May 5, 2012

hai buat apa tu?

testing!
testing!

wallaweh. setting dah tukar la ek?
punya la lama tak update sampai tak perasan pun pasal ni.

takde benda menarik berlaku pun.
semua berjalan biasa2 saja.

pagi2 masak bekal anak/suami (kalau rajin. kalu tak tapaukan saja)
antar anak skolah.
taichi dengan asoh/aci/makcik pencen kat lake garden 1jam
balik mandi siap2 pegi keje.
tapau lunch untuk cem kat transit dia.
keje balik.
amik cem dari transit.
hantar kelas piano plak.
balik masak.
makan sesama.
ngajar ngaji (sesambil talian hayat dgn sazah kalu ada bacaan yang tak konfem)
buat homework kalau ada.
main ngan anak.
main ngan laki.
tido.

esok ulang balik macam biasa.

ntah. makin seronok plak dgn rutin sekarang.
sangat bizi dan sangat membuat saya cergas rasanya.
mungkin hasil taichi sejak 3 bln ni agaknya.
selowwww je pergerakan macam orang tua sakit lutut.
tapi sedap badan wooooo.
saya taichi kat mana?
ada byk port taichi kat lake garden seremban tu.
agak2 nampak ada awek paling hot diantara ontetua kat situ...
saya la tu.

bila siang aktiviti penuh, malam saya tido awal.
esok 5.30 otometik jaga takyah kunci jam dah.
ohhhh bestlah keadaan ini.
rasa teratur sekali.

bila tido awal, tengok blog pun tak berapa nak sempat.
ada jugak bloghopping tapi pilih2 jugak la.
tak baca semua.
sebab taknak stresskan kepala baca blog yang tepahapa.
hari2 cari pasal dengan orang macam kau sorang je betul.
oh plis.
samtingrong dengan orang sebegini.
ia digelar gifilefe.

takpelah.
lantak la kan?
buat hal sendiri sudah.
dan sekarang saya bahagia dgn kawan2 saya yang berumur 60-80an itu.
hari2 buat saya ketawa.

nyaaa! ini hari saya datang rumah makan boleh ka?
saya hali2 masak babi lu moleh makan meh?

tapi dia selalu bawakkan saya kacang tumbuk.
sedap!

halal maaaaa. saya meli kedai siti sana. katanya.

21 comments:

Acik Erna said...

tak nak tepodayo do jah..he he..mulo kul berapo taici tu jah..ado yo akak lalu situ nampak orang buek tu..slow yo pergorakan e kan..ajak lah sazah kali jah

Tijah said...

k.erna
mulo 7.30 kak. tapi campo2. kalu ada main podang sy tengok yo dulu sbb step eh susah sket. sazah dio eksesais jln kaki ke family store yo kak

Cik Ina Do Do Cheng said...

Hye tijah long time no see : ) kacang pun kacanglah sodap je, cik ina baru je habiskan sebungkus kacang goreng sedap dorang goreng kacang tu ngan daun kari dan bawang putih cincang .

tasekM said...

aku ni jam mcm tak syg blog.
pesal ntah.



.

al-lavendari said...

fasal ngaji kalau sangkut, boleh rujuk kat Quran Explorer. kat blog abang sudut kanan atas, dah ada linknya .. tinggal klik jer.

tapi komunikasinya sehala sahajalah tak macam dgn sazah tu.

Tijah said...

cik ina
tulah. tapi kacang tumbuk tu mmg best la. tesedak2 menyembur2 tem makan pun tadehal. errr...agak2 kacang goreng tu resepi c.ina dah up ko blm tu?




tm

perasaan dia mcm mana ntah kan? aku paham tu. ko sihat?



al
terima kasih bang. boleh la saya buat rujukan nanti. tapi tu la benda2 cenggini eloknya berguru kan bang. kalu tak kang syok sendiri plak macam ayahpin. hehe.

Kujie said...

alhamdulillah...masih panjang umur.

sheila said...

bagus...kawan ngan org camni atlis kurang sikit doso ngumpatkan nok

~ Cik Azz ~ said...

