Oct 9, 2010

mari main telur...

ahahhhhh!!!

tengok tuuu...
lajuuu je klik kannnn???

hahaha!

ok.
ekceli aritu masa balik dr penang...
mak ada kirim telo itik.
byk gak.
ada la dekat 10 bijik kot.
besar2 size dia.
takkan nak gulai hari2 kan?
nak goreng...ngeri.
sbb dia cam kuning sangat.

so...
saya buat telo asin.
mula2 harus la gugel resepi dulu kan.
lepas tu baru beli barang.
alah...
garam je ponnnn.
macam la susah na.

ok.
kita perlukan bahan2 berikut :

  • 3 peket garam kasar
  • 10 bijik telo itik (atau apa2 telo yg sewaktu dgnnya)
  • air
  • periuk
  • balang plestit (boleh risaikel balang kuih raya)
cara2 buat dia...

masok air dlm piok.
masok garam dlm air.
masak sampai larut.
tutup api.
sejukkan air garam tu dulu.
jgn panas2 tu masok telo.
kang dia jadi telo separoh masak pulak.
air garam dah sejuk baru masukkan dlm balang plestit.
lepas tu apa lagi.
rendamkan lah telo2 anda ittew sehingga tenggelam.
then...
tunggu 3 minggu.

tik...tok...tik...tok...

so...
semlm dah rebus sebijik.
makan dgn asam pedas pari.
sedapppp nyahhh!
sbb dia tak masin sgt mcm yg kita salu beli kat kedai tu.

cobalahhh!

lepas ni nak try buat ikan masin, cili jeruk, kepek ubi, kepok lekor, bla bla bla...
wah!
industri kampong la pulak kan?
eh!
abang patma dah janji...
sepanjang kena reman...
saya bleh guna ladang beliau...

40 comments:

Ms.Lilies said...

Telur itik sedap buat gulaikan...time aku ngidam tu ari kemain payah nak jmp....siap aku blk perak tu abah aku crkan....dh dpt kemain laju aku ngap mabuk2 tu hahahaha...

Dah sudah makan uwekkkk...ceh..:))..

Tijah said...

mimi
a'ahh. gulai dgn bacang muda paling stone kan? bacang kasi lebbbbihhhhh sket. cili api kasi byk. huiii. dah meleleh lak elio aku mlm2 ni haaa

Ms.Lilies said...

Buh belimbing kecik pun sedappppp....xpsl aku pun lapar gulai itik hahaha

Tijah said...

mimi
telo ayam pun bleh...tapi ko jgn kacau2 na kang dia senang pecah. huishhh. jom pakat cr belimbing sok nok??

kiranajoe said...

dah citer mengidam pulak...tp betul la, part yg mengidam nak makan tu syok. dah makan, 2minit kemudian..bluweekk..sempoi la, tak tinggal sisooo..hik!

kiranajoe said...

dah citer mengidam pulak...tp betul la, part yg mengidam nak makan tu syok. dah makan, 2minit kemudian..bluweekk..sempoi la, tak tinggal sisooo..hik!

fndrocka said...

Feveret aku tetap telur dadar.

Ok nak main telo.

peej said...

gila rajin. dulu masa pergi hatyai kita org beli telur asin tapi ada dua mata oren tu. kira putih takda. syiok gila ok. sbb oren lg sedap kan ;p
apa kata lepas ni kau try experiment buat tu. pastu meniaga. acik nak beli. haha.

kak Erna said...

amboi jah..banyak e..nak buek..elok tu jah..industri hiliran tu..nanti boleh meniago..jual ..mesti rmai pelanggan..lobeh2 laie..telur asin tu..kalau tak masin macam tu..buek gulai..sodap boto tu jah..

catz said...

eh..senang je ghopanya ya..
eh.tak yah balut dgn benda itam-itam tuh ke???
laaaaa...
eh jah, ko dah bleh meniaga telo asin ni..bukak 5 cawangan kedai indutri kampung eh..
errr...
ko dgn abg patma tuh kamceng ehhhh??
oh mak takot ko.....

