Dec 24, 2010

suka tak jumpa dokter?

mode berjaga2.
cem demam lagi.

kerap betul la budak ni demam.
according to dokter semlm...
tonsil dia bengkak lagi.
beliau suggest utk remove.
sbb kuman sudah berkoloni di situ.

tadi call senawang specialist.
bagus!
sudah masuk panel prudential.
so boleh usha e.n.t esok.
sementara tu kena makan benda soothing2.
pegi mcD pekena eskrem best ni.
eh! omak eh plak lebih2.

tapi...takpe ke remove ek?
takde efek pitching ke nanti?
kang caner nak nyanyi lagu alhamdulillah? insya allah?
saya pulak nervous ni.

client saya seorg dokter penah kena full ME (medical examination)
amek darah sekali.
dah dekat 3 minggu tak buat2 lagi.
saya tanya asal tak buat.
dia kata...

"saya takut kena injek..."

bleh?
dia nak lempang saya sbb ketawa kuat dlm klinik.

memang la.
suruh org pegi klinik senang kan?
cuba sendiri sakit.
takot sgt nak jumpa dokter.

saya la tu.
aiyooo.
pap smear blm buat.
hpv vaccination blm ambik.
mammogram apatah lagi.

takpe la.
kita pegi spa dulu.
masas-masas sket.

30 comments:

aliaaroslan said...

remove tonsil takpe kak. takde efek pada suara. adik2 lelaki saya (3 orang) semua remove. for some reason, kebanyakan yang kne remove tonsil ni lelaki. adik bongsu saya sebulan 2-3 kali demam before remove. lepas remove, alhamdulillah setahun 1-2 kali aje.

aNiS tHe BumbleBee said...

kak,xlama lagi sy akan jadi doktor.apa2 hal, datang la jumpa saya ye kak..ada beran?wawawawa!

Madam Sooyaree said...

Doktor tajuk kena injek, tak elok!

Huda Ramlee said...

aku pun skang ada masalah tonsil, nak buang takut..bila membayangkan kena belah kat situ..

Chik Att said...

Sama ngan anak den . Tapi den yang takut lobih..... hehehhee
Takut pitching larriii ....

Aku paling takut ... doktor gigi ... hehehehe

@yue said...

pas smear tu bes kak..hauhauhauahu

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku lama dah tak jumpa doktor.serik duk dalam wad seminggu lebih awal tahun hr tu kot :p

DearHoneyDew said...

teringat iklan derma darah tu..
'saya takut jarumm..'
err..saya la tu..

Kalao boleh bab jumpa dokto tu, memang liat. Biarlah sampai demam baik sendiri.

Kak, tunggu si hatim jadik dokto jelah kot, tak lama dah tu..

Rina277 said...

adik beradik saya ckp saya manusia pelik sbb rajin n sgt suke jumpe doktor terutama doktor gigi sampaikn doktor gigi tu memuji saya seorg pesakit terbaik dia..huhu..sebenarnya saya sndri pn pelik dgn diri saya..org lain takot tgk jarum saya pulak excited..gilo..haha..

h a n i e said...

tgh tahun aritu anak sedara kena operate. buang tonsil. huhu

Fida Ghazi said...

saya tak kisah dah jumpa dokto..

sejak saspek bres kenser dulu..
pastu beranak sizer.. dah ilang takot dah.. dokto dah tengok dah belek dah semua2.. segala jenis bapak jarum pon dah penah cocok.

cocok lah dokter.. cek lah.. dah tade perasaan dah..padahal masa muda..nampak jarum je mata terus pejam2.

mrsharis said...

anak kita pun ada masalah yg sama la cik jah. Ari tu g jumpa e.n.t kt hosp sg buloh, dia bg ubat untuk 3 bulan then jumpa semula. Bila dh jumpa last week dia suruh monitor lak lagi 4 bulan. Ank sy ni pn ada masalah tonsilitis since dia setahun lebih. Memang keraaaaap sgt demam..pernah sekali dia tk makan, tak minum 3 hari sbb tk boleh menelan. Even air masak..Tuhan jer yg tahu macamana perasaan saya masa tu. Klu blh sy nak remove cepat2 sebab itu jer jalannya.

Silap sy amik T*kaful ***las utk dia dulu. Saya, suami * anak2 lain semua prudential..ada medic.card.

- GC - said...

ekekeke.. takut jugak kalo pegi kelinik pastu kena injek kat bontot.. huhu..

Tijah said...

alia
ooo. xde efek pada suara ek? tapi kalu efek bertukar josh groban ok la jugak. terus register malaysian idol. ingat nak remove jugak la. sian dia asik demam.


anis
errr. nanti aku pikir balik 80 kali ekkk?


madam
dokter tu ent plak tu. keje dia jolok molot org tapi sindri takut kena injek. klakar lah.


huda
tu la. ngeri kan? tapi dr ckp minor jer. masok probe ikut mulut jer.


chik att
sama laaa. dr gigi kang...sambil korek gigi lubang sambil berceramah ttg kaviti. ambik kau 2 in 1.


