Apr 25, 2010

blogging? sapa pioneer?


ok. hari ni mari kita kupas isu blogging sket eh? kita citer in general je la. takyah nak pinpoin kat sapa2. sedar tak sedar...kita sume pun perangai lebih kurang sama je.

bukan apa. sejak domenjak ni sana sini org heboh citer pasal blogging ni. masing2 kecoh ngaku merekalah pioneer. wtf la kan? errrr. akak tak mencarot tau. wtf disini bermaksud what the fotosintesis.

sokabar plak...agaknye sebab skrg dah cam kurang laku. maklum la dah ada yg online. free. mula la dia panaskan isu blogging ni. cam nak attract reader balik la kot. ala2 bila org beli, get eksaitet lalu berkata...wuuu! muka ai kuar sokabar yuuu! gitu la kot! pastu jgn lupa gunting dan frame.

oppp! opppp! nohatfiling ok. nak jadi selebriti kena taf nyet! dalam hati kena ada taman walau megi sudah kembang!

ok.

mcm akak...mmg dah agak lama gak join blogging ni. since 1998 ~ 2000 kot. tapi sebagai reader je la. masa tu diorang ni pakai blogdrive ke tripod ke haper tah kan. 3-4 kali gak cuba nak tulis tapi tak buleh. taip sikit...delete. taip sikit...delete. last2 jadi reader je la senang.

antara blog feveret akak time tu adalah k.pnut, tokrimau, matjan, mukeh, sera (mana ntah budak ni skrg) dan bbrp org lagi yg akak dah lupa sebab dah lama sangat. tapi mostly bebudak geng jurnal la. (ohh! dr.singa sila prescribe saya gingko biloba high dosage ya)

diorang ni akak mmg folo rapatttt punya. k.pnut tu sedari dia bujang sampai dah beranak pinak akak ikut dia. penah email dia tanya caner nak dapat anak putih. dia kata minum soya. haaa! akak buat tu. nasib baik cem putih. tapi skrg tinted jugak akhirnya sebab hari2 bejemur kat skolah kan.

then taun 2007 akak cuba tulis balik. kali ni menjadik! sampai la skrg. walaupun content tah hape2. akak pun tak tau apa la teladan yg korang dapat dgn baca blog akak ni. tapi pedulik la kan? yg akak tau...akak dapat ramai kawan. dari yg muda...sampai la yg dah pencen. best kan?

(cengkerik!)

tiba2 tak tau nak tulis apa lagi...

ni misti pasal bijik aprikot tuari!

last but not least. bak kata ramli sarip.
"akuuuuu menulissssss...bukannnn kernaaa namaaaaa"

aaa...tapi kalu rajin klik la nuffnang kita yer?
kuang! kuang! kuang!

ok. nak bawak cem main layang2.
.

67 comments:

afiq said...

lame seh dah blogging....owh mami jah.. komen pertama mu di blog ku.. masih segar di ingatan.. caittt...

F A R Y N said...

dlm hati ada taman...
dlm taman ada mungee...


hahahaahaha...

kain pelikat lalalalala

hatim a.r said...

kalau akak nk tau sayalah pioneer sebenarnye.malas nak kecoh2.low profile bak kata orang hehe

AkU said...

pioneer tu pe..??..adakah piano + maneer = pioneer a.k.a. mane piano..

al-fir said...

ish org surat kabo ni..klu nak kasi laku amik la kak jah jd writer..kan??

Ms.Lilies said...

'kita sume pun perangai lebih kurang sama je' errrrr adakah maksud ko kita sama2 suka javacip???slurpppppp

A D I A said...

kak, saya pun baca blog org zaman2 millenium camtu. masa tu dorang design blog sendri, kai photoshop bagai. skrg byk template dah.

Tijah said...

afiq
apakah perasaanmu ketika ittew? adakah berdegup kencang seperti pertama kali bersua dulu? wakakkka


faryn
lalalalaaa. marilah ke mesjiddd. hahaha


hatim
uish. ye la. cane leh tak perasan lak kannnn? hahahah


aku
pioneer tu kan. dier lebih kurang cam rembatan penalti ke kepala pengadil. mahu? wakakaka. nenongggg 3x


alfir
kannnn? puas dah akak hint diorang buat tatauuu je. akak cop nak bahagian hiburan.


mimi
lama tak pekena tu nok. err...ko maksudkan javacip ke kacip patimah tu? kahkahkah

Tijah said...

adia
masa tu best kan? tiap n3 cam telus ikhlas sangat. skrg ni je tah hapa. dah byk iklan kot.

kakngah said...

den tetiap hr kecuali hr ahad baco sokabar jah.. sokabar yg koteh tu... free gak. opis bayar hahaha!!!

errrr.. javacip tu apo wey..
den inesen..

