Nov 27, 2008

bff...get well soon!

tajuk karangan : kawan baik saya
.
ini kawan baik saya. nama dia siti zubaidah anuar. saya panggil dia ayu...walaupun saya tak tau dari mana datangnya nama ayu itu. tapi takpelah! senang dipanggil kerana nama itu agak mesra pengguna (user friendly)
.
saya telah berkawan dgn dia sejak berumur 3 tahun lagi. bermakna, persahabatan kami telah pun menjangkau hampir 30 tahun. lama kan? masa tu kami sama2 berjiran...rumah kami bersebelahan dikuarters pos jalan sawah lebar, kuala pilah, n. sembilan. kami selalu bermain bersama2. kenapa? sebab saya tak suka bermain dgn adik2 saya. mereka sangat annoying. kuat mengadu, kuat menangis dan walaupun begitu...ibubapa saya tetap mahu backing mereka. saya jeles! saya rimas! manakala ayu pula...dia anak perempuan tunggal dari 5 beradik.
.
budak perempuan terbiar + budak perempuan tunggal = kami jadi kawan baik
.
aktiviti kami? antaranya adalah...
  • bermain doktor2 dgn sebuah anak patung bersaiz manusia normal (saya tak tau mana dia beli anak patung tu)
  • bermain masak2 didalam semak dibelakang rumah
  • bermain getah
  • bermain teng-teng (sebelum tu kena cari kaca penanda dulu dari tempat bakar sampah)
  • tengok video cerita hantu indonesia (dukun lintah, sundel bolong dan semua filem2 lakonan suzana)
  • bermain pukul berapa datuk harimau
  • mandi sungai
  • main baling2 selipar
  • main cop tiang sementara tunggu bas skolah

itu flashback!

seronoknya bila recall balik memory lama. skrg masing2 dah ada life sendiri. semlm saya sempat tengok dia di ampang puteri. dlm proses recovery lepas remove appendix. sorry dear, nak ambik gambar tapi mcm kejam la plak. muka ko mmg muka sakit ok! hope...everything will be ok. get well soon tau! nanti dah sihat kita lepak kopitiam mcm yg kita plan!!



oh yer! remember mak cakap pasal ko punya previous open cut? rupa dia mcm peti surat ni la! hikhikhik!! larikkk!!!!!

p/s: sori mak tak pandai buat karangan!!! rasa cam takde climax jer cerita nih. takpe ah!! janji mak paham sudah!

15 comments:

Teacher said...

Kak Jah... I like the flashback part.. Your story has plot.. very nice.. teacher liked. Anyways... you have always have a way to make me laugh. Thank you for having your entry for your old buddy here...I will get well soon because we need to go have coffee and sex talk kat kopitiam tu kan? Nanti kau bulih amek gambar aku banyak2. Mak will make sure mak pi set rambut dulu nokkkkk Mak ada gambar baru kot kot nak ganti gamba yang kau letak kat entry ni.. rambut mak macam queen dalam narnia tu... tak tak.. malam lion dalam narnia.. quote unquote anak buah nizar di malam raya.. bulih???

Teacher said...

Keji kan.. nak kena mention jugak letter box tu.

Mummy Cool said...

semuga cepat sembuh ayu....

cokolat said...

ooo... ko g tengok kak ayu ni eh sebelum jumpa aku semalam? get weel soon to ur bff! amin...

lupakanje said...

acik tk kona kat dak bedah nih ..tapi tk po la...acik doakan moga copekla sombuh eehh.....
kau ni mang kawan yang keji...dlm doakan kawan, ko sompek kutuk gak dio yo..

Tijah Lawa said...

teacher, i'll make sure got enuff room for my very best fren here in my blog. sex talk @ kopitiam? i loike! hutang nasi lemak power r&r misti bayar dulu. sodap tuh!! abt the letterbox part. mak dah tak larat nak gelak sorang2 nih!!! u rule the post office now dear...2 peti tuuu!

mummy, dia blasah makan nasi lemak telur taw pagi tu. err...ekceli
mak yg tapaukan utk dia. ohhh!!! mak guilty as charged kah?

cok, iyer. aku g tgk dier dulu. dan dia tau aku tak pakai bj merah hari tu. wakakkka

acik, tu tando eh kutuk2 sayang cik!!! wakakakakak!!!! buleh tak org lopeh opt den bawak'an nasi lomak tolo mato? selambo yo deh belasah taw!!! protin kato eh!!!

azreen said...

Tijah smga cepat sembuh ek si ayu tu...best la baca citer zaman kocik2 ko...aku pun suke mcm ko nokk...main kawen2 takde ker? hikksss...

Teacher said...

Main kawin kawin mesti la ada.. Saya emak diorang.... Tijah.. sapa bapak kau masa tu? we like main dalam semak seakan rumah di belakang rumah acik...(tak ingat nama) and depan rumah benggali tu. Alamak.. siap main masak2 and siap main bersalin lagi.. ganaz daya imaginasi we all uols...

:: AYU AYUMiE :: said...

kat mana-mana nogori pon, permainan masa budak2 samer ajer kan? semoga kak ayu tu cepat sembuh!

Mrs Maznan said...

wah..best nyer cite memory lane tu..semoga bff ko cepat sembuh jang..pastu boleh korang main teng2 sesama! huhuhuhu

Tijah Lawa said...

azreen, main kawen2 harus ada. biasa aku jadi anak jer memandangkan aku x byk gejet tem tu. pinggan periuk sumer dia punya. ahhaha

teacher, bapak aku? err...bukan ko ibu tunggal ke tem tu? bapak aku
lari...kejap2 gi kuarters ukur sebelah. main badminton plak! sungguh tak bertanggungjawan kan??

ayu, tu blm lagi main baling2 selipar..kalu kat skolah main cop2 tiang

amy, ko nak suh aku men teng2 skrg? harus terburai perut kawan mak tu karang. wakakaka...

Teacher said...

sapo si amy ni?? kito jarang main tenteng marin la.. and of course.. i forgot.. i was a single parent who worked at the hospital as a doctor kan?

Tijah Lawa said...

ticer, ye la...bapak i aka laki dia selalu on call maa....

Anonymous said...

kak ayuuuuuuuuu!!moge copek somboh yo darling!muuuahhhhhhhhh....

*jgn buek kojo boghek2 k,lite2 takpo.

-acu/shija-

Tijah Lawa said...

acu, ko tak tau dio dah melansit ke KLCC tu...bukan tau dok diam! wakakkak