Nov 1, 2012

hati pari

2 bulan lepas...di pasar ampangan.

saya beratur untuk membeli santan.
(kuat menyantan betul orang nismilan sampai kena beratur)

berdiri dibelakang saya ada 2 orang makcik yang mana saya syak mereka adalah adik beradik.

makcik A : long, den tadi dah lotak hati pari tu lam poti yo!
(poti : peti ais)

makcik B : elok la tu. kotak kang besomut lak!
(kotak : kalau tidak)

makcik A : wiii tak saba tunggu sojuk. makan mo eksrem sodap tu kan?

makcik B : a'ah!

temenung saya seketika sejurus mendengar perbualan mereka.
hati pari...
makan dengan aiskrim?
gilo apo?
apa tak buat goreng cili api je.
macam hati ayam kan?


ok balik.
lepas tu lupa.
sampai la hari ni tadi tiba2 masa wassap dengan kekawan lama...
diorang cakap pasal hati pari.

oohhhhhhhhhhhhhhhhhh baru saya tau.

menatang tu kek sebenarnya.
datang dari sarawak sana.
patut la boleh makan dengan aiskrim.

cehh!
bodoh sombong tak nak tanya tu la pasal.

oh ya!
selamat ketemu kembali.
kehkeh!

37 comments:

Dalila Khalid said...

Yeay !! U r back :)

MK said...

like!

DeLancrettLurpak said...

rindu bonar den dgn Kak Jahhhhh

Intan ~ Nur Azlina said...

finally,
lama betul menyepi.

Acik Erna said...

Jah..arwak omaka apak akak pulak yang dinamo an hati pari tu..jagung yang diparut lopeh tu campo an santan ngan gulo..kacau sampau masak..tak boh topong..kalau boh topong tu..namo e puding jagung..kalau jagung sesajo tu di parut dan dikacau boh gulo namo e hati pari..masuk an lam poti memang sodap mek amek jah.

Huda Ramlee said...

Kak jah
mane ekau bertapo

Tijah said...

Dalila,
Yay. Saya pun cam tak caya buat satu entry lak hr ni. Haha


Mk,
Takdo lak butang eh kan?


Mim,
Nanti kirimin saya hati pari satu yaaa?

Tijah said...

Intan,
Saja je tu. Rindu tak? Hehee


K.erna,
Oooo ado hati pari lain jugak ko kak? Osah la tak tau sey tu doh. Sib baik akak bgtau


Huda,
Ado la. Mental ada kucar kacir sikit. Skrg dah ok. Hahah

tasekM said...

2 bln lepas punya cerita jah...?
apa ko tak tunggu tahun depan je baru up date jahhhhhhh...

:p




.

Tijah said...

Tas,
Kahkahkah. Ko tembak aku tas? Cadang mmg nak tunggu taun depan. 2 bln je lagi kan. Tp cam sian lak kat blog sendiri

Nizam.Ariff said...

yuuuhuuuuuuu....!!!?

Salam Jah...
aku pun tak tau hati pari tu mende..sib baik ko bagi tau kat sini...

Rafhani said...

Oh kak tijah,finally..update gak..hehehehe

ibuintan said...

laaaa.. camtu ko!

Makji Esah said...

Iyo eh...memang jonih kek..itam longut kalo eh..manihhhhh bona2. Org serawak panggil ati parekk.

Aidah Othman said...

Timo kasihlah kek hati pari. Dapek gak akak singgah baco, lopeh ghindu kek jah. Hahaha. Akak bolun ponah donga hati pari tu doh. Ni fos taim, jah. Duo lam satu haghi ni. Ilang ghindu, lopeh tu botambah ilmu akak.

Mya said...

hati pari adalah sejenis kek?
ok baru ku tau.

welcome back tijah :)

Adi Solikin said...

Selamba pos entry baru setelah berbulan cuti tanpa rasa bersalah kan? Sampai hati cuti lama2..

kucingorengemok said...

aku baru terkenang²kan ko semalam... telepati-minda aku berjaya la ni :)

hanie said...

kak..yu tau tak ai winduuuu gilo dekat yu. sampai hati yuuu!




