Sep 19, 2008

lagi tag aidilfitri...

nrina hint2 akak kat cbox. kena tag katanyer. (caner nak sebut nama ko ni nok?). akak biasanya malas nak jawab2 tag ni, salu simpan dulu 4-5 hari. tapi memandangkan hari ni cam hilang akal tak tau nak tulis apa...jawab tag pun boleh la ye! sib baik soklan dia 5 je...
.
ko nak akak jawab secara ikhlas ke secara merapu nok??
.
1. Berapa pasang baju raya anda taun ni dan kaler apekah?
.
3 pasang. maroon, pepel & merah/hitam. taun ni sumer pattern kurung pahang. penyamaran yg sempurna bagi figura 3 dimensi milik akak ni. pepel dah pakai gi keje, maroon dah pakai gi kenduri kawen. alahh!! bukan org tau pun akak dah pakai ke blm kan?

ni pakai malam raya. kata nak masak2 segala. pakaian haruslah yg ada sistem ventilation. takde la berlendir2 ketiak. kan? kan?

ditempah khas utk open house rumah kak bed. tapi akak blm gi ambik lagi. tailor akak kata org yg dia upah buat tulang belut tu bz. ptg2 jual lauk kat pasar ramadhan katanya.
.

2. Apakah makanan raya tradisional kegemaran anda?
.
kuih sepit, dodol cair, kuih bangkit, batang buruk...bahulu pun layan gak. nak2 yg kecik2 tu. cicah kopi "O" sodap tu. lagi satu kuih goyang ni. kalu makan, akak ske kuti 1-1 kelopak dia tu sampai la habis. ambik masa gak la nak habiskan seketul tu...

3. Apakah biskut raya kegemaran anda?
.
tart nanas, almond london, konflek, kuih siput & suji. tapi belasah gak biskut2 lain yg agak2 nampak menarik tu kan.
.

4. Bape banyak duit raya anda dapat n spend untuk bagi kat bebudak?

taun ni tak nak bagi bleh tak?? hahaha! mati la kena cop hajah bakhil pasnih. budak2 tak bagus dibiasakan dgn duit2 ni semua. apa kata taun ni akak bagi gula2 je??


5. Apakah aktiviti malam raya korang?

kalau masa kecik2 dulu, time ni main bunga api ngan anak2 jiran sampai jauh malam. ugutan nanti kena sorok ngan hantu kopek oleh mak akak tak jalan tem ni. maklum la bln pose, setan kena ikat kan?
.
dah tua2 tu kena main masak2 je la. biasa kat umah mak akak. buat rendang daging cili api, rendang ayam, rebus nasi impit, kuah kacang, kek buah kukus & sup tulang. pastu isi2 kuih raya dlm balang, letak kat coffee table depan tv...pastu kitorang yg makan blk kuih dlm balang tu. pastu isi balik. gitu la seterusnya sampai sudah!
.
ok, skrg akak nak tag semua org yg ada kat blogroll akak tu. korang tau sapa korang kan?? haa...buat nok, kalu tak akak merajuk karang!!!!

31 comments:

Cyberwira said...

wahh.. berbangga sungguh saya sebab bersemangat patriotik..

tumpang lalu

www.cyberwira.blogspot.com

Yan said...

Kak Jah....

Yan punya baju raya pun sepasang sajor..itu pun tak siap2 lagi...pakai tahun lepas lar gamaknya...tapi...muat lagi ka itu baju tahun lepas....:D

Kuih goyang tu best kan akak....my mother memang tiap2 tahun buat...kiranya kuih raya wajib lar ada kat umah we olls..:)

Perempuan Kalis Peluru said...

akak...amboi main tag2 plak..heheheh...
macam2 noooo....

cokolat said...

aku takde kan dlm blogroll ko tu???
muahahahah!!
kak... ko nape plan nak g umah kak bed nutup aurat ke bagai???? sebab ko pun dah dapat wahyu kesahnyer yer??? muahahahahah!!!!

K.Jah said...

cyberwira, nak tempah utk taun depan kah?? hahaha

yan, best mkn sambil bergoyang kan?? takpe, bj recycle pun ok, xde org taunyer...

pkp, haaa..jgn tak buat plak. tu assigment tu. deadline seblm raya okeh!!! hahaha

(¯`v´¯)♥nrina♥(¯`v´¯) said...

hehe..panggil rina pun boleh..
tq sudi jawab gak hehe..

Cakap Kosong said...

kj,ko kan kemain suker mengtag orangkan skrang.....

K.Jah said...

cok, ko jgn mandai2 yer. kang aku printscreen nama ko kang. buat saja jgn byk tanya okeh!

a'ah, aku dapat wahyu dr k.bed tadi. hahaha

rina, sasame..jgn amalkan slalu tau. poning acik. hahaha

ck, ko wajib buat ck. jgn ngelat.

hOtMaMa said...

motippp ko kak jah nak pg ke open house rumah kak bed nak pakai baju bendera..hihihi..!very der patriotik!

Mieza said...

aku pun suka pki kaftan ni...lg bsr tang ketiak lg hubby suka...:p
nrina pun dh tag aku...dh buat pun...so kira sekali ngan ko lah ya...:D

K.Jah said...

mama, kjah kan pemerhati politik tersohor. harus la patriotik gittew!

mieza, ko semedang dah buat eh?? hahahaa...ok nanti aku pi tengok...

IBU KUMBANG said...

aKU BERKENAN NGAN BAJU KAFTAN KO TU, VERY THE,,, SESUWEIII LA UNTUK AKU YANG ALA NAK TIDOOOOOOOOOOOOO JE NI

IBU KUMBANG said...

aKU BERKENAN NGAN BAJU KAFTAN KO TU, VERY THE,,, SESUWEIII LA UNTUK AKU YANG ALA NAK TIDOOOOOOOOOOOOO JE NI

Izzu Izzuri said...

Aih! Da pandai merajuk lak skrg. Ko da slamatlah beraya ngn baju yg kita beli sama tu eh? Cayalah! Ko da raya dulu per? :-p

julietchun said...

Banyak bj ry ko kalahkan Cem plak. Aku dah tgk nama aku takde kan,legaaaaa.Takde kan,kannn.

pearlEJ said...

erkkk... kena tag?

K.Jah said...

IK, jgn lupa buat aaa....

jil, ko pun kena buat...(aku lon raya lagi..harap2 lepas raya la)

juliet, kena buat. jgn ngelat okehhh!!

ej, hahahaa...buat. bajuu raya aritu kena tayang lg skali okeh? hahaha

PuteriSatu said...

semangat raya..ngan semangat patriotik..digabungkan sekali...okla tuh...

cendawanintim said...

aku ader ker lam bloggroll tuh???

mane??mane??

larikkkksssssss

Miss Reezberry said...

amboi kak jah..cam akan beraya sakan je gamaknya...

veeda_areena said...

yerr memandaii... ni kak beddd baru nak kasi wahyu kat korang ni......... open house nanti korang tak payah datang,..... juz wakil jer laki2 korang dtg umah kak bed... yg mana blom kawen... wakil harus la boyfrenzz korang..... barang siapa laki nyerr tak balik... konsiderr cerai................ wakakakakakakakakakka....... kun fa yakunnnnnnnnnnnnnn.....

K.Jah said...

puterisatu, maklum la. akak kan warga berhemah! :)

ko ade...aku nampak ko dah buat. hahahaa...kang aku dtg kasi markah okeh

kak sen, setaun sekali kak oii!! ni pun telekung tak beli lagi nih...yg sulam2 labuci cam ko nak beli tuh...

wah rakus ko kan kak bed? ah, aku tak kira..nak dtg gak. saja nak tayang laki aku. suh dia pakai macho2 sket nampak six pack segala. pastu saja aku gesel2 dia depan ko sampai ko mengelupur kat situ. hahaha

siggplus said...

malasnyerrrr..hee

siggplus said...

malasnyerrrr..hee

K.Jah said...

siggplus, ko kenapa sehari 2 ni dik? malas + angau kah??? citer la sikit...

ita.itu said...

kj..hahaha..baju kelawar ek..lawak la ko..tang gula tuh aku pun suka..gula susu

K.Jah said...

best kan gula2 arnab tu? yg kulit luar dia bleh makan skali tu...

siggplus said...

ntah la kak..otak x produktiv..cuti la katekan..so masa bnyk abes ngn tido...hehe

K.Jah said...

siggplus, pegi la part time jual tebu / mertabak di bazar ramadhan. jgn lupa berpakaian lengkap ya? :P

Anonymous said...

kahkah.mak sokongggggg pok!!aah kan isik kuih lam balang,pehtu bwk ko dopan makan sambe ngadap tv lak,pehtu poie dapur balik,isik kasik ponoh balik.lagik satu asal owang balik yo,masing2 sambung ngadap makanan kek ateh mejo,alang2 nak ngomeh kan,kito ngomeh an skali ngan makanan2 ittewww kasik masuk lam poghot!!ahaks..mak ske,mak ske..best gilerrr!!!burpppppp..

-acu-

K.Jah said...

ja, mak pun ske. hahahaa...ko blk esok bawak la mocun. aku dah beli bunge api aritu..kita peranggggg!!!