May 9, 2010

mmm...

last week...
aji usop & sazah pegi kelantan...
otw balik sempat naik kemeren...

sampai sbn...
aji usop call akak...

"ngah..."

"yo yah?"

"datang la umah. ado boli sayo kek eteh maghin..."
(tak paham naseb la yer. kihkihkih)

"yo ko?"

"iyo. asparagus pun byk ha..."

wah! since when aji usop pandai makan asparagus kan?

sampai rumah...
akak pun kelebet hasil rembatan mereka di kemeren...
ada limau, stoberi, mangga, brokoli, kubis bunge...

"mano asparagus eh yah?"

"tuuuu...yg ijau2 tu apo namo eh???"


akak terasa dipersenda...

ini KACANG BUNCIHHHH la bang ajiiii!!!!
kodai aci dopan tu pun ado takyah susah2 naik kemeren dooo...
(berteriak dalam hati saja. komplen lebih2 kang sok2 aji usop tanak belikan akak apa2 lagi)

ASPARAGUS sebenar.

p/s : cija. ko bagitau aji usop/sazah pasal ni siap! ko kuat ngadu kan? bukan leh caya tu dehhh!
.

55 comments:

KV said...

kah kah kah
anggap la itu asparagus malaysia jah!

kucingorengemok said...

bagi can laa... [kih kih, den golak dalam ati yo]

zonaku said...

aji usop beli, xkan sazah x tengok kot.... kalaupun x kenal ruper asparagus tu, at least kenal la kacbon tu kan


hikhikhikhik

afiq said...

maha kan asparagus? tu yang seksaited dapek freee tuuu :P :P

penarek becha said...

hahhaha.. beli asparagus dalam tin sudeh laaa.

Tijah said...

kv
rasa mana sama kon. huwaaaaa


kog
tak baik golakkan org tuo lobih2 kan? hahahah (golak bosa)


zonaku
sazah kalu dah nampak bunge lupa sayo2ran tu sumer kot


afiq
tu la pasal. sekali buncih kg batu pun melampoh kannn?

buyuiazliana said...

kot nama sentipik kacang bonch tu asparagus kot kak seperti yg diperkatakan ok=leh penjual pada aji usop kot....

Tijah said...

penarek becha
ada eh? tak tau la plak. heheh

Tijah said...

buyuaiazliana
nakal betul si penjual tu...

kak Erna said...

jah..tak bolih salah han aji usop doh..penjual tu memainkan aji usop..memang dio mintak asparagus..diboghi e kacang buncih..dah lotih jah..dari kelantan tak do la nengok doh..
waa..takut yo..kalau aji usop tau yooo..

Ms.Lilies said...

Kacang buncis masak month gulai udang...laju tu aku makan..tambah sket ikan masin sepat..time tu aku xkenal dah sapo yb tijah ni :p

Ms.Lilies said...

Alamak...typo la disittew...aku nak taip masak mo terbuh month lak ahak2

kakngah said...

cincang bwg putih, tumih mo udang godang ibu jr, campak asparugus, buh sikit minyk bijan.. sodap jah!

h a n i e said...

hahahahaha..akak masak ape "asparagus" tu...

kihkihkih..aspalela sungguh!

:P

kupaslaroren said...

pak aji tengok anak pak aji ni dia ngutuk2...hahahahah

Yunus Badawi said...

Kalau ko tak nak ko bagi aku ajelah buncis tu. Adam hari2 makan buncis + karot dgn nasi dia.

Aku pun nak ke Serting hantar Afifah ni. Bolehlah aku singgah Sikamat ambil buncis tu hehehe

Roger aku dulu tau

marinahunny said...

kihkihkih...kira halal la..wrna dh dekat tu..hahaha

Lazyf... said...

Kacang Buncih mo Asparagus tuh kigho sedagho jauh la tuh kak...soghang kek Mesia soghang laie kek obersi...hahaha

Dayah said...

Salam Kak Tij,

hahahahaha.. nak tergolek den baco ehh.. kekekeke..
Mungkin Aji usop ingat betul dah ni.. warnanya hijau.. pjg2 .. sah la tu..
akk kena la bg taw. yah ni bukan asparagus.. ni kacang buncis yahh oii

Daun Bidara said...

ala kira lebih kurang je la jah

Hidemichi said...

cuba ko trade-in jah, bleh tak?

geraugebang said...

Nak berkenalan ngan aji usop la...kurang-kurang dapat 'asparagus" he he he

Nizam.Ariff said...

Asparabagus....

macam pucuk paku pakis?

NenekPenne said...

he he he..mahapkan dia jerlah tijah oi...

asparagus ni kalau saute dgn bawang putih, pastu bubuh sikit sos tiram..wahhhh... sodap

Tijah said...

k.erna
tak baik memainkan org tuo kak kan? tu kok tau dek jabatan petanian maun kono buang kojo tu. ehhh. apo sey merepet nih


mimi
wakakakaa. punyer la selera ngan buncis berudang sampai salah taip ek nok


k.ngah
siyes den tak ponah masak asparagus. cano caro siang eh pun den tak tau. hahahah


hanie
apo laie. goreng sama bilis jer la nok. huhuhu


kupas
pak aji takde kompiter takpe. hahaha (tapi pakji ade sebut2 nak beli blekberi. aisehhh)


yb
alaa...sebungkus jer bang. tu pun tadi aku dah masokkan dlm nasik goreng


marina
kannnn? sbb byk lagi sayo aji usop dah kasik. asparagus tu sok kena la beli sindri...


lazyf
bau bau bacang ker kan?

