Oct 27, 2008

pak mertuaku...

dapat berita ayah penang masuk wad. hospital kepala batas. high blood pressure yg sangat2 tinggi sampai muka jadi senget (symptom awal stroke). dengar cerita lepas bagi kuliah subuh (pak metua akak imam), ayah terus rebah. kelam kabut abg ipar bawak ayah ke hospital. kena tahan wad 1 hari. lepas medication, alhamdulillah pressure turun sket. ayah dah boleh blk rumah esok harinya tu.

tapi...

mak bagitau, ayah dah tak macam dulu. dah tak berdaya. jln nak kena papah, badan sesetengah tempat kebas, tak rasa apa2. cakap dah kurang lancar dan terpaksa dipakaikan pampers sbb tak boleh control buang air.

sedih kan??

ayah yg dulunya seorang yg sangat protective tiba2 jadi tak berdaya mcm ni. susah nak pecaya. mmg ayah ada kencing manis & darah tinggi pun. tapi lite2 sugi je la. tak sangka plak kali ni kena attack sampai masuk hospital. terkejut gak kitorang. selama jadi menantu, tak penah sekali pun akak dengar ayah sakit sampai mcm ni sekali.

ayah ni kan...

selama 7 tahun akak kenal dia. dia seorg yg sangat2 caring kat anak & menantu. bukan caring sikit2 ok! caring melampau! tiap masa dia akan call tanya kat mana...ok tak...sihat tak...dah sampai rumah ke blm. sampai hangin kekadang anak dia. tapi akak ok jer, terasa cam dihargai gittew! sbb acik usop takde lak tanye sampai gitu sekali. (cija, ko report ayah siappp kau aku sekeh!!!)

ayah tak pilih kasih. mak pun sama. semua anak menantu dilayan sama rata. sempoi giler. kalu tak takkan dia approve carlos kawen dgn akak hanya berpandukan gambar berukuran passport tu je. akak mana penah mencapap ke penang seblm kawen. merisik pun thru phone jer. 1st time jumpa masa bertunang. sib baik pak metua & ayah akak tu non-IT literate. kalu tak harus acara merisik & bertukar2 gambar dilakukan melalui YM sajork!

skrg ni harapan akak semoga ayah cepat sembuh, dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan dipermudahkan segala urusan olehNya. carlos dah pegi keje...nite shift. esok akak tunggu dia kat umah mak akak dan akak akan drive all the way to penang. cem sah2 kena ponteng sekolah sampai jumaat. takpe lah...dah bagitau cikgu dia tadi. wish me selamat sampai okeh?? jumpa lagi jumaat nanti. insyaallah!!!

15 comments:

Cakap Kosong said...

semoga family ko sabar ........sebab jaga orang stroke ni selalu ader kejutan.

K.Jah said...

tu lah. harap2 semua ok lah ndaknyer.

IBU KUMBANG said...

bersabar nok!

Mummy Cool said...

semuga semuanya OK ya yang...
Berhati hati hati semasa memandu...

Mieza said...

semoga pakcik cepat sembuh...dan to all family byk2 bersabar ok...

cokolat said...

nok... sabar yer.. insyaALLAH semua akan selamat.. aku doakan! amin..

Anonymous said...

sodeh lak time baco entry niek.moge atok pineng cem copek somboh hendaknyerk..bawak keto elok2 ngah!

*okeh!aku zip mulut aku tak kasi tau ayah tapi.....20sennnnn!!

-acu-

linn said...

insyaAllah semuanye akan selamat, amin.

drive elok2 kakjah, jgn merempit lak.

pearlEJ said...

drive carefully k KJ...

N82 said...

Elok jugak kalau acara merisik tu buat kat YM, takde la kena kemas rumah la, datang 1 rombongan la, padehal yang berunding 2 orang je!

Dah confirm tu letak emoticon tiup wisel party, hug, grin dan yang sewaktu dengannya hahahaha

Duit hantaran ngan mas kawin pakai maybank2u je hehe

Yan said...

Kak Jah....Yan dah rasa pengalaman org terdekat yang kena attacked dengan stroke ni coz my lovey dovey father sendiri kena stroke...kena pulak serang stroke ni a week before my sister wedding last year...

Cuma benda hal lagu ni berlaku...memang kena kuat coz everything akan berubah...:)

Umie said...

Semoga pak mertua KJ cepat sembuh..mungkin faktor pemakanan di musim perayaan nie ade mempengaruhi tahap kesihatan dia kot...papepun,kite berdoa semoga beliau diberi kesihatan seperti sediakala...

K.Jah said...

time kasih la korang bagi semangat kat akak sefamily esp carlos sbb ayah dia dah lain sgt2 skrg nih. akak baru je sampai umah trus bukak blog...tak mampu nak komen sebijik2. apa2 pun terima kasih la utk doa korang yer!!! sangat2 akak hargai...time kasih !!

Kujie said...

Perna alami mcm ni, 6 bulan bapa mertua sakit sebelum meninggal....putaran kehidupan..tak selamanya daun berwarna hijau...

K.Jah said...

etlis ada hint2 kan?? yg kita ni ntah mcm mana la plak.