@yue
aku last buat 2009. nak kena buat gak la dlm masa terdekat nih.


elissmie
sakit apa dik? duduk wad bosan kan? dah la makan tak best. hahahaa

Tijah said...

dearhoneydew
nak tunggu hatim la ni...tapi exam dia pun pospon lagi amacam? hehehe


rina
a'ah. mmg pelik tu. ko ni yg patut jadi dokter. aaa...ni misti ada bela-bela nih. hahahaha


hanie
besar mana budaknya? cepat baik tak?


fida
kemain eksen kannn? aku ni jarum2 tu ok lagi. tapi kalu bab nak operate remove sana remove sini tu yg sgt ngeri. nasib baik aku aritu beranak nomel.


mrsharis
kan? cem ni kerap dia dlm 3 bln sekali. tapi tu la. sekali kena tu mmg melempeng dia. siap ceret & muntah sekali. sy mmg dah lama dgn prudential since 2003. tem tu medical card 100% lagi. syok betul.


gc
perasan tak kekadang injek kat bontot tapi lenguh sampai tangan? hahahahaa...apakah.

@rep said...

kalau doc yang can deww tu ok jer.. yang sakit jadik tak sakit..

:P

isabelle said...

nak takut mende, kaktij oiii..
xde smpi matinye dia buat papsmear tu.(elehhh...ada 'foreign thing' lain masuk xpe je...kekekeke)

Tijah said...

@rep
dokter can dew caner tuh? cer citer? cer citer? hehehe


isabelle
wuishhh. foreign thing lain tu lain efek dia. wakakakaa. nakhaallll ekkk?

Hantu Kak Limah said...

aku mmng suke jumper dokter..takder hal la kalo nak injet2 atau pun cucuk amik darah...tapi si jambu aku plak..baru dengar jumpe doktor, dah lari 400km sejam...huhuuhuu...

shija said...

uik!!teruk ke cem demam nok..alaaa cian nye die..asal tonsil cem bengkak lak erk?nak kato dio kuek joghit, budak tue pendiam kan main smpi stress kalu nak dongar sogho dak tuh,hakhak..copek2 elok/somboh la ondak eh yo jayanggggg hayekkkkk ..

Azueriena Norash said...

salam kenal2 kak tijah..org somban yo....azue kek nilai nie haa..i dah pollow u lah kak tijahh...ehheehe

Yunus Badawi said...

Doktor mana tu? Injek org pandai, sendiri nak kena injek takut.

Oklah aku nak pegi masjid ni.

PUTUBAMBU said...

sian Cem..Get Well Soon ye Cem..!
telan ubat..
telan eskrem..haagen dazz..kehkeh

anyway, ayat yg bawah ni...->

pap smear blm buat.
hpv vaccination blm ambik.
mammogram apatah lagi.

...aku pun tak buat lagik..

Aku said...

err... 3-4 cerita dalam satu...nak tanya sikit. Cem nak buat paps-smear kah?

kakpah said...

huwaa.. akak nak pegi buat complete medical chkup pun belum bebuat2 lagi. takut weh...
chem dah baik?

lindosh said...

i takot kalo kena injet kat bonot. tu je! hehe

Tijah said...

hantu kak limah
kemahinnn nama kan? dah brp juta kutipan kak? ni misti dokter tu yg takot dgn kak limah kan?


cija
drp hr rabu aritu la. ni skang masih ado cirit birit lagi nih. tapi selero makan ok la plak nak nugget kebagai.



azueriena
mekasih azue. yer akak dok somban. membosa kek somban. errrr...tapi lahir KL. hahaha. jobo la plak kan...


yb
dr e.n.t. mana leh kasi nama. rasier la. hahaha


putu
mekasih acik putu. mak saya kata budak saket tak elok makan hagendas. dia belikan saya eskrem matkul jer. hagendas dia yg blasah...


aku
tu n3 lump-sum namanya bro. papsmear? ceitttt. aku la. buat2 tanya laks.


kpah
blm lagi kak. demam dah ok sket tapi cirit birit plak. antibiotik tak sesuai kot. tapi nak kena habiskan course jugak.


lindosh
sbb dageng situ tebal so kena cocot dlm siket kot. hahah

F A R Y N said...

akak,den dah buang tonsil..
hasilnya suara den laie sodap..
betul ni,tak tipu...

Boehringer Ingelheim said...

salam,kak sy penah rimuv tonsil n sy keje spital.pvt spital kat seremban.dtg la.MAWAR HOSPITAL.tibe2 pomot!haha.. ^____^ sy keje pamasi.sy sailen ride akak sejak kurun ke lapan lagik.hihi..emm,biasa dr akan sajes rimuv kalo tonsil salu menyebabkan pt tu dmm or infected.sejak buang sy jarang dpt URTI (upper respiratory track infection) yg dulunye salu wat sy lelah.emm,utk akak hpv, mammogram, pap smear pon ade.apepon,kipidap kak!ehh,td sy g masas kat jj.thai odisi.besh,,lelap di buatnye..^___^

kakngah said...

pap smear den dh buek dah.
HPV lom laei...
mammo.. org koba mondo tu dilenyek2 kek tetek.. boto ko?? cam ngori yo.