Jul 19, 2010

walau pahit ditelan jua...

atok, sazah, pakcik & pakngah.
uwan takde since sazah dajah 3.
(sazah kecik2 dah pandai set rambot kan?)

atok...

rasanya dulu masa kecik2...
byk kita belajar erti hidup dgn atok.
atok dulu askar.
dgn s'pore army.

atok tough.
atok kuat.
atok tegas.
atok setia.
atok survivor.

kita selalu nak jadi mcm dia.
sampai penah la cita2 nak jadi askar.
jadi askar kan best...
boleh dapat byk ration.
kita dulu suuuuka sgt ratah jam nanas dlm peket kecik2 tu.
susu tepung pun suka.

asal cuti sekolah...
mesti kita mengeletis nak balik kampong.
sanggup tu ugut aji usop.
kalau dia tak antar...
nanti kita balik sendiri naik bas.
(ada aji usop heran ugutan budak 5 taun?)

tapi atok mcm tau2.
instinct dia kuat.
ke dia countdown?
tengok kalendar kuda kot...bila cuti sekolah kan?
kejap kang tengok dia dah sampai rumah.
so, kita pun packing la.
ikut atok balik kampong.
naik bas.
best!

ye la.
cuti skolah mana boleh duduk rumah.
bahaya.
nanti kena bebisit adik kan?
dah la masing2 buruk perangai.
sekor melalak, sekor lagi misti nak melalak jugak.
stress!

wajah kebencian kerana adik2 tidak pozing secara senonoh.
sekor angkat baju. sekor angkat kain.
(eh! perasan tak rambot kita mcm aktress korea?
waka waka e'ehhh. dis taim for afrika
)


aktiviti di kampong?

ohhh!
un-diskraib-ebel.

kampong kita kat ulu bendol.
belakang rumah ada sungai.
tepi rumah ada perigi.
dlm rumah ada paip.
so...
pilih je mana ko nak mandi.
tak pecaya boleh tanya ticer.
dia selalu ikut kita balik kampong.
sbb kampong dia tak best.
gentam je. dekat.
naik basikal boleh sampai dr sawah lebar.
lagi pun...
petang2 ada bau getah dr kilang mardec.
bu.fu.suk.fuk.
(larik...)

duduk kampong dgn atok adalah best...
malam bila nak tido...
atok bentang tilam lemek kekabu yg lembik.
ketahuilah olehmu...
bahawa sesungguhnya...
tilam lemek lembik + bantal kekabu + kelambu jarang + atap zink + hujan.
adalah kombinasi yang...
huiiii! sangat susah nak bangun pagi.
dia punya nyenyakkkkk...
tidak perlu vono ok.

pastu boleh bangun tengahari.
atok cakap "biar la budak tu tido pueh2. kocik laie. lon wajib subuh ..."
see? sayang atok kan?

bangun tido hari dah panas.
capai gejet...terjun masok sungai.
bekubang selama mungkin macam kerbau.
lapar? naik...masok dapur mintak makanan.
oh ya! atok juga seorg pemasak yg hebat.

lepas makan...
masok kebun kutip sekerap.
pagi2 ada org torehkan getah.
so tengahari kita buat check up.
kena musim hujan...dapat kutip cendawan.

petang...
atok akan ajak cari kerbau.
kena bawak balik masok kandang.
bawak bekal, bawak jala, bawak parang.
bekal biasa lempeng pisang.
biasa kita ikut sungai...
sementara tunggu kerbau meragut, atok jala ikan.
multitasking kan?

atok mmg jenis tak duduk diam.
kalau kat kampong...
ada je benda dia nak buat...
itu yg sazah suruh duduk dgn kitorang.
dah selalu sangat jatuh2 kan.
bukan kuat pun tu...
dah 89.

sekarang...
tak boleh lasak2 lagi.
kesian atok.
makan masa jugak nak terima ni.
isk!
malas la nak cerita lagi.
sedih...

70 comments:

kucingorengemok said...

ko ni bikin sayu la... tough atok ko ye bela anak kecik-kecik sendiri

semoga semuanya ok

Tijah said...

kog
aku mmg sayu jer seminggu ni. skrg dah ok sket. life must go on kan?

tujuhhariseminggu said...

kak tijah... kena bagi moral support kaw2 kat atok... adess... ternanges plak baca entri nih.. T___T

ckLah said...

Jah.....







