Aug 11, 2010

hari pertama...

amacam hari ni?
perut ada pedih?
tekak ada kering?

hehehe!
sabarrrr...

ayoh!
mari kita renung2kan milo ais tabur berikut...
utk mengurangkan pedih di hati.

catz, pinjam gamba. gugel2 ada pulak gamba ni nok.

tadi sahur sup ayam + telo dadar cili api.
tapi tak berapa nak lalu la pekena sup pagi2 ni.
so tadi pegi giant.
tambah stok bilis, ikan kering (sepat, bulu ayam), telo asin, dll
benda2 gitu je syok kan?

cem?
beliau hanya mampu stengah hari saja.
tapau potugis egg tart utk dedi dia tadi.
ujung2 dlm keta toleh blakang...
selesaiiii!!!
takpe.
esok cuba lagi.

so...
korang sahur apa?
ke tak pose?
huhuhu!

42 comments:

desperate mama said...

ambbooiiii... memang tau... saje nak menyeksa segala insang dalam diri ini...

imanamani said...

cik tijah...itu milo ,.menggugat kesabaran...isk isk...

kak wos said...

owh.. anak aku pon sama.. berbuka di kala azan zohor berkumandang.
cemana?

Seri said...

tak pe. pelan2 cem belajar berpose

selamat menyambut ramadan al mubarak kak tijah

ashley said...

Laaaa..Awat sahur kita exactly the same??
SUP AYAM NGAN TELUR DADAR!!
hahahaha..
.
akak ada stok ikan bili pangkur sebab baru balik ipoh dan juga ikan kedera!!
.
.
baru siapkan seri muka dan bubur lambuk..hehe

GaDis CoMeL said...

aduhhhh.. 4 kali aku telan air liyur tengok milo tabur tu.. sampai hati wat aku menderita camni kak. haha.


teringat bersahur kat umah. sob3x.

Yunus Badawi said...

Mentang2lah laki ko kerja kilang milo huhuhu

julietchun said...

esok buleh cuba lagikan cem, err...kalo esok tak buleh juga,...err...cuba lagi, cukup sebulan :P

J@J@ / Bini The Rock said...

perghhhhhh xq

mengugat iman!
harus la buka nnt eden wat milo tabur. Kasi milo lebey

tujuhhariseminggu said...

waaaaaaaaaa.... meleleh.....

Daun Bidara said...

daun masih kenyang sampai sekarang tadi sahur telur goreng saja

LiErOSe~QiEmi said...

akak ni nak uji kami ke ape ni??? milo tabur tuuuu..syedapp tuu.. tgk jam, haih baru kol 4.45.. haihh

ckLah@xiiinam said...

Kita tak nampak...kita tak nampak apa2...!
:)

aNiS tHe BumbleBee said...

jap agi nk buat milo ais,nk tabur2 gitu lah gak.hihik!

afiq said...

apeniapeni

kak Erna said...

jah..akak sahur..roti sekoping yo..tapi yang lain2 dirumah ni..tetapla..nasi..ngan lauk ayam nya..

Nizam.Ariff said...

Mana menu sebulan ko?

Tijah said...

desperate mama
alaahhh. sesekali menyakat kannn. heheh


imanamani
nati berbuka boleh buat tu//


wos
takpe. esok try sampai asar plak etlis kan???


seri
selamat menyambut ramadhan kat awak jugekkk..


k.ash
wuish. apo ikan kedera tu kak? kena dera eh dia? tapi bilis jugak sedap la compare ngan sop tu..


gadis comel
alahhh. boleh order ape kat kedai. huhuhu


yb
hahaha. tapi aku milo beli kat kedai biasa jer bang. malas nak order kat kilang...


juliet
selamat upah utk hari ini kannn???


jaja
sila lebihkan stok milo utk sebulan ni yer...

Tijah said...

7hariseminggu
tu misti pelan2 pegi dapo bancuh tu kannn?


daun
sahur mmg makan simple2 je best kan? telo mata kebau cair2 + kicap manis kipas udang. perghhh!


lierose
jam 3 ke 4 tu la yg paling kritikal kann? hahhaaa. sorry nyahhh..


cklah
elehhhhh. kita tau chegoo tutup mata tapi ngintai cecelah jari kannnn?



anis
wah. ada ke milo kat sana weh?


afiq
takpe. nanti kita order sama2 yer...


k.erna
laa..cukup ko sekopeng kak? kok sey blm thari dah lunyai dah tu..


nizam
hhahaha. aku tunggu kakpah kasik list sebln tu...

catz said...

errrr...esok gambo apa pulak jah..
hihiihi..mak izinkan je ko nak amik gambo sambal tempoyak ke...gambo air sedap2. jgn hang yg meleleh air lio sudeh..hahhahaha

eddie dewanaga said...

...dah dua kali sahur termasuk hari ni, gua kena oats dan milo, okay la kot... rokok pun dah kurang.

Ms.Lilies said...

Ko jgn lotak gmbr yg bkn2 nok....sok aku nak kena siang dah ni..kang ado yg keybod bsh kang :p

~June a.k.a UmmyImran~ said...

Hi kak...

Selamat berpuasa... ;D

kak wos said...

betoi.. hari nih aku soh dia bertahan sampai asar, dan sahor td dia gigih telan kurma walopon dia tak suka :)

Fida Ghazi said...