Pije. said...

amboiiih.
dah buleh bukak bisnes dah kak tijah ni.
heee.

lama tak komen2.
auww.

kakngah said...

dh tak kojo ni.. payah pulak nk kuar dr lost world ni g cr bhn masakan. kok tu dulu, pntang bukak blog ado msk sesodap.. sekejapan den poei pasar. memontang la psr kek blkg ofs yo...
kau sajo kan jah.. dera napsu den..
adeh... mano nk cokau tolo mo gelimbing buloh nih!

h a n i e said...

kak..kot dah maju bisnes karang..jgn lupo kat den lak..paling koman offer la jd menejer...


hahahahah

Chik Att said...

kelas ko Jah ..... jadi usahawan telooo ....
Kat ladang Phatma tu ada telo kambing ngan lembu joo ..... kooo buat asin gak keeee....

tasekM said...

timun ko tak jeruk jah...?

timun?
timun?




.

Madam Sooyaree said...

telur masin paling ku suka part kuning nye... sodap!

abang patma takde boleh lah tijah buat beg tangan hermes. kulit buaya pree

Lia @ Norli (Mamarempit) said...

akak suko yg kunin yo..hehee....bising la laki akak kalo tgk telok asin melopong...

Gadis Kampung said...

jom join my contest boleh dapat RM101 http://nukilangadiskampung.blogspot.com/2010/10/join-my-contest-be-my-followers.html

johan adam said...

kak tijah, kalo telur berkurap sesuai tak untuk diasinkan?








budak duk hostel ramai yg berkurap kat telur. kah kah.

Hidemichi said...

stakat ni bini tak komplen lagi telur masin...eh. Astaga!

KAKTINY said...

ko leh add profession baru ni jah.. USAHAWAN IKS.. kehkehkeh...
aku sokong je product ko jah!!..
(sambil wink wink nk telor masin tu 3 bijiks!!!).. hahahaaaa...

Raja Fiqri Fauwaz said...

rajin tijah ni.. :)

Hezesuze said...

wah ko bersengkongkol dgn abg patma ye noks?? wakakakaka

mak tak suke ler makan telur masin ...tapi mak suke telur abg pomen...opppssss!!

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

aisey tajuk n3 cik tijah..
sepris aje.. hihihihi

MimpiLaila said...

jah..asal telo kau tak itam mcm kek kodai tu....ooo kek kodai tu spesis tolo pathma gak eh..
kau nak buek apo ladang eh tu? burung morak mano buleh buek gulai
"kau masak apo ari ni jah..morak masak kuzi"kan lain mcm bona bunyi eh tu

Pnut said...

24hb gue pegi seremban, sila tapau telur masin ye...

itu hari kita gi seremban apsal taknak jumpe, kita kecik ati tau..

merajuk la camni..

GaDis CoMeL said...

macam sodap jer!
nak terai buat jugak.
penah tengok mak buat telor masin pakai tanah liat tu.

Tijah said...

kiranajoe
bluek tapo..yg ponting kena masok tekak dulu. huhuhu


fndrocka
aku suka telo dadar gak. tapi suka lagi telo bungkus dan telo...(sila sambung)


peej
wahhh. tu telo teknologi tu siap ada 2 kan? sangat balance diet anda nok. ko nak beli? ok...deal.


k.erna
a'ah....2 peket garam tu. 3 minggu tunggu...mmg bebaloi kak.


catz
takyah der nok. itam2 tu lumpurkan? ke sekam padi? mak pun tatau motip natang tu guna utk balut telo kan...


pije
yelah..awak sombong ngan kite skang. huuhu

Tijah said...

kngah
dah tak kojo la kono rajin poie pasar selalu nok. hahaha. gelimbing buloh biaso kek pasa tani byk nok. try la carik...


hanie
bulehhhh. antar la resume. pengalaman tidak diperlukan...asal pandai kira tolo sudah.


chik att
tu ahh. abg patma xde bela itik. kalu tak senang sket dapat stok.


tm
timun taklehhhh. kang dier lembikkk...