Basah hujung mata ckLah...

rashiD said...

org dulu2 memang terrer.
..dan tinggi nilai kekeluargaan.

sabar banyak2 ye kak...

afiq said...

be strong mami!

am.punk.rock said...

kesian atok akak... smoga cepat sembuh...

Hezesuze said...

aduaiii cian atok ko noks...xpe dulu dia yg jaga ko kan....apakata skrg masa ko ler noks...

jaga atok mu baik2 ye..huhu

isabelle said...

sabar ye kaktij.
dugaan tu

mama_umar_maryam said...

itu yg terbaek utk atok akak =), semoga die ttp kuat dn yg penting akak n family kuat support atok ;)

Ms.Lilies said...

skrg ko lak nok jaga atok ko cemana dia jaga ko kocik2 dulu....

mesti sayu je hati dia kan...
ko pun sayu je hati mandang diakan...

huhu...xpela nok..ini yg terbaik utk dia

Tijah said...

7hariseminggu
tu la tu. nak bagi morak sapot pun sindri kena kuat dulu


cklah
berat mata memandang berat lagi bahu memikul kan kak?


rashid
yep. ko misti dah biasa tengok situasi mcm gini kan?


afiq
yeah. mami kan taf...in size. huhuhu


am.punk.rock.
yer. mudah2an kan?


heze
atok lebih selamat & sempurna dibawah jagaan sazah nok.


isabelle
tapi agak berat utk atok kan?


mama_umar_maryam
insyaallah. we will...thanks


mimi
sazah yg jaga atok skrg. aji usop adalah support terbaek. blm kuar hosp lagi. next week kot.

geraugebang said...

sedih la pulak hari ni kak gerau baca cerita ko jah...kesian atok.

~Kak AZZ~ said...

Ko untung gak Jah.. dapek tinggal dgn atok... Akak ni tak ponah tgk atok bolah omak, cumo atok bolah abah yoo... tu pon duo kali yoo jumpo... Akakpun cito2 nk jd askar gak, macam abah akak tu... tp dapek tontangan dr omak... huhuhu...

Tp suasana kampong tu samo mcm kmpung akak laa...

Mudah2an atok sabar... ko pun sabar gak yo Jah...

aNiS tHe BumbleBee said...

sedih.. :( indahnye idop dulu2 kan..dak2 skang susah ler nk merasa gitu..

Huda Ramlee said...

banyak2 sabar kak jah..skang turn kita plak jge atok kan?

Huda Ramlee said...

tringat arwah bapak aku yg meninggal mse mac tahun ni.ralat sgt xde kat sisi arwah mse die hembuskan napas terakhir.elok2 pas azan zohor arwah pi..

P/s:jaga atok baik2..

Hidemichi said...

byk kenangan ngan atok ye... gua tak byk mcm ni...byk yg lupa... harap atok ko cepat sembuh kak.

Daun Bidara said...

jah, ko pun tau kan..
tuhan tak akan menguji kita jika kita tak mampu pikulnya

ashley said...

....ayah aku pun seorang ATUK..
sama juga masuk spital..kes sama macam tu.
Tabahkan hati Jah..
.
.
.
cerita ko dan atuk memang best!

@yue said...

indahnya idop zmn kg ngn atok..
syg atok kak tijah...

rashiD said...

hari2 balut kaki orang..
dah biasa.

tapi cerita utk tiap2 org tu lain,
macam2.
yang tu, tak biasa..

mrsharis said...

kak tijah buat saya jd sgt rindu pd atok yg jauh..sob..sob.. :(

ztzett said...

walking down a memory lane? NICE ONE...terkenang tok ayah kite sama..

pastinya keputusan berat ini diambil adelah dengan consensus seluruh ahli keluarga....

hopefully ada outcome yang baik dtg dr perkara ini....and semoga anda kuat untuk sama2 memberi kekuatan kepada atok...

everything will be all right dengan izinNya :)

(ko sempat lagi nyanyi lagu "waka waka" ekkkk???)

kak wos said...

sedih :(

al-lavendari said...

walau pun cara penceritaan awak tu kelakar, tapi abang tetap tersentuh juga ... memikirkan seorang yang sentiasa aktif terpaksa jadi begini .. tapi mungkin atok boleh terima sebab dia tough kan.

Nashays said...

alamak..apsal kaki lagi satu tu bleh kuar landasan tue..aduh mn misi yg jaga atok nie?

