Feb 5, 2014

hendak seribu daya...





isk melampau kan??
lawa kan?
tiba2 rasa cam lapar kan?

tu saya kopipes dari fb toke kek tersohor lela manja.
pinjam eh nok???

suka tengok cara dia buat bekal untuk anak dia ke sekolah.
kretip kan?
rajin kan dia?
saya pun tak terbuat macam tu.
padahal beliau tu keje, buat kek lagi stilllll ada masa prepare makanan untuk anak tercinta.
complete!
ada appetizer. ada main dish. ada dizet jugak.
oiii saya kagum betul nihhh!!!

betapa beruntung dan bangganya anak beliau.
mesti kawan2 yang kena makan makanan kantin jeles hentak2 kaki ni.
saya yang tengok ni pun rasa nak bercucuran air lio & air mata.

ok la saya pun bekalkan anak ke sekolah jugak.
tapi biasa2 je la kekadang masak kekadang beli.
tapi beli pun make sure dari penjual yang comply ngan piawaian kita.
kurang minyak. makanan panas2 baru masak. kurang masin, kurang manis.
haaa begitulah.
setakat ni gerai kak nora bingit sikamat is the best!

saya cerita ni sebab saya sakit hati lepas borak basa basi ngan ada parent kat kantin tadi.
dia tanya anak saya bawak bekal ke?
saya kata la iyee. hari2 without fail setakat ni sedari dajah 1.
air mineral wajib 2 botol 500ml tu.
dia tanya tak bagi belanja ke?
saya kata bagi tapi biasa dia tak guna.
dia kata "mmm...pandai awak jimat ye"
saya senyum je la.
dalam hati sebenarnya saya kesian kat dia.
ehhh tak. saya lebih kesian dengan anak dia.
bukan sebab nak jimat.
saya tak kedekut cuma mata duitan je sikit.
tapi sebab saya memang hari2 hantar/ambik anak...
jadi saya tau macam mana makanan kat kantin tu since saya melepak tunggu kat situ.

ada budak pagi2 lagi dah minum milo ais dengan fishball goreng 3 bijik.
minyak goreng? ofkos la yg peket tu a.k.a minyak recycle.
ko rasa kantin nak guna minyak sri murni yg dua kali pemeringkatan tu?
tidak ok!

break pukul 10?
mi goreng/bihun goreng/nasi goreng minyak telanjang bak kata cepwan.
kosong.
untung sabut ada la pisbol ke piskek ke seketul dua dalam pinggan.
sayur biasanya takde.

lunch?
saya penah tengok kawan cem makan nasi kosong dengan sup kepak ayam.
kawan yang lain dapat leher ayam.
pastu ada la kentang seketul.
sup pun cair.
air? coke cair ais lebih.
sian tengok.
sebab anak saya makan ayam masak kurma yang pekat dan sedap sebelum proceed ke sesi petang.

bagi belanja rm5 itu je budak tu dapat makan?

so mak2 sekelian meh la kita pantau ye.
jangan lepas tangan main bagi je duit belanja suruh anak beli makanan sendiri kan.
you are what you eat bak kata oramputes.
ni anak gogot coke hari2 kat sekolah sok kecik2 dah ada kencing manes amacam?

anak2 pun kena diajar jugak jangan memalu bawak bekal ni.
sebab biasa saya tengok yang rajin bawak ni budak pempuan.
nanti kang ada la bekas hello kitty kaler pink2 bagai eh suwittttnya!
budak laki ni kurang. malu ngan kawan agaknya kan.
lagi macho kalau beli kat kantin.
tapi cem saya dah pesan.
kalau kawan ejek saya suruh dia balas dengan sopan.

"KAU TAK BAWAK BOKA SOBAB OMAK KAU POMALEH!!!"

sekian curahan hati saya untuk bulan ni.
hendak seribu daya tak hendak seribu dalih kan puan puannn?
(terus set jam untuk esok kul 5.30am)


35 comments:

DeLancrettLurpak said...

tupperware cantek tu kak jah, idok le malu nak bawak ke sekolah, hehehehe

||alis|| said...

kami pon bawak bekal hari ni.

kadang2 buat bento. comels.

hiks.

Yunus Badawi said...

Rajin giler tu. Tabiklah!

Anak2 saya tak bawa bekal ke sekolah kecuali air sebab dah kenyang makan di rumah

Nizam.Ariff said...

Sejak sekolah menengah ni, anak aku yang nak bawa bekal nasi (sarapan dah siap2 di rumah).. katanya kantin jauh di atas bukit... malas nak panjat, turun karang lapar balik...

