Oct 14, 2010

macam mana nak buat aduan?

ok.
macam ni lah.

on behalf of seseorang/sesuatu.
saya nak tanya sikit la eh...
kalau la ada pegawai kerajaan yang "ek" kan...

ek = belagak

nak2 polan2 yang salu deal dgn pemberian/agihan berkaitan duit ni.
contoh...
duit kebajikan masyarakat...
duit zakat...
duit subsidi...

dia kata...
cuba la cari pasal dgn aku...
ada yang tak dapat duit ni kang...

ada lagi la.
bukan setakat itu saja ugutannya.

haa!
cemana tu?
kat sapa kita rakyat marhain ni nak mengadu?
apa saluran yg betul?

kekadang...
org cenggini nak kena ajar sikit.
kalu dapat transferkan dia drp jaga DUIT...pegi jaga STOR ke kan?
padan muka.

cepat! cepat!
tolong saya...
kata RAKYAT DIUTAMAKAN, PENCAPAIAN DIDAHULUKAN khannnnnn????

haih!
susah betul deal dgn org gila kuasa ni.
nanti kau!

40 comments:

kak Erna said...

jah..adukan dulu kek ketuo jabatan e..ado bukti lagi bagus..kok tak jalan..sotkobar pun jadi..
bukan duit sendiri pun nak ek..
apo hal nak sokat2..pada orang yang betul2 memerlukan..bukan duit dio pun..hish..goram nih..

Chik Att said...

kooo ikat kemenyan dalam kain putih .... pos kat dia ....

Tijah said...

k.erna
masaklah eh...dio la ketuo. huwaaa...


chik att
aaa..itu last. kalu tak berhasil jugak. wakakkaka

izawati ahmad said...

santau kan yo kak. hahaha tak boleh blah punya pemberi-pemberi nasihat.

bb7ady said...

hi akak,
kalo nk komplen mende camtu, tulis je email. cntct info leh rujuk kat wsite mana2 kementerian @ jab k'jaan yg bkaitan. for sure ada 'hubungi kami'. saye ckp ni sbb sy slalu wat. hehe. dan ikut pglaman, pasti ade insan yg membalas email aduan tersebut & cc jgak kpd bos yg berkaitan.

kalo x jadi jugak, tulis je kat sotkabar.

Ms.Lilies said...

okeh...vocab seterusnya malam ni adalah 'ek = berlagak'

tepu otak aku weih hahaha....


org yg ek (pandai x aku guna word) ni....ko kasi report sama bos paling besar..kot ada rakam time dia tgh ek tu lagik bagus nok

Hezesuze said...

alaa skrg kan PM pun dah ade fb kan noks....wat jek aduan kt situ...senang lagik cepat kan

lagi satu ckp sal kebajikan nie...mmg dowang nie berlagak sgt..macamler duit yg dowang bagi tu duit dia kan...itupun nk bising...huhu

FIERA said...

kak, sosonang, poi hantar email kek KPengarah dio jo, kalo boleh nombor satu yang dok putrajaya... tak pown direct dokek KSN.... biar mengolupor dio....

Shifu67 said...

malam ni, malam jumaat.... memang sesai kalau nak perasap kemeyan nii

*Miss Geli^ said...

kehadapan tijah yang jauh nun disana...

kalu benar katamu dia adalah KETUA JABATAN, untuk mengajar dia plak,
haruslah dikau emailkan pengaduanmu itu kepada KPPA (Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam) ataupun KSN (ketua setiausaha Negara..)

emaila aduanmu ituuew...

kalu itu pun tak jalan, ko ngadu je kat Najib kat facebook dia, ataupun tinggalkan komen kat blog abang Jib..kalu ko rasa gusar nak tinggalkan pengenalan diri ko, amik je la username blog aku tu..tinggal la nick name aku ngan 100% halal itu diruangan komen blog abangjib..

sekian

~Kak AZZ~ said...

Apo kato ko mengadu kek karam singh... takpun kek mazidul... identiti saksi akan dirahsiakan... kehkehkeh...

Ko hantar la emel kek dorang dulu... Kes ni dah kigho salah guno kuaso ni... huhu..

isabelle said...

oh..itu x susah kaktij.
terus je ckp kat org tu "hmm..xpe la. kau simpan la duit tu bwk masuk kubur. esok2 kena soal dgn Tuhan, senang kau ckp, siap boleh tunjuk bukti lagi kau x bagi kps org yg berhak."

kakLuna said...

nak ek sangat...nah 'hek' sambil tolak lubang idong kau bosar2 kek dopan dio

Kazaztan Team said...

kok..diadu pd jabatan displin...???

tasekM said...

sape tu jah...? ko kasi petik terus la nama dia!!!



.

johan adam said...

kak tijah,



ALLAH MAHA MENDENGAR.

Madam Sooyaree said...

tulis kat paper tijah. kalau tulis surat kat diorang, mesti bo layan

Huda Ramlee said...

x dpt repot kat top management die, ko anta komen kat utusan. paling malas pun anta sms kat kosmo ke metro ke..kasi ayat sentap sket..

Xana said...

kak,
buat aduan dekat biro pengaduan awam
confirm org tu kena nanti

Tijah said...

izawati
ko buatkan bleh? nak yg jenis angin punya...:P


bb7ady
kena buat step by step la ye dak? err...kena tulis nama kita ke ek?


mimi
itu la. kalu dapat rakam best kan? kena bersedia dgn recorder la pasni kot tejumpa. bleh provok sket.


heze
ntah. tu yg saket hati tu. macam la duit tu diorang punya. kita byr tax apo...


fiera
huiiiii. mantap tu. mau mengelupur org tu kan?


shifu
tapi aku xde gambar dier bang...


nowa
mekasih nok. mmg dia adalah ketua jabatan. besar la jugak pangkat dia tu tapi molottttt cam haram. baiklah. akan ku add nasib dlm fb ku.


k.azz
dapat masok tv kan? siap gamba di blur2kan lagi...


isabelle
tu la tu. tapi kalu dia mmg jenis ingat kubur..dia takkan buat perangai centu. huhuhu


k.luna
kang dia saman plak. bukan leh caya org centu. maklum la kabel besar...