MK said...

owh..atuk - semoga cepat sembuh tok.

lyza said...

kak..
moga atok kuat..akak pun kena kuat.. kasik smgt kt atok..
sedey la kak..tingat kat arwah atok.. kita dah tkde atok..belah mak,belah arwah abah..dua2 atok dah meninggal..
atok kita pun sayang kt kita..sedey la...uwaaaaa..tingat kt arwah atok.. alfatihah utk 2-2 arwah atok..

Tijah said...

k.gerau
bilo sodih kono makan byk kan kak?


k.azz
sey pun tu yo la yg tingga. atok/uwan bolah ayah 2-2 dah lamo xdo. sey maghin ghoma tengok navy. cam lawaaa yo lan?


anis
a'ah. skrg ni budak2 xde kampung dah. sbb mak ayah kita pun dah dok bandar. umah taman kan?


huda
wat goes around comes around. mudah2an sok anak2 jaga kita plak kan?


hide
momen dikampong mmg terbaek. jadi cucu ni..minntak la apa saja. konfem dapat punya. best tau.


daun
yer. kita yg tak tanggung hanya mampu melihat. tapi cane la atok ek? err..mbank nak print statement amek 1 hari lepas apply. means hr ni baru dapat. apsal centu ek?


k.ash
huiii. tu blm lagi citer kena kejar dgn babi utan masa cr buluh nak buat lemang kak. klakar. tapi cam malas nak citer panjang. huhuhu


ayue
uwan dah takde kan. centu la dia luahkan sayang dia kot...kat cucu pompuan.


rashid
lain org lain pengalaman kan. apa2 pun akak untung dapat rasa benda2 adventure kat kampng tu.


mrsharis
hehhhee. amek cuti...balik kampong. musim buah dah nihhh...


zt
tok ayah awak ada lagi? thari ni ingat nak pegi tengok lagi. tapi skrg dia mcm dah tak cam org la. mmm...harap dia cepat baik.


wos
pegi la makan tapai eskrem wos...


al
insyaallah bang. sbb aritu dia yg suh dr potong. mungkin x sanggup tahan sakit kaki yg dah buruk tu kot. tak tengok lagi bukaan balutan tu. mcm mana la agaknya...


nashays
hehhe. takde...misi letak elok2 dah. atok yg lasak x reti dok diam.

Tijah said...

mk
mokasih cuuuu. sonang2 jongok la atok kek gh wad 4. hehehe


lyza
ye la. skrg ni semua org pun kena kuat. sazah, aji usop, anak2, cucu2. sumer kena kasik sapot kan?

~~the daughter~~ said...

saya rindu atuk saya!!!!







dakwanie@www.dakwanie.com

Pnut said...

alahaiii sebaknya... sedeyyy la...

Nadia Is Cute said...

LIKE

tasekM said...

aku.
tuhan bg 9 tahun je merasa hidup dgn bapak.
dah bapak tak de. hidup dgn atok. umur 14 tahun. atok pulak tak de.

palat tak hidup aku tij....?



dah...
jgn sedih sgt...
senyum sikit...

:)





.

momguess said...

S.A.Y.U
S.E.B.A.K

ain (sweet thots) said...

sian atok tijah... sebak baca, tiba2 tingat kat arwah atok kita.. :(

♥ dak pink said...

=,(

sayu
& sedey mengenangkan arwah atok yg da xde bile bace posting ni.

life kekecik kita lebey kurang sama cuma yg beza ai dari kecik mmg dok dgn atok.

PUTUBAMBU said...

tgk kaki atok..teringat kat mak..
mak kita pun gitulah..kaki kanan dah potong sebelah..

boleh dirasai kesedihan ko tu tijah..

sabar ye.. hibur2kan hati atok selalu...

gadis comel said...

sabaq banyak2 noh kak tij.
kena kuat demi atok.




saya tak dak atok.lg sedih.sob3x.

tentangseseorang said...

duduk kampung memang best. nak nak duduk dengan atok atau nenek. heaven. almost everything boleh dapat.

takpelah, yang penting atok selamatkan?

Nizam.Ariff said...