Dan kawan2nya selalu ngendeng nak rasa sikit dan dia aku suruh dia makan sorok2...kesian kawan2 dia tu.

Anash said...

den tabik spring ...
pantas bona nengok keadaan sekeliling ...
den sokong ko bangun awal 5.30 pagi demi buek boka anak ko..
(sila tepek kek dalam blog nak tengok gak hasil boka tu..leh?hehe)

(set jam 6.30 jugak la...tapi pas subuh den gulung dlm selimut balik..bole?)...

Tijah said...

mim
kann? aku pun ndakk. pastu dalam bento ala2 jepun susun mcm katun. huwaaaa. mak2 pun teruja kann? eh bekas bekal cantik2 ada jual online tak?


alis
harus tenung tak bekedip seblm dibaham. comels kann? nak makan sayang, x makan kang kebuloq pulek. hehe


yb
kann? mak adam pun rajin masak. berjenis2 plak tu. bang, nak jadi anak angkat bleh? errr...adik angkat pun oke. hahaa


nizam
jauh tu. jln pegi, beratur, jln balik dah makan masa. kang tak pepasal kena makan laju2 sudahnya tercekik pulak. bawak bekal senang rilek2 lenggang kangkung sambil cari sudut2 best

Tijah said...

anash
hehehe. dah ompek taun jadi pemerhati bebas den ni. esok sey tepek boka esok. raso eh cam nak buek nasik goreng cino. sempono rayo cino ni la kan.

Miss Brenito said...

Mak aiiii, ayat last tuh sungguh menikam kelbu..

Sy juga bertekad, since sy pon g kijer bawak boka!!! keh keh keh

ain.ya.nun. said...

Sontap kawan cem donga kak oii

De'MeCake said...

as-salam...
den ni kekadang maleh kekadang rajin kekadang tk sompek kekadang sompek....

tapi ari ni bawak nasi goreng kampung bujang den tu ha....

Nur Hafiza Rahsid said...

emak2 memang power lah. Zaman saya sekolah dulu pun ibu gigih bagi bekal walaupun beliau kerja. Tapi taklah macam dalam gambar ni. Haha. Nasi goreng atau bihun dalam plastik. Time nak makan gigit bucu. Tambah huduh makan sambil main sep tiang. Anak dara punya perangai... T___T

Irfa said...

jah..terbaik punya entri
boleh pinjam jap?
nak buat rujukan ;)
ala-ala ensiklopedia

julietchun said...

kesian tengok budak2 sekolah makan yang tak berkahsiat kat kantin, dahlah harganya mahal.

tasekM said...

aku buat bekal kat anak aku... kot nasi grg... nasi grg la...
kot mihun grg.. mihun grg la...
mmg la tak de desert segala.

ye jah...
aku pemalas.

haha.


.

zonaku said...

kagum!

:: Cik Viva :: said...

Kalau mcam ni punye menarik bekal..usahkan budak, mak budak pun berselera..heh

Shamsiah Abdul Rahman said...

superjo...
supermen...
dah baco...
harap komen...

Nak komen la ni.. mmg mantap.. mmg akak pun tak tebuek macam tu.
Mcm tu punyo boka.. mau eh sebolum suboh dh kono bangun..

happyichigo♥ said...

Terbaik!!

Tijah said...

miss brenito
best bawak boka kan? takyah susah2 keluar cari makan. dah la musim panas skang. pastu lepas makan siap leh zzzzz kejap.


ain.ya.nun.
eh tak dik. nampak je cam kasar tu tapi bunyinya lembutttt yet menusuk. hehe


de me cake
nasi goreng kampung tu sodap kalu ado kangkung lobih kan?


nur hafiza
hahahaha! oiiii nostalgia kan? aku pun camtu gak dulu. giler buruk perangai. maklum la tem rehat tu la nak makan, nak main sep tiang, nak main galah panjang, nak main getah. takde hal la takat bihun bekocak2 lam perut kan?

Tijah said...

irfa
hahhaa. oiii hari ni bangun kol brapa weh?


juliet
memang kauu. ko bayangkan makan fishball goreng pagi2 buta tak rasa nak muntah ke? pelik betul menu diorang.


tas
sama la cam aku weh. satu jenis je. tapi sejak sunat ni dia asik la lapar so aku prepare jugak roti ke nugget ke apa2 yang patut.


zonaku
kannn? aku pun...

Tijah said...

cik viva
kannn??? nak2 kalu mak2 punya bekal dizet dlm tu tukar ke red velvet cheese leleh pliss...


k.sham
kan kak kan? tadi saya dah try mmg kono bangun 5.30 baru sompek nak buek segalo2 tu. subuh 6.10. bekecapuih dek eh.


happyichigo
mekasseyyyy!

suezen said...

motivasi ni!

