Apr 27, 2008

1st time..

4.30 pagi akak dah terjaga hari ni. asal ntah rasa jantung berdebar2 jer siap berpeluh2 lagik..risau yaa amat. tak penah2 akak rasa mcm ni tau..terus takleh sambung tido. lepak kat living room..baca sket2 power concepts yang dah lama bersawang dlm laci tu. sebenarnyer..akak kena buat presentation hari ni. takoootttt ok!!

6.30 bangunkan tokei nestle & tokei dumex (yer..dah tukar susu skrg..). mandi manda jam 7.30 baru gerak ke KL. akak masih nervous..giler laju bawak keta 1/2 jam dah sampai cheras. hantar cem ke ampang hilir pastu patah blk ke cheras. sampai trng hall tengok2 ada la dlm 4-5 orang jer baru sampai...legaaaaaa...siap doa lagi jgn la ramai org..bleh? pastu k.zah start leader meeting dulu...dlm pada tu sorang2 masuk hall..akak dah risau dah ni..asal ramai plak hari ni? ramai muka baru plak tu..curi2 tengok blk presentation material akak..alamak!! soklan ut v/s investment linked jawapan mcm tak cukup sipat jer...terus call talian hayat. jekiii!!! toloonnnnn...call tak jawab la plak. kejap pastu dpt msg tengah buat nasi goreng katanya..(carbo tu wehhhhh!!). dapat jawapan..sib baik! tq jeki..

tepat jam 10 giliran akak plak. naik je stage..adoyai..perasaan suicidal ok. ramainyer org!!! ade la dekat 50-60 kot. hand out buat copies utk 40 org jer plak tu..ramai lg yang tak dapat sbb akak underestimate crowd. takat ni paling ramai pun akak penah present kat 10 org jer ok. akak dah start gabra nih..kalu la ade tingkap kat situ confirm akak terjun bangunan. tapi no turning back.. harus la teruskan jugakkan.

dan hasilnya...

sangat sucks ok presentation akak hari ni. rasa mcm dah abis prepare tapi bila on air (ape ingat ko abby fana?) hancussss!! topic for discussion : rejection & objection handling skills. title gempak tak hengat kan?? 1st 4 sub item tu memang giler vavi sengal ok..jawapan dah siap tulis, mlm tadi siap rehearse dlm palotax tiba2 time presentation sumer ke laut...nasib baik k.wati & k.zah byk tolong jawabkan soklan2 maut dr crowd kat akak. masuk sub item ke 5 akak dah ok sket..akak tukar strategi..buat 2 way communication plak dgn crowd, tem ni akak dah teral sket...soklan yang diorang tuju kat akak..akak divert jer kat sapa2 yang bleh jawab. so..akak selamats. gitu la akak buat sampai la soklan ke 16 yang penghabisan. celans kan?

komen dr pengkritik (k.zah) :

1. akak kurang bergerak. statik jer...

2. voice akak monotonoues

3. 1st half akak kurang communicate dgn crowd...mcm syiok sendiri jer

4. akak kena lebihkan xtvt utk buat crowd participate dgn akak..

etlis akak blaja dr pengalaman ok. there's always 1st time for every time. sape2 yang gelakkan kegabra'an akak temtu siap ko..tengok nanti ko present mcm mana plak.

3 comments:

Izzu said...

Aiyoo cuak sehh!! Last presentation akk dpn crowd, dpn ex2kolik kau nyah, kat kemayan. Dptla 50 hengget. Xlah ramai dlm 12 org. Tabor jelah. Tebaboo laa jawabnyer. Kehkehkeh!

Izzu said...

Laa..Lu cuak ke beb? Takkan muka brutal hati kama lak wuik?

yuz said...

tu la...tapi cube suh aku buat presentation kamasutra..mesti tak gelabahnyer..muahahaa