Akak ni paling maleh nak sonaman.. Badan dah macam dugong dah ni haaa.. Malu nak jumpo orang.. adoyaiii...

Tijah said...

kujie
alhamdulillah masih bernapas kak. hehe


sheila
tu la deh. nak ngumpat pun susah sbb ado jurang bahaso. cakap bondo ponting2 yo la. huhu


k.azz
kono senoman tu kak. nak2 lak lopeh makan ketupek sotong tu. hehe. cemano la ghaso eh tu tak ponah lak try walaupun kek pasa ramadhan biaso nampak.

Ck said...

gambar terkini uols mana nok...mak nak tgk nih...;)

Aku said...

aku selalu gak dgr kacang tumbuk tapi aku tak tau macam mana kacang tumbuk tu...

yg aku pernah buat masa darjah 1-2 dulu2, kacang goreng siap buang kulit, campur cili, campur kicap manis... aku tumbuk dalam lesung. lepas tu ratah sikit2...

yg tu kacang kuda rebus ditumbuk ke?
aku tak tau ni, seyes tak tau...

peej said...

kelas kau bertaichi segala.
patut la mama kata masa wedding hari tu kau dah kurus.
tak sempat aku nak bermesra ngan kau.
tapi bagus gak. kang sentap tgk uolls kurus. heheh.

ibundo said...

osah lamo e kau tak topacul.. Bilo nak bekfes sesamo? Eh.. Bekfes tak leh la maso ni. Pagi dah bizi. Tea boleh la. Air zamzam ado lai ni.

Aidah said...

Akak dulu solalu tai chi nih. Kazen akak kan chino. Diolah yang ngaja. Yang kolaka eh, siap ado namo kek sotiap pogorakan tu. Macam angkek bulan ko ateh, cormin dighi sambie pusinglah. Lopeh tu kaki memang kono sontiaso bengkok. Moncieh-cieh poluh akak. Memang soga badan, Jah. Tapi sokaghang ni akak dah tak do geng nak tai chi. Nak ko somban lak, jauh. Huhuhu.

Ms.Lilies said...

aku bertaichi kat rumah jela nok...
masih terbyg2 ko punya rupa body..mencik!


kacang tumbuk?
ohhhh sgt peveret tu...tp skrg susah nak dapat cam dedulu

Tijah said...

ck
uish mana bleh. mak harus menten misteri selama2nya. wakakakaka


aku
dia keras macam bentuk kuih tapi tem makan berderai dlm mulut. kalu gugel image ada rasanya. tapi mmg sedap la. nak puas makan kena sebalang baru syiok.


peej
aku kurus sikit je tapi ko gojes banyak wooo. tapi siriyes baju ko cantik, ben pun segak. oh btw selamat pengantin baru semoga bahagia ke akhir hayat hendaknyer.


kpah
ohh timing dah tukar ko kak? bulehhh takdo masalah. potang2 pun ok tapi nak minum kek umah akak la. errr keret kek ado ko?


k.aidah
a ah kak. memulo dulu mmg nak tegolak dek eh. cam cito dragon ball lak. membelahhh awannn. membelah sungai semuo ado. tapi mmg la. asoh2 tu sumo sihat2 belako paling tuo 90 lobih dah.


mimi
kat sini byk gak kat kedai mamak salu ada dia letak dlm balang kat kaunter tu. tapi kalu ko check kat stabak mmg takde nok. larikkkkkkk! kahkahkahhh

kucingorengemok said...

aku rasa penyakit tak sayang blog mcm tasek rasa tu, ko yang mula menularkan dulu tau! aku pun dah kena sekarang :p

Tijah said...

kog
dah sampai tahap tepu la agaknya kita ni kan?

PUTUBAMBU said...

hehehe..lagi kurus le ko peh ni tijah..

* aku pun jarang update blog tau.. ntahlah..mood aku mcm dah 'terbang'!

Tijah said...

putu
kehkehkeh. taichi xleh kurus kot sbb dia bakar kalori sikit je. cuma sbb breathing teknik dia bagus tu yg rasa cukup oksijen satu badan. try ler.