Nov 28, 2008

hero tijah!

siapa superhero tijah?? inikah?

tidak! tijah tak perlukan manusia bersayap dan berspenda diluar nih (walupun maskul & six pack dia mampu membuatkan tijah nebes)
.
ceritanya begini...
.
rabu lepas akak gi KL. ada byk sangat urusan dan oleh kerana itu...seawal 7.30 pg akak dah start gerak dr sbn. singgah kat hentian sebelah nilai dulu, ingat nak tapaukan nasi lemak power tolo mato 3 bungkus tapi gerai tu tutup la pulak. mmm...mmg bukan rezeki ticer la hari tu. 8.30 akak dah sampai area ampang point. pitstop kat habib jewels sekejap...gigih gak nak cari nasi lemak nih. yes!! berjaya tapau 3 bungkus. lepas bayar, akak pun catwalk menuju ke NBW yg setia menunggu kat sebrg jln nun. lestat the engine!!!
.
eeekk...ekkk...ekkk.................makin slow....pastu mampos!!!
.
try lagi...
.
eeekk...ekkk...lagi slowww...............mampos lagi!
.
wah!! stress dah ni. tak suka ok! akak dah la tak reti apa2 pasal keta. tau bawak jer. check enjin, isi air battery, tukar tayar...mampos tak reti! guard habib jewels tu plak dgn rawut wajah benci takat tengok jer akak berhempas pulas sorang2 kat situ. tolong la wey!! kalu tak kang aku biar je keta kat parking khas ko nih sampai mlm.
.
panik. terus call carlos for the rescue. dia kat sbn tengah tunggu keta dia diservis oleh gary. "takpe! tunggu situ sat! kejap kang abg datang...kita tukar keta!" wah! semudah ABC. ingat dah nak kena marah tadi.
.
last2 ada la sorang brader ni datang tengok. akak cakap la keta takmo start. dia suh bukak lampu, hon2 tengok. "mmm...battery weak nih!" katanya. "tunggu sini kejap. saya ambik keta, kita jump tengok". sementara tu, sempat lagi akak bagi pose tagih simpati sambil menepuk dahi kat org2 keliling tuh! misti diorang kata "siannya budak lawa tu kan??" wakakakaka!!

setelah dijump, keta akak bleh start. trus ke kedai battery sebelah sushi king tu nak buat thorough check up. budak melayu tu kata battery problem. datang tokey cina tu plak kata alternator problem. so, dia sajes buat 2-2. tukar battery rm140 & alternator rm260. sumer skali korang kira la sindri. i was like...WTF?? (wah!! bila nak mencarut dan dan cakap omputeh). carlos call kata tak payah buat apa2...tunggu je dia datang.

lepas byr rm15 (cilanat punye cina...ko kepit2 check battery pun charge sampai 15 kan?) akak terus ke ampang puteri tengok kawan akak tu. sejam kendian, carlos sampai dgn gary siap bawak mcm2 gejet utk check keta akak tu. check tengok...sumer ok. battery ok, alternator pun ok. jadi apa masalahnyer?? gary kata terminal battery tu jer kotor. wakakaka!!! cam shiall kan?
..
memandangkan akak ada byk lagi urusan, carlos suh pakai keta dia dan dia bawak keta akak tu blk sbn. akak tengok muka carlos. sikit tak marah! sikit tak bengang! padahal dah 2 kali keta akak kondem kat KL dan 2 kali jugak la dia kena kutip akak mcm ni all the way from sbn.
.
tak tau nak ckp apa lagi. tijah speechless dah nih! time kasih byk2 HERO kuuu!!!! takyah pakai spenda terbalik pun takpe. takde maskul & six pack pun takpe. i tetap LEBIU SO MUCH!!! mmuuahhhh!!!! (siap lebait 3 das!)
.

ni la HERO tijah...

31 comments:

cendawanintim said...

3 dass lebait, mak aiiiiiii...

katner tuh???wakakakaka!!

Tijah Lawa said...

nok! kecik ati mak taw. panjang2 mak tulis...lebait jer yg ko nampak? wakakaka!!!

azreen said...

Tijah....nebess gak kan kalau sesorg kete rosak...tp sib baik ade org tolongkan...dan ko sungguh bertuah coz dapat hero yg begitu memahami....susah tau nak dapat cenggitu....untung ko Tijah....kalau laki org lain mahu kene sembur agaknye....sabar sungguh hero mu Tijah oii....jaga bebaik tau....ko ni pun takkan 3 dass lebait je ko bg upah kat dio....sepatutnye das tu kene satu badan....barula power....kihkihkih....(pjg tak komen aku ni nokk)

Erinsza said...

heheh n3 nie kelakorlah, nak beli nasi lemak dah habis, lps tu kete pulak buat hal.

tak pelah buek bersobar yolah.

salam perkenalan dari erinsza.blogspot.com

♥.misz luna.™ said...

alolo...

shweet nye k.jah kite neh..

untung nye ade hero yg sgt2 pybr...

eceh...

hehe..

p/s : lapa nasik lemak gak le..

SeptemberSebelas said...

TijahLawa,

Bak kata kawan den, kedai servis keta ni kalo nampak pempuan macam nampak ATM Machine. Abih suma duit pempuan tu nak di amiknya.. Habis semua rosak. Habis semua kena ganti. Mentang2lah kita ni kaum wanita yang tak berapa nak reti bab keta.

Tapi kan TijahLawa, nasi lemak R&R Nilai tu memang pedas berapi kesedapannya! Aku pun suka gak..!