madam
kannn? lagi pun yg kuning tu biasa tak berapa nak masin sgt.


mama
samo la kito. yg putih tu kekadang melampau2 masin eh sampai bedosing telingo kan...


gadis kampung
kok tak join nak duit jugak buleh tak? huhuhu


johan adam
bulehhh jugak tuuuu...nak cepat baik ko suh jer diorang berendam kat laut. huhuu


hide
wakakakakaa...errrr. ehhh. tak berapa nak faham plak. huhu


tiny
errr...dah selosai. aku ganti dgn telo asin kedai ok tak nok?


raja
apa nak buat bro. nak simpan makan sebijik2 ntah bila nak abes. heheh


heze
misti abg pomen tu bepeluh kan? wakakakaa. astaga tijahhh...


leily
ahahhhh...notiii ehhh awak nihhh...


lela
a'ahhh kan? tapi kok morak asam podeh mungkin sesuai kot. kan sajak judu'an mo tolo asin tu. tadi den poie ostrich farm tekau. tebayang kok la buleh masak cam rosmeri ciken tu kan?


k.pnut
alahhh. akak takde call ponnnn. huhuhu. takpe nanti insyaallah kita jumpa eh kakkk?


gadis comel
ooo. tanah liat eh tu? tanah tu campo garam ke ek??

MimpiLaila said...

jah..kalau ostrich nak buek rosmeri kau kono tompang bakar kek kilang ruti azan hahahaha

Che Sue said...

wuwuwu dh setaunn xmkn telo masin.. isk isk! mano nk carik telo itik kat algeria ni?? telo ayam bley ke? xpkai garam kasar bley ke?garam haluih je ado ni..

FATIN MRAZ said...

sedap juge telo masin kan.. x penah terfikir bank buat sendiri..
hihi..nway, tenkiu berkongsi rahsie pembuatannya ya.

Tijah said...

lela
ooo haiii. sementaro nak sampai senawang dr pilah...sojuk la ostrich tu. mano sodap laie dah. somban xdo kilang ghuti ko aa?


che sue
tolo ayam pun bulehh. garam apo2 pun buleh kasar ko haluih x kisah. janji ujong2 dia masin nyahh


fatin
yer dik. nak lagi masin sila simpan lagi lama yer. jgn sampai 3 taun plak. darah tinggi ko kang

adriea said...

kak tij!! ai miss yuu.. hehehe.. masih kenalkah dgn diri ku.. suatu masa dlu bertanyakan tentang sazah? eh btuikah itu nama.. kalo salah.. mintak ampun.. huhuh..

mcm best je telur asin akak buat ni.. akak da try gorengkan telur asin? best gak.. try la.. hehe

NenekPenne said...

tajuk tak hengatttt...bunyik mcm lucah walhal..alahai telur itik rupanya...

mak sedara kita bela itik, abis anak2 sedara dibekalkan dgn telur itik masin buatan sendiri pakai balang plestik mcm tijah ni...

PUTUBAMBU said...

tijah..tq for the resipi
kita nak cuba try test le..

telor masin mmg sodapp..!!

Tijah said...

adriea
ingat dikkk. ko dah kawen skrg ek? selamat pengantin baru ehhh. semoga kekal ke akhir hayat.


nett
aku ni tadi baru lepas perabiskan stok telo yg ke 9 & 10. wassalam dah. wiken ni ingat nak pi cari stok lagi


putu
kannnn? kita pun suka sangat. makan dgn bubur nasik pun stone.

BeauBargain said...

telur masin tu goreng pon sodap kak :p

mamakmuda said...

Alaaaa k. Tij ni!! Sajo yo..nk doro komaghau tokak den ni!! Tolo masen!! Den gomar sosgt laaaa haih!! Den slalu buek 3 suku masak yo tolo masen tu n sodut toghuih yo!! Perkh!! Nikmat gilo!! X pon, den masok dlm megi praso ayam + cili api joghuk!! WOW!!

Lulu Junior said...

Leleh siot! Masak lemak cili padi campur sawi masin! Huishhhhh.