Sep 16, 2008

dah nak raya dah??

hari ni duduk rumah saja. cem pun tak sekolah, demam tapi dah ada kurang sikit. dr semlm dia tak selera makan.
.
buat macaroni sup. tak nak...mak dia makan.
buat lempeng pisang. tak nak...mak dia makan.
buat roti canai segera. tak nak...mak dia makan.
.
tengok?? sekarang sapa yg kenyang??? burp!
.
ok, tukar topik.
.
korang dah buat persiapan raya?? akak tak lagi. satu apa pun tak buat. suka buat last minit sbb perasaan hasil rembesan adrenalin itu nanti sangat syok. mcm last year...
.
4 hari nak raya
thorough house-keeping. masa ni la nak vakum segala sawang2, mop lantai, cuci dapur, lap tingkap, lap blind. yerr!! 98% tingkap adalah blinded. tak perlu tukar langsir...jimat lagi stylo. nasib baik carlos rajin. dia sangat ringan tulang. dia baik. dia hensem. dia macho. dia sgt sayangkan bini dia. dan bini dia pun sayang dia. (bang...nanti tolong kemaskan garden kita skali yer? pasu bunga tu kena tukar tanah, gembur, pastu bubuh baja, bonsai tu kena trim sket, lidah buaya tu dah patut alih pasu lain yg lebar sket, daun keladi gajah yg kuning2 tu pun kena trim gak...bla, bla, bla...oh yer! last skali jgn lupa sembur racun yer? aritu tengok byk beluncas. tq)
.
3 hari nak raya
basuh pinggan mangkuk & balang kuih raya (yg digunakan setahun sekali saja)
.
2 hari nak raya
last minit shopping. cari kuih raya, baju carlos & cem. ready-made masa ni la murah giler. diorang berdua ni size senang cari. kuih raya plak time ni biasa diorang buat clearence. boleh drop sampai 1/2 harga. tak sedap?? ala..kuih raya mana2 pun rasa dia sama je. lagi pun, lebih suka jamu dgn makanan yg lebih mengenyangkan. mcm mi goreng kaaa...
.
1 hari nak raya
beli brg dapur. ayam, daging, etc dan masak di rumah mak akak. ini utk mengelakkan dapur akak bersepah balik. hahaha!!!!
.
oh ya!
.
bang!!! jgn lupa gi bayar zakat fitrah kita 3 beranak okeh???
rm6.50 x 3 = rm19.50

24 comments:

Cakap Kosong said...

aku sambut raya ni tak de nk buat aper sgt.mau makan sedap kalu,pegi umah family dan kawan2 ma...

Mieza said...

aku x bole buat last minit...sbb 26hb dh blk kg hubby...hiks

tp best last minit ni...semua murah

Anonymous said...

alahai cian cem domam,nak2 tang tak selegho mkn,kalu tak semue dopan mato cem makan kan cayang.copek2 baik yo jayanggg!!cite psl zakat,aku ngan shana byr dah kek masjid negeri somban time singgah smyg mo ibu.sah klakar time tuh,siap bughak2 moh amil tuh..amil tu tnyo,lom kawin lagi ye?(psl aku byr tok diri sndiri)lom laie aku ckp.due2 pon belum ye?aah,duo2 lon aku ckp.adik bradik ke?aah,kombar.oo,kembar,patut muke same kateh.nak kawin serentak ye?pastu aku jawp..uishhh!!takleh kawin srentak,kono kawin asing2(besunggung2 memek muke aku ngko bgtau takmoh kawin srentak mo shana,kah2.golak amil tu tekau.siot shana,time nak masuk keto dio cakap kek ibu yg baru lopeh smayang,buuu tu la menantu ibu,sambil tunjuk amil mude ittew..pehtu ibu cakap..ibu ok jerk...muahkahkah..motip sazah stuje jerk?kahkah

-acu-

K.Jah said...

ck, hahaha..kalu mak ko baca ni mesti dia sound 1 kali. wahhh!! ko nak senang je kan???

mieza, cepatnyer blk? best last2 minit ni...tgk org jual tu pun gelabah nak perabis stok sblm raya. kaw2 diskaun!

ja, amiinnnnn! tapi kalu amil tu nak buat ko bini no 2 ko nak tak?? hahahaha....

cokolat said...

mahal gak erk sana punyer...
akupon smlm masa nak tido ingatkan yeop pasal zakat fitrah ni...
pehtu dia pulak nak byr zakat kat aku ekkkk???? opssssssss... mana boleyyy!!!
muahahahahahahaha!!!!