Cakap Kosong said...

bagusnyer carlos tuh nok..........kalau mak lah, harus kena semborlah 80 kali!

cokolat said...

motip bagi lebait 3 das? besar duit 5 sen atau 50 sen? lenkali kalo aku jumpa ko lagikan... harus aku nak selongkar tang dada ko... whipped cream 3 semburan pleaseeee!!!

missgigikumancung said...

sib baik ader hero tolong... mambang aritu nasib la ada mr boss..kalu tak..pon sama tepuk dahi jer la..

Tijah Lawa said...

azreen, mau x nebes. tapi sib baik la siang2 pastu kat tetengah pekan. buatnye tgh hway ker..tgh utan ker lagi haru nok. uish! 3 das tu yg visible jer nok...wakakaka!!!

erinsza, salam kenal 2u2. tu la..dugaan betul kan??

huda, hero anda bagaimana? hahahah..cer test sket tengok???

september11, mmg la...pas 1-1 berkait2 plak yg rosak. padahal pastu check nan ado pun. nasi lomak tu best kan?? siap papadom lagi tu...

ck, nok!! ko asal lama x update nih??

cok, motip nak check dada mak bagai? lesbo taw!!! tadok whipped cream...eskrem durian pun jadi nok. wakakakaka!!

ct, tu la..sekali kena dulu cam insap nak blajar tengok enjin tapi nan ado la. ni jadi lagi skali harus la berbuat sesuatu lepas nih...

Sandy said...

gila,carlos ganteng juga yak

Abdul Wafi said...

ow.sweet.

linn said...

laki sekarang ni kebnykannye kalo bini ke gf ke kata keta ada rosak ke eksiden sket, first dia akan tanye condition keta dulu baru gf/bini.

bagus laa laki ko kak.

Umie said...

aku pun kalau kete wat hal terus blur...aku tau bawak je..service 0..hehehe

Sesetengah pomen/kedai mmg suke auta cenggitu..kenkdg benda tu still well function tp dibantainya kata dah rosak..dia tgk pulak muka kite mcm blur2 & muka mintak ditipu mmg lagi syiok la dia menggoreng suh tuko itu ini...ishh, geram pulak aku!!!

btw, Mr.hubby mmg always be our hero anytime & anywhere...hiksss

Tijah Lawa said...

makasih pak sandy!! kalau dia tau harus dia kembang disitu. (wina, ko tolong translate ok!)

wafi, kan?? harap2 sweet sampai bila2...:P

linn, haa..ko ada pengalaman eh? hahaha

umie, tu yg aku geram tu. bengang je aku tgk muka cina tu. habis sumer dia suh aku tukar...mak stress uols

Ungku Nor said...

aku speechless..

keh keh keh

aishifa said...

yelah.. i'm speecless too.. sanggup mr carlos dr sban ke kl.. memmg dia betul betul syang kat akak kn..soo sweettt

julietchun said...

Mandrem ko kuat btl Jah. Tapi aku kompius la, ko ckp keta ko rosak kat habib, gamba tu kek topi utan Jah,hahaha.

Teacher said...

Sapa agaknye Hero saya?

Nad Eusoff said...

ketawa sy kak bace entry nih..ahaks..

bro carlos tuh syg giler kat akak..

lupakanje said...

lenkali blajo la repair keter sendiri.
Tapi kan jah..kito pompuan mang salu kono tipu...sobab ehh kito tk tau. Tu yo..
kenkurangnya ado gak hero nolong nyelamatkan keadaan...Alhamdulillah..

Tijah Lawa said...

k.ungku, alak speechless lak? hahaha..semlm den pi psa mlm sbn jaya mo cem. tak dibagi eh den share maruku eh do. tepakso la den patah blk boli laie satu pok den plak...

aishifa, so far so gud nok. huhuhu....

juliet, tu gamba gugel tu nok. aku beria2 pose kat keta rosak kang xde org simpati kat aku plak. wakakaka

ticer, sapa? Y? N? O? P? sila pilih jawapan yg betul. ahhaha

nad, sape tak sayang bini woiiii!!! *ni kata p.ramlee la...:P

acik, nak blaja tu buleh cik. tapi cam sajo yo nak manjo2 + mengado2 kan?? tapi guard habib tu sok kok den jumpo mmg den langga mo keto. bleh lak buek derk yo deh!!!

Teacher said...

alah.. kau tahooooo sapa

Tijah Lawa said...

ticer, mak tauuu!!! saje jer tanya. hahaha!!!

:: AYU AYUMiE :: said...

mau meleleh air idong kak senduk tgk carlos yg ala-ala macho nie...ihiksssss!

Tijah Lawa said...

ayu, air idung xpe lagi nok...jgn merembes yg lain. wakakakak!!!

Anonymous said...

vavavavavvavava!!cian kete ko rosak nok!sebaik dapat gak ko jempot aku mo shana kan nok!tapi asal gmbr pompuan kete rosak tu cam fasha sanda nok!hahahaha

*mak dah biasa nengok lebait kat leher kakjah n carlos uolls!lebaitnyerk sudah terang lagik besuluh uolls..kahkahkah

-acu-

Tijah Lawa said...

acu, chaitt!! pechlobs ko kan? mak karate kang br tau...

Mrs Maznan said...

huhuhuhu..dlm kelam kabut tu..sempat lagi ko bagi sedas dua lebait ek? huhuhu..jah..jah...pagi2 lagi ko dah buat aku senak perut, ketawa baca n3 ko ni! adehhhhhhhhh...

Tijah Lawa said...

tu yg nampak tu nok...yg x nampak ade lagiii...

Mummy Cool said...

yang.. bertuah kan ko punya hero yang sanggup datang jauh2 cam gitu... agaknya kalau aku, pomen je lah yang datang.... patut ko bagi lebih dari 3 lovebite tu yang..... tapi akak nak tanya ni.. ko bagi lovebite tu depan2 gary ke yang?? kekekekekeke