May 7, 2012

tak sangka...

lately dapat tau satu berita yang menyakitkan hati.
sakit ke?
tak la sakit sangat. mungkin ralat je la kot.
oh!
kawan yang disangka elok pekertinya.
rupa2nya menikam dalam diam.

saya tau pun dari orang lain.
tapi malas nak investigate further untuk clarify.
takkan nak mengaku kan?
no hal.
itu takde masalah.
mari kita tonton saja lakonannya.

kenapa saya tak kisah?
sebab dah biasa.
banyak dah jumpa.
sesungguhnya lidah manusia adalah organ paling bahaya.

itu antara sebab kenapa saya sangat berahsia.
yang keluar dari mulut saya semua in general saja.
sapa yang kenal saya dia tau la.
ada sapa2 penah dengar saya cerita pasal mak ayah saya?
adik beradik saya?
suami saya?
anak saya?
buruk ke...
baik ke...
takde kan?
detswaiiii....
bila takde bahan, orang nak kutuk pun takde modal.
kalau ada pun semua perisa yang dia tambah sendiri.
biasa la nak sedapkan makanan kena la buh rencah sana sikit sini sikit ye tak?

agaknya tu pasal saya takde bff.
semua kawan saya layan sama.
ye la senang nak unfren bila ada yang tak kena.
eh tak kuasalah nak jaga hati orang sedang hati sendiri menderita.

cuba masukkan benda ni dalam palotak sikit.
untuk saya dan anda juga.
BANYAK CAKAP = BANYAK SILAP
so kalau rasa takde benda penting nak cakap, sila senyap.

uish rasa nak demam plak hari ni.
nak cari panadol la kejap.

daaa...

32 comments:

Ms.Lilies said...

Jgn mkn panadol byk2...tak bagus..

Errr....komen tak membina sungguh

Tijah said...

mimi
puas aku cari tak jumpa la plak. masuk dalam selimut je la kan?

cik wan said...

aah lah kak..ada t,baca yg dktor sndri klo demam flu sume ni dorang ambik herb cina or rndam kki dlm air suam. sbb nti lelama trllu byk mkn pnadol xbgus utk long time priod..
my 1 cmment kt blog akk! haha

Syafinaz said...

Ini kat tijah refer kt dunia realiti atau dunia maya ni?

Hahaha....tp mmg setuju sgt.Yg kwn dunia sbnr style dunia sbnr,eh,dalam alam cyber pun ada jgk jenis ni walau x pernah hadap muka.

Hihihi...pelik jgk tgk blogger gaduh sesama sendiri.Apa motif pun xtau la.

Tp mmg betul la.Byk ckp=byk la silap = )

Tijah said...

cikwan
itu la seboleh2nya mmg xnak makan tapi kalu terpaksa amek jenis sirap ok kot kan? thanks singgah. :D


syafinaz
2-2 pun sama dik. kadang2 bila kt cyber kenal mcm best tapi bila dah bersua OMG sebaliknya. hehehe

A.I said...

aku pon mmg takde BFF jah ;)

gorjesbanyakcakap said...

kak tij...
it's very true!!!
muhasabah diri sindri juge...

cik aletheea: said...

kak tijah..
kenapa x clarify, maybe die difitnah or di salah erti ke?
mane le tau..kan..kan...

Tijah said...

ai
susah senang ngadu ngan laki je la kan?


gorjes
yer. kadang2 kita pun buat tanpa sedar. tu pasal kena pikir dulu seblm cakap ek.


aletheea
takpe dik. saja nak tunggu lakonannya sampai mana. seronok jugak dah lama tak tonton drama swasta nih.

Niza Romli said...

Sy pun takda bff..
dulu ada tp rasa mcm dipergunakan je..bila susah cari kita..nak lunch sms ajak keluar, tapi bila senang...kita dilupakan. Sekali terserempak, lunch dgn org lain..sampai hati tak ajak kita..terasa la sangat.

sekarang, bff hanya laki sendiri..huhu

Tijah said...

niza
sama la. apa2 pun cari family dulu. ngadu ngan laki senang sbb kalu kita susah, dia jugak susah. hahaha

Cik Ina Do Do Cheng said...

setuju tijah . arwah mak cik ina cakap kawan kitalah yang akan jadi musuh ketat kita satu hari nanti. kawan-kawan biasa je habis cite.

:|: TinTa Kibod :|: said...

gud la kak..
i pun tde bff..
kawan sume layan sama rata..
cuma kdg2 ada telebih n tekurang je..
nama pun manusia kan..

sbb igt org alim ckp..
nt masuk syurga kita leh bawak makpak, laki/bini dan adik beradik je..
bukan kawan..
hatta cop kat dahi BFF sekalipun..

sekian..

~ Cik Azz ~ said...

Akak pun takdo bff gak... bf lagi la akak takdo tekau... hua3...

skang ni bukan banyak cakap banyak silap.. Skang ni zaman monulih... Dari tulisan yoo ORANG buleh tau buruk baik kito ni... Hebat sungguh ORANG tu, kann... huhu..

ehh, ghajin pulak ko buek entri... kihkihkih...

