lama tak basuh kasut sekolah....depa sindri pakai...sindri basuh juga

Tijah said...

faryn
kita invi la cam biasa. heheheh


hatim
hehehe. dulu...tau kat mak ko mau kena debik nanti. abes la pencuci pinggan mangkok beliau.


kupas
yg baru tu ler. dah lotong dah minggu ni. musim ujan kan skrg cepat kotor.


al
bolehhh bang. dijamin bersih sehingga menciutkann....


hanie
pastu ada sisa2 nasik sket. sbb seblm tu basuh periuk dulu. hikhik

Tijah said...

bunga
kapur tulis?? aku pun salu buat dulu. hahaha. kok dah 14 tu kannn. humban je dlm mesin basuh tu biar jln sindri kan?


cklah
hehehe. sy kasik can cem taun ni je. taon depan dia sila basuh sindri. hehehhe

Ms.Lilies said...

omak aii...
kretip bona ko nok...
jimat sket kan dr guna sabun biasa tu
ehehehe

zeozir said...

haha, sape yg g skolah ni kak??? musykil

♥♥ atie ♥♥ said...

mekasih ngan info berguna ni kak tijah. akan saya praktikkan..hehe...

Tijah said...

mimi
aku nak ngabiskan sisa2 pes tu nok. saket ati tengok lembik2 tu. x sabar nak bukak peket baru. huhuhu


zeozir
hahaha. nak buek cemano. anak seketol kannn???

Tijah said...

atie
silalahhhh. tapi jgn basuh kasut kat singki plak eh? heheh

n Z r A said...

cepatnye dah buleh kering ngan kapur!!

rindunye nak basuh kasut sekolah. kalau terlambat basuh nak kering cepat balut ngan sokkabar lepastu carbon dia melekat kat kasut terpaksa cover ngan kapur...

zonaku said...

kalau basuh tudung blh x????



asyik melekat jer bedak kat tudung.... cam pelik jer rasa, sbb sapu bedak kat muka tp lekat kat tudung..... nyampah!

kakngah said...

wey jah..
tetibo den tingat eklan ekzion khatijah tan.. jaman kito kocik2 dulu... hahahaha!!

Nizam.Ariff said...

Jah, tak bezanya pada aku sebab aku basuh pinggan pakai sabun breeze.. hahahaha

adibah said...

Bravo! Bravo! Mau try di kasut sekolah Dikna nanti..


*aku mau google, carik no. tipon Diskaveri Cenel.. kot2 bleh buat segment "Innovation Bersama Kak Tijah".. huhu

AkU said...

pandai sungguk kak tijah ni...akak spe la??
hehehe..

dude said...

MAKAN PAKAI KASUT???

siyes ah?

Catwoman said...

Salam Tijah....

Axion buat cuci kasut skolah Cem?
Siriyes ko?

Aku nak cuci kete la cenggini dgn Axion... jimat nihhhhh.

:)

kakpah said...

akak dulu basuh kasut anak2 masukkan dalam washing machine je. Gedegung gedegang keluar elok je putih melepak. Siap taruk clorox lagi wakaka...

Yunus Badawi said...

ko yg basuhkan kasut si CEM tu? Rajinlah ko.

Anak2 aku emak mereka suruh mereka basuh sendiri. Biar ada disiplin. Sebab malas nak basuh kasut putih mereka berebut2 jadi pengawas. Pengawas kan pakai kasut hitam hehehe

Firol said...

uihh..pakai sabun basuh pinggan .....gua nak cadang kat anak murid

KV said...

benar kah?
Nak try ah. Kasut skolah anak bujang mek kotor gilos!

Ayda said...

kat US akak nak guno apo jah ha?