Daun Bidara said...

oyoo, memang berpengalaman ko jah, daun baru tak sampai setahun

Daun Bidara said...
This comment has been removed by the author.
al-lavendari said...

maknanya blog ini dah lama dah ada rupanya. saya baru tahu. rugi pulak rasanya. lepas ni kena pulun lah ni, sekurang2nya dapat setanding dengan tijah atau dokek2 pun jadilah.

tapi kau tu janganlah laju2 sangat !

ashley said...

tak kesah la kan..janji bahagia!!

Catwoman said...

Jah.....

Itu Ramli Sarip la......panjang sungguh rambut dia.

Peace!!

:)

Nizam.Ariff said...

Ye la Jah, awal-awal millenium dulu aku follow TokRimau and geng journal derang... masa tu pakai dial-up time.net jer... alih2 ada paper kata blogger pioneer kat Meysia mula 2005. Muka TokRimau dah kluar suatkaba 2-3 kali kut masa tu... mungkin dia rujuk kat Blogspot punya dimensi kut... yelah, masa tu ramai yang migrate ke blogspot.

vidadarisakura said...

kak... jawab dengan jujur..

gambar profile kakak tu betul2 gambar kawin kakak?

hehe

buyuiazliana said...

saya suke baca belog akak...kasik hati panas jadi sejuk..;p

k.e.r.i. said...

hahaha.
aku tahu pasal sape.

h a n i e said...

kak...

kau lah sumber resipi den..

sekian.

hahahah :P

xiiinam said...

Hmmm...tiba-tiba jadi macam segan pulak kat sini!

momguess said...

ko nk suruh klik nuff iyo
len kali cakap dari awal yo

zonaku said...

hehehhehee... sy mls amik tau hal sokabar... baca sbb amik data penting jer.... hal keje jer....

zonaku said...

hehehhehee... sy mls amik tau hal sokabar... baca sbb amik data penting jer.... hal keje jer....

Tijah said...

k.ngah
den pun samo. tu yg salu bfast kek mcD tu. dah la ado wifi free. sokabar pun free. hahaha


daun
ala...pengalaman jadi reader jer. menulisnya baru lagi since 2007.


al
mano ado bang. blog aku yg dulu2 tu dah bapo kali kono delete ntah. ni la yg kokal sket nampak eh.


k.ash
iyooo. skrg dah ado kamera best laie bahagio kan kak kan?? hehehe


ketwumen
ko tolong potongkan sket nok.


nizam
kan? aku suka gaya penulisan diorang. cam lebih sincere kan? cuma dulu aku nak join cam segan. hehehe


vida
iye dik. tu antara gamba masa tukar2 pesalinan tu.


buyuiazliana
la ye ke? tapi akak sebenarnya suka bakar hati org. alaaa...tak jadi la plak ekk?


keri
yolahhh. dah kecoh dah kan...


hanie
ye la tu. ni misti tengah menaip kat kedai tomyam ni kan??


cklah
aisehhh! jgn la begitu chegooo. tiada chegoo tiada la saya.


momguess
tau takpee. hehehe. eh. segan la plak kan???


zonaku
tengok nombo ke kan? ehhh tak. hahahah

yan said...

hahah best la akak sound!! go superjah!!

adibah said...

Pioneer ni bukan jenama radio keta ke nok?

*aku menulis kerana nuffnang... gittew :)

NenekPenne said...

yang pasti nenet bukan pioneer.... malah piano jugak bukan...muahahaa

Huda Ramlee said...

klik la gak kt nuffnang kite yerk..kikiki..wat tambah-tambah duit raya..

AkU said...

o0o0o..baru tau..tengkayu tuk info tuk kak... >.<

joegrimjow said...

akak soh klik niffnang ni
xtakot kena saman ke?
hehe


blogspot baru dubuat pada tahun 2002, wp plak 2005. menarik ni kalau ku kupas isu ni, cuma takde pengalaman kalau blog2 melayu ni
:)

blog2 yg akak gtau tu, blog dieorg ada lg ke skrg ni?

mamarempit said...

Bawak Cem men lelayang nanti ngn omak eh skali tinted...:D

Tetibe rase nk "bersedekah" ari ni....sebab dlm ati ada taman...semalam makan meggi kari Midi size 2 laki bini sbgi bekpes sblom gi mkn kenduri...ngeeee

kak wos said...

