Jul 10, 2010

DCA

perut pun dah kenyang.
buat bihun goreng kejap tadi.
malas nak masak nasik.
nasik thari tadi tinggal utk cem.
dia tak makan bihun yg mak dia masak.
dia makan bihun makcik kantin skolah seri kelana je.
isk!
kecik ati kita.

dapat email...
ada yg tanya apa itu DCA.

petang2 sabtu ni takde keje kan?
kita share info sikit la ye.
nak tengok astro pun takde siaran.
hujan kannnnn?

basic je la eh.
maklum la...ai bukan teral.

ok.
DCA adalah dollar cost averaging.
nak cakap mcm mana dlm bahasa melayu ek?
tapi yg pastinya DCA adalah tak sama dgn D&C.

DCA hanya bleh apply kat fund yg ada variable price saja.
ala...price turun/naik tu la.
kalu kat sokabar page BSKL tu...
dia ada tulis hari ni 30sen, esok naik 31sen, lusa turun plak 29sen
haaa. hat tu la.

tapi DCA ni tak bleh buat kat ASB yer.
sbb ASB tu 1:1.
ko beli singgit dapat la 1 unit.
harga dah fixed.

ini adalah DCA (dollar cost averaging)

ini pula adalah D&C (dilation & curettage) - cuci rahim
(kenapa dinamakan rahim eh? bukan patut rahimah ke?)

ok.
berbalik pada DCA.
cer tengok table nih.

tak paham?
takpe...
akak bagi contoh paling senang.
harga ada 2 je
harga beli, harga jual.
so kalu beli byk2 kali tu...
DCA ni kita buat utk puratakan harga so that dapat 1 harga beli
aiyoo...pening kah?

let say bln Apr harga naik balik ke 0.30 seunit.
maklum la market kan hari2 turun naik.
benda yg turun boleh naik.
benda yg naik boleh turun.
tak caya tanya erelpitepen atau teygewut.

ok.
katakanla harga jual (ikut harga semasa) cecah 30sen
since aji usop harga beli dia adalah 25sen, maka dia untung la 5sen/unit
sazah plak takde untung sbb harga beli dia 30sen gak sama dgn harga jual.

jadi,
sapa2 yg keep on investing masa harga jatuh...
dia adalah bijaksana.
sbb dapat beli lebih unit dgn harga murah
kita kan suka SALE dan DISCOUNT???
begitu la konsepnya.

paham tak tu?
tak paham takpe.
tu basic idea je.

tapi kena disiplin la ekceli...
dapat duit bulan2 tu kan...
biasakan SAVE dulu seblm SPEND
etlis 10% drp salary kena simpan
dah penat2 keje kan
reward la diri sendiri dulu
reward tak semestinya dlm bentuk material kan...

"aiseh! ai tak bleh simpan la bln ni sbb semlm terbeli sendel nainwes. ala rm360 jer"

well...
topuk dado, tanyo la ketuo kampong kan?

adios.
akak nak goeng karipap plak...
ujan2 ni lapaaaa la...

47 comments:

al-lavendari said...

nak tanya buah fikiran awak pulak. abang ada melabur dalam public mutual. sama ke konsepnya ?

Tijah said...

al
sama je konsep dia bang. public ke, cimb ke, kaunter main board ke, janji fund yg abg beli tu bukan fixed price.

kak Erna said...

jah..poning akak..maso kojo klia dulu..akak tau lah..DCA tu..ha ha..
kalau muda2 lagi..bolih cuba ni ja..dah tuo2 maleh dah..

Daun Bidara said...

betul tu, cikgu tijah dah explain panjang lebar, mesti semua orang dah faham

Tijah said...

k.erna
uishhh. mano ado age limit kak. buleh je nak try. tapi jgn la amek yg high risk. aji usop sampai skrg main saham pos m'sia laie tu


daun
betul kan daun? kekadng org kita tak paham yg buat dia kekejap nak kuar duit. tak berani kalu simpan saving akaun je la kan?

isabelle said...

ulasan yg sungguh komplikated. oh tidakkk... hujung minggu malas pulak nak berfikir & cuba fahamkan.hehehe

fnd said...

hmmm...tiap bulan kan Jah, aku nye statement tu tak penah bukak, walopon ejen dah explen tp haku tak baper nak paham...udah aku bior je la. nnt 5 taun nnt baru aku tanya balik.

gadis comel said...

kak tij public mutual or cimb?






ai cimb. tapi dah tak aktif. kui3x.

lupekanje said...

tak pahamm...tak pahamm
eh..acik pun goreng bihun gak petang ni...
si shahmah tanak makan nasik...dia kata, umi masak lambat siap nnt...huhu..

Ms.Lilies said...

aku agak blur2 jugak...maklumla bab finance ni aku lombab sket hahaha....

so skrg aku secure campak kat asb dulu...dah reti hat lain baru aku campak kot lain...

bleh org gelak aku simpan sket2?
katanya simpan sket2 xde hasil...nak simpan kalu simpan harus byk2....