Tijah said...

suezen
dah kunci jam untuk esok? :D

Nizam.Ariff said...

Kata nak snap foto bekal ...?

~ Cik Azz ~ said...

Tak monahan boto posanan ko kek Cem tu Jah.. hehehe..

Akak memang dari kocik bawak bokal.. Dah kojo pun bawak bokal.. bangun pagi pukul 5.. sementaro tunggu giliran mandi, masak la apo yang patut.. tolo mato kobau pun jadik.. Sarapan kek ghumah, bokal pun bawak jugak.. air memang duo botol.. satu air kosong, satu air oren sunquick.. kelas nokk... hahaha..

Maklum la, kojo kilang, gaji kocik.. kono la pandai bojimat..

z said...

kak tijah.....ekauu mmg mak yg rock! salute hehe

lupekanje said...

Jah...minyak peket minyak recycle?? alamak...accik kono rentikan boli lah ni....gegara sayang duit gak...hehe..
Untung Cem dapek omak rajin membokakan dio... mga cem akan terus sihat sbb makan makanan dri air tgn omak eh..
err..anak bujang accik sgt berhati2 klu makan kat lua....tpi dlm hati2 tu, dio tekono gak keracunan makanan...tu lah dio. Masakan omak gak yg terbaik. Klu kono food poisoning gak, tak sengajo lah tu....hehhe

tenku butang said...

Haiiiii..Cakkk!!
done follow sini no. 1272
sudilah kiranya follow me back yea..
he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

http://tengkubutang.blogspot.com/

dan my 2nd blog
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Che Ta said...

Salam Kek Jah..
ishh rasa bersalah pulak den.
tapi kan anak den sekolah potang..camno nk masak siap2
den kojo..
sekolah pagi buleh la nk diusahakan laie.
ishh cemano nk buek tu..ada cadangan ke ahli2 mesyuarat semua?

sekian tima kasih

Nastyna said...

Cik Jah senyap2 skodeng kiter yer tak ucap hye hye pung... timo kasih letak kami dalam bloglist awak. Bekalnyer tu cantik, tapi isi dalam mok mok ni sellau pening tak tau nak letak apo. Anak ambe ngan laki ambe pun hari2 bawak bekal, ambe pun sama.

Mak Piah said...

WEY...hapdate bila lagik?
Tgu sokdapat menantu baru nak update?

Spam, nak???

x

Tijah said...

nizam
alaaaaa. nanti2 la bila aku teringat. tapi selalu tak ingat. haha


k.azz
kantin kilang ni salu eh laie hazag makanan eh kak. biaso kok elok pun yg diasing kan utk bos2 yo. utk pekojo bawah2 ni cor peratikan dlm tray tu. beladung tah hapo2...


z
apo pendek na namo? hehehe. yea yeahhh!


acik
iyo cik. minyak yang ditapih balik dlm peket tu. tu pasal murah. maklum la org meniago mano nak pakai yg botol tu mahal. sey dulu cem ponah kono keracunan makanan lopeh mkn nasik lomak sampai kono duduk spita 3 hari. sojak tu la joghan.


tenku butang
amboi byknyer blog. baiklah nanti saya skodeng ye. masih memfollow. :D


che ta
hai che ta. abang zain apo kabar? hiks gurau je. ye tak ye gak kan. nak dibagi bekal kang basi plak menjelang petang. so no choice bagi duit belanja je la jawabnya. ke kena kita usulkan ke parlimen isu ni kan?


nastyna
haiiiiii. hehehe. saya silent reader awak. selama ni baca thru blog org tapi now tak tahan tgk menantu jelita terus masuk bloglist sendirilah. ayah JJ eh JJ sihat? ehh!


piah
mang aihhhhh. ko garang eh? takpe takpe...jap lagi aku watsep gambar pocong menari.




catz said...

hahaha..mati2 aku ingat ko yg buatkan bekal chem mcm tuh,,hahahaa..comel gituh cem mkn lobak bentuk love..kehekehkehehehehe

Tijah said...

catz
ohoiii tak macho aa ada lobak leflef. kalu gegirl boleh la. haha

Properbuilt Construction said...

samo la anak seh kak.. takat ari memang bebekal la.. ko malas bonar roti sapu planta.. ado skali buek lempeng cicah kuah kari.. kengkwn ghaso.. siap pesan kek anak seh, sok suh ibu awak buat laie yo.. kita xpenah makan lempeng... huhu.. anak seh org kampung mmg selalu la mkn lempeng.. hihi..

maton :D