Kak,

Milo tabur tu ditenung lama2 time bulan puasa ni makruh tak??

cikhajar said...

saya sahur makan nasik dgn lauk sardin.. pastu makan ubat kurus.. minum air bergelen2.. pastu sepanjang hari tak rasa lapo.. heheheheh

kucingorengemok said...

ala baru ingat nak buat sup daging untuk sahur malam besok... tak syok ke?

tasekM said...

aku sahur air suam je. tapi utk family sambal sotong petai + ayam masak kicap + sayur campur. tu je.


.

shija said...

mak sahur capai air minerel topi tilam yo nok..pehtu sambung balik tido...kihkih..

KAKTINY said...

sahur tadi aku panaskan gulai kepala ikan merah berbuka semalam.. kehkehkeh.. (sampai la ni aku terbau kari ikan tuh.. cam melekat lak kt tangan weh.. hahaha).

Nureen kata dia dh PUASA kat sekolah.. balik umah jer maid aku cerita dia dh merengek NAK BERBUKA.. hahaha...
puasa dia sampai jam 12 tengahari.. oklah tuh.. sbb dia tak sahur cam aku ngan rizal.. hahaha...

@xiM said...

aku sahur makan kopok lekor tadik..sedapp!!

Tijah said...

catz
hahaha. rasanya byk lagi benda aku nak cilok dr blog ko ni. sbb kamera aku dah rosak so xleh nak camwhore kannn...


eddie
oat jer? perghhh. pasti segak bergaya dgn baju melayu size kecik sok ni. kalu ppuan dah leh pakai kebaya raya sok tu.


mimi
hahahaha. tak kira. aku nak letak jugak. esok nak letak gamba mkan sedap yg berasaskan telo. telo dan telo. errr...org pantang xleh makan telo kannnn? btw, all the best nok.


june
selamat berpuasa kat awak jugek yer...


wos
wos, kalu dier tak suka kurma kan. ko rendam dlm susu pastu blend kasi dia minum tem sahur tu. aku buat tu. insyaallah kenyang sampai siang weh. sbb aku mmg tak suka kurma mentah tu.


fida
makruh dik...kalau ko tenung sampai ala2 terasa2 ada milo dlm molot. ehh. tengok2 mmg ko pegang pun milo tu khannnn??? huhu


hajar
uish. ubat kurus jenama apa tu? nak tau sikitttt.


kog
sop daging ok kot. tapi sop ayam cam kureng la. pastu ko buat cili kicap dia tu kan. perghhhh.


tm
wahhhh! berkebaya nyonya la ko taun nok tas. pastu jgn lupa terompah spesyel jonker walk. hikhik


cija
hahahha. tu mak sedia maklom tu. osah pemaleh eh kan? kurma pun dah lotak sesiap topi tilam takyah bukak mato main capai yo kan? minggu ni balik la weh. aku nak masak bakso & ciken rosemary


tiny
fuyoooo. sedap tuuu. kari kalu lagi panaskan lagi sedap kan? aku semlm buat roti jala jer pastu bawak makan umah sazah. pagi baru masak nasik sama ikan goreng cicah air asam


axim
sedap gak tu. tapi nak kena kepok yg tebal tu la kan? kalu yg nipis tak brapa 'in'. wahhh!!!

tasekM said...

hahaha... gampit la ko tijah! ni malas cerita nih.... ha ha.




.

Teacher said...

tengok milo dinosaur tu.. teringat kat tysha.. she loves that. i tak reti mcm mana nak train my 6-year-old to fast

Tijah said...

tm
hahaha. wehhhh. lupa plak. korset jgn lupaaaaa. korsettttt...


tic
tu la. nak ajar kena proper explain dulu kenapa perlu puasa. aaa...tu ai kasik task kat bapak dia. hehehe

Hezesuze said...

mak tak pose noks....piyed sudah mari lorr....mihahahaha

Tijah said...

heze
haaa. boleh la masok dapo bancoh. huhu

shija said...

kurma ado boli tekau!tapi tak lotak pon kek topi tilam..weolls togok air kosong yo tekau..leceh la nak kunyah2 pg2 niek..wahaha..minggu niek mak mmg wajib balik coz sazah n aji usop dah winduu..ko caye tak?kahkah..shana tak sure lagik tp rase cam balik sekali gaks..bakso?wuish,xponah lak mkn lagik tuh!tp cam besttt je kannn..nanti aku kasik tawu dak shana.

Tijah said...

heze
kannnn? buat lebih sket ehhh


cija
kunyah pun maleh? osah la parah eh korang ni kan? ala...den tau ko balik sbb apo. ayah dah bagitau. kemain ha. bakso tu cam sop2 la ado bebola dageng eh. alahhh. sok kau raso la

Nad.is.me. said...

Perghhh. Menganjing gila gambarrr tuuu. Nasib baik time gini baru baca blog tijah. Fuh fuh.

PUTUBAMBU said...

sahur hari pertama - nasi goreng
sahur hari kedua - nasi putih ngan lauk ayam paprik + telur dadar
sahur hari ketiga - nasi putih + gulai daging kawah (beli kat PARAM)..

layan budak2 makan nasi pasal takut depa cepat lapar masa kat sekolah..
kalau aku.. minum air ngan makan kurma je dah cukup sebenarnya..

Tijah said...

nad
hahahaa. siang2 hati jadi benci jer tengok milo tu kan?


putu
aku pun layan nasi tem saho jer. bebuka biasa mi/bihun/apa je la selain nasik.