Tijah said...

dayah
tu la tu. tapi sbb dia dah konfiden kata tu asparagus...kasik canla kan. takot kecik ati plak kang.


daun
uishhh. rasa dia lain nok...


hide
jauh tuuu. nak trade in- tak tau la kot aci kedai depan terima...


k.gerau
bulehhh. tapi takot kang sazah menjoling plak. huhuhu


nizam
uish. mane sama...mahal tuu asparagus


nenet
ehhh? kalu sote ngan bawang bombay ok tak tu? ker bau bangla?

lampin&buku said...

kelakau ugok......buncis pun buncis la......

~Kak AZZ~ said...

Wahhh.... Poie Kelantan apo tak singgah umah akak.. Peh tu kalau dr umah akak ni dgn kemeren tu lobih kurang sojam stongah yoo... Cumo jalan lom siap 100% lg... Akak pun lom ponah poie kemeren tu.. tunggu jalan tu boto2 siap baghu nak naik sinun.. haha...

WhiteLighter said...

it's the thot that count...kacang buncis, kacang buncislah...janji aji usop sayang

Nadia said...

orang jarang dok dapur. sekali nampak barang, jadik la barang exotic... kuali buruk pun boleh jadi Magic Wok. you know...

http://watikah-nadia.blogspot.com

- Nadia

tasekM said...

ko mmg pesen banyak komplen, kan...?


:p


.

momguess said...

ado gak aji usop boli kan ko kacang buncih!!!
kalo lasung dio xboli kan apo2
mau pitam ko kan

KAKTINY said...

Akakakaka... Asparagus suda tukar ka?.. Jadik buncis..

Opsss.. Ampun pak aji usop.. Hehehe..

julietchun said...

aku rasa aku tak penah makan lagi asparagus seumur hidup nih :P

Che Mid said...

rupa dan warna pun lebih kurang... patut pun konpius terutama kalau dah rabun kan kan kan

thunbergia said...

sungguh hijau kacang kanns,

salamm,

DrSinga said...

meh bak sini no telepon aji usop ke..e mail dia ke..fes buk dia ke..aku nak ngadu...

iina said...

oklah tuh jah.. asparagus mesia.. janji makan sayur.. ;)

IBU KUMBANG said...

nok! abah ko expert, besenye org kata asparagus tu kacang buncis tapi abah ko sebaliknya... ko patut bangga nok!

Catwoman said...

Salam Tijah.....

Alaaaaa, ko ni la.....kasi la muka sikit kat Aji Usop tu....

Seb bek Aji Usop kata asparagus...
kalau dia kata ASPALELA...mau nangis Sazah tu nnati.....

Huhuhuhu......

Tijah said...

lampin
mak pasrah nyahh


k.azz
sey pun blm ponah nek kemeren kak. ntah bilo la carlos tu nak bawak ntah


whitelighter
ye la kan. org dah ingat lagi mau komplen kan? (sepak diri sindri)


nadia
ehh tapi aji usop pandai masak uols. mungkin tak biasa tengok asparagus kot...


tm
kihkihkih. ala...ko pun samaaaaa kannnn???


momguess
silap2 merajook sampai raya taun dopan. hahaa


tiny
kena try bawak aji usop pegi jonis ni kan?


juliet
aku penah makan. tapi tak penah beli & masak


che mid
yer la. aji usop mmg jenis pakai spek nih

Tijah said...

thunbergua
mmm...sangat sihat kann??


dr.singa
aji usop nan ado benda2 tu smer.lagho katanya. kihkikih


k.iina
yolah kan. tapi cam hampa la jugek. hehhee


ik
ok. kang aku call aji usop mintak mahap. hehehe


zyma
sazah tak kisah kot tu. hahhha

shija said...

ayahhhhhhhh!!!!kakngahkan dio ngato ayah lam blog eh!kemain dio ngato'an ayah yah!....wakakakkakaka

Tijah said...

cija
ko berani ngaduuu? mak calarkan maivi baru ko tu kangggg?? wakakakaa...

linn said...

aku rasa mesti ko tak penah masakkan aji usop kacang buncis tu kan?

Hazey said...

Jah,

Sedih baca entry Sebelum Terlambat, sangat 'menyedarkan', nak carik la kot2 ada yg memurah... ko tau tak?

AkU said...

TERBAEK la....!!

dude said...

sedap ke asparagus tu..

riana ahmad said...

...goreng ngan belacan pon sodap kak Tijah..yummmmmm...^_^

♥Hernee Nazir♥ said...

hehehe..gelak sorg2 bace..

AZANI said...

napetaklehcommentdlmemtry lpasni?

PUTUBAMBU said...

oklah tu..at least aji usop beli gak...walaupun tak sama...

Huda Ramlee said...

bulih la tu kak jah..kaler ngan saiz dah samo dah..
hahahaha..

Tijah said...

linn
aisehhh. aji usop ada minik aper. wakakkaa


hazey
yg memurah biasa ada yg tak best dia. paling best kena cr pakej yg komprehensif sket..


aku
kannnn? hahahhaa


dude
sedap gak. stim2 jer. takleh masak kari tu der...


riana
orait. buleh try tu sok...


hernee
hehhhee


azani
saja disablekan bang..


putu
ingat gak dia kat anak eh kan?


huda
pandai la ko tuh kannn...

sosevenjo said...

adoilah...sakit perut eden ni golak tak habis2...