Jul 22, 2010

for a start...

lalu lalang dlm wad...

pandang kiri...
org potong kaki...
pandang kanan...
pun kena potong kaki...

tak boleh jadi ni...

hari ni...
sebagai permulaan cara hidup sihat...
lets tukar beras bang...
mahal sket pun takpe la...
kita 3 beranak je pon...
janji kurang carbo...kurang gula...

jgn makan nasik?
wuish!
tak buleh la.
dah try dah...
menggigil satu badan.

almaklom la.
tekak kampong kan?
beras herbaponi tajmahal.
walupun kita takde swityurin.
alah...
belasah je la brand faiza ni kan?
sbb org kata beras perang tu tak best.
beras rebus...mcm mana pulak la rasa dia ek?

eh tapi...
sedap jugak herbaponi ni kan?
ringan je rasa dia.

catz,
lepas ni if nak ajak mentetel sila rojer in advance ok.

sebab...

sebab...

mak kena bawak nasik sendiri.
(agak2 kena halau tak nanti?)

oh ya.
hari ni atok kena potong lagi 1 inci.
yg aritu dah kena infection.
adoiyai!

35 comments:

e_ja said...

herbaponi ni mmg ringan je tij dan mkn byk tu tak rasa senak perut..senang cite makan tp tak kenyang2..hehehe..takpelah..janji sihat kan..:)

e_ja said...
This comment has been removed by the author.
aNiS tHe BumbleBee said...

ktorg sini mkn beras basmathi hari2.xde beras cam kt msia nun.beras yg org local mkn adelah beras samba yg bulat2 bau mcm lembu tu.hih...

kak Erna said...

jah..dak cem baru nak membesar..belikan dia beras lain..mami dan daddy boleh makan herbaponi

Hezesuze said...

tak pernah lagik try beras faiza tu...amcam noks sedap ke???

xkesah ler yg penting lauk2 sume mabeles kan noks...ngeee

~Kak AZZ~ said...

Akak masa kojo dulu pnh gak makan beras taj mahal ni Jah.. Maso tu 5kg=25hengget.. Berat badan boleh turun kalau selalu makan beras ni... haha..

Skang dh tak makan dah... Leceh nak masak duo piyok.. Tak kan kucingpun nak makan taj mahal... hehehe...

Sian atokk.... mudah2an lopeh ni takdo la yg kono potong lg... sabar atok yoo...

-HanaMichi- said...

kak, kan aritu majalah 3 ade cite pasal terapi ulat.untuk elak makin teruk...try la cari...

Ms.Lilies said...

huhuhu.....
aku skrg tibai nasi lemak pepagi...
pas meletup ni kena tuko berasla...

prevention is better kan nok

Tijah said...

e_ja
a'ah. dah makan tadi. rasa dia best jugak kan?


anis
wuish. ada ek beras bau lembu? caner tu? xyah la masak nasi briyani daging kan? sbb dah ada perisa ori gittew. kihkihkih


k.erna
hehehe. takpo kot kak. sbb mlm je dia mkn dgn kitorang. siang2 dia makan nasik biasa kat daycare. yg ponting lauk2 eh berkhasiat.


heze
sedap gak. rasa ringan nok. ko try ler beli sekilo dulu tgk caner leh telan tak kan...


k.azz
yo ko buleh kurus? wahh. menarik fakta tu kak. harus menolak beras cap lain plak lepas nihh...



hana
ada ek? nanti akak cari yer. nak kena gugel sok tu...tengs dik.


mimi

tibai dulu nok. x lama lagi dah tu. hehehe. yer...selagi bleh cegah, kita cegah la kan???

A.I said...

Alahai Atok :(

-mahal boreh tu Jah..tak termampu aku :P

tujuhhariseminggu said...

uit.. seinci lg... moga2 atok selamat... amin.. :)

Tijah said...

ai
a'ah nok. 5kg 30 hengget. huhuu. apa bleh buat terpaksa la.


7hariseminggu
yer. semlm dr kata nak buang sampai peha tapi x jadi. buang seinci je lagi. potong tulang skalik tadi. isk. sakit tu kan?

JohnJenin said...

Moga atok tabah dan kuat menghadapi dugaan hidup. At the same time, pakcik mula terasa pakcik pon perlu ubah gaya hidup, eh ke gaya makan?

kakngah said...

dulu maso betigo.. mkn gak herbaponi tu. skang dah belimo.. sengkek mak noks.... adoiyai..


sian eh atok.. kono bnyk pantang tu gak yo..

al-lavendari said...

semoga atoknya tabah menghadapi hari-hari mendatang.

dan semoga cucunya terus memberi semangat kepada atoknya.

Yunus Badawi said...

Semoga atok awak tabah.

Semoga dgn perhatian dan keprihatinan anak cucu, kurang sikit penderitaannya.

