Jul 14, 2010

atok

takde darah tinggi.
takde kencing manis.

tapi darah dah tak jalan...
kaki dah hitam.
dah mati sampai lutut.

dr. nak potong tapi dah 2 kali postponed.

bius 1/2 badan - meronta2...tak stabil. cabut wayar sini sana.

bius 1 badan - high risk. jantung dah kembang. ada masalah. risiko boleh stop masa operate.

kaki atok

tunggu lagi.
puasa lagi.
esok to decide.
:(

48 comments:

ckLah said...

Jah....aruah mak mertua ckLah dulu pun tak ada penyakit yang Jah sebut tu, tapi menderita kakinya macam ni....sembuh...dtg balik, sembuh dtg balik...sembuh dtg balik. 17 tahun menderita....jenuh berubat.

ckLah said...

Moga atok kau kuat menahan kesakitan.

rashiD said...

xde darah tinggi, kencing manis,
ada sakit jantung ke atok tu...

JMR said...

moga sumernyer selamat...

al-lavendari said...

salam.

paksu saya dulu sakit macam tu .. doktor dan anak2 dah decide nak potong. tapi maksu enggan sign. dia kata kalau nak mati, biarlah sempurna.

lepas tu try makan ubat gamat. lama-lama kaki dia beransur2 merah .. dan kini dah boleh drive dari kuantan ke somban.

jangan putus asa cari kan ubatnya.

~Kak AZZ~ said...

Salunya kalau kaki cmni org yg ado koncing manih kan Jahh... Sian atok. Moga atok sabar. Mudah2an semuo ehh selamat... Cubolah jonguk2 blog ni, mano la tau kok ado yg sosuai.

http://cordyonline.blogspot.com/

Huda Ramlee said...

semoga ko tabah..dan atok pulih seperti biasa..

Ms.Lilies said...

Doa yg terbaik!

Tijah said...

cklah
dia mmg kuat kak. tapi degil la. aritu lagi dr suh pegi hosp dia tanak bila dah melarat mcm ni br dia surrender.


rashid
jantung x stabil. ada ke jantung kembang ek? sazah la ckp...dr xde ckp derek kat akak. so x tau medical term dia apa.


al
ye ke bang? ada brand yg boleh sajes kat saya?


k.azz
xdo kak. konceng & darah mmg clear. BP reading cam org muda tapi kaki tu rasanya ada fracture seblm ni tp dia tanak cakap kiterang


huda
ye lah. mekasih. insyaallah

Tijah said...

mimi
mekasih nok. ko take care too...

al-lavendari said...

dia beli dengan syarikat ini. ada ubat yang dimakan dan ada disapu pada kaki dia.

http://www.gamatonline.com/

Tijah said...

al
ok. thanks bang. bagus betul blogging ni kan? byk info bleh share. mekasih lg skali bang...

kakngah said...

ontuo mmg dogey bab msk spital ni kan.. dipakso2 kang derhako lak..
apo2 pn, den doakn yg terbaik buek atok. semogo atok dapek menikmati teh tarik + roti canai laei lopeh ni...

mamarempit said...

moga atok copek somboh....

uji6june said...

semoga atok Jah
segera semboh ..

kalo dapat kita doakan ramai2
insyaAllah..

Yunus Badawi said...

aku tertarik komen abg al-lavendari. Mungkin ko cuba cara lain sebelum dipotong kaki tu. Mana tau boleh sembuh.

Aku doakan yg terbaik utk atok ko.

@yue said...

tingat sengihan atok smbil menom milo..

moga atok copek semboh yo...

shija said...

aku call ayah smalam tanye atok camne..ayah cakap tak jadi operate coz keadaan atok x stabil..sian atok

kucingorengemok said...

lapar ok puasa tu... semoga semuanya ok

tasekM said...

sedih aku jah...

moga dipermudahkan segalanya...




.

jo said...

semoga dipermudahkan ye kak...

DrSinga said...

gengrin tu kan Jah...
kalau luka /ulcer sebab kencing manis...mungkin boleh selamat kan lagi...
gengrin...pada pendapat aku...kenot dah...