:: AYU AYUMiE :: said...

ini la anak-anak zaman sekarang...sanggup sepahkan dapur umah mak daripada umah sendirik yer... hahahhahha! ala mak tau nyah, bukan aper... u nk tambah kemeriahan raya tu kan... syoknyaaa rayaaaaa!!!

wina said...

nak tegelak aku baca :)) bab last tu paling best,,remind laki dalam blog jer,,bagus kak bagus,,,org laki ni kalu baca baru depa paham,,,kalu stakat bagitau memang keluar balik la dari telinga tu

Umie said...

KJ,bagus arr ko dah buatkan checklist cenggini..senang haku nak wat preparation yg sama mcm ko gak...btw,haku pun asyik remind mr.hubby jgn lupe bayar fitrah sampai mamat tu dah jeling semacam hangin je kat haku yg duk jd reminder kat dia...kekeke

siggplus said...

buat macaroni sup. tak nak...mak dia makan.
buat lempeng pisang. tak nak...mak dia makan.
buat roti canai segera. tak nak...mak dia makan.

mak dia makan?mak dia xposa ke?haha

NieZearm said...

mcm kejap je dh nk raye. ape pun x prepair lg ni.. :p

K.Jah said...

cokolat. yeop nak byr zakat? bukan ko tgh kibar bendera ke skrg?? ckp kat yeop..suh sabar sket! hahaha

ayu, ehhh!! cer tanya cija. acik milah tu kan...kata nak msk umah dia, kecik tapak tgk, stadium dia tadahkan. sbb dia leh lepak2 depan tv tgk samarinda. huwaaa!!!

wina. sbb tau dia akan baca punya, kalu tak buang karan je la. disana zakatnya brp rupiah buk???

umie, ingatkan sekali suh hb ko beli tong gas extra yer? hikhikhik
(aku tgh membygkan ko masak rendang atas seterika)

siggplus, hahahaa...itu menu mlm tadi. bayangkan betapa kenyangnyer aku!

jek, mlm raya pun sempat lg sopping jek!!! murah! murah!murah!

julietchun said...

Keje 1 bln ko borong utk beberapa hari jerr,gayat sungguh ko KJ.Cem demam mak dia plak yg dpt mkn sdp2,bgs tuh ;D

afiq said...

sno sni org sebuk psal rye...
berlecak ketiak donga eh...
ahahahaha....
bju x siap lgih nih.

pjoe said...

hok tu hok paling peting!
:)

K.Jah said...

juliet, selain blogger tegar, aku jua pemborong tegar. hahahaha

afiq, belecak ek?? hahaha...lamo tak guno pekataan tu. seswaiii!

pjoe, hok mano tuh? baju rayo? kuih rayo? zakak pitrah? sumo2 lah?

arep said...

sakan noo kak jah nak raya .. preparation bukan main lagi...

K.Jah said...

arep, tu baru rancang jer...kalu malas xyah buat. bleh? hahaha

cendawanintim said...

ko ske nor wat keje las menet nih...isk333..

banyak jugak pesanan penaja ari nih...carlos dah take note ke tu?!

Izzu Izzuri said...

Aku baru nk pinjam popon weekend nih. Umah dah berkeladak dah nih. Huhuu. Statement pujian2 tu tak tahan aku baca tuh. Bole dipraktikkan nih. Hehehe..

K.Jah said...

cendawan, dia hari2 misti bacanyer. tak pun nanti aku print kasi tengok. :D

jek, nak mintak tolong kono puji2 kit dulu...kok tang kang mengontak2buek kojo. hahahaa...

IBU KUMBANG said...

kak ni bleh kurus kalu ko marathon macam ni kak... aku baju raya pun nan ado ni....

K.Jah said...

ik, tu pasal...skrg ni pulun la nak mkn apa pun. seminggu nak raya confirm ko leh kurus blk punya.

susu dalam botol said...

yg last sekali tu yg penting :)

K.Jah said...

hidd, betul. tu yg kena remind berkali2. esok dah kawen ingatkan suami tau? :P