Kehidupan kita kat kampung hampir sama, cuma kobau tu ganti dengan lembu... dan gantikan aku dengan adik kecik kamu tu. Aku yang bongsu... bes cari ikan sungai...

e_ja said...

tij jgn sesedey ehh..ko sedey akak pun sedey..bila crite pasal atok akak pun tringat sgt2 kat arwah atok pompuan akak..mmg rapat sgt2 mcm tij lah jgk..tilam lembik dan bantal kekabu busuk..ikut arwah atok pegi kebun petik pucuk paku, cendawan..semuanya hanya tinggal kenangan yg x mgkin akak lupa..:((

konpius jap sape yg lebih sedih ni akak ke tij?? huhuhu

lupekanje said...

sian atok tijah...
nasib kita sok2 entah camne gaknye ye tijah.

julietchun said...

hidup tak selalunya indah tapi yg indah tetap hidup dlm kenangan. moga semuanya akan baik2 lepas ni.

madihah said...

huhu..hop k.tijah n femly tabah..look it fr0m da bright side =)

Tijah said...

wanie
maka sayangilah mereka sementara mereka ada. huwaaa...


k.pnut
don cry for me argentinaaaaa...


nadia
mekasih...:|


tm
patut ko taf beb. org xde bapak ni biasa sorg pejuang kan? ok. aku sengih skrg.


momguess
life must go on tapi nya...


ain
lain feelingnya kan?


dak pink
dok dgn atok best kan? cam manjaaaaa jer rasanya


putu
mak ko dah ok? kena jaga kesihatan la nak jaga yg sakit plak kan?


gadiscomel
yer. insyaallah dik.

NenekPenne said...

sedih ok...sedih sangat...
lagi sedih bila dia dapat jaga sazah dgn adik beradik sorang2 tanpa isteri...

ada ker lagi lelaki setia mcm atok ni sekarang? ada??? huh kubur masih merah lagi dah siap cari pengganti... rumput belum tumbuh, hari2 siram suruh tumbuh cepat..so that boleh kahwin cepat... hangen jer aku...

Tijah said...

ady
yer dah selamat dah. skrg kampong tu dah pass kat adik ppuan atok. byk renovate ke batu dah. dah tak best.


nizam
kan? atok dulu pandai buat jala jugak. ikan plak ikan sungai yg kecik2 tu. tengas ke apa nama dia. goreng pun sodappp...


e_ja
hehehe. sy takde uwan. tapi rapat dgn adik ppuan atok. dah xde gak dah skrg.


acik
tu la kan cik? kono la jago kesihatan boto2. atok tu untung ado org jago kito sok ntha mcm mano la kan?


juliet
cantik ungkapan ko tu. sangat setuju...


madihah
yaaa. every cloud has silver lining kan?

Tijah said...

net
ntah la net. laki mcm ni aku rasa dah pupus skrg ni. paling kuat lepas 3-4 taun misti dia rasa balik nak berbini kan?

kupaslaroren said...

Cakap kat atok jangan sedih2...cucu cicit ramai sedia membantu..

Pes time baca blog K.Tij sedih2 macam nih....meh pelok kita meh.

uji6june said...

sedih sangat :(
sampai akak tak tau nak cakap apa

Allah lebih tau apa yang
terbaik Jah..

PINATBATE said...

Tijah,
semuga semuanya beransur pulih spt sediakala..

sWeeT said...

salam kak...

moga2 atok akak sehat !!!

Dania said...

insyaallah atuk akan tabah hadapinya sebagaimana tabahnya dia selama nie....

*wp sedih, tp biler terbayang balik gmbr korang 4 beradik tu terus senyum sesorang...

Tijah said...

kupas
huhuhuuu...beshnyer kena pelokkk!!!


k.uji
yo la kak. sian tengok dio kekadang temonung bilo tengok kaki eh tu.


pinatbate
mudah2an. mujur dia xde kencing manis, darah tinggi sumer


sweet
insyaallah dik. time kasih.


ayu
cer ko teka mana satu nokcana, mana nokcija. wakakaka...

EraNaZeErA.. said...

moga atuk ko akan sihat dan.. yg pasti.. semangat dari ahli kuarga penting buat atuk.. tuk terus meniti hari2 yang akan datang..

Marina Monroe said...

N3 Tijah yg sungguh terbaik penulisan ttg hidup di kampung. Sayu aunty bila tahu atok tijah bersendirian menjaga ketiga2 anak nya. Salute. Aunty tahu atok tabah mengharungi kehidupan nya yg telah di tetapkan olih Yg Maha Esa. Moga Sazah dan Tijah dpt memberikan kasih sayang...sementara atok masih ada. Take care Tij

MimpiLaila said...

sedehnye atok dah uzur..dulu teingat time kgv kalu ponteng poie umah kau..atok buek jalo :(

shija said...

smalam mak coti(poning kpalo)..msuk2 opis pagi nie tengok blog ko terus belinang air mato..huhu..cian atok..

