May 28, 2008

akak makan apa??

cija tanya apa akak makan masa kat hcmc...

kat sana makanan lebih kurang mcm sini sajork since group kiterang sumer melayu + 2 org indian yang tak bleh blah dgn chinese food. organizer dah prepare menu kiterang dari day 1 sampai la day 5 so makan takde masalah sebenarnye. menu biasa2 sajork...masak asam, kerabu mangga, nasi lemak, masak lemak cili api pun ada, laksa...nothing special kecuali bbrp local food yang dah dihalalkan preparationnyer seperti berikutz:

- lotus soup. ni menggunakan keseluruhan pokok teratai...dari batangnyer, bijiknyer, bunganya dan lain2. daun jer kite tak makan...diorang pecaya makan sup ni bleh jadi gorgeous okeh. pastu plak ada 2 version, yang makan ngan nasik tu rasa dia pedas2 sket, ada tambah celery bagai... yang utk minum2 petang plak mcm kat bawah nih ha...cam pengat la lebih kurang...manis & best served chilled kekdahnyer. ni akak cilok dr google sapa punye tah...akak lupa nak snap aritu..

- ubi kayu rebus cicah kacang tumbuk + garam + gula. tayah buh gambar la...takkan tak penah tengok kot!

- glass noodle..ni rupa dia sebijik mcm su'un cuma dia melekit sket & very springy..nak geget pun payah. biasa diorang buat sup sajork...tapi akak rasa goreng lagi sodappp!!
- coconut candy...lain sket rasanya dr m'sia punyer. ni buat dr santan bukan kelapa parut mcm kat sini...rasa dia sangat sedap sbb dah diflavorkan...paling best pada akak ofkos la perasa durian kan. yang melepet-lepet ni sbb dier panas lagi baru kuar kuali. kendian di rolled mcm kepok lekor pastu dipotong kecit2, bila dah sejuk & keras, senonoh la sket bentuk dia pastu..
- rice paper spring roll...haaa..ni mmg best! feveret akak kat sana...hari2 makan pun takpe sbb isik dia bleh tukar2 ikut skatitekakgua. korang penah tak makan gula2 arnab yang kertas luar dia bleh makan tu? haa..rice paper nih mcm tu la...sangat nipis...mcm ceklat m&m, melt in your mouth only. cara makan dia kan..mula2 bentang kertas tu dulu, pastu isi la apa2 benda yg ko nak isi kat tetengah tu dan jgn lupa gulung balik elok2 or else isiknyer terbarai..sedap dimakan begitu saja atau pun digoreng.

beginih la caranya diorang buat paper rice itu. demo ni dia buat masa kat cu chi tunnel tu. skrg buat kat kilang sajork utk lebih productivity...

ni versi goreng-gorengan...sedap dicicah dgn sos cili thai! aisehhhh...lapar la pullokkk!!!

ni pulak versi low cholestrol + fat free....nipis kan??? mcm see-thru lingerie kekdahnyer! cicah ngan kicap pedas + kacang tumbuk...,jgn tanya apasal pencicah dorang lain2. akak tau ngap sajork!

2 comments:

Anonymous said...

aah la..semue nampak sedap,nampak segar+rangup..popia tue due2 nampak sedap,telior nengok eh..dan2 lapar poghot niek..gomok2 tekau saiz eh kan

-acu-

Anonymous said...

aah la..semue nampak sedap,nampak segar+rangup..popia tue due2 nampak sedap,telior nengok eh..dan2 lapar poghot niek..gomok2 tekau saiz eh kan

-acu-