Nov 4, 2008

yoga...

yoga itu haram?? isk!! akak penah terjebak dgn ni dulu. suka sbb pergerakan dia slow & steady tapi effect jgn main giler. peluh berbaldi2 uols.
.
tapi kan...bila baca nih, yoga ni rupa2nya dah lama diharamkan oleh Sheikh Yusuf al-Qaradawi dlm fatwanya.
.
Question : Is Yoga permissible or not?
Answer : Wa`alykum As-Salaamu wa Rahmatullahi wa Barakaatuh. In the Name of Allah, Most Gracious, Most Merciful. All praise and thanks are due to Allah, and peace and blessings be upon His Messenger. Dear brother in Islam, we would like to thank you for showing keenness on knowing the teachings of Islam, and we appreciate the great confidence you have in us. We hope our efforts meet your expectations. With regard to your question, Sports are basically Halal and permitted in Islam as long as they do not encompass forbidden acts. As for Yoga, it contains certain religious rituals aiming at educating and disciplining the soul. Moreover, those who practice it claim that there is a spiritual contact between them and some hidden spirits in which they themselves believe. Given all this, practicing Yoga by Muslims is Haram. Allah Almighty knows best.

pose meditasi dlm yoga

ni pose apa tak tau. akak tak abis ngaji lg dah nak kena harem kekdahnyer...

pose ni tak payah tunggu yoga. ngan laki ko pun bleh buat. confirm HALAL! wakakakaka!!!
.

dan andai kata fatwa pengharaman yoga ni diperdengarkan / dikuatkuasakan 7 nov ni nanti, harap2nya jgn la ada yg melatah / protes segala. ikut sajalah. mereka / mufti lebih arif dari kita. dan mesti ada sebab musabab, kenapa dan mengapa. kita cari je la alternatif lain. tai chi / qigong contohnyer. yg ni insyaallah halal (bleh?). sbb muslim di China pun dah berabad2 lama layan benda nih...
.

tai chi. tak payah pakai baju kotat2. tak nampak spare part..

kak ungku, moh kito join apek2/asoh2 taichi kek lake garden somban tu nakkk???

p/s: wallahualambissawab!! akak sekadar bg pendapat & share info saja. kalu ada salah/silap tu mintak mahap la yer!!!

29 comments:

Cakap Kosong said...

aku pun baru tahu yoga ni haram.......tapi aku memang malas nak bersenam nih pun.

K.Jah said...

aku tengah2 yoga online la tadi ni laki aku tanya wat per..aku ckp la yoga. dia la kata bukan ada fatwa kata yoga haram ker? terus aku gigih gugel bahan....

cendawanintim said...

bukan ker yoga nih haram kalu ianya masa bermeditasi tuh ada bacaan2 ala budha punya talkin tuh ker...

kalu ko buat yoga, bermeditasi tanpa ada bacaan tu ianyer takper kan..kan...

aku pon tak pasti..

-dal- said...

ye ker KJ. ala.. YOGA la best. Tak semput. Kalau aerobik tak sempat nak bernapas

K.Jah said...

cend, tu la..aku pun tak pasti gak. apa2 pun kite tunggu 7hb nih..

dal, yoga mmg best. breathing teknik dia mmg superb. seswai utk warga 30an cam kjah nih. wakakaka

Mummy Cool said...

hahahaah mummy tak heran sgt benda ni haram ke idak sebab seumur idup tak pernah teringin nak beryoga.. kekekek aku memang dasar malas nak exercise.. sebab tu aku gumuk yang.. kekekeke!

azreenfaisal said...

tak sangka pula yoga ni haram ek...tp mestila ade sebab musabab nye kan...kite tunggu jela kan keputusan die....

Mieza said...

aku setuju nga cendawanintim...sbb dia ada bukak lagu2 buddha tu..mgkn bole buat tp tanpa muzik n yoga sendiri jer...

senaman yg plg bgs dlm islam ialah sembahyang 5 waktu dan sembahyang tambahan yg lain..(nak tya hubbylah lbh lanjut,nape yoga ni hrm...:D)

tq kj for info...sharing is caring...

mazlyna said...

hubby saya dah lama bising bg tau jgn buat yoga sebab haram...tp suka tgk sbb cam relex jer..tp berpeluh nyer...jgn cakaplah....kalah org erobik..;)

Ungku Nor said...

tetaim hari cuti akak slalu bangun lambek laa..