Tijah said...

cik ina
bahaya kan? kita ni mana la nak tau. kalu dah terkena takleh buat apa. cuma kena beringat je la in future jgn terlampau berkongsi maklumat.


tinta kibod
bff kalu berpaling tadah sakit lagi hebat kan? rasa dia ala2 menghiris dan dititis limau gittew. tapi takpe la. anggap je la dia mcm game of life.


k.azz
hui bf lagi susah nak cari yg elok kak. byk spisis tak bertanggungjawab sbb telampau dibolo makbapak org nijam. (rajin ni sbb sodap duduk umah ujan2 sojuk2 takdo apo nak buek. hehe)

Aku said...

Teledrama kalau selalu sangat boleh naik muak tengok... kalau aku, tukar channel je jah, tonton Spongebob pun ok gak walau ulang2 doploh kali... keh keh keh...

Huda Ramlee said...

angguk2 kepala tanda setuju

*nampak nau tak reti komen*

Tijah said...

aku
tang meleret2 yang syok layan tu. seronok tengok pelakon semakin membelit dan terbelit last2 terduduk. hehehe


huda
ko dah lunch?
*aku plak tak tau nak jawab caner. huhu

PUTUBAMBU said...

wah..ni bukan kawan dunia-akhirat ni..

sabar ye tijah...

e_ja said...

miss u tijah!! ecehh, tetiba!!!..haha

lama tak layan blog..siap tukar url nak kasi semangat blogging blk..kus semangat!! http://tejaluv.blogspot.com..

DeLancrettLurpak said...

Ehem, saya mcm teka ni mcm hal dunia maya je, ehem. Sebab terjumpa something, ehem lagi. Sabau je la Kak Tijah. Susah kalau terkena dgn org suka putau belit ni, isk!

tasekM said...

tu sbb aku jarang menanya itu ini ke kawan2.
jenis tak kuasa nk tau.
tapi.
kalau org nk bercerita.
aku dengar.
kot mintak pendapat.
aku bagi.

tapi.
org mcm aku nampak mcm tak ambik peduli ke kawan2 pulak...




.

adibah said...

Jah, besaba lah Jah..
welkam bek.. ai mis yew..! :)

Tijah said...

putu
kawan dunia je la nampaknyer kot kan?


e_ja
ewah lama x nampak ada sihat ka? nati ai terjah rumah baru yu


mim
tulah. mungkin aku tidak meet dia punya spec kot. gua bumper rebeh beb. wakakaka.


tm
itu la yg aku cuba buat skrg. lagi satu kalu org bercerita pasal org lain jgn la kita nak tokok tambah kan? ujung2 kang kita diheretnya sekali. takpe, selfish tu perlu jugak kekadang.


dib
misyutu. oh jgn lupa kerja dengan lebih keras lagi yer? hehehe. lama x takoyaki kan?

hOtMaMa said...

aiyoo.. mujur bff mak tak mcm tuh.. tak pueh hati cakap depan2.. gituhh! kalau kak senduk lg hazab tak pueh hati maki bertalu2 pas tu baik balik.. kehkehkeh! apa2 pun cheer jahh.. ewahhhh!

Lady RaRa said...

tak pa kak tij. saya pun baru kena. memang tak sedih tapi ralat.

tapi tak pa, Tuhan buang sorang yang tak bagus kat saya, dia bagi dua tiga orang yang baik dengan saya.

Tijah said...

hotmama
bagusnya ahkak2 sebegitu diorg caras depan2 kan? tentu pulak kena kat batang idung kita jam2 tu jugak. lepas tu 0-0 la balik.


rye
mula2 rasa pedih jugak sampai ke ulu hati. tapi bila pikir2 balik some want some dont want. so what? next! cari kawan lain la kan. kata follower ada ribu2. wakakaka (ketawa dlm pedih)

Mya said...

kita ni mana la nak tau. kalu dah terkena takleh buat apa. cuma kena beringat je la in future jgn terlampau berkongsi maklumat <<-- aku suka ayat ni. mohon dipinjam untuk diletak di blog nanti. terima kasih.

apa2 pun bertabah la ya.
tak tau nak nasihat macam mana sebenarnya. huhu..

Tijah said...

mya
silakan. takde masalah. yang buruk dijadikan teladan, yg baik dijadikan panduan gittew.

Aidah said...

Jah, akak dah banyak kali kono dah ni. Ado sokali tu, tak sabar ghaso eh. Akak buek gak post luahan. Memang tak sangko. Dalam diam bobuih mulut eh mengato mak akak ngan akak. Punco kantoi tu sobab dio totokan redial kat hp eh. Tordail nombor my sis. Masuk mail box dio mongumpek kito. Kok botul yang diumpek tu tak po lah. Ni manjang fitnah yo! Bonanah telingo dongar. Podulik an Jah. Bia gasak eh. Allah tu ado. Maha Adil laiie.

Tijah said...

k.aidah
sodap bona la gek eh kojo bawak mulut tu kan kak? dasar pemakan daging busuk centu la deh. patut campak'an lam kolam boyo. eh teremo plak.

zatie_izzati said...

Betul kan..bnyk ckp bnyk silap... Tp selalunye org yg bnyk ckp ni sellalu jadi jaguh.. Dan org2 yg pendiam selalu ditindas