~ menanah tengok afiq kat 'atasss' tu..~
aku pon dulu blogger..
skarang jd pembaca jer..
kenkadang terasa gak nak jadi blogger balik..
tp dah bernazar tanak berblog dah..
cemana kak sri jah siantan?
bantulah saya.

tasekM said...

dan kerana blog jugalah kita jadi kawan ye tij....

:)


.

tasekM said...

tij, turun la melaka khamis ni. aku ada projek ngan alis. he he.



.

Mak Su said...

waahhhhhh!!!! lama sungguh, banyak pengalaman ni, bab blogging :)

KAKTINY said...

tak kisahla sapa pioneer.. (yg pasti bukan aku.. sbb aku nih, sampai sekarang, iklan nuffnang pon aku tak tahu nk install tang mana.. kuang3x... takpa, aku tulung klikkan nuffnang hang jer laa...)

tapi bak kata tasek... kita bermula sbg kawan, di 'sini'.. di dunia blog ini.. (walaupun sampai ke hari ni haram tak penah jumpa.. sampai dh berekor-ekor kambing jadik lamb chop .. dan sampai doktor pelatih pun dh jadik doktor pakar kat spital serdang tuh... !!)..

hahahaa...

Lazyf... said...

"nasib baik cem putih. tapi skrg tinted jugak akhirnya..."

x ley bla ngan ayat akak nih...hahaha

PUTUBAMBU said...

uishh..lama tu berblogging.. cayalahh..!

ni main layang2 tu.siapa yg monang? layang2 siapa yg naik tinggi? hehehe

ada iklan nuffnang ke? tak nampak pun

NONIE ABDUL AZIZ said...

lama tu Tijah...aku setuju Tijah kita menulis bukan kerana nama..aku pun bukan pioneer baru lima tahun ini pun rasanya nak aktif balik pasal Facebook kat opis aku ni dah kena blocked!!

DrSinga said...

ginko..ok...
dah alang2 ko nak makan ubat...
ko makan clomid ..ko minum soya...
biar cem dapat adik putih melepak...

Tijah said...

yan
superjah? dah cam jawa je bunyiknyer tu. huhuhu


dib
eh takkk. ia adalah jenama handbag. huhu


nenet
abes nenet sapa yer? bleh berkenalan?


huda
yer. apa yg pentingggg...kejeeeesamaaaa


aku
wakakakaaa. sama2...


joe
ala...nnang kita seciput je pun. maklom la blogger picisan xde sapa nak saman der...


mama
pergh bfast megi tuuu. kita makan rotiiii jer.


wos
ehh. nazar bleh refresh baru wos. pasni ko nazar la nak sambung blogging balik. hehehehe


tm
kannn? dan sekrg kita saling bersms kannn? khamis ni xleh aa. aku ada hal kat bangi. ko pun kasik last menet esaimen mana leh. hahaha


maksu
hehhe. lama tu pengalaman menstalking blog org jer. menulisnyer baru2 ni jer


tiny
tu ahhh. aku biasa weekday mmg rajin aa naik KL. err...tak pun khamis ni ok gak kalu ko free thari. aku ada kat area bangi/pjaya.


lazyf
tinted tidak approved by JPJ plak tu...


putu
layang2nyer 1 jer. pastu aku yg main lebih2. cem bengang jer. hahahah


nonie
5 taun lama tuuu. tu dah kira antara pelopor dah tu. heheheh


dr
weeeeee. buleh try tu. alaaa. kasik a add dr. kita nak jipies...

monas2petronas said...

jah, tu la ko, buat blog letak warna itam jer, cuba letak warna garang2 sket, oren ke...baru la orang suka nengok,,,ni idak,,sket2 itam itam itam...hahahaha,,

niari ko gi mana? datang jakarta ke?

monas2petronas said...

eh sorry jah, aku rasa itam pon warna diva...its ok la, menten la itam, kalau merah, oren garang sangat :)

Tijah said...

ween
itam dah try. putih pun dah try. tapi kaler lain cam takootttt nak try ahhh kang org kata plagiat plak. wakakaka. datang mana? penanggg aaa

cik EPAL said...

dah lama gak baca blog akak ni. tapi selalu silent reader je. segan nak tegur. hehe :)

HaNa NyoTa uHArA said...

aku suka baca ko nye blog jah.. pastu agak2 mak mertua suh aku masak..aku refer resepi ko ni ha.. seellaaaamaaaatt aku jahh...

sheila said...

pioneer ko tidak...den pun menulis bukan kerna nama...

i luv u uncle ramli...tetibo tau den ni

Tijah said...

cikepal
hehhe. ekceli kita pun salu skodeng awak diam2 tem larut2 mlm tu. btw, awak somel :D


hana
haa. meh sini aku bisik ayat pengasih utk kasik mak metua sayang meh.


sheila
aku nampak angkel ramli kat sikamat family store aritu kauuu...

kak wos said...

tiba-tiba rabbit ittew muncol..
seswatu!
kahkahakah!