Nashays said...

susah gak tu...
Kaki klu dah itam memang potong aje ubatnya..
Dari simpan nanti jadi racun kat badan tapi
masalah x makan dek bius pulak...

doa laa yang terbaik..
try ubat kampung ke..
mn tau..

momguess said...

kali ni aku nk komen serius sikit
berat mata yg memandang
berat lagi atok ko tangung penderitaan
huhuhuhuh

Hezesuze said...

alaaa ciannye atok ko noks....mak tumpang simpati ler...

hope atuk cepat smbuh ye noks...

Daun Bidara said...

usaha cara lain dulu jah, jangan putus harap

Pnut said...

moga atuk cepat sihat..
sian atuk...
orang tua macam tu la.. mane suke hospital..

shija said...

tadi pakngah call bgtau atok dah tukar baju utk operation n minta doakan smoge smuenye slamat..sedih dengar suare pakngah n ibu cam nak nangis..:-(

hantumakan said...

jah, aku doa yg baik baik saja.

moga atuk kau pulih..

PUTUBAMBU said...

alah...siannya dia....
dulu kaki mak putu cenggitulah..
tapi sebab kena diabetes..
sampai kena potong sebelah kanan
tinggal sebelah je..

tapi sian le..dah tua2 ni.. risiko tau..

tgk yg ekau tulih tu jah..seriau aku dibuatnya.. kesian kat dia..

Tijah said...

thanks semua. x sempat nak balas 1-1 ya. mohon doa yg terbaik utk atok. tak sempat nak cr alternatif. atok dah masok OT pun skrg.

pls pray...

thanks.

cija,
ko call la ibu jugak tonang'an dio. dah la ado darah tinggi tu xleh risau2...

Dayah said...

Salam Kak Tij,

Jangan putus harap kak..
Moga atok tabah.. jgn mudah surrender tok!

Dania said...

semoga atuk cepat sihat... dulu selalu jer shija citer psl atuk... shija ko cuti jerk, balik tlg sazah jaga atuk... kalu pk kan keje smpi biler tak habis (eh mandai lak aku ni ngatur2 org kan.hehhe) semoga atuk tabah dan kuat sebagaimana tabahnya dia membesarkan anak sendirian selepas pemergian arwah isteri beliau.. amin.

Asma said...

salam tijah..

cuba try berbekam..InsyaAllah..

http://asma-rizal.blogspot.com/2010/07/bekam-lagi.html

shija said...

aah nok!tadi aku ade ckp ngan ibu lepas ckp ngan p.ngah..ibu soh doakan smoge smue bejalan lancar n selamat..tp aku takpat ckp lame2 ngan ibu coz ibu ckp smbil nangis..*ish,belinang air mate aku dah nih..

Tijah said...

cija, atok dah sejam lebih dlm OT nok. jap lagi aku pi spital

shija said...

aah,bangjo ngan shana ado bgtau aku tadik yg atok dah sejam lam ot..yo lah..apo2 bagitau weolls kat sinik yo..

kak wos said...

sabar yer jah...

NenekPenne said...

oohh takutnya... harap tijah's atok will be ok lorrr

kak Erna said...

jah..dah kek spital..camano kan.jah..harap2 atok jah..bolih baik..sian jah..dah berumur maca tu nak potong2 kuat ke atok jah nak menahan kesakitan tu..abang akak yang no.4 dulu..umor baru 27 masa dia potong kaki bawah lutut tu..meraung bila dah sedar..sakit dia kata..sekarang ni abang akak tu..guna kaki palsu..

A.I said...

Alamak...camne darah bleh tak jalan lak tu..isk..
apa2 pon aku doakan yg terbaek utk atok kau jah...

tujuhhariseminggu said...

doakan yang terbaik.. amin.. :)

SyimaSyaz said...

kak...sedihnye
saya doakan yg terbaik k...amin amin!!

Nizam.Ariff said...

Macam mana boleh jadi camtu ek? Darah tak jalan sampai ke bawah kut...

AZANI said...

salam tijah
semoga dapat penawarnya

Marina Monroe said...

Moga Allah permudahkan urusan atok dan kembali sembuh kesihatan nya.

J@J@ / Bini The Rock said...

semoga dipermudahkan lah hendaknya..
Amin!!

Sabar ye kak Tijah & Shija...

Pak Ngah: said...

:: salam...berusaha, berdoa dan bertawakkal kpdNYA...insyaAllah akan dipermudahkan.

:: cuba jengah entri...cerita orang kampung...mungkin berkaitan.