Huda Ramlee said...

kalo D&G pe lak??kuikuikui

okeh,serius.kalo kita invest dlm islamic fixed deposit ok tak?aku tak ingat nama btl dia tapi kena sep 10k tuh..

NenekPenne said...

ooh fening kepala aku...
aku bab kira2 ni fail..tak faham
cam kiut pulak ko eja nama piterpen dgn taigewut tu...

Tijah said...

isabelle
hhahaa. saja je kasik wiken2 ni otak main kira2 sket lepas bengap makan karipap penuh minyak tadi.


fnd
ko buat regular saving kah? bagus tu. xyah la tgk bln2. mmg 3-5 taun punyer investment tu baru nampak hasilnya


gadiscomel
akak pmb. tapi skrg bercadang nak try main bskl. ada kaki kat kenanga. hehehe. don't put all eggs in 1 basket konsepnye kan.


acik
samo lak kito. sey lopeh tu goeng karipap segera je. yg cap teraci tu. ok gak. ado daging.


mimi
nok. ntah2 org yg gelak tu langsung xde saving nok. ko pedulikkan je. kekadang org gelak tu...satu sbb dia...dia sindri xde duit. tu yg nak kaver malu tu. dannn...asb, sila simpan sedikit2 secara regular drp amel loan yer.


huda
d&g? huhuhu. tu bren kat pasa mlm melambak aku tengok tu. fixed dep.? bagus jugak tapi return sikit la tapi etlis secure. public bank ada skrg offer 4.72% kalu x silap min kena letak 10mth. no entry charges & xde agent. kena buat sindri kat kaunter.

Tijah said...

nenet
huhuhu. xpe la. aku plak terlebih rajin nak buat kira2 petang ni. pitepen? teygewut? tu 2 ekor ada masaklah mental tu...

AZANI said...

salam tijah
terunajasih,,jah,,,manfaat ulmu ni...

Sidratul Muntaha said...

lorr
mati - mati aku ingt department of civil engineering

Hazey said...

jah

tq bagi sedikit pengetahuan... aku dah la 'zero' knowledge lansung pasal ni..

buat lagi entry banyak2 pasal ni.. kita sama-sama 'bukak minda' sket!

DrSinga said...

aku malas nak pahamkan....boleh???
gula dalam darah zku 3.0 mmol/l pagi-pagi ni...
ofotakfaktakfakjafalanfan
aku paham 'rahimah' je...

TotYati said...

salam akak,

Ai faham & Ai shuke.
mataceh (^_^)

CAYANG ALIN said...

amboi kak jijah leh jadi pakar economy ni..huhu..pening dah digest seme maklumat..huh..cam no kak jijah digest benda ni..

uji6june said...

ooooo .. cenggitu yek?
akak bab fainen ni pon fel gak

pesen cam MiMi gak..
longgok dalam asb n tabungaji je..

sWeeT said...

salam kak.....

good info 4 me....herm da lama blog walking kt akak nye page nie!!! hehe

salam perkenalan!!

al-lavendari said...

mekasih !

Teacher said...

u still need to eplain to me in plain english... to me and to the other.

Pnut said...

Tijah aku tak paham..
sekian harap maklum..

aku kalau bab figure, memang benak sikit..maklumlah matematik 9

momguess said...

den kalo wekend mmg otak xfungsi lasung!!1
harem den xpaham
hahahah

Budak Lurpak said...

lepas saya baca terus saya contact agent saya.... cenggitu rupanye.. heheheh..k.jah, ada tak duration yg paling sesuai utk melabur? i mean, mesti more than 2 years baru berbaloi ke.. cer cerite sikit..

Hidemichi said...

Tijah..sesekali jd lecturer ni best kan. Pahala pun dpt. Good info btw.

Antara yg bagus nak aplly benda ni ialah gold passbook!

Tijah said...

azani
sama2 bro...


sidratul
dak aihhhh. ini dca lain nih


hazey
sama2. insyaallah kalu ada rajin aku buat lagik...


dr.singa
rahimah rahim? huhhuhu. aisehmen..taun ni pepsemier tak buat lagik nih...


totyati
salam. metamer dik....


alin
xde la pakar sgt. biasa2 jer nih. takat no kurang juta2 tu bleh la lagi


k.uji
xpe kak. janji simpan kan?? x kira la kat mana jgn bawah bantal sudeh


sweet
salam kenal juer dik. jemput la dtg lagi yer...


al
sama2 bang.


tic
ofkos. apa2 hal ko pegi setelkan FD dulu...


k.pnut
saya maths ok la lagi...janji ada kalkulator. huhuu


momguess
ni misti byk makan capati ni. perut kombang. huhuhu


budak lurpak
yer. kalu UT...mmg 3-5 taun. best method regular saving. anytime boleh pump in duit. tapi kalu nak lump sum kena pandai tgk timing la. cer consult ngan agent tgk apa kata dia


hide
sesekali kann?? doa aku murah rezeki ehhh?

Lazyf said...

Akak...

Kalo nk invest la kan, minimum investment baper K hengget???

chai n tea said...

siyes ai pening kak
senin mood
plus tgk final world cup smlm

Nizam.Ariff said...

