Sep 18, 2008

ku diduga...

tabley blah! mcm tajuk novel ahadiat akashah! (sapa baca angkat tangan?? aku tak...)
.
cem menduga kesabaran akak hari ni!!!
.
kejadian 1
sibuk nak mengaler dr semlm. tak nak kaler pensel ke crayon ke. nak poster color je...kemain. ambik pallete, brush & color sendiri2. buku kaler siap kepit kat ketiak lagi. penuh tgn kiri kanan. kesian la pulak. akak pun ambikkan bekas isi air, bentang sokabar, bubuh kaler siap2 dlm pallete. dah!! atas dasar pecaya, biar dia buat sendiri. akak pun ke bilik blakang lipat kain (tak sukenya aku).
.
tak lama pastu dengar dia lari2 masuk dapur bukak paip. pastu lari2 ke depan balik. pehal ntah budak nih. akak gi tengok. haa! ambik kau! poster color, air rendam berus habis terbalik...table runner hitam legam, lantai banjir. tgk sofa lak...habis kena calit. dia pegi dapur tu konon2 nak cari kain lap nak hilangkan jejak. tapi disbbkan dia dah kehulu kehilir tu, habis satu rumah bercop tapak kaki. meleleh2. tambah stress...bukan takat kaki je, seluar baju, muka, rambut, kuku habis comot hitam.
.
sentap dia masuk bilik air. bogelkan pastu sental satu badan. dah mandi ada hati nak sambung mengaler lagi tu. hentak2 kaki nak gi depan. akak capai sokabar, gulung2...pastu zas 2-3 kali. meraung2 kat situ trus merajuk masuk bilik. biasa eh?? jgn ingat ko sorang mak ko tak berani bantai! salah tetap salah!
p/s: nak pukul anak pun kena patut2 la yer, jgn la sampai separuh nyawa plak. takat nak bagi dia ingat jer.
.
kan dah. tak pasal2 kena buat housekeeping hari ni. .
.
.

kejadian 2
dah pkl 6. tunggu cem bangun baru nak gi param. merajuk td terus tido sampai ptg. ujung2 dlm keta dia tumpahkan air pulak. byk ok...baru minum sikit je beli kat param tadi. jam tu jugak kena pulas. tapi kali ni tak nangis...kontrol macho la tu konon! ke rebel???,
.
.

kejadian 3
sampai rumah terus bagi dia mkn nasi ayam. sambil2 makan tu tangan tak dok diam. cuit sana, cuit sini. sekali terpegang bakul kain tu...berdebupppp!! habis tergolek kain yg dah siap basuh tu.
.
agaknye sbb tadi dah kena 2 kali, kali ni tak lengah lg. blm sempat amek hanger ke ape...laju je dia kutip kain yg jatuh tu masuk bakul balik. hahahaa...tau takut?? kali ni sempat snap sbb klakar tgk muka member dah pucat!
.
dan mlm ni dia sgt behave. baik je. lepas minum, hantar cawan kat singki. dah baca buku, simpan susun balik elok2. sambung mengaler tapi kali ni nak plak pakai kaler pensel. kan bagus mcm ni, takde la mak ko nak menaga tiap hari. well, mmg lahir taun naga pun. 1976...retro. uji rashid.
.
tetiba!!!

44 comments:

Mummy Lieza said...

garang gak ko ye yang.. mummy ingat ko ibu yang lemah lembut penuh gemalai... hehehehehe

Mieza said...

wah dh mcm princess dairies la aku ngk rentetan ujian kesabaran ko...:p sian cem...jg2 lps ni mak ko jd dinasour lak...

Cakap Kosong said...

ko taun naga sama ngan aku kan kj.kalau marah mulut kluar api wa cakap lu!

cokolat said...

waaa... naper kita ari ni sesama diduga tahap kesaboran kita ekkk??? budakkecik pon wat hal ari niii... tapi cem punyer hal lagi hebat.. yelah.. ikot umo gitukan!

aku tahun kambeng tapi naper garang jugak ekk??

CapTaiN HooKeD said...

Cem mengingat kan aku masa aku kecik. Oleh kerana masa itu umo aku 4 tahun dan teringin nak pi sekolah tapi tak cukup umo lagi, maklumla time tuh manada nursery, duduk plak kat pekan. So aku amik arang dan conteng dinding masa parents aku gi kerja. Bila depa balik aku dengan penuh bangga tarik tangan ayah aku nak tunjuk hasil kerja aku yg alala PICASSO ittiew, tapi ado dipuji? Mrasa mak kena sebat ngan hanger occay!!! Nangis tak berlagu da. Sampai sekarang aku akan menyorok semua hasil keje sekolah aku. Tanak kasi mak ayah aku tengok, depa never appreciate. Tau nak marah je, aku dah tua bangka pun depa masih nak membebel. Kadang tuh aku rasa kelakar sebab depa nak aku jadi mcm apa yg depa nak, tapi nak buat mcm mana, sorry mom and dad, I do love you but I cant be what you want me to be ahaks!!!

shinO サイフル said...

heheh budak2 mmg gtu.
Itu kan salah satu learning process :P

K.Jah said...

mummy, sesekali kena gak mummy. xleh kasik muka, lemak dia nanti. :) best mencapap kat ym yer mummy? hahaha

ala, bukan selalu mieza. anak aku panggil aku mommy monster skrg. hahahah

ck, ko naga gak?? gimme 5. hahaha!!