Pnut said...

ehhh sogan acik, nama acik diseru-seru di sini ropanya..malu aiiii...

tijah, apsal ko tak citer akak dah pernah kena interbiu kat radio pasal blog?? akak dah kuar sok kabo berita harian pasal blog?? camner aku nak berlagak ni??? potong markah la...

c1k zuer4 said...

kak, sape kata takde teladan baca blog akak??

resipi akak tu penting...saya yg tak pandai masak ni, asik la curik resipi kat blog akak...hahaha...

btw..lama saya menyepi..mood takdak...

penarek becha said...

hoh. tokrimau tu paling rare dan berfenomena sampai saat ni.

kak wos said...

eh japp japp! cikgu jah, nak tanya nih..
rabbit ngan bunny tu maksodnyer sama tak?err.. satu lagik, famousity ngan simplysiti tu pon maksodnyer sama ke tak??

tanya jer, jgn la marah.

Nashays said...

kite pon suke membace bila kak tijah menulis...lalala

Hidemichi said...

Aku start blogging dgn blog Friendster, best....xde sorg pun baca!!!

Tijah said...

wos
ehhhh. bukan sabtu ni 1may hari easter ke kannn?? ehhh. hari buruh aaaaa. silaps la plaks


k.pnut
aiyooo. ye la kan? amponnn. amponnnn. lupa plaks nak letak pasal tu. ala...jgn la potong markah sayer...


zuera
la ye ke? mekasih la dik. ada gak paedahnyer link tu yer?


penarek beca
yer betul. kita dah ikut lama dah tu...


wos
sama wossss. ko mmg teral. lenkali jumpa kita belajar vocab baru lagi yekkk?


nashays
alaaaa. mekasih la. terasa femesiti puler disinni...


hide
aku dulu ada myspace jer. tu pun dah berabok dah skrg...

catz said...

kita nak ikut gak main layang-layang..
err..project tetel camna?
jadik??

Tijah said...

catz
jadiii. aku cop tempat ehhh

~Kak AZZ~ said...

Akak blog just utk syok sendiri je.... Sukahati la nak baca ke taknak baca.. Tp akak tak suka gak la tgk blog yg dok maki2 org ni... Tak kira la sape salah sape benar... Nak marah tu boleh, tp ayat yg over sgt tu cm tak sesuai je...

Kdg2 nak gak buat post yg ada carutmarut terlampau ni... Itupun kalau ada yg nak bg RM laa... hohoho...

BlueIceCube said...

tambah fakta:

1.Blogger.com start in 2000 (sebab blog pertama saya disitu)
2. blogger pertama yang saya baca is Anas
3. Sera masih ada, dia bz study :-P

sheila said...

kak jah,
ko biar boto tu angkel ramli sarip...

atau ko nampak stall ramly burger kek situ?????? don't mess with me...i'll fire u then

fuh ganeh lak tetibo

Tijah said...

k.azz
kok nak maki biar dopan2 kan? dapek kasik pelompang sekali


blueicecube
oh ye ke? ala. kasik la link...kita nak baca


sheila
uiiii takottt ehhh acik. iyooo. ramly sarip tekau. dio meniago taufufa topi tu

minahranggie said...

kak... aku rasa ko lagi pioneer la kak..tapi releks jer aku nengok menten lo pro...

aku nak sebelah sini tidak sebelah sana pun tidak... sekadar jadi pemerhati bebas jer... biasalah.. benda ni takkan habis... macam mana kita baik pun tetap takleh nak puaskan hati semua orang... jadi biarkan mereke terjun bersama labu labunyaaaa

Tijah said...

minahranggie
uikkk. jgn ckp sebarang skrg. kang kena saman. huhuu

minahranggie said...

aku tak cakap nama pon kak, takkan nak kena saman, lagipon seme dah besa... boleh pikir sendiri..benda remeh remeh ni nak besa besa kan wat per... aku tak nampak kefaedahan nyer di sini..

lagipon ai bukan artis kak oi... artis artis jer salu saman nyaman nih..

p/s:: bil tepon t* pon aku tak baya dari dulu dapat surat loyer baper banyak kali ... tapi asik dapat surat loyer jer,... tapi aku tak pernah bayau pun... gertak jer lebehhh

Tijah said...

minahranggie
ntah. surat loyer ni aku pun byk kali dapat. saman mps, saman parking, saman apo lagi ntah. nak wat caner...sejak skolah dulu lg salu kena saman ngan pengawas per. hahah