3 org mcm awak tu oklah kot kalau nak makan beras mahal tu. Kalau 9 org mcm kami ni beratlah sikit huhuhu

Hidemichi said...

beras siam bagus tak? ada alasan sikit nak ke sana!muahahahaha.

jo said...

dalam hati mesti rasa pedih bila tengok orang kena potong ni kan? macam siksa je..sabarlah kak...

kakpah said...

sian atuk. sakit e kau nampak. hati e dio jo yang tau.
elok tu makan boreh perang. akak mo apak e sotaun lobeh makn boreh perang. okay jer. skang ni dah makan nasi putih balik dah sobab muak. tapi makan nasi tigo ompek kali yo sominggu.

borang dah print. timo kasih yo.

tasekM said...

aku makan nasi sesenduk sehari. jom la join aku jah. ada bran...?









tapi.
tak kurus2 pun.
hahaha...



.

PUTUBAMBU said...

sedap yek? nanti nak cubalah..

sian atok..kena potong lagik...

tak tau nak cakap ape dah....

semoga dia cepat sembuh..!

Pnut said...

sedap ke tijah beras ni???
akak nak ebli gak le...
maklomlah diet katanya...

Pnut said...

sedap ke tijah beras ni???
akak nak ebli gak le...
maklomlah diet katanya...

kucingorengemok said...

apa kata ko makan oat kosong je ngan asam pedas tetel tu? cousin aku buat. semua lauk dia bedal, tapi dengan oat. KURUS. pastu bukan saja elak swityurin, malah kolesterol pun turun...

Hazey said...

Jah, cian atok! Sobs!

Nizam.Ariff said...

Berbillion org makan nasi elok je Jah.... jangan risau , belasah je nasik tu. Ramai orang tua-tua dulu makan nasi elok je.


Sebab dia org kerja berat...

Tijah said...

pakcik
ubah 2-2 pakcik. bila dah ubah gaya makan baru leh ubah gaya ke metroseksual plak. huhuhu


kngah
a'ah. ni ber-3 ni ok la. 5kg tu pun jonoh nak ngabiskan tu.


al
yolah bang. tapi lepas2 ni tah apa la lagi dr nak buat ni. mintak2 infection tu cepat sembuh la kan..


yb
hehehe. kalu 9 org tu..ko kena jadi dealer beras la senang bang. byk untung tu. org m'sia mana leh x makan nasik kan.


hide
beras siam sama la cam beras biasa kot kan.ada carbo gak tu.


jo
ye la. bekerut2 muka atok tahan sakit. sian dia.


kpah
pak metuo sey makan gak beras perang tu. rasa eh cam payau kit kan? 3-4 kali...hari lain akak makan apo kak?


tm
xleh la weh. kurang2 3 senduk...atau bersenduk2. tu yg kena makan beras lain tu. hehehe. eh. herbaponi carbo dia 30% jer tau.


putu
sedap gak. rasa cam makan nasik arab. takde la rasa kenyang sgt.


kpnut
sodap kak. kalu akak penah ke saba' tu kan. haaaa. rasa dia cam ringan centu la. tapi rasanya kalu buat nasi berflavour / briyani lagi sesuai tu.


kog
oat? natang tu kasik bancuh dulu la ek? uishh. buleh ke tekak aku terima benda2 cenggitu tu...


hazey
tu la. dah dekat sebln kat hosp tak kuar2 nih.


nizam
tu la masaklahnyer aku x keje berat so kurang bakar kalori. hehehee. takpe...aku takkan boikot nasik punya. hidupp nasikkk...

julietchun said...

biar mahal asal berbaloikan.

makdara TERDIVA said...

mari kita same2 berhebaponi..

mencegah lebih baik dr merawat..ye x???

GADIS COMEL said...

kalo makan nasik kang, berat badan pun buleh turun berapa kg lah kan??

yesss,, tak payah susah payah nk diet.


hope atok cpt baik. ;p

SUXX said...

Alamak basuh beras pun gua tak lepas ni. Gua smp skrg makan beras Siam je cap arnab. Umur dah 55thn , kaki hebat lg. Menyelam lama lg.

Tijah said...

juliet
a'ah. sok kot dah saket lagi mahal harga rawatan dia kan?


makdara
lets!!! prevention is better than cure kan? eh sama la tu...


gadiscomel
ikut buku...herbaponi ni 30% jer carbo dia. elok la tu kan???


suxx
ye la tu 55. tgk profile cam muda jer. ke mengamalkan ulam2an? kihkihkih

rashiD said...

kalau habih pusing satu sepital,
memmang insap habih la bab2 kesihatan ni kak,
ha ha..

Tijah said...

rashid
nak2 wad konceng manih tu kan?

bankier said...

Nice blog...good luck and have a nice day :-)

DARMOWE KONTO KREDYTY PO┼╗YCZKI KONTO DLA MLODZIEZY
KREDYTY BEZ ZASWIADCZEN POZYCZKI BEZ BIK-U