K.Jah said...

cokolat, mcm ko ckp la. sayangkan anak tangan2kan. cam mak kita buat kekecik dulu. kambing garang gak per..keje nak menandok jer.

kepten, apa cita2 ko yg sbenanyer nok? tp ye la..makpak marah tu bersebab. tu pasal kite jd org skrg ni. tak jd spoiled brat. kan?

shino. learning process tu termasuk la segala do's & don't. tul tak?

(¯`v´¯)♥nrina♥(¯`v´¯) said...

uih garang a.k.a. ganaz gak kak jah ni...

saya ni mulut je bising tapi tangan tu jarang nak bantai...selalu cam ugut je le dgn penggaru belakang badan a.k.a rotan ler hehe...

tapi kalau dah tak sabau sgt tu...kene gak sedas dua...pastu baru tau takut dan beringat...hehe..

ni hah dua org sekali buli saya...sampai nangis pun pernah pasal dah tak tahan sabar...

mmg nakal sgt ke anak lelaki nie...?

Perempuan Kalis Peluru said...

la adek akak..kesian nyer kena marah ngn mak adek..cm sabaq na...baik cem...ala akak tau cem bukan sengaja..cem kan budak lagi..tangan kadang2 lemah...maklumlah bulan posa..cem posa tak sayang???

Perempuan Kalis Peluru said...

la adek akak..kesian nyer kena marah ngn mak adek..cm sabaq na...baik cem...ala akak tau cem bukan sengaja..cem kan budak lagi..tangan kadang2 lemah...maklumlah bulan posa..cem posa tak sayang???

K.Jah said...

nrina, nakal tu biasa. tapi jgn sampai diorang dominan dr kita. sy mulut x bising...tp tgn jln. hahaha

pkp, cem x pose la kakak. hahaha. tapi dia mmg anak yg baik pun. sesekali je terbabas! :)

cendawanintim said...

garang betul ko ari nih...

seb baik tak kuar aksi penghabisan 'hentakkan bom lagenda suci' gitu...

siggplus said...

saya pon tahun naga!hee

IBU KUMBANG said...

gua pun garang gak, almaklumla lahir tahun kambing, harusla nak menanduk jerrrr...

Anonymous said...

cian eh mommy ghotan eh cayang!!tapi yo la kan,bilo tang cem buek hal kono gaks marah/topok2 tangan eh tu sikit,tapi bilo dah marah an dio pehtu rase nyesal n kesian lak nak2 bilo nengok muko cem pandang aku time kono marah.ala2 mintak simpati la...waaaa,cair tau nengok muko kesian cem,tak jadik nak marah over2.

-acu-

chuya @ mama mimi3 said...

hiks.. cian cem, tapi cian lagik mami cem... :P

mk said...

kak..cuba ko ajar aku kesalahan yg mcm mana membolehkan aku menggulung sokkabar utk membantai montot si EDEM? aku tak tau apa limit aku, serious aku tak tau. aku mulut je bising tau. kdg2 aku jeritkan jugak kalu dia tak dgr ckp.

:: AYU AYUMiE :: said...

hari malang bagi cem... hehe! ala nyah, dania yg baru umur 2 tahun tu pon selalu kene libat ngan mama dia nie...heh!

IRA said...

alahai... ciannye cem...

gambar cem tu dah macam petikan dari sinetron 'anakku bukan anakku' je...

hmm... kita tukar tajuk jadi 'anakku kasi aku hangin hari ni'...

shuzana said...

tetiba nape kak jah..hehe

ammar pun slalu kena piat ngan shu..en hubby x penah naik tangan kat junior dia..tinggi sore pun x penah..nyampah..

Izzu Izzuri said...

Mak aii..sentap tul kau smlm yek? Tp aku cam kelakar sbb dia tau dia wat salah siap leh gelabah lg tuh..Sian kau jek, konolah clearkn umah lbh awal. Tak smpt tggu 4 hari menjelang syawal. Ngehngehngeh!

Kos Serani said...

Heh heh heh...Kak Jah, Cem tu memang,,,nakal budak bertuah ni. Tapi nakal Cem kira ok juga, kalau nakal Sinchan...abis semua seluruh rumah porak peranda

K.Jah said...

cendawan, ko ingat aku resaksa? hahahaa

siggplus, gimme 5. sesame kite sembur pkp nanti. sampai hangus! hahaha

ik, tengok pun tau. mata ko tu...cam nak telan org jer. hahaha

ja, tu yg kejadian last tu aku x sempat nak angin. lajuuuu je komeh an blk. terus aku golak kek situ..