Tijah said...

nzra
pastu salu kalu kasut tak kering kita letak blakang peti ais sbb situ panas kan???


zonaku
bulehhhh. pastu tudung ko ada perisa paprik nak?


k.ngah
hahaha. kecoh je iklan tu kan? axion ke aziahhh?


nizam
salah method tu. kang byk pakai air nak bilas kalu pakai breeze. heheh


dib
apelakk. food jammer ahhh. hahaha. lenkali kita chengho nak?


aku
kannnnn? errr..aku xde adik laki. (motipp?)


dude
ni yg aku marah ni. ni misti tak baca betul2 nih. huhuhu


ketwumen
bulehhhh. pasti menciutkan kebersihannya...


k.pah
hahaha. yolahhh. akak ado bapo pasang kasut lak kan. sey kok sepasang duo pakai mesen mmg nak kono hampot mo sazah kok dio tau tu...


yb
alahhh. baru dajah 1 bang. taun depan aku suh la dia basuh sindri. heheheh


firol
aaaa...nak lebih berkesan...pakai yg ada perisa lemon tu. hahahha


kv
siriyes. cubaklahhhh. hehehe


k.ayda
buleh guno sunlight. kok ado la. sabun cap kapak pun oke yo...kehkehkeh

afiq said...

gigi kuning maun tak deh agak eh,?

* f i f y said...

hye sis!i loike ur blog...hee :)

tasekM said...

lagi satu petua aku nk bg. ko basuh dgn sabun mandi bentuk cecair pun bulih tij. aku pakai tu je tiap minggu. bersih dan senang bilas.


.

Tijah said...

afiq
maunnnnn. genyeh lamo kit.


fify
mekasih dik (malu2 kucen nih!)


tm
wuishhh. org khekhayer je mampu basuh kasut pakai sabun mandi tuh. wakakaka

buyuiazliana said...

kak gogok gigi leh x pki axion gak?jimat sikit pki sabun sama je sume...;p

AkU said...

erk..*nenongnenoong....

Tijah said...

buyuiazliana
buleh dik. tu buat mask pun ok tu. eh kat facial diorang pakai ni la ko tak tau....haaa....


aku
ambulen ke bomba tu? wakakaka...

buyuiazliana said...

naseb ai x pegi facial kak...jenis gonyoh muka pakai berus sabut je kat umah...

Tijah said...

buyuiazliana
ehhh. kita waniter kena pegi fesyel etlis setaun sekali dik. baru glowing gittew. wakakka

kak wos said...

aku basoh kasot anak aku guna mesin basoh!
best woo!
wiken nih aku nak try la.. boh sesudu axion ke dlm mesin basoh dan cuci kasot anak aku selama 8 minit..
doakan kejayaan aku yer jah !

A.I said...

HARUS aku coba ni!! aritu aku baru je suggest laki aku cuci moto pakai axion. senang ilang kesan minyak2 tu/ x sangka lak leh cuci kasut juga..

PUTUBAMBU said...

dahsyat tu.. kasut hitam boleh basuh ngan axion.. selama ni aku ingat basuh pinggan-mangkuk jek..

er..kalau hati hitam camno pulak?

shija said...

mmg best pon guno axion niek nok!mek pon guno buek ilangkan kotoran degils kat tudung mek(siap berus pakai jaring jalo basuh pinggan tu lagik uolls,hikhik)..ilang tekau..sah bagos eh..

Tijah said...

wos
kalu guna mesen basuh aku cadangkan ko guna sunlight wos. misti bersih sehingga menciutkan kannn?


ai
bulehhhh nok. try la. ko penah dengar sabun cap kapak tak? aku dengar tu pun ok juer


putu
kalu ati itam...tu kono samak dgn tanah tu. wakakakak


cija
wahhh. kotoran degils tu dapek dr mano tu? misti dr pakli kann? makan mi jawo tak ajak pong. weh. dah ado mevi sok kemain la panjang langkah kau kannn?

riana ahmad said...

waahh!! tip berguna nieee...*kena simpan dalam koleksi petua*..tengssss..

sheila said...

agak2 syampoo dah abis buleh guno yg ni gak ko??? apokato akak kasi test try cuba tgk

Tijah said...

riana
harusss. sebagai scrub pun oke nih


sheila
alaa..kau la test. kok dah gugor rambut cam lopeh kemoterapi sok baru bagitau den yo? huhuhu

Drama Mama said...

hahh serious? kalau orang itam mandi pakai benda alah ni bole putih ka? nak suggest kat cik abang nih. hahahahahhaha

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Tijah said...

dramamama
org itam?? err...takleh kot. sbb tak berkesan kat aku. hahahah

sheila said...

den takleh test skrg ni kak..
monjak peknen ni den teraso rambut den cam cantik berkilat, bersinar, lombut bak sutero hohohoo...sayang lak nak test