Aug 15, 2008

sekelip mata kau berubah!

jumaat. 15 ogos 2008. pasar ampangan.
note: title di atas hanya gimik semata2..

rm15.70 - ayam sekor (1kg lebih sket)
rm 6.30 - ikan cencaru 3 ekor (M size)
rm 2.00 - bayam 2 ikat kecik
rm 9.00 - bilis, tepung gandum, tepung beras, sago
rm 7.00 - cili , limau, tomato, kacang panjang
rm 2.00 - tahu 4 ketul
rm 1.00 - kelapa parut
rm 3.70 - tracing paper, susu kotak
rm 3.00 - serai, belacan
total: rm49.70

eh! tapi betul la kan? sekelip mata kau berubah. rm50 tu berubah tempat dr purse akak ke wallet abang penjual. bukan nak complaint. bukan jugak nak mengeluh. tapi tengok lah nilai duit kita skrg ni!! harap2 jgn sampai jadi zimbabwe sudah, pemegang rekod inflasi terbesar didunia dgn kenaikan harga brg sebyk 30~40% setiap hari. sehari okehhh...bukan setahun!
.
ingat lagi dulu masa akak kecik2 kat kole pilah. mak akak salu bawak akak gi pasar tani setiap hr sabtu. dlm purse poh kong dia cuma ada 10 engget je. alaa...kan dulu kalau kita beli emas, akan dapat free satu coin purse yg kecik tu. yg biasa kaler merah mcm angpau tu! yg kekadang siap ada cap kedai emas skali tu!
.
ok sambung. dgn hanya rm10 tu saja, jenuh kitorang menjinjing plastik sampai sakit2 tangan sbb berat plastik melawan graviti menyebabkan pemegang dia jadi kecik.
maafkan lukisan plastik yg seperti bontot beyonce itu!
.
tapi best sbb dapat beli mcm2. dapat beli sayur2, daging, ikan, buah2an, jagung rebus, popcorn, apam balik, burger, kuih muih dll stok makan utk 2-3 hari. meriah kan?? tapi skrg??
.
dan akak ada terbaca dlm the star (kadang2 layan gak bacaria, harakah...oppss). kalau ikutkan inflation rate skrg ni...kita amek rate paling bangsat 2.5%/p.a la yer, lagi 20 tahun akan datang, by the time kita pencen, rm5,000 (contoh la) akan susut nilainya jadi sebyk rm1,450 saja. mmm...bleh ke hidup dgn rm1,450/mth tu ek? sbb tu akak penah tanya mcm mana nak apply lesen senjata api in previous entry. mana tau kot2 kelayakan diperlukan!.

akak dulu tunas puteri masa darjah 5, kire bleh la apply kan??

10 comments:

IBU KUMBANG said...

hehe aku nengok macam t***k Dolly parton jer... hehehe

K.Jah said...

ha'ah la kan?? yg belah kanan tu silikon dia terpecah! hahaha

Kujie said...

pernah ckp kat abg..bile dia bagi rm 50 masa nk g pasar..

kalo bagi rm 50 tak moh g pasarlah..udah leh memandu 15-20km
tak dpt ape pun nk beli utk seminggu..tak cukup

hahahahah...tamaknya isteri!

Hiddsta. said...

ampang point??

ita.itu said...

eh betul la KJ..50 x de nilai skrg kan..kalo pi pasar abis kejap je ek..

IRA said...

tunas puteri tu memang pasukan beruniform la tu. confirm boleh punya.kalau cam ni, saya pun nak apply jugak la...saya tunas puteri dari darjah 4-6.pasukan bunga anggerik.kita antar resume sama2 la kak jah ye...

K.Jah said...

kjie, ntah..lenkali kasik la tiga pat ratus ke kan?? bila penat kaki krg nak kena reflex dulu bagai. tu je dah rm30/jam

hiddsta, a'ah..mau apply?? sesekali bleh main bowling :)

ita, nak keluar rumah skrg ni kurang2 kena ada 100. kang anak nak itu ini...beli jajan kat 7-11 je dah brapa...

ira, jom lah. etlis saya ada pengalaman memegang cota & mengikat simpulan!

Kos Serani said...

ADOI...takkan nak jadi security pulak Kak Jah? jadi la chef atau tukang masak sambilan kat mana2 restoran. Kalau terdesak pon...jadi la RELA...HEH HEH HEH

K.Jah said...

kos, best gak jadi RELA kan? bleh enterframe akademi fantasia ataupun jaga mana2 concert ke. err..bile nak bawak akak jumpa stacy? akak vote dia tau!! hahahaha!!!

myinfo (Admin) said...

kord sekelip mata kau berubah