Tijah said...

kazaztan
jabatan kerajaan ada jabatan disiplin eh? x tau lak aku...


tm
nak petik bleh jer. tapi kang sian anak bini dia. huhuhu


johan
tu lahhh. tapi kena buat sesuatu jugak ni.


madam
takpe kita buat 1-1. tak jln jugak bleh tulis kat paper kan?


huda
contoh ayat nok? ko ajar la sikit...


xana
ado link dik?

GaDis CoMeL said...

lempang je orang tu kak
tak pun calarkan keta dia

hua hua hua

kakpah said...

kau bagi dio makan tolo asin bebanyak...
erk.. ado kono mengono ko..

sani said...

btol kak, biro pengaduan awam very the efektif.

sy sendiri pernah wat aduan.

kejap je dpt respon.bagus dorg tu

sy pun berpeluang ke mesyuarat BPA ni.setiap aduan di ambil berat dan disiasat tanpa mengira sape pun yang ek tu

zonaku said...

hhehehhehee... dia takut kalau ramai y minta.. kang kurang la syer dia punya................ nk tapaw x cukup laaaa

KAKTINY said...

aku setuju dengan tasek..
KO PETIK JE NAMA DIA..
(tp make sure ada bukti laa..tak pepasal kang ko kena saman buta je babe.. skrg ni kan pesen org BERSALAH BERDOSA pon matik-matik mengaku TERANIAYA SUCI BAGAI!!.. kerjanya nk samaaaan je.. dia nampak saman dunia je, saman akhirat dia tak ingat! haish!)

Sapa ko lagi kesian?.. anak bini dia yg dpt laki/bapak cam tu ke or
org2 yg teraniaya bawah amanah dia??..

Bersama menegak amal maaruf nahi mungkar Jah!!.. IDOP YB TIJAH!!.. heheheeee... (dan dan aku nk buat calon pemilihan kt seremban.. hahaha)...


Pegi adu jah.. adukan jer..

Shahrizat said...

adukan ke SPRM je.
Senang. Boleh anonymous je. isikan/ sediakan butir2 tentang orang yang hendak diadukan dengan sedetail mungkin sebab kalau tak detail tu yang lambat nak buat siasatan. pastu masukkan dalam sampul surat dan tuliskan ke alamat Suruhanjaya Pencegahan
Rasuah Malaysia
Blok D6, Kompleks D
Pusat Pentadbiran Kerajaan
Persekutuan
Peti Surat 6000
62007 Putrajaya, Malaysia
TANPA SETEM! tak pun masuk je laman web SPRM...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

bagitau ajer kat boz atasan dia.mesti kena punya!!

NenekPenne said...

orang mcm tu ingat dia hidup selama2nya kot..

tapi tak per, lambat laun dia kena jugak...

goblogbyfarah said...

kat Biro Pengaduan Awam (BPA)..diorg akan push org yang diadu sampai jawab!

Fida Ghazi said...

Kak Jah,

Ngadu kat BIRO PENGADUAN AWAM. cakap lah ape yg tak puas ati. saya selalu tak puas ati saya ngadu situ.. lepas ngadu cepat pulak diorang buat keje.

http://www.pcb.gov.my/

Tel: 03-88725777


Harap dapat membantu..

PUTUBAMBU said...

eeeii..putu BENCI org yg macam ni..!
macam le kita mintak duit dia..
dia boleh treat org macam pengemis jek..

reportkan je..jgn takut2..!

nanti kita dapat tau kat mana..kita kasitau yek

Mak Ton said...

ada satu penghulu di kawasan yg dirahsiakan telah ditangkap oleh bpr masa hari raya ari tuh sbb telah menyalahgunakan wang yg MB bg utk kampung....

siap kena gari kak... huishhh paleh malu tuh...

tp xtau lak camner derang nih mereport.. huhu.. yg penting yg bersalah telah ditangkap... tu la... sapa suh xamanah laie kan...

b.O.n.d.a said...

masuk je dalam sOkObar utusan mesia
lagi satu nak tambah batu api

cOntOh time mintak bayar zakat ke, cukai ke
prOmOsi kemain ligat
tapi bila bab agihan, senyap sunyi sepi..

My Spirit Finger said...

cuba ni:

Kompelin di Biro Pengaduan Awam (BPO). Boleh dibuat melalui website BPO terus. Kalau ada nama pegawai yg nak dikompelinkan itu lagi bagus.

rATu kEBaYA said...

letak minyak cap kapak kat kerusi dia.. bg panas sikit vontot dia..

Nizam.Ariff said...

dia kan ke penjawat awam? suh jaga tandas awam..

Tijah said...

bestnyaaaa...

time kasih semua. korang mmg terbaekkk lah. sangat membantu. ok. saya akan cuba buat aduan ikot saluran2 yg korang sajeskan tu. dah berjaya nanti...result saya bagitau yer.

kita lihat sapa yg kenaaa...

(bukan nak aniaya org, cuma nak ajar je sikit...)

Lazyf said...

akak...

war-warkan dlm suratkhabar...

mamakmuda said...

Salm..K. Tij!! Ko wat aduan ke Pej Kadhi!! Eh, ke Bhg. Pengaduan jabatan brkenaan.... x pon ko rejeck jerr 'hantu ' tu!!