*makan hati pari masak sambal*

aNiS tHe BumbleBee said...

Ya ampunnn..baru la terjojol nama blog ko kt bloglist aku.seb baik dah ber'yusnirafiza' kt pesbuk rituh.kahkahkah!

Tijah said...

nizam
yuhuuuuuu. pekabar bro? ada sihat? wahhh kemain ko aritu aku nampak kat sacc kann? hahahaha


rafhani
yer dik. ko ada seru seru akak ekkk?


ibuintan
a'ah kak. 2 bln confuse. haha


makji
sey dah gugel baru tau goman eh cemano. osah longot eh kan? tapi tengok resepi cam sodap bunyi eh.


k.aidah
kihkih. alah mokasih la kak. lenkali kok ghindu tataplah tol sg bosi tu kak. sey salu lalu lalang situ.



Tijah said...

mya
yer sayang. ko baru tau? takpe, aku pun sama. next adalah misi mencari & rasa pulak.


adi
takde mintak mahap lak tu kan? apa nak buat dik, cuti besalin akak banyak...kihkih


kog
wiiiii. masa ko kenang tu...ko tengah buat apa? ha jawab. jawab.


hanie
ai tak tawu. sbb yu tak cakap. kalau tak lama dah ai tulis surat dekat yu...


anis
kalu tak misti dah nak kena remove tu kan? errr selamat berkenalan. nama saya khatijah.

Sang Kelembai said...

huh.. serkap ko jarang sangat tu...

mana ada aku kat situ...
err...
bila tu?

Sang Kelembai said...

errr... sejak bila aku tukar jadi sang kelembai ni jah? hahaha... malas nak sign-off..

Nizam.Ariff

huda razak said...

hati pari tu kek warna hitam
saya penah makan
sedap. klu makan byk jadi muak

Tijah said...

sang nizam
ada. mana bleh bagitau. lenkali kalu tersempak aku nak sergah je.


huda
dia mcm kek lapis sarawak la kot ek? tgk resepi mcm2 bahan dia letak dalam tu. mesti sedap tu.

Yunus Badawi said...

welcome back nok. Oh dah bersiaran semula. Baguslah tu. Rajin2lah update. Peminat2 dah tak sabar nak ikuti perkembangan citer ko.

Tijah said...

Yb,
Tak tau roh mana yg merasuk boleh tergerak plak nak tulis balik bang. Hehe

Tijah said...

Yb,
Tak tau roh mana yg merasuk boleh tergerak plak nak tulis balik bang. Hehe

LizHairi said...

yeay!tijah is back!

lupekanje said...

Tijah...kok tanyo kang di koba eh nyampuk cakap org tua...hehe. Duk ontok2 yo lah dongar org beburak, pehtu buek konklusyen seniri, ati pari makan ngan eskrim. Kok kuek lagi nak tau, test la, beli ati ikan pari ngan eskrim..nayoo..
Welkambek jah. Lamo den nunggu entry si tijah ni...lamo na betapa eh.

Kak Lia said...

hi tijahhhh

Tijah said...

liz
yayyyy. dah pegi bayar zakat. haha


acik
osah eh. nyampok kang kok kono lompang. dah la acik2 tu cam ganeh yo ghoman masing2. kihkih


kak lia
hai kakkkk. pekabar?

CikPuanHaLia said...

Hahaha..tergelak sy baca entry ni..kul 2 pg tergelak sorg2.
Bila tijah wat kambek... ;)

Myrantings said...

I miss u tijahhhhh...welkam bek

Tijah said...

cikpuanhalia
jgn gelak sensorang lenkali kang ada lak yang tompang sekaki saya tak tau. hiiiiihiiiiiii


myrantings
macam familiar nama ni. awat xde link? hehe

Eliss Mie said...

bila google resepi, rupanya kek ni nak membuatnya kena kukus 8 jam. pitam.