*kemain ngko kutuk mak mo shana kan!siap ngko!..balik somban sok aku dapat anak ngko,aku cubit2 die bagi pihak mami die..wakakakakkakak...

kakngah said...

sabar yo jah.. utk kebaikan atok gk.. kok tak melarat pulak..
aku doakn atok cpt sehat k..

Dania said...

hahaha... sonang jer nak teka @ bezakan bebudak berdua tu nyah...

yang angkat kain ala-ala verangan marilyn monroe tu harus ler shana.. shija kan sentiasa sofan & malu-malu kucin gitew...heheh!

AZANI said...

salam jah,semoga kau tabah, atok pun tabah...

Tijah said...

era
ye. moga ko pun sihat sentiasa. errr..ko ni status ko semacammmm jer sejak domenjak ni. neves mak. huhuhu.


aunty nani
harap2nya mcm tu la aunty. tadi baru pegi tgk atok lagi. masih blm boleh discharge. luka masih blm baik. harap2 atok dapat terima keadaan dia mcm tu.


lela
aaaa. atok dah lamo tak buek jalo dah. mato taknampak laie. maghin kok xdo duit kito makan kek ttj, tak pun tmn bukti kan? kok ado duit kito lepak a&w. maklum la daftar dah lambek. masok kelas pun blur2.


cija
hari ni lagi kesian nok. hari ni muka dia mmg gigih tahan sakit. aku pegi tgk dgn cem ptg tadi. dr suh puasa lagi sbb nak masok ot balik. kena cuci kaki sbb dah nanah & luka tak baik. dr nak potong lagi parek eteh lutut tp p.ngah & ibu tak kasik. tadi atok poso...arep dibantai eh hulor biskot sebalang kek tgn org tuo tu. copek2 atok eh umpan keluar beli air kat vending machine. huhuhu


k.ngah
tu la tu. tapi nampak tadi atok dah cam tak kuat lagi la. haihhhh


ayu
betolllll. ko mmg teral nyahhh.


azani
time kasih bang.

Fida Ghazi said...

Sabar banyak2 ye akak.

Yang penting akak masih ada peluang nak jaga atok & buat yang terbaik untuk dia.

Saya ni? Itu hari atuk saya meninggal saya betul2 tak dapat balik. On da way nak balik kg lawat kubur dia.. saya pulak eksiden kat hiwey. Sampai sekarang kubur dia pon saya tak dapat lawat lagi. Sedih kat hati Tuhan je tau.

Yang penting atok akak bertuah ada cucu baik dan suwitt sangat! (sape tu heh??)

zuzie's life story said...

huhu...sangat2 touching ok!!!! sungguh memberi kesan yang mendalam pado den..terus tingat kat abah...sabtu ni nak balik kg jengok abah...thank u cik jah!!!

ashley said...

Jah,
cerita kena keja ngan Albab tu kena cerita. Tapi lenkali laaa....aku tunggu!

Tijah said...

fida
isk. sian ko dik. doa je la yg boleh kita layangkan kat diorg kan? swit eh? kihkihkih...


zuzie
ye. pulanglahhhh. dah dekat2 nak raya ni kann??? hehe


k.ash
okes kak. tunggu aku free sket kak ehh? hehhe.

Teacher said...

aku sedih atuk jadi macam ni... but as u said, he is one tough cookie babe! I have been calling u to ask about him. You must be there at the hospital.. Yes, i remember the time when i loathed going back to my own kampung because bau kilang getah kat gentam tu amat kuat... my own atuk selalu kecik ati. there were times when aku nampak atuk aku kecik ati aku ada ajak dia duduk sesama kat ulu bendul cuti sekolah... i think atuk kau and atuk aku ada berkawan dulu... atuk aku polis.. atuk kau askar...anyways... aku doakan atuk bertambah sembuh...

Tijah said...

tic
best mandi sungai kan? pakai spenda jer xde masalah pun. tgh2 best mandi siap menyelam sekali air bau len mcm, kaler tukar ijau...sahhh. ada kerbau lintas kat depan siap membuang kan? memoryyy...memoryyy