Betul tu Jah, masa merudum adalah masa yg sesuai nak tambah pelaburan. Harga tengah diskaun la katakan. Kena la henyak cukup-cukup. Sepatutnya labur lagi banyak. Kalau turun lagi, beli laaaagi banyak dari sebelum-sebelum tu.

Tapi, berdoa banyak2 supaya tak terus merudum and bangkrap... hehehe. Tu nasib la kan...

Tijah said...

lazyf
min 1k jer dik. murah...murahhhh. mari beli. heheh


chai n tea
ok. dah elok saket paler sok sambung baca ekk??


nizam
yer betulll. sbb tu seblm inv kena study profile dulu. broker/agent ramai bleh mintak consultation diorg kan...

kakngah said...

den spesis sazah
hiks!

PUTUBAMBU said...

kita invest kat public mutual jek..
dah 2 tahun lebih dah.. tu pun utk kwsp kita

alhamdulillah..kita invest masa belum ekonomi melecet tu..

ada le untung sikit..
masuk balik kek kwsp.. dio tolong simpankan..
(err..kan best kalu boleh bawak keluar. hikhikk..)

Dania said...

hah tu dia...pakar UT kita sudah berkongsi rahsia... cepat sambar tijah..dia mmg consultant yg best..!

Lazyf said...

Akak,

1K hengget murah gak tuh...hehehe
Sekali invest jer ker kalo 1K?

;-)

monas2petronas said...

jah,,aku teringin sgt2 ni melibatkan diri dlm bidang tu, kalau aku nak hulur 1000 utk beli natang tu, tapi aku kat jkt sini haa..cane?
pastu aku pon nak tanya la gak risiko main2 cenggitu,,

aku budak art wei,,stadi ekonomoney / bisnes haram tak penah..

cane ko nak kontek aku kalau nak explain natang tu? aku balik raya..sekian walimatul urus

Tijah said...

k.ngah
haa. leh la join sazah main kutu. hehehe


putu
haa. bagus2. epf bukan leh kuar skrg pun kan. baik la maximizekan return utk dia kan?


ayue
hehehe. DCA nok. nantikan PIOGF mu ittew


lazyf
1k tu bukak akaun jer. nak top up min 100 sajork.


ween
raya aku ada kat penang barang seminggu. apa2hal email jer aku nok. umah mak kita dekat je kan...

e_ja said...

serius tij, bab dca ni mmg buta betul..tp bab d&c expert habis dah..sbb dh byk kali gak buat d&c dah ni..hehehehe..

Lazyf said...

Owh...

Kak...
(banyak lak nanyo ae kan...hehehe)

Kalo topup 100 tuh kono topup monthly @ ISA (ikut suka aku)?

Tijah said...

e_ja
hehehe. aku lom ada buat d&c. tapi ko citer tu baru ingat taun ni pap smear tak buat lagi. adus


lazyf
tu la tu...kono la belanjo akak cekedis sok ni. ekceli 2-2 cara pun buleh. xdo masaklah do.

tasekM said...

aku melabur di tempat2 yg kurang risiko je jah. pesen penakut. dan miskin juga.

:)



.

KAKTINY said...

DCA.. aku tak paham.. mujur laki aku paham.. jadila kan.. hihihi..

D&C.. aku paham - sebab aku penah kena.. waaa aaa waaa.. tapi laki tak paham sebab dia tak penah rasa... (dia rasa panik jer..)
- aku yg rasa camner darah tu kuar menjurai ke kaki.. pastu berkejar ke klinik dan doktor sahkan 'sudah tiada' pastu dikejarkan pula ke spital ditengah malam nan syahdu dan doktor mengeluarkan 'seketul' daging secara 'mentah' dan seterusnya dipengsankan seketika utk proses D&C tuh... huhuhuhuhu
pastu kena pantang 2 minggu macam org dlm pantang..

6 bulan pastu disahkan 'berhasil'.. kali ni kena jaga elok-elok (kata doktor.. apa?.. ingat dulu tu aku jaga tak elok ker??.. bukan aku buat apa pon, setakat tolak kete kenari merah yang blog depan "BMW" aku tuh jer.. huhuhuhu)..

eh eh.. aku citer pasal apa ni jah?.. takper lah.. terlebih hormon rajin agaknya selepas kena makan alprazolam sbb sakit gigi!!... huhuhu...

Tijah said...

tm
aku pagi2 mmg wajib melabur. kalu tak mmg sengal satu badan beb...

errr...


tiny
mesti laki ko dah teral skrg kan? ko bleh aaa start invest kat dia. tapi jgn buat jointholder. hehehe. jahat kan aku. dnc aku x penah buat mintak2 jgn kena la. saket tak ekkk. aku kat spital ni pusing2 tunggu parking mengong tul susah na plak...

gadis comel said...

dh byk close case ker kak? mesti dah tahap ratus ribu kan..

alaaa... i lost mementum la lepas missed banyak training yg cimb buat.





huhu.

Tijah said...

gadiscomel
akak byk buat epf & reg. saving je. lump sum malas aaa. kang kita nasihat suh top up tanak dgr pastu lambat breakeven marah plak.