K.Jah said...

chuya, sian mami cem kan?? kena kemas rumah.

mk, ko jerit2 pun, budak tu still buat derk sbb rasa selamat. dia tau mak dia takat jerit je tak buat apa pun. kesalahan yg ko rasa boleh mendidihkan darah la.. jgn la sikit2 nak bantai cam bwg putih bwg merah la plak.

ayu, salah tetap salah yer nok? siannn dania. huhuhu

ira, wahhhh! layan aruna ya?? tapi mak dia bleh dikasi tajuk "ibu ku yg stress" hahahaha

K.Jah said...

shu, bapak cem pun tak penah usik dia. tapi dah pesan, kalu salah sorang marah, jgn backing.

jil, tu la tu. tak sempat aku nak pinjam popon. hahahah

kos, kalu nakal sinchan. habis la mak dia suicidal. hahahah

Kujie said...

selalu gak rotan anak²
tapi ala kadar utk mengajar
tak boleh nak dimanjakan sangat
nanti..esok2..kita yg menangis

MAMA IQA said...

kelako la plak baca cite cem ni..hehe le hang.btl2 teruji la ye kak? uihs..nak2 ms pose ni kan..mmg le hangin 1 bdn kalau ade je yg tak kena..cuba sembur2 skit..ade kuar api tak?

farah sr said...

k.jah,
kalu saya ada anak esok,tatau la mcm mana...
ish!
nak kena mintak resepi dari akak ni

veeda_areena said...

siang...... mak bantai anak....
malam...... bapak bantai mak.....

wakakakaka....

kak bed dah paham dah naper ko panggil kak bed kak katill.....

awas... pg td sebelum kak bed masuk tdo kak bed dapat wahyu.....

bed= katil.............. kannnnnn!!!!!... awas ko jah??? ka jgn smpai mak cerca ko satu entry ok.......

hahahaha

julietchun said...

Go Kj Go. Mrh2 syg la tu.

K.Jah said...

tul tu kjie, xde la sampai main cop2 dgn seterika ek kjie! hahaha

mamaiqa, ada la...mmg ada kuar api. hahahaha

farah, resepi ape tu? resepi masak2 ke?? resepi bantai anak? heheheh

ishhh!! k.bed mana tau mlm bapak bantai mak nih?? jgn la citer kat sini. mak malu nyahh! hahahaha

cokolat!!!! ko la punca kbed dapat wahyu ni kan?? awass kau cokolat!!

hahahah....

juliet, aku pun sayang ko. meh aku pukul ko skali nak??? haha

cl said...

hahahahahahah sian si cem, well akak ni memngingatkan saya kat ma saya tuh, tahuna pa antah tapi ya rabbi garang dia sampai sebelum dia balik kerja, semua kerja rumah kiatorg siapkan. Ko ada??

Kalau tak, sampai nak tido lag Rdiao Malay **membebel** berkumandang...... hahaha

selamat berpuasa n selamat hari raya

K.Jah said...

cl, sbenanye dia sayang ko kan? hahaha...slamat berpuasa & selamat hari raya. tq singgah

CapTaiN HooKeD said...

ala kak jah, dulu cita2 mak nak jadi jurutera mekanikal, bila SPM aku baguih dan dpt masuk UTM amik course kejuruteraan mekanikal mak ayah aku tak kasi, depa ckp perempuan mana boleh pegang spanar dan minyak hitam. Depa suruh aku amik computer science. Aku pegi, tapi bila grad haprak nak keje punya la susah, apply jadi cikgu tak dpt, last2 aku lari ke Singapore dan aku jadi Chef hahahaha... itula pekerjaan sebenar aku...

K.Jah said...

kepten, best chef ni kan?? aku pun cam nyesal amek electronics eng. konon2 kuar jd engineer tapi cam tak serasi je. aku ske masak2 lagi. tau baik aku blaja masak ngan makcik katering jer lepas spm dulu..konfem aku dah kayer skang nih. maklum la..tak kisah ekonomi meleset ke haper, tembolok tetap kena jaga. tul tak??

cokolat said...

larikkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!!!!!

K.Jah said...

aku kejar ko sampai ke lubang cacing nokkk!!!!

NieZearm said...

aku suka budak baik je kak. klau nakal tu mmg mintak d' tgn2 la tu..

K.Jah said...

tu la..seblm anak aku ditangan2 org, baik aku tangnkan dulu. hahaha

veeda_areena said...

jah......... ko tak payah salah kan org lain ok..... barang sapa yg mengelarkan mak katil nescaya laki2 korang kene curikkk nanti....... wkakakakkakakak.,... tunggu kemunculan kak bed beraya ke umah para bloger..... so simpan lah laki2 uolsss..

K.Jah said...

aku simpan dlm stor kak bed. aku hidangkan bangla pemotong rumput je kat ko nanti. awas!!!!

hahahah

veeda_areena said...

awassss.... kak bed godekk umah ko jah.... lepas tu mak ikat ko kat kerusi..... lepas tu simbah petrol..... hahaahhaha...... suka tak?

K.Jah said...

wah wah kak bed. mentang2 ko maskul nak ikat2 aku bagai yer? siap ko aku bela anjing garang pasnih..

ada brani??