Sep 7, 2008

rancangan jahat yang tak menjadi

thari tadi, akak & cem keluar menyelinap senyap2 bertujuan utk merayap. takde bgtau carlos pun...dia tengah syok tido. dlm kepala otak ni dah pikir jahat tak nak masak, nak beli je. so, akak bajet ngam2 dia bangun nanti (biasa 5.30), akak dah balik beli lauk siap2 tinggal masak nasik je lagi. capai kunci keta, kitorang pun cabut tanpa meninggalkan jejak!!!

pusing2 dataran senawang, last2 masuk ayamas. kebetulan sos thai & sos black pepper akak dah kehabisarullazi. beli nugget & roti john utk cem. baru cadang nak usha gerai2 jual baju & kuih raya kat sebelah giant tu tiba2...tit..tit...(sms masuk)

"pegi mana?"

"cari makanan utk cem" (alamak! mcm mana dia leh perasan akak keluar nihh??)

"masak ke petang ni?"

"ntah...nak makan apa?"

"ayam masak kicap & bayam???"

"haiyyaaa"

"any idea??"

"ok la...ni nak gi beli ayam jap lagi"

"ok. tq"

tengok la laki akak tu. tak muak2 dgn masak kicap & bayam. tak mencabar langsung.

tapi...

kalu dia request briyani gam & kuzi kambing kang...akak jugak yg susah kan?? so, layan je laaa...takyah komplen lebih2.

instead of masak kicap, akak buat ayam blackpepper. lain rasa tapi kaler tetap sama. buat sup cendawan sket, rebus bayam, ketam goreng kunyit, rendang limpa (beli). pastu bancuh sirap bandung cincau. dah! tu je menu kitorang hari ni. hotmama, aku still takleh lawan lagi la menu ko arituh! isk!

ayam blackpepper. sori gamba gegar2!

sup cendawan tiram. tiada kena mengena dgn cendawanintim

ketam goreng kunyit

dessert...tapai ubi

21 comments:

Purple 28 a.k.a Eija Sam said...

terliur la masakan kak jah ni...

puan.cokolat said...

hahaha... kantoi! kantoi! tu lah durhaka lagik... kahkahkah!!

K.Jah said...

eija, masakan isteri durhaka bak kata coklet tu...

coklet, tu ahhh...tapi ok la. pas siang ayam sempat chat ngan ko per...

Umie said...

kah kah kah... hah,tula dah pasang niat jahat awal2..kan dah kena daulat..kekeke.. ehh,asben k.jah nie mmg suke bayam erk!!

siggplus said...

tetibe rindu nak mkn ketam msk kunyit..
masak, hantar kt png ley??haha

(¯`v´¯)♥nrina♥(¯`v´¯) said...

power ler lauk tu...uih telan air liur jer nie...
malas tul nak beli ketam..masak cili api sedap gak kan hmmm...malas nak g pasar sebenarnye hehehe...

hOtMaMa said...

ha'ah..yo la tu kak jah...ko tak leh lawan masakkan den yo... hihihi.. kita nih yg dok tengok blog dia nih..20x dok telan2 air liur ayam black pepper & ketam goreng kunyit ko tuh... sodap ehhh! saya jarang sangat masak ketam nih, sbb my asben lak tak suka ketam...!

K.Jah said...

umie, yer...dia selalu rasa dirinya popeye...

siggplus, blehhh...poslaju atau pos express? hehehe...

nrina, malas gi pasar?? kita gi pasar ramadhan jer la...:)

mama, aku x ske ketam...leceh giler nak makan. harap2 hr ni dia tak request masak itam tu lagi...
haihhh!!!

julietchun said...

Tu lah namanya mmg ada chemistry,hehe.

ita.itu said...

peh..sian ko kan..sudahnye kena masak gak..kih.kih.kih

MAMA IQA said...

ha tu le kj..kan dh kena daulat..lenkali kalau dh kuar tu, dia sms, kj call dia blk..buat suara ala2 manje skit ckp letih gile la nk msk..huhu~ tips ni..

cendawanintim said...

tu laaaaa, dibulan yang penuh keberkatan nih, ko pi ader niat jaat kat asben lagik...

masakan KJ memang senantiasa meletoppp ler..saspek tul..

masak kita arinih erk..

makan2 cendawan tu ingat kat aku yer..!

Mieza said...

hehe...nak ngelat msk ek...akhirnya msk gak....:p

mieza x suka ketam...tp hubby suka tu yg jrg msk ketam...huhu

K.Jah said...

juliet, tp aku mmg x ske subject kimia dr skolah lagi...:0

ita, tau buat kerabu suhun ko je kan? nampak cam senang

mamaiqa, kang dia suh blk umah..masuk bilik kang?? ape cer??? hahahah

cendawann, burppp!! kenyang makan ko sampai ke sahur. :)

mieza, ketam mmg leceh. semlm makan 2-3 ketul jer pastu surrender!

Anonymous said...

hahaha...aku kok buko makan kotam maun stress ngah!poghot tongah lapar makan lak bondo kono kupik2 bagai..kim salam la jawab eh,kalu nak layan pon lopeh balik tang terawih makan sambil nengok tv.yang pasti akan ku terkam ayam blackpepper itteww dulu boh lam pinggan siap2,ihik.

-acu-

K.Jah said...

ja, kotam tu kitorang makan last skali peh melantak nasik. ala2 keropok la..cocah mo sos!

Hiddsta. said...

tapai ubi? tak pernah makan pun :)

IBU KUMBANG said...

laki ko ni mcm pakai GPRS je... selera aku nengok black pepper ko

K.Jah said...

hidd, sedappp!! wa ckp lu! cubalah..

ik, kan? cam citer CSI lak bleh trace2 bagai

afiq said...

ih..ih...seb bek die x suh bersilat buek smba tempoyak daun, gulain dging salai mo belimbing etc......
hakhakhak

K.Jah said...

afiq, pueh lak nak menyalai2 bagai dulu yo tak?? hahahaha