*tetiba je pulak buleh bgn lambat..;p*

ita.itu said...

sib baik aku x pernah masuk kelas yoga..yoga atas katil pun selalu ngelat..haha

afiq said...

smekom kak oii.. ampon... x dpt reply msg... xdo kedit.....kihkihkihkih...
a'ah la uwan da konker pc....uwaaaaaaaaaaaa

Zafrina Erwan said...

semekom... sy baru plan nak pilih2 yoga ke taichi... bila dah haram ni, yoga cancel, taichi pun dah macam malas je... huh, memang dasar maleh nak senam...

pearlEJ said...

tunggu aja laa kan 7 nov nehh... kita tengok mcm mana... nasib baik ej tak suka yoga.. hehehe... weight training lagi beshhh... :D

julietchun said...

Aku dgr gak yoga nak diharamkan, byk kekdah lain, main guli ke, batu seremban ke,tiup getah ke, sumer tu xcise tuh.

Yan said...

Kalau gitu, join aerobik Kak Jah...lagi best coz Yan prefer aerobic banding ngan yoga ni :)

IBU KUMBANG said...

memang dah lama dengar ura2 ni.. tapi x tau kesohihan nya!

Shifu67 said...

eksais yoga tu tak le haram, lebih kurang streching je tu... bila bab bermeditasi tu yg jadi lain sikit tu!

tapi kalu ko eksais yoga dgn aku memang sah la haram.... dgn laki ko tak pe laaa.... hehehe

Shifu67 said...

ko ajak ungku nor pi yoga.... emmm rentikan lee

sebelum nak gi tu cuba buat yg ni dulu.... bediri tegak, kaki rapat, tunduk slow2, sentuh hujung jari kaki, lutut jgn bengkok!..... kalau yg ni pun ko tak leh buat.... jgn la nak berangan beryoga2 ni

Masayu Ahmad said...

nice blog kak jah,,
salam kenal di dunia siber

Anonymous said...

ihik!aku tak ske yoga,aku ske yogurt jerk..dapnyerkkk!!

-acu-

IRA said...

yoga je la satu2nya senaman yang best... dah haram pulak.

alamatnya, tak bersenam la

*alasan tamau besenam*

K.Jah said...

mummy, bila dah malas senam saje2 create alasan ye dak?

azreen, ye. mari kita tunggu sama2...

mieza, lagu dia ada cam bunyi2 mandrem sket kan? hahahaha

mazlyna, a'ah. sbb tu kjah ske yoda. nak lompat2 acik tak larat. wakakaka

kak ungku, yo la tu bangun lambek. cube ajak sarap nasik lomak & soto power kat stadium paroi tu...misti ON kan??

ita, aku tau apa maksud ko tu. hahahaa...tu la aku suh minum kolagen tanak!

K.Jah said...

afiq, haa..baru nampak muko! uwan ko chatting ko?

zafrina, ko lompat bintang jer la sensorang nanti. hahaha

ej, weight training? patut la ko tak gemuk2 nyah!!!

juliet, yg ko cadangkan tu sumer tak mneyeluruh senamannyer tu. kite main galah panjang je la, tak pun sep2 tiang...

yan, bukan tanak aerobik yan. lompat2 tu kang...cedera plak "aset" kita. kawan tu baru nak improve. wakakakak!!!

ik, aku baru je tau. isk. moga allah ampunkan dosa aku...

shifu, weyyy...bleh la. aku bleh buat senaman tu...hahah. sakses!!!

masayu, nice knowing u too...

acu, ko memang. tolak batu & selipa yo...

ira, cuba silambam plak pasnih... ganas sket!

IBU KUMBANG said...

tapikan aku nak buat pengakuan ni, sebenarnya kalau haram ke tak aku tak kisah sebabnya aku ni kaki bangku tak pernah terfikir pun nak senam2 ni.. ahaks.. KJ tolong insapkan aku ni sikit!

Sarah said...

salam kak jah

takpe kalau haram, lepas ni try buat pilate lak...

gerakannya lebih kurang cam yoga gak ngan pernafasan semua tapi takyah meditasi2...

bungaditepijalan said...

takyah yoga lah kak.
kita jogging ngn skipping.
sehat gak.
:D

K.Jah said...

ik, tapi subconcious mind aku bagitau yg ko ni dah cukup senam sbenarnyer. jgn risau...kalu tak ko tak berbadan duer skrg. larikkk!!!

pilates ni bukan nak kena ada equipment dier ke/ ayo..kjah tak penah try nih.

bunge, ye la. baru tadi kjah lompat bintang dgn cem. peluh adalah sangat byk ok! :P

Ungku Nor said...

Jah..lompat bintang sambil baring buleh kan??

hahahaha ;p