Dec 29, 2008

AMARAN! utk 30-an keatas sahaja

2009, tijah dragon bakal berusia 33 tahun (mak lahir taun naga maaa). angka makin bertambah nampaknya, tapi apa ada hal kan? age is just a number! (stetmen adalah untuk mententeramkan hati & perasaan). dan kepada kawan2 30-an mak diluar sana tu, ini ada sedikit info untuk anda yer!!
.
Tip Kesihatan Untuk Wanita 30-an
.
Dalam kesibukan menyeimbangkan antara tugas pejabat dan tugasan tetap dirumah, wanita selalunya kesuntukkan masa untuk diri sendiri. Penjagaan diri yang ala kadar ataupun ikut sempat je…seringkali menjadi amalan harian. Dalam kesibukkan kita seharian, perlulah kita mencuri sedikit masa untuk “merawat, menjaga dan memanjakan” diri sendiri.
.
Semoga sedikit tip di bawah dapat membantu kita wanita terutamanya yang berusia 30-an dapat mengekalkan kesihatan dan keterampilan diri yang baik.
  • Kawal pemakanan. Proses penuaan dapat dilambatkan jika kita mengamalkan pemakanan yang seimbang. Banyakkan makanan berserat tinggi, sayur dan buah-buahan. Kurangkan makanan berlemak, minuman yang mengandungi banyak kafien, minuman ringan dan makanan ringan.
  • Guna pelembap yang sesuai. Apabila umur kita menjangkau 30-an, keanjalan dan kelembapan kulit semakin kurang. Oleh itu penggunaan krim pelembab sangat diperlukan. Carilah pelembab yang sesuai dengan kulit muka masing-masing. Haruslah diingatkan yang krim muka jenama popular dan mahal tidak semestinya sesuai dengan jenis kulit kita.
  • Cuba elakkan dari pancaran cahaya matahari. Jangan biarkan muka anda banyak terdedah kepada cahaya matahari didalam jangkamasa yang panjang. Pendedahan yang lama bukan saja dapat menggelapkan kulit, ianya juga dapat mengurangkan kelempapan kulit yang membawa kepada kekeringan.
  • Sentiasa bersenam. Bersenam mampu meningkat keupayaan dan kesihatan. Pastikan kita melakukan senaman ringan setiap hari selepas bangun tidur. Dan kalau ada masa, lakukan senaman sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.
  • Minum banyak air. Kekeringan dan gejala penuaan boleh diperlambatkan dgn. meminum banyak air. Ini kerana air adalah aset penting untuk kesihatan tubuh badan terutamannya kulit muka. Kekurangan jumlah air dalam badan boleh menyebabkan kita mudah diserang pelbagai penyakit. Selain itu, air penting untuk proses penghadaman dan penyingkiran toksin dalam tubuh badan.
  • Makanan tambahan. Pengambilan vitamin adalah amat digalakkan untuk wanita 30-an. Kesibukkan dengan tugasan dipejabat dan dirumah menyebabkan kebanyakkan wanita jarang mengamalkan pemakanan seimbang. Jadi pengambilan vitamin dapat membantu menyelesaikannya.
  • Elakkan bermekap tebal. Wanita 30-an seelok-eloknya menggunakan mekap yang nipis dan bersederhana. Cuba elakkan dari menggunakan foundation yang tebal serta lipstik yang merah menyala. Ianya akan membuatkan wanita ini nampak lebih tua dan garang.
  • Positif, ceria dan selalu bersama yang tersayang. Wanita 30-an mestilah mengamalkan sikap positif, sentiasa ceria dan selalu bersama yang tersayang. Kehadiran orang-orang tersayang di sekeliling dapat membantu wanita membina keyakinan diri dan menghilangkan tekanan.

36 comments:

Cakap Kosong said...

duit pun kena banyak nok.........mesti lambat tua punyer! hati sinang maaaaaaaaa!!!!

jane said...

salam tijah,

mak kena nunggu abish dak zara isap teks. pastu nak vogue balik...ekeke!
eh beb, wa nak 40 dah nih!...
**belek muka kat cermin dinding!

monas2petronas said...

waahahahah siap buat tips tu..sabar2...semuanya akan baik2 sajos..

:: AYU AYUMiE :: said...

ermm... lagi 5 hari baru mak layak baca entry nie.. sbb buat masa ni, mak masih berumur bwh 30-an...muahahahha!!!

KAKTINY said...

adooohaaaiiii... gue pun wanita 30-an jugak rupanya..
seangkatan lah kita kak jah yer.. hihihi...

ita.itu said...

minumbanyak air yg paling malas nok..hehe

linn said...

alamak...sentiasa bersenam tiap hari masa bangun tido? kalo senam seminggu sekali pastu ngeteh dan mkn roti canai leh dikira tak??

cokolat said...

aku tak bacapon... betol ni tak bacapon.. bukak2 je terus bagi komen! tahun depan bulan 9 baru aku baca n3 ko ni ok!

KV said...

jah, mekasih. Kita pun dah 30an. Huhu

muadzlife said...

adoiiyaiii...jah oiii..buek den ghaso tuwo bona dah ni ha..

lunch ni x dapek lar nak makan nasik briyani..tolah xdo sorat..huhuu

Weed and Bandages said...

tijah lawa.. nasib tips ini membantu meredakan sikit kemarahan hati ai ni tijah oiihhh..

ai memang hangin dengan jiran tetangga gila saiko nih..

*urut dada ni, geram!

HappyIrfa said...

salam kak tijah..
info yg bagus utk saya.tahun depan 2009 umo saya 30tahun..hehe

IRA said...

tip tambahan :

perasan muda! nescaya muda lah jadinya .huhuhuu

ai perasan 25 tahun walaupun februari 2009 nanti ai 31 tahun dah...huhuhu.

yu perasan berapa tahun lak?

hahahaha.

Ungku Nor said...

ai tetap rase ai masih di ambang duaploh-an.. ahakss

kakpiah said...

wah jah..
ko mcm buat entri nih utk aku jer..
maklomla.. nxt year aku kan 30an gituu..
aku baru ingat nk gi suntik botox.. senang nyah...

woit kak ungku..
x bleh blah.. di ambang 20an.. puiiii....

e_ja said...

laa hakak lagi tua dpd ekau ehh tijah?? huhuhu..

taun naga?? akak taun rimau..mekasih2 dgn tips2 yg telah diberikan..

adex sayang semua said...

adex umuq baru 24 tahun tapi dah macam 40 tahun....kena follow jugak la all the panduan nie...

kak jah...adex dah clean all the emo2 dalam blog adex...yang ada hanya lah entri yang IKHLAS dari adex...sila lawat semua ok...

muuuahhhh

zuera said...

kak jah..

kalau umur lom 30 xleh baca ke kak??

huhuhuhu...

julietchun said...

umur tu angka je,kataku sambil senyum2 manja,hahahhaa. Aku ingat umur ko baru nak masuk 18,hahhahaha.

susudalambotol said...

mekap tebal. memang laki lari ;p

Grow2g3th3r said...

wah.. tips yg baik..

adibah said...

Yang penting happy!!!

Tijah Lawa said...

ck, ye la. bleh gi buat face lift, liposuction..sumer2 tu kan???

jane, wah!!sap tek lagi kah anak dara tu? hehehe. good luck cikgu...

wina, hahaha. mak br blk dr survey moisturizer nih...

ayu, ko pun dah nak tua nok? hahhaa..welkam!!!

tiny, ramai rakan sebaya rupanya kat dunia blogging ni yer...

ita, sama la. tapi air gas ker, kopi ker...laju jer

linn, bolehhh...boleh blah! wakakakaa...ko kan rajin senam nok!! pastu makan eskrem kan??

cok, takpe, utk ko...taun dpn aku re-post blk n3 nih. wakakakaka

kv, sama2 kasih. sedih tak?? ahahhaa

muadzlife, 30an tu prime age org kato. jgn risau nok!!!

ms.weed, kita kena tenang2kan perasaan dan byk bergembira nok. baru awet muda. huhuhu

irfa, hahaha. lagi sorang...welcome to the club!

ira, ai perasan baru lepas spm...tengah nebes tunggu result nih. huhuhu

ungku, ko mmg kak. jom gi swimming kat paroi pakai bikini??

piah, alamakk..ye ke piah? hahahah. kebetulan plak yer...*mak tak sengaja. wakakakka

e_ja, akak la plak? hahahaha...pe lagi. jom la cr air jampi..

adex, haaa...jgn emo2. tak bagus utk kesihatan. ceria & gembira selalu ok.

zuera, blehhh. apa salahnyer...tak dosa aihhhh!!

juliet, 18?? wakakakaka....banggenyer mak nok!!

hidd, biar mekap nipis2 natural jer kan???

grow, mak aih payahnyer nak taip namo ko? hahahaa...timer kasih yer!

deeb, yer nok...happy ever after kekdahnyer!

cendawanintim said...

tips yang baik maaaaa....

aku memang amalkan senaman selalu...senaman atas katil nok!!!muahahahaha...

NUR ZIHAN NASZERI said...

huh kak..

entri ni bukan je 30 an je kene ikot pon..yg belas an puloh an pon harus ikot kak

da mcm2 bhn kimia toksik segalo dok bersarang kat tubuh bdn muka semua kak oiiii...huwaaa...

nak cri imedeen la kak

NUR ZIHAN NASZERI said...
This comment has been removed by the author.
Tijah Lawa said...

cend, ko mmg...err..senaman tu mcm mana posisi dia? cer explain sket? kawan2 nak tau gak nih. huhuhu

zihan, kan?? dah la minum aie putih malas. mmm...nak suci lagi minum klorox dik!!

alis said...

3thn 5bulan lagi haku dah 30, huhu... maseh terasa 23. bukan sekali 2 budak under25 panggey haku *'dik'... *aci?
ntah la, keturunan kot?
ayahku 67thn dah, tp kemarin Dr tebak umo dia lewat 50-an, boleh? suka la dia...hihihi...
tips:
happy/beramal/jgn salu pk -ve kat org/hati mesti baik/penting, amal makruf, nahi mungkar.../plus untuk wanita: amek kalsium dgn dos yg diperlukan. start usia 30, kalsium kita turut mereput & menghilang..

iina said...

Selamat tahun baru.. dan berazam baru.. ler rupanya ko muda lagik dari aku.. aku dah tua rupanya muahahahha.. takpe hati sentiasa muda ;)

Shifu67 said...

petua2 tu nombor 2... yang penting utk yg 30an... laki sayanggg!

afiq said...

sudah 33 kah? janji muke belasan taun.....mak esah kuat ni...huarghahahahahahahaha

Tijah Lawa said...

alis, betul tu...harus la lebihkan saplimen lepas nih. zahir & batin..

iina, wahhh!! mak skeeee!!! brp umo ko nok??

shifu, pelagi..sila la buat tips mcm mana nak kasi laki sayang plak pasnih. kite kaum ppuan ni nak gak tau nih...hehehe

afiq, wakakaka!! cam tetau jer akak guna mak esah dr kampung baru nih...

azreen said...

nok....tima kasih berkonsi info....ko mmg caring kan nok....maklumla presiden club 30-an.....muahahahhaha

Tijah Lawa said...

presiden..menang tanpa bertanding tu. jgn memain...

Shifu67 said...

Dimana alam perkahwinan anda?

>>Awal Perkahwinan
Isteri : "Ayang tak pandai masak.."
Suami : "takpe, biar abang masak.."
>>Pertengahan Perkahwinan
Isteri : "Ayang tak pandai masak.."
Suami : "masak jer la apa2 jer.."
>>Penghujung perkahwinan
Isteri : "Ayang tak pandai masak.."
Suami : " bakar je lar dapur tu..."...

Baca lag.....
http://tersurat-tersirat.blogspot.com/2006/12/alam-perkahwinan.html

Tijah Lawa said...

shifu...wakakaka. tapi tu la...sampai bila tanak masak ye